پنجشنبه ۳۰ شهریور ۱۳۹۶ - ۰۲:۰۱
۰ نفر

پس از سال‌ها قفل تأمین مالی از کشورهای اروپایی پس از ۱۵ سال باز می‌شود.

بانک

هيأتي از بانك مركزي و وزارت اقتصاد و دارايي كه ديروز 29 شهریور  راهي كشور اتريش شده و قرار است بعد از آن به دانمارك سفر كند، بر سر بازشدن خطوط اعتباري مذاكره مي‌كنند و احتمال توافق حاصل مي‌شود. هرچند ميزان اعتباري كه در نتيجه قرارداد نهايي هنوز اعلام نشده، اما يك مقام آگاه در بانك مركزي به همشهري خبر داد كه دست‌كم يك ميليارد دلار از طرف او بر بانك اتريش و يك‌ميليارد دلار ديگر توسط دانسكه دانمارك براي تأمين پروژه‌هاي اقتصادي ايران اختصاص خواهد يافت.

به‌احتمال زياد پس از توافق با اتريش و دانمارك، هيأت مذاكره‌كننده ايراني برنامه‌اي براي مذاكره با ايتاليا و آلمان براي نهايي كردن قرارداد تأمين مالي به‌ترتيب به ارزش 6 و 3ميليارد دلار تدارك خواهد ديد. باز شدن قفل اعتباري ايران در اروپا، پس از كره‌جنوبي و چين در يك‌ماه اخيردر شرايطي است كه رئيس جمهور ايالات متحده آمريكا سعي در اعمال فشار به ايران دارد اما كشور‌هاي اروپايي در كنار آسيايي‌ها، گسترش روابط با ايران را دنبال مي‌كنند. سيد احمد عراقچي معاون ارزي بانك مركزي و محمد خزاعي رئيس سازمان سرمايه گذاري خارجي براي مذاكرات بر سر خطوط اعتباري اروپا راهي قاره سبز شده‌اند.

براساس آخرين خبرها جمعي از مديران بانك‌هاي ايراني هم هيأت مشترك بانك مركزي و وزارت اقتصاد را همراهي مي‌كنند و 30شهريور يك روز مهم در تاريخ اقتصادي ايران به شمار مي‌آيد. پيش‌تر ولي‌الله سيف، رئيس‌كل بانك مركزي قول داده بود كه 22ميليارد دلار خط اعتباري از سوي 3كشور اروپايي اتريش، دانمارك و ايتاليا براي تأمين مالي پروژه‌هاي اقتصادي ايران اختصاص خواهد يافت كه به‌نظر مي‌رسد نيمي از اين رقم به‌زودي به نتيجه خواهد رسيد.

يك مقام آگاه از بانك مركزي با رد خبر انصراف بانك‌هاي طرف مذاكره از همكاري با ايران پس از ادعاي اخير رئيس‌جمهور آمريكا به خبرنگار ما گفت: پيچيدگي مذاكرات بر سر تأمين مالي و توافق بر سر جزئيات باعث شده تا تفاهم بر سر خط اعتباري 22تا 30ميليارد دلار طولاني شود و بايد مراحل قانوني تضمين دولت به طرف خارجي طي شود.

يك هفته پيش خبرگزاري رويترز به نقل از فرانز گاسلبرگر مدير ارشد اجرايي اوبربانك اتريش، به‌عنوان هفتمين بانك بزرگ اين كشور خبر داده بود كه ظاهراً، برخي از آلماني‌ها و ايتاليايي‌ها نيز در حال مذاكره با ايران هستند و يك بانك دانماركي نيز در حال مذاكره است، اما فكر مي‌كنم نخستين بانك اروپايي هستيم كه به چنين توافقي دست يافتيم. 14شهريورماه امسال هم محمد خزاعي، معاون وزير اقتصاد و رئيس سازمان جذب سرمايه‌گذاري خارجي ايران با اشاره به برنامه‌ريزي براي انعقاد قرارداد ۳۰ ميليارد دلار در‌ماه سپتامبر با 3كشور اروپايي خبر داد و گفت:

ايران با اتريش، دانمارك و ايتاليا قرارداد خط اعتباري منعقد مي‌كند. رقابت 4كشور اروپايي اتريش، دانمارك، ايتاليا و آلمان براي اختصاص خط اعتباري به ايران در حالي وارد مرحله عملياتي شده است كه اين خطوط اعتباري به صورت يورو در اختيار ايران قرار مي‌گيرد و بازپرداخت آن، بعد از يك دوره تنفس آغاز خواهد شد.

  • سيف شفاف‌سازي كرد

ديروز همزمان با اعزام هيأت ايران براي مذاكره با اروپايي‌ها، ولي‌الله سيف، رئيس‌كل بانك مركزي در حاشيه نشست هيأت دولت تصريح كرد: قراردادهاي فاينانس طبق قانون برنامه ششم و بودجه 96 امضا شده است. به گفته وي، به موجب قانون بودجه سال 1396بايد حداقل 50ميليارد دلار خطوط فاينانس از منابع خارجي جذب شود كه بخشي از آن مربوط به منابع استفاده نشده از سال‌هاي قبل است. سازمان سرمايه‌گذاري هم گزارش داد: مجموع قراردادهايي كه از آغاز اجراي برجام تاكنون براي تأمين مالي خارجي با ايران منعقد شده است، به 44ميليارد و 974ميليون دلار مي‌رسد.

کد خبر 382926

برچسب‌ها

پر بیننده‌ترین اخبار اقتصاد كلان

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha