چهارشنبه ۱۷ مرداد ۱۳۹۷ - ۱۴:۱۸
۰ نفر

همشهری آنلاین: شهردار تهران با تاکید بر نقش آزادی نقد در کاهش فساد، خبرنگاران را اصلاح‌گرایان جامعه دانست و از احساس مسئولیت آنان در قبال جامعه قدردانی کرد.

سید محمدعلی افشانی

به گزارش همشهري آنلاين به نقل از پايگاه اطلاع‌رساني شهرداري تهران، سید محمدعلی افشانی به مناسبت روز خبرنگار و در مراسم تقدیر از خبرنگاران حوزه شهری با درود به ارواح طیبه شهدا به ویژه شهید صارمی و تمامی شهدای عرصه آگاهی و قلم اظهار کرد: آنچه امروز در اختیار ما است، نتیجه تلاش تمامی انسان‌هایی است که برای آگاهی افراد نسبت به حقوق خودشان از نام و نان گذشتند و حرمت قلم را پاس داشتند.

وی با اشاره به اینکه واژه «خبر» به معنای «آگاهی» است، افزود: اساسا هویت انسان متناسب با میزان آگاهی او تعریف می‌شود، کسانی که در حوزه آگاهی بخشی قدم برمی‌دارند، اگر به معنای واقعی کلمه «خبرنگار» باشند و رسالت خود را آگاهی‌بخشی به جامعه بدانند، حتما انسان‌های بزرگی هستند و همه باید آنها را بزرگ بدانند.

شهردار تهران با یادآوری اینکه یکی از مهمترین وظایف خبرنگاران و اصحاب قلم جهت دادن به جامعه است، تاکید کرد: خبرنگاران چشم بینای مسئولان و صدای رسای مردم هستند. به همین دلیل تمام کسانی که مسئولند، باید با این نگاه به خبرنگاران بنگرند و بدانند مطلبی که خبرنگار می‌گوید صدای او نیست بلکه برگرفته از مشکلات مردم است.

افشانی با بیان اینکه خبرنگاران فقط انتظار آزادی و احترام دارند، گفت: در سایه آزادی، اصحاب قلم و خبرنگاران می‌توانند حرف‌شان را به درستی بیان کنند.

وی در ادامه با اشاره به جایگاه قلم در مکتب اسلام، گفت: مکتب ما اسلام است و معجزه پیامبر ما قرآن است که با سوره‌ای در مورد خواندن آغاز می‌شود، در این مکتب دانستن و دانایی لازمه توانایی است.

شهردار تهران با تاکید بر اینکه برای مسئولان هیچ نعمتی بالاتر از نقد صادقانه نیست، عنوان کرد: من خبرنگاران را اصلاح‌گران جامعه می‌دانم. در واقع مصلحان حقیقی جامعه نویسندگانی هستند که یاد و خاطره‌شان حتی پس از سال‌ها در ذهن‌ها ماندگار است.

افشانی ادامه داد: داشتن آگاهی و خبر وجه تمایز آدمی با سایر موجودات است و هویت انسان با آگاهی تعریف می‌شود. ضمن اینکه توان و قدرت هر فرد براساس میزان آگاهی او سنجیده می‌شود.

وی در بخش دیگری از سخنانش با اشاره به رابطه معکوس نقد آزاد با میزان فساد در جامعه گفت: هر قدر آزادی نقد افزایش پيدا كند، میزان فساد کاهش می‌یابد. به طوری که لازمه نقد، آزادی است. خبرنگار هم فضای نقد می‌خواهد و هم حرمتش باید نزد کسانی که نقدشان می‌کند، حفظ شود.

شهردار تهران تاکید کرد: متاسفانه گاهی دروغ مبنای نقد قرار می‌گیرد، یعنی دروغی ساخته می‌شود و همان دروغ، مبنای نقد می‌شود. این در حالی است که مبنای نقد باید صداقت باشد. افرادی که فکر می‌کنند با دروغ می‌توانند مسیر جامعه را هدایت کنند؛ چند صباحی بیشتر میدان‌دار نخواهند بود و دیری نمی‌پاید که جامعه می‌فهمد ادعاهای آنها بر اساس منفعت شخصی است.

وی افزود: در موارد بسیاری هم، صاحبان قدرت و ثروت و کسانی که منافع خویش را بر منافع جامعه ترجیح می‌دهند، شایعه می‌سازند و برخی نادانسته به آنها کمک می‌کنند تا به اهداف کاملا شخصی و فردی‌شان برسند.

وی ادامه داد: باید به کسانی که منافع جامعه را به منافع فردی خود ترجیح می‌دهند، احترام گذاشت و نقد آنها را پذیرفت؛ زیرا این افراد جامعه را خوب می‌فهمند.

شهردار تهران با اشاره به یکی از جملات «محمدحسنین هیکل»، از روزنامه‌نگاران نامدار جهان عرب گفت: قلم نباید به ابزار تجارت با احساسات مردم تبدیل شود، نباید فراموش کنیم جامعه ما نیازمند قلمزنان آگاه و کسانی است که دغدغه منافع عمومی را داشته باشند.

افشانی ضمن دعوت از خبرنگاران برای مطالعه مفهوم «شهر زیست‌پذیر» و بیان پیشنهادات و انتقادات خود در این زمینه ادامه داد: امروز جامعه ما بیش از هر چیز به امید نیاز دارد، اگر دل‌مان برای فرزندان‌مان می‌سوزد، باید جامعه‌ای ایجاد کنیم که در آن نشاط وجود داشته باشد، نشاطی که باید با رعایت اصول و ارزش‌های حاکم باشد.

وی گفت: در شرایط نسبتا دشوار کنونی، اگر شهروندان مدام با تیترها و خبرهای منفی مواجه شوند، ذهن آنها نیز منفی شده و نمی‌توانند عنصر مفیدی برای جامعه باشند زیرا اولین نیازمان امید است و انسان‌های امیدوار، زمینه‌ساز توسعه هستند. بنابراین باید امید را تقویت کنیم و رویکرد امیدآفرینی داشته باشیم.

شهردار تهران با تاکید بر اینکه بسیار علاقمندم ارتباط مدیریت شهری با رسانه‌ها هر روز بهتر از دیروز باشد، خاطرنشان کرد: امروزه، شبکه‌هاي  اجتماعی را دیگر نمی‌توان شبکه‌های «مجازی» تلقی کرد زیرا این شبکه‌ها به بخشی «واقعی» از زندگی ما تبدیل شده‌اند که در بسیاری از رخدادها، از جمله انتخابات نقش تعیین‌کننده‌ای دارند و به افکار عمومی جهت می‌دهند.

افشانی ادامه داد: برخی می‌گویند فعالیت شبکه‌های متعدد مجازی در حوزه شهری که گاهی اخبار خلاف واقع منتشر می‌کنند، چالشی جدی است. هر چند فعالیت‌های مخرب در فضای مجازی را باید آسیب‌شناسی و تدبیریابی کرد اما باید این واقعیت را پذیرفت که فضای مجازی با سایه روشن‌های متنوع آن فعال است. بنابراین فردی که از نقد شدن حتی ناحق در فضای مجازی نگران است، نباید پا به عرصه پذیرش مسئولیت بگذارد.

وی با رد دیدگاه «یکی از ویژگی‌های خبرنگاران نیش زدن به مسئولان است»، گفت: وظیفه ذاتی خبرنگار نقد کردن است؛ زیرا خود را در قبال جامعه مسئول می‌داند.

کد خبر 413136

برچسب‌ها

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha