فاکتورهای محیطی و تغذیهای زیادی وجود دارند که دست به دست هم داده و آلرژی ایجاد میکنند و بیشتر آنها با انتخابهای هوشمندانه قابل کنترلاند.فاکتورهای محیطی و تغذیهای زیادی وجود دارند که دست به دست هم داده و آلرژی ایجاد میکنند و بیشتر آنها با انتخابهای هوشمندانه قابل کنترلاند.
به گزارش همشهری آنلاین به نقل از تبیان،
- آلرژیهای فصلی فقط مربوط به فصل هستند
هرچند بعضی از آلرژیها فصلی هستند اما واقعاً بستگی به این دارد که فرد به چه چیزی آلرژی داشته باشد. آلرژی به گردهها فصلی است، مثلاً آلرژی به گرده درختان در اوایل بهار شدت میگیرد. اما متأسفانه خیلی از افراد به تمام گردههای درختان آلرژی دارند و ممکن است تمام طول سال درگیر علائم باشند.
- حیوان خانگی هیپوآلرژنیک است
متأسفانه چیزی به اسم سگ یا گربهی هیپوآلرژنیک وجود ندارد. این موی حیوانات نیست که آدمها به آن آلرژی نشان میدهند بلکه آلرژنهایی که در بزاق، غدد سباسیوس و غدد مقعدی ترشح میشوند آلرژیزا هستند.
- اگر به تخممرغ آلرژی دارید نمیتوانید واکسن بزنید
در گذشته از تخممرغهای جنیندار برای تولید ویروسهای لازم برای واکسنهایی مانند واکسن آنفلوانزا استفاده میشد، بنابراین شاید شنیده باشید که اگر به تخممرغ آلرژی دارید نباید واکسن بزنید. اما حالا واکسنی وجود دارد که ثابت شده برای افراد بزرگسال که به تخممرغ آلرژی دارند کاملاً ایمن است.
- اگر آلرژی در خانوادهتان ژنتیکی است پس نمیتوانید آن را کنترل کنید
هر چند آلرژی معمولاً جنبهی ژنتیکی دارد اما تعداد رو به افزایش افرادی که دچار اختلالات آلرژیک هستند در عرض یکی دو دههی گذشته نشان میدهد تغییرات محیطی، علت اصلی واکنشهای آلرژیک هستند. فاکتورهای محیطی و تغذیهای زیادی وجود دارند که دست به دست هم داده و آلرژی ایجاد میکنند و بیشتر آنها با انتخابهای هوشمندانه قابل کنترلاند. محرکها و سموم در خانه مانند فرمالدهید، خوشبوکنندههای شیمیایی و تریکلوزان (یک عامل آنتیباکتریال که در صابونها وجود دارد) همگی میتوانند آلرژی را تشدید کنند. بنابراین اجتناب از آنها میتواند تأثیر بزرگی بر کاهش شدت علائم آلرژیک داشته باشند.
آسم و آلرژی در گفتگوی همشهری آنلاین با پزشک فوق تخصص کودکان
- نان نخور چون به گلوتن حساسیت داری
ممکن است شما عدم تحمل گلوتن داشته باشید اما واقعاً نادر است که دچار آلرژی به گلوتن باشید. خیلی از افراد به خودشان برچسب میزنند که به گلوتن آلرژی دارند و به همین دلیل بدون هیچ سند پزشکی، از خوردن گلوتن پرهیز میکنند.
اگر لبنیات باعث گرفتگی بینیتان میشود پس آلرژی دارید
خیلی از افراد مصرف لبنیات را کنار میگذارند چون فکر میکنند مثلاً شیر سبب گرفتگی بینی یا سینوسهایشان میشود و تصور میکنند به لبنیات آلرژی دارند. هر چند درست است که بعضی از افراد به شیر آلرژی دارند اما بسیار نادر است و باید از طریق تست تائید شود و ضمناً ارتباطی به آلرژیهای فصلی ندارد.
- آلرژیها بیماریهای واقعی نیستند
اگزما یا آلرژیهای فصلی میتوانند بسیار خفیف باشند. اما ممکن است علامتی از یک عارضهی آلرژیک ژنتیکی باشند که در مورد آسم، آتوپی نام دارد. وقتی شما اگزما و آلرژی و آسم را با هم دارید، میتواند سبب افزایش واکنش سیستم ایمنی به آلرژنهای معمول مانند غذا و گردهها شود. این عارضه نیاز به درمان و کنترل دارد تا مشکلات جدیتر ایجاد نکند.
- آلرژیها فقط جنبهی فیزیکی دارند
آلرژیها در برخی موارد واقعاً جدی و خطرناکاند و ریشه در وراثت و محیط دارند. اما روان نیز این میان نقشی دارد: استرس روانی میتواند واکنشهای آلرژیک را برانگیخته و تشدید کند، بنابراین تکنیکهای ریلکسیشن میتوانند تسکینشان دهند. مثلاً کسی که به گل سرخ آلرژی شدید دارد، ممکن است با دیدن گل سرخ پلاستیکی هم واکنش نشان بدهد. این نشان میدهد مغز و روان نیز در آلرژی درگیرند اما این ارتباط دقیقاً شناخته شده نیست.
- آلرژی کودکان با بزرگ شدنشان رفع میشود
بچهها ده برابر بیشتر از بزرگسالان ممکن است آلرژی غذایی داشته باشند اما هر چند خیلی از بچهها با بزرگتر شدن از آلرژی رها میشوند اما بقیه همچنان با آلرژی درگیر خواهند بود. بعضی از محققان عقیده دارند با رشد سیستم گوارشی، این سیستم بهتر میتواند جذب عوامل تحریککنندهی آلرژی غذایی را مهار نماید. مثلاً آلرژی به شیر گاو در خیلی از بچهها به مرور برطرف میشود. اما آلرژی به بادامزمینی، ماهی و مغزهای درختی معمولاً تمام عمر با فرد هستند. بعضی از کودکان نیز ممکن است از یک آلرژی خلاص و دچار آلرژی دیگری شوند.
- آلرژی مسئلهی مهمی نیست
هر چند به ندرت اتفاق میافتد اما آلرژی میتواند کشنده باشد. بعضی از افراد دچار آلرژیهای بسیار شدید نسبت به مادهی خاصی هستند که این آلرژن میتواند سبب شوک آنافیلاکتیک شود که یک واکنش مرگآور است. شوک آنافیلاکتیک فشارخون را پایین میآورد و زبان و حلق و راههای هوایی را متورم میکند، در نتیجه تنفس دشوار میشود. چنین واکنشهایی نیازمند اقدام فوری پزشکی هستند. شوک آنافیلاکتیک معمولاً ناشی از یک غذا یا دارو است اما میتواند به دلیل نیش یک حشره یا تزریق عوامل دارویی گوناگون نیز رخ بدهد.
- آلرژی فصلی و آلرژی غذایی ربطی به هم ندارند
عارضهای به نام سندرم آلرژی دهانی وجود دارد که شامل 50 تا 75 درصد از موارد آلرژیهای فصلی میشود. در این عارضه، آلرژنهایی که از طریق هوا منتقل میشوند میتوانند شما را نسبت به همین آلرژنها در مواد غذایی نیز حساس کنند. مثلاً پروتئین موجود در برخی از میوهها مانند هلو و سیب مشابه آلرژنهای گرده درخت غان بوده و برای همین ممکن است شما هم به خوردن هلو و سیب خام و هم به گرده درخت غان آلرژی داشته باشید، هر چند علائم متفاوتاند.
- تب یونجه واقعاً باعث تب میشود
تب به دلیل آلرژیهای فصلی به وجود نمیآید زیرا علائم ایجاد شده ناشی از ویروس یا باکتری نیستند بلکه یک آلرژن، آنها را ایجاد کرده است. اگر تب دارید، احتمالاً دچار یک سرماخوردگی ویروسی شدهاید.
- تست خراش برای آلرژی قابل اطمینان نیست
تست پوستی در هر سنی قابل اطمینان است. مثبت شدن تست پوستی، یعنی قرمزی یا تورم ناحیه تست شده به این معنی است که شما به مادهای که تست شده حساسیت دارید و با قرار گرفتن در معرض این ماده دچار علائم آلرژی میشوید. بهطورکلی، هر چه واکنش شدیدتر باشد، احتمال آلرژی نسبت به مادهی مورد نظر نیز بیشتر است. البته این احتمال وجود دارد که تست پوستی مادهای اشتباهاً مثبت یا منفی شود اما به طور کل تستهای پوستی آلرژی، قابل اطمینانترین تستها برای تشخیص آلرژی به مادهای هستند که از طریق هوا منتشر میشود، مثلاً گرده یا موی حیوان و مایتهای خاک. تستهای پوستی برای تشخیص آلرژیهای غذایی نیز مفیدند اما به دلیل پیچیده بودن آلرژیهای غذایی ممکن است نیاز به تستهای پیشرفتهتر نیز باشد.
نظر شما