جمعه ۱۶ خرداد ۱۳۹۹ - ۰۰:۱۱
۰ نفر

برنامه‌های «پاک‌سازی» یا «سم‌زدایی» کبد با این ادعا که سموم را از بدن خارج می‌کنند، به کاهش وزن یاری می‌رسانند و سلامتی را بهبود می‌بخشند، تبلیغ می‌شونداما آیا این ادعا پایه‌ای علمی هم دارد؟

DETOX

کبد شما یکی از بزرگترین اندام‌ها در بدن شما است که به دفع مواد زائد کمک می‌کند و سوخت‌وساز مواد مغذی گوناگون داروها را انجام می‌دهد.

برنامه‌های پاک‌سازی کبد به اشکال گوناگونی انجام می‌شوند: ممکن است توصیه به مدتی غذا نخوردن یا نوشیدن صرف آب‌میوه‌ها و سایر مایعات برای چند روز شود. ممکن است رژیم غذایی با محدودیت کالری توصیه شود یا  برخی از داروهای گیاهی یا مکمل‌های غذایی تجویز شوند.

اول اینکه برخی از مکمل‌ها یا داروهای گیاهی در چنین برنامه‌هایی ممکن است خودشان به کبد آسیب بزنند. برای مثال مکمل‌های عصاره چای سبز به خصوص در دوزهای بالا و برای درازمدت ممکن است آسیب‌های کبدی ایجاد کنند. تنقیه با قهوه که در برخی از این رژیم‌ها توصیه می‌شوند ممکن است به عفونت روده‌ای و به هم خوردن تعادل آب و املاح بینجامند.

دوم اینکه هیچ شاهد علمی وجود ندارد که این برنامه‌های به اصطلاح «سم‌زدایی» سموم را از بدن خارج کنند یا سلامت شما را بهبود بخشند.

البته ممکن با مصرف رژٰیم‌غذایی توصیه‌شده در این برنامه‌ها احساس سلامت بیشتری کنید، صرفا به این دلیل که مصرف غذاهای فراوری‌شده حاوی چربی‌های جامد و قندهای تصفیه‌شده را کنار می‌گذارید. این نوع غذاها کالری زیاد اما ارزش تغذیه‌ای پایینی دارند.

همچنین ممکن است در این برنامه‌های پاکسازی غذاهایی را که به آنها حساسیت داشته‌اید مانند لبنیات، گلوتن، تخم‌مرغ یا بادام‌زمینی و از این حساسیت خبر نداشته‌اید، دیگر مصرف نکنید و سلامت گوارشی‌تان بهبود یابد.

اما شاهدی وجود ندارد که پس از مصرف زیاد غذاهای ناسالم برای مدت‌های طولانی صرفا با یک رژیم پاکسازی کبدی سلامت‌ شما یا کارکرد کبدتان بهبود یابد.

وضعیت کلی سلامت شما، ژن‌هایتان، رژیم غذایی‌تان‌، سبک زندگی‌تان و محیط زیست‌تان است که سلامت کبدتان را تعیین می‌کنند. برنامه‌های سم‌زدایی نمی‌تواند آسیب کبدی را درمان یا از بیماری‌های آن پیشگیری کنند.

کد خبر 518088

برچسب‌ها

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha