به گزارش خبرگزاری مهر، رزیتا کمیلی کارشناس تغذیه انستیتو تحقیقات تغذیهای وصنایع غذایی کشور ضمن اشاره به مصرف خاکشیر در فصل تابستان به عنوان نوشیدنی خنک گفت: مهمترین ترکیبات خاکشیر شامل گلوکز اینولاتها بوده و ترکیبات دیگری نظیر اسیدهای چرب پالمتیک، لینولنیک، لینولئیک و استئاریک دارد. املاح موجود در دانه شامل گوگرد، کلر، فسفر، آهن، پتاسیم، کلسیم، سدیم، منیزیم است و دانه حاوی پروتئین، صمغ، موسیلاژ، چربی و ترکیبات نیتروژندار است.
این کارشناس انستیتو تغذیه در مورد اثرات درمانی خاکشیر گفت: در طب سنتی از دانههای خاکشیر برای درمان اسهال، تب بر، رفع التهاب کلیه، دفع کرم و درمان آب آوردن بافت (ادم) به صورت جوشانده استفاده میشده است. از قدیم در ایران خاکشیر را با آب سرد مخلوط و به عنوان ملین و خنکی مصرف می کردهاند. فعالیت ضد التهابی، ضد تب و ضد درد خاکشیر به وجود ترکیبات فنولیک در آن نسبت داده میشود. ترکیبات قندی (گلیکوزیدهای کاردیاک) جدا شده از دانههای خاکشیر میتوانند در درمان بیماریهای قلبی-عروقی نقش داشته باشند. در برخی تحقیقات به خاصیت ضد سرطانی و مهار التهاب مزمن مصرف آن نیز اشاره میکنند.
کمیلی ادامه داد: مطالعات در مورد خاکشیر نشان میدهد که صمغ و موسیلاژ روی دانه خاکشیر با جذب آب متورم میشود و ژل حجیمی تولید میکند که موجب نرم شدن مدفوع و سهولت خروج آن از بدن میشود. از آنجا که ایزوتیوسیاناتهای موجود در آن دارای خاصیت ضد میکروبی است، خاصیت ضد تب خاکشیر را به آنها نسبت میدهند. از طرفی چون هورمون تیروئید باعث تنظیم درجه حرارت بدن میشود، مصرف خاکشیر ممکن است موجب کاهش ترشح تیروکسین، و در نتیجه کاهش متابولیسم پایه و در نتیجه کاهش درجه حرارت بدن شود.
به گفته وی، خاکشیر گرفتگی صدا را باز میکند و برای از بین بردن کهیر و التهابات پوستی، خارش پوست، جوشهای صورت استفاده میشود. در کنترل فشار خون نقش دارد، خاکشیر برای کاهش آلرژی و کند کردن رشد سلولهای سرطانی نیز میتواند موثر باشد.
کمیلی افزود: امروزه بیماری کبد چرب به دلیل داشتن استرس، مصرف زیاد دارو، مصرف الکل و مصرف زیاد فست فودها نظیر سوسیس، کالباس و پنیر پیتزا، کاهش تحرک و زندگی ماشینی و نیز کاهش وزن ناگهانی و گرسنگیهای طولانی رو به افزایش است. و مصرف گیاهان دارویی نظیر خاکشیر، کاسنی، عرق خارشتر، عرق بید، عرق شاه تره و رژیم غذایی مناسب و ورزش و کنترل وزن میتواند در پاکسازی کبد موثر باشد.
وی در مورد نحوه مصرف خاکشیر، گفت: خاکشیر را میتوان با آب سرد چندین ساعت خیسانده و میل شود ویا به صورت جوشانده (به مدت ۱۰ دقیقه با آب بجوشانید و پس از سرد شدن) میل شود.
کمیلی افزود: باید توجه داشت که شکل مصرف خاکشیر در اثرات دارویی آن دخالت دارد مثلاً خاکشیر مخلوط با آب سرد خاصیت ملین (ضد یبوست) و خاکشیر به صورت جوشانده دارای خاصیت ضد اسهال است. تخم خاکشیر ریز، کمی دراز و معمولاً به دو رنگ وجود دارد یکی قرمز دارای طعم کمی تلخ است و دیگری به رنگ قرمز تیره است.
نظر شما