نخست بهبود رتبه اعتباري كشوري ايران و ديگر اصلاح فوري ساختار مالي و اعتباري بانكها با هدف افزايش شفافيت در ترازنامه بانكهاي كشور. يك روز پس از قطعي شدن خبر قرارداد 1.5ميليارد يورويي بانكهاي ايران با 2بانك دانسكه دانمارك و اوبربانك اتريش، خبرها حكايت از جديتر شدن مذاكرات فشرده بين بانك مركزي با برخي بانكهاي روسيه، پاكستان و تركيه دارد.
- استانداردها را جدي بگيريد
بهاالدين حسيني هاشمي، از مديران باسابقه شبكه بانكي كشور بازشدن قفل استفاده از خطوط اعتباري اروپا را يك اقدام خوب و نشان دهنده اعتماد اروپا به سيستم بانكي ميداند و ميافزايد: بهنظر يخ روابط بانكي با بانكهاي دنيا بهتدريج در حال آب شدن است و براي بهرهمندي بيشتر از منابع و سرمايههاي خارجي بايد استانداردهاي جهاني را در شبكه بانكي كشور اجرا كنيم. وي با اشاره به ساختار نامناسب مالي بانكها بر ضرورت بهبود كفايت سرمايه بانكهاي ايران تأكيد كرد و افزود:
البته براي استفاده از خطوط اعتباري كوتاهمدت و بلندمدت بانكهاي بزرگ دنيا هنوز راههاي بسياري را در مسير شفافيت نظام بانكي براساس استانداردهاي روز دنيا نظير گزارشگري مالي (IFRS)، اجراي ضوابط ناظر بر مقابله با پولشويي و مبارزه با تأمين مالي تروريسم (FATF) بايد طي كنيم. اين مدير اسبق بانك صادرات ايران با اشاره به نبود همكاري بين مؤسسات بينالمللي اعتبارسنجي نظير فيچ و موديز با ايران ميگويد:
پيشنياز استفاده از اعتبارات مالي بينالمللي بهبود رتبه اعتباري كشور و رتبه اعتباري بانكهاي ايران است و بايد سريعتر براي بهبود كفايت سرمايه بانكها، ارتقاي مديريت ريسك آنها، تهيه صورتهاي مالي براساس استانداردهاي بينالمللي گزارشگري، اجراي نظام كنترلهاي داخلي و نظاير آن گام برداريم.
حسيني هاشمي با اشاره به احتياط بانكهاي اروپايي در انعقاد قراردادهاي تأمين مالي با ايران ميگويد: پس از بحران 2008 بهطور كلي بانكهاي بزرگ دنيا با تعيين استانداردهاي جديد تلاش كردند تا ريسك ناشي از همكاري با بانكهاي كشورهاي ديگر را در دادن اعتبار افزايش دهند و به همين دليل بانكهاي بزرگ اروپا گام به گام جلو ميآيند و عملكرد بانكها در هزينهكرد اعتبارات را با هدف اطمينان از بازگشت سرمايهشان راستيآزمايي ميكنند و قطعا حساسيت بالايي در ريسكسنجي بانكهاي ايران نشان خواهند داد تا آنجا كه ضمانت بانك مركزي را طلب ميكنند.
اين كارشناس بانكي شرط بهبود روابط بانكي با بانكهاي بزرگ دنيا را اصلاحات فوري در ساختار مالي بانكهاي داخلي ميداند و ميگويد: هرچند رتبه اعتباري كشوري ايران يك درجه بهتر از گذشته شده، اما با توجه به مثبت بودن شاخص تراز پرداختهاي خارجي ايران و نسبت پايين بدهي دولت به شبكه بانكي در مقايسه با دولتهاي ديگر، انتظار ميرود تا دولت و بانكها جديتر براي بهبود وضعيت اعتباري بانكهاي كشور گام بردارند و حداقل استانداردهاي جهاني را رعايت كنند.
سيدكمال سيدعلي، معاون اسبق ارزي بانك مركزي درپاسخ به اين سؤال خبرنگار ما كه آيا ممكن است در آينده رتبه اعتباري ايران بهبود پيدا كند؟ تأكيد كرد: قطعا چنين اتفاقي رخ خواهد داد و بايد مذاكرات با مؤسسات رتبهسنجي را افزايش دهيم و صندوق ضمانت صادرات جلسات فشردهاي با اتحاديه برن دارد چرا كه همه فاكتورهاي تأثيرگذار بر رتبه اعتباري به نفع ماست بهنحوي كه داراي كمترين ميزان بدهي خارجي هستيم و ذخاير ارزي ما بسيار مطلوب ارزيابي ميشود و سابقه بازپرداخت بدهيهاي ايران حتي در دوران تحريمها هم نشاندهنده اين است كه ما به تعهدات خود پايبند هستيم.
سيدعلي با اشاره به بدهي 300ميليارد دلاري تركيه در نتيجه استفاده از اعتبارات خارجي تأكيد كرد: هر كشوري ميتواند تا 30درصد از توليد ناخالص داخلياش از منابع خارجي و فاينانس استفاده كند و پيشبيني ميشود با بهبود رتبه اعتباري ايران بتوانيم تا 120ميليارد دلار فاينانس جذب كنيم. رئيس صندوق ضمانت صادرات ايران با اشاره به انعقاد قرارداد تأمين اعتبار با 2بانك اتريش و دانمارك اظهار كرد: اين قراردادها ميتواند باعث راه عادي شدن روابط بانكي با بانكهاي بزرگتر اروپايي را هموارتر سازد.
- چرا رتبه اعتباري مهم است؟
سيدكمال سيدعلي، رئيس صندوق ضمانت صادرات ايران و معاون اسبق ارزي بانك مركزي در گفتوگو با همشهري ميگويد: در سال2002 رتبه اعتباري ايران 4 بود و در دوران تحريمها اصلا كشورها و بانكهاي خارجي اعتباري به ايران اختصاص نميدادند و ريسك اعتباري ايران به بدترين ميزان ممكن يعني 7 رسيد تا اينكه پس از امضاي برجام و بهبود نسبي فضاي سياسي و اقتصادي كشور رتبه اعتباري ايران به 6 رسيد.
وي با اشاره به بررسي رتبه اعتباري كشورها در كميته ويژه اتحاديه برن تصريح كرد: البته هماكنون برخي كشورها نظير هند، روسيه، چين و حتي كرهجنوبي رتبه اعتباري ايران را براي پرداخت اعتبارات و تأمين مالي كمتر از 6درصد در نظر ميگيرند. وي افزود: هرچه درجه اعتباري ايران كاهش يابد، بيمه اعتباري و كارمزد آن كاهش مييابد. معاون اسبق ارزي بانك مركزي توضيح ميدهد: رتبه ريسك كشوري يكي از شاخصهاي اصلي در تعيين نرخ حق بيمه صندوقهاي ضمانت صادرات در دنيا بوده و درخصوص كشورهاي با ريسك كمتر، نرخ پايينتري توسط آنها اخذ خواهد شد.
نظر شما