به گزارش همشهری آنلاین، کتاب «اسناد مطبوعات و کتاب؛ مصوبههای شورای عالی معارف/فرهنگ» با پژوهش و گزینش استاد سید فرید قاسمی، اسناد مصوبههای شورای عالی معارف (۱۳۰۱-۱۳۱۷ش) و شورای عالی فرهنگ (۱۳۴۷-۱۳۱۷ش) را در بر میگیرد.
فصل اول این کتاب نشان میدهد از آذر ۱۳۰۱ تا اردیبهشت ۱۳۴۵ خورشیدی در ۳۰۵ جلسه از ۱۱۱۸ جلسه شورای عالی معارف/فرهنگ، مطبوعات یکی از مباحث شورای یاد شده است. همچنین در فصل دوم گزیده اسناد کتاب، کتابداری، کتابخانه ملی و چاپ آمده است. بنابراین از ۱۸ شهریور ۱۳۰۲ تا ۲۹ دی ۱۳۴۲ خورشیدی در ۹۴ جلسه سخن عامتر در حوزه کتاب، نشر و مسائل مرتبط گفته شده است.
نیکنام حسینیپور مدیرعامل موسسه خانه کتاب، در بخش یادداشت این کتاب نوشته است: «کتاب و مطبوعات پیشینهای در هم تنیده دارند. شناخت دیروز که میتواند راهگشای امروز و فردا باشد، بدون تاریخخوانی میسر نیست. بیتردید گام نخست برای درک و دریافت گذشته، اسناد معتبرند که پایههای نگارش و پژوهشهای توصیفی و تحلیلی را فراهم میآورند.
جهان امروز، دنیای اطلاعآفرینی و آگاهیرسانی است و انجام تحقیق سامانمند و نظاممند بدون دستیابی به منابع اصلی ناممکن به نظر میرسد. همه کسانی که پژوهش را پیشزمینه رشد، پیشرفت و توسعه میدانند به خوبی وقوف دارند که دسترسی به سرچشمهها سبب آفرینشهای گوناگون خواهد شد. یکی از سرچشمههای پایه که جویباری پژوهشی را سیراب میکند، مدرکهای مستندی است که میتوانند درنگ و انتقال تجربههای پیشینیان را به ارمغان آورند.
آنچه در این کتاب آمده، مجموعهای از اسناد حوزه فرهنگ مکتوب (مطبوعات و کتاب) است که از میان چندهزار برگ صورتجلسه به دست آمده است.»
فرید قاسمی نیز در پیشگفتار این کتاب آورده است: «پیشینیان میگفتند "هر مضمونی که بر محملی ثبت و ضبط شود کتاب نام دارد". شماری از سلف زیستها باور داشتند "هرآنچه طبع شود و از مطبعه بیرون آید مطبوعات است" و در زمره "انطباعات" محسوب میشود. از این رو، "ادواری" و "غیرادواری" را در پی واژه مطبوعات میآورند. تاکید بر "مصوبه"ها بهخصوص در عنوان فرعی به آن سبب است که اسناد شورای عالی معارف/فرهنگ به مصوبهها ختم نمیشود. در ذیل فصل دوم گزیده اسناد کتاب، کتابداری، کتابخانه ملی و چاپ را آوردهام. به سخن دیگر به باور این جوینده از ۱۸ شهریور ۱۳۰۲ تا ۲۹ دی ۱۳۴۲ خورشیدی در ۹۴ جلسه سخن عامتر در حوزه کتاب، نشر و مسائل مرتبط گفتهاند. مرز روزنامه و مجله در آن روزگار مخدوش به نظر میرسد. از این رو در فهرست، عنوان و نمایه همه ادواریها با نام نشریه آمدهاند. بعضی روزنامهنگارها و مجلهنویسها در گستره زمانی حیات شورای عالی معارف/فرهنگ، نشانهایی بیشتر به دلیل فعالیتهای آموزشی، پژوهشی و اجتماعی دریافت کردهاند که ارتباطی با کارنامه مطبوعاتی از نگارندگی تا گردانندگی ندارد. به همین دلیل از استنتاخ این گونه سندها پرهیز شده است.»
نظر شما