به گزارش ایسنا، مسعود باقرزاده کریمی افزود: تامین نشدن حقآبه زیست محیطی از منابع آب کنترل شده بالادست، اجرای طرح توسعهای و زیربنایی بزرگ ملی راهسازی، پتروشیمی پالایشگاه و غیره در حوزه تاثیرگذار تالابها بدون رعایت ملاحظات زیست محیطی عمدهترین مشکلات تالابهای کشور است.
باقرزاده کریمی در ادامه گفت: شکار و صید غیرمجاز و بیرویه و برداشت علوفه و سایر محصولات تالابی در صورتی که بیش از حد توان تجدیدپذیری تالاب باشند میتواند مشکلات عدیدهای را ایجاد کند.
مدیر اکوسیستمهای تالابی کشور افزود: لازمه مدیریت زیست بومی داشتن رویکرد برنامهریزی و مدیریت مشارکتی است.
وی مدیریت زیست بومی را مدیریت (اکوسیستمی) خواند و گفت: مدیریت اکوسیستمی راهبردی است برای مدیریت جامع زمین، آب و منابع زیستی که تقویتکننده حفاظت و پایداری بهرهبرداری عادلانه است.
مدیر اکوسیستمهای تالابی کشور افزود: در مدیریت اکوسیستمی مردم و حیات آنان در مرکز تصمیمگیری مدیریت و حفاظت قرار میگیرند و به همین دلیل این رویکرد تفاوت عمدهای با روشهای سنتی حفاظت دارد و به بیان ساده مدیریت اکوسیستمی همزمان با تامین نیازهای جوامع انسانی، به دنبال حفظ اکوسیستمهای طبیعی و احیای اکوسیستمهای تخریب شده است. رویکرد زیست بومی، مردم و نوع بهرهبرداری آنان از منابع طبیعی را بهطور دقیق در مرکز تصمیمسازی قرار میدهد.
بنابر این گزارش، آرزو اشرف زاده - رییس گروه اکوسیستمهای تالابی و رودخانهای - گفت: کمیسیون مدیریت زیست بومی اتحادیه جهانی حفاظت ۱۲ اصل را برای اجرای مدیریت زیست بومی در پنج گام سازماندهی کرده است. هر گام طیفی از فعالیتها را شامل میشود.
وی درباره گامهای اجرایی اظهار کرد: اهداف مدیریت سرزمین، آب و منابع زیستی، مساله انتخاب اجتماعی است، مدیریت باید به پایینترین سطوح ممکن تمرکززدایی شود، مدیران زیست بوم باید اثرات بالقوه و بالفعل فعالیتهای خود بر زیستبومهای مجاور و سایر زیست بومها را در نظر بگیرند و با در نظر گرفتن منافع حاصل از مدیریت، مدیران باید زیست بوم را از دیدگاه اقتصادی درک و مدیریت کند.
رییس گروه اکوسیستمهای تالابی و رودخانهای ادامه داد: چنین برنامههای مدیریت زیستبومی باید کاهش انحرافات بازار که بر تنوع زیستی اثرات سوء دارند، همسوسازی انگیزهها در راستای ارتقای حفاظت تنوع زیستی و بهرهبرداری پایدار امکان داخلی کردن هزینهها و منافع در درون زیست بوم تا حد ممکن را در نظر بگیرد و حفاظت از ساختار و کارکردهای زیست بوم به منظور بقای خدمات اکوسیستم باید یکی از اهداف اولویتدار مدیریت زیست بومی باشد، زیستبومها باید در محدوده کارکردهای خودمدیریت شوند، رویکرد زیست بومی باید در مقیاس فضایی و زمانی مناسب به کارگرفته شود.
به گزارش پایگاه اطلاعرسانی محیط زیست اشرفزاده در پایان گفت: نیاز است که اهداف مدیریت زیست بومی بهصورت بلندمدت تنظیم شود و اجتنابناپذیر بودن تغییرات باید در مدیریت مورد توجه قرار گیرد و به دنبال برقراری تعادل و تلفیق حفاظت و بهرهبرداری از تنوع زیستی باشد، رویکرد زیست بومی باید تمامی اشکال اطلاعات مرتبط شامل علمی، بومی و دانش، نوآوری و تجارب محلی را در نظر بگیرد و کلیه بخشهای مرتبط جامعه و مراجع علمی را دخیل کند.
نظر شما