به گزارش همشهریآنلاین به نقل از ایرنا، عبدالرحمان عرفانی دوشنبه ۲۹ اردیبهشت افزود: این ارقام در دومین سال کشت آزمایشی قرار گرفتند، یکی از ارقام کیفی جدید، زودرس است یعنی پس از نخستین روز نشاء حداکثر تا ۸۰ روز بعد به مرحله برداشت میرسد.
وی ۲ رقم دیگر متوسط رس معرفی کرد و گفت که این ارقام در بازه زمانی ۹۰ تا ۱۰۰ روزه به مرحله برداشت میرسند ضمن این که در برابر " ورس " (خوابیدگی) مقاوم هستند و در برابر آفت تحمل بالایی دارند و در عملکرد و کیفیت نیز همانند ۲ رقم شیرودی و فجر هستند.
معاون موسسه تحقیقات برنج کشور با اعلام این که این ارقام جدید با همکاری چندین کشاورز پیشرو در مناطق مختلف استان کشت شده است، پیشبینی کرد که از این مزارع بذرهای قابل توجهی برای گسترش کشت طی سالهای آینده تولید شود.
عرفانی یکی از دلایل اصلی تهیه و تولید ارقام جدید برنج زودرس را استقبال کشاورزان به کشت دوم عنوان کرد و گفت: گسترش سطح زیرکشت ارقام پرمحصول کیفی برنج همواره مورد تاکید محققان و پژوهشگران بخش کشاورزی است ولی این راهبرد تاکنون به خاطر زمان حدود ۱۱۰ روزه به بار نشستن ارقام پرمحصول، با چالش مواجه بوده است.
وی در باره نام ارقام جدید هم توضیح داد که هنوز این ارقام نام تجاری به خود نگرفتهاند و فقط به صورت کد مشخص هستند.
معاون مرکز تحقیقات برنج کشور گفت: راهبرد وزارت جهادکشاورزی برای خوداتکایی کشور به محصول برنج داخلی بر محور بالا بردن بهرهوری مصرف آب و افزایش بازده تولید در سطح استوار است و همسو با این رویکرد موسسه تحقیقات در صدد معرفی ارقام کیفی پرمحصول متناسب با شرائط جدید اقلیمی شمال کشور است.
این محقق برنج مازندران توضیح داد: در یک دهه اخیر چندین رقم پرمحصول کیفی در موسسه تحقیقات برنج کشور به کشاورزان معرفی شد، اما به دلیل واردات بیرویه، نبود خرید تضمینی با قیمت مناسب و عدم پرداخت بموقع مطالبات شالیکاران سطح کشت ارقام پرمحصول تا سال ۹۲ تا ۹۰ درصد کاهش یافت.
کشت ارقام پر محصول برنج به عنوان یک راهبرد خوداتکایی این محصول استراتژیک مورد هدف کشور است که برای تحقق آن علاوه بر این که مقوله زودرسی، کیفیت و عملکرد حتما باید مورد توجه محققین قرار بگیرد باید موضوع بازار و خرید تضمینی این ارقام به صورت جدی مورد توجه جدی قرار بگیرد.
طی چند سال اخیر کشاورزان کشت ارقام محلی و سپس کشت دوم را به کشت ارقام پرمحصول ترجیح میدهند، چراکه در کشت ارقام پرمحصول به دلیل طول دوره رشد بالای ۱۱۰روزه، زمان برای کشت دوباره نشا از دست کشاورز خارج میشود از طرفی در رقم پرمحصول پرورش ساقه شالی یا به اصطلاح محلی مازندرانی دوباره نوج نیز بدست نمیآید.
به اعتقاد کارشناسان کشاورزی ارقام " شیرودی"، " فجر "، " روشن " و " تیسا " از رقمهای کیفی پر محصول برنج در مازندران است که میتواند مورد استقبال شالیکاران قرار بگیرد چراکه کیفیت ارقام پر محصول ذکر شده نزدیک به رقم بومی طارم محلی و متناسب با ذائقه مردم بوده و بازار خرید و فروش آن نیز همواره وجود دارد.
عملکرد ارقام شیرودی، فجر، تیسا و روشن ۶ تا هفت تن شلتوک در هر هکتار است که نسبت به ارقام محلی حدود ۲تن بیشتر است.
استقبال شالیکاران مازندران از کشت رقم " تیسا"
معاون موسسه تحقیقات برنج کشور مستقر همچنین از استقبال شالیکاران استانهای مازندران و گیلان از رقم " تیسا " که سال گذشته به عنوان یک رقم کیفی پرمحصول معرفی شده بود، خبر داد و گفت که امسال حدود پنج تن بذر گواهی شده این رقم بین شالیکاران مازندران و گیلان توزیع شده است.
عرفانی توضیح داد: سازمان جهاد کشاورزی مازندران تولید و تهیه ۷۰ تا ۱۰۰ بذر گواهی شده رقم تیسا را امسال در دستور کار قرار داده است و کشاورزان پیشرو این ارقام را کشت کردهاند، این رقم مقاوم به آفات، کمآببر، دارای عملکرد هشت تا ۹ تن شلتوک در هکتار، پا کوتاه و مقاوم در مقابل خوابیدگی است.
میانگین عملکرد ارقام کیفی کم محصول برنج در مازندران مانند طارم حدود پنج تن در هکتار است.
وی اظهار کرد: این رقم برگرفته از بذر ارقام محلی و بومی" طارم " و " بهنام " است که در فرایند رگهگیری از آنها تلاش شده تا عطر، طعم و کیفیت پخت ارقام کیفی کم محصول را با خود داشته باشد.
طبق اعلام رسمی سازمان جهاد کشاورزی مازندران در حال حاضر حدود ۱۷۰ هزار هکتار از زمینهای شالیزاری استان نشاکاری شده است.
مازندران با تولید بیش از ۹۵۰ هزار تن برنج سفید، ۴۲درصد برنج مورد نیاز کشور را تامین میکند.
نظر شما