به گزارش همشهریآنلاین به نقل از ایسنا، استانی برخوردار از کل قابلیتهای ایران؛ دارای تنوع آب و هوایی، خاک حاصلخیز، رودخانههای بزرگ و نفت و گاز به عنوان یکی از مهمترین داراییهای جهان را با هم در خود جای داده است، اما آنچه اهالی "خوز" را در میان ایرانیان مشهور کرده خونگرمیشان هست و خاک دامنگیرش تا آنجا که هیچ مسافری در خوزستان احساس غریبی نمیکند.
حتما مانند سفیر سوئیس حداقل یکبار ساندویج فلافل لشکرآباد اهواز را امتحان کرده، در خیابانهای کیانپارس پاساژگردی کرده، در بازار کاوه خیابان نادری، ماهی شوریده، سنگسر، شاهمیگو، خارک(خرمای نرسیده)، حلوا شکری، لوبیا شوشتری، سبزی "پرپین" و بامیه به عنوان سوغاتی خریده و گشتی در خیابان امیری، بازار کنزالمال و هتل کاروانسرای آبادان زده و در کنار ساحل اروند و بهمنشیر در دو قدمی عراق قدم زده است.
سازههای آبی شوشتر که از آن به عنوان بزرگترین مجموعه صنعتی پیش از انقلاب صنعتی یاد شده و یا زیگورات چغازنبیل به عنوان یکی از اولین پرستشگاههای جهان، پلسفید اهواز یا همان پل معلق به عنوان چهارمین پل معلق جهان، کاخ آپادانا در شوش به عنوان یکی از نخستین زیستگاههای جهان و به عنوان استراحتگاه زمستانی پادشاهان هخامنشی و زراس به عنوان بهشت خوزستان در ارتفاعات ایذه و تالاب هورالعظیم در دشت آزادگان و در مرز ایران و عراق از جاذبههایی است که خوزستانیها از دیدنش سیر نمیشوند و یادگاری ماندگاری برای مسافران به جای میگذارد.
- شهر تاریخی شوش / محوطه تاریخی چغازنبیل / شهر تاریخی شوشتر / خانه گازر - شوشتر / قلعه سلاسل - شوشتر / بقعه امامزاده سلطان ابراهیم (ع) - ایذه / قلعه تل / بقعه براءبن مالک - شوشتر / مجموعه آسیابها و آبشارهای شوشتر/ نقش برجسته خنگ کمال وند / شهر باستانی هرمز اردشیر / قلعه تاریخی شوش / تپه باستانی اکروپل /
- آشنایی با تالاب هورالعظیم
گرچه خاکش و صمیمیت مردم خوزستان روح آنان را تسخیر کرده و علاقمند به ماندن در وطنشان هستند اما ناخواسته و دستهدسته ترک وطن کرده و دست به مهاجرت به شهرهایی همچون کرج، اصفهان و شیراز زدهاند.
خیلی از خوزستانیها با نفسی تنگ شده از گردوغبار و بارانهای مسموم پاییزی و یا به دلیل محرومیت و بیکاری جوانانشان رخت سفر بستهاند و مهاجرت کردهاند یا به اقتضای شغلشان با نبود امکانات رفاهی و تفریحی ساختهاند و دلخوش شدهاند به گشتوگذار در پاساژهای خیابان وهابی اهواز، گوش دادن به موزیک زنده در فودکورتهای کیانپارس، گذراندن شبی در باغهای مرکبات شوشتر و دزفول، پهن کردن بساط شامشان در کنار غروب کارون و زیر پلسفید و خواندند " لب کارون چه گل بارون /تو قایقها، دور از غمها /میخونن نغمه خوش لب کارون/ هر روز و تنگ غروب تو شهر ما/صفا داره لب شط پای نخلها"
خوزستان استانی است برخوردار و محروم؛ از نفت، گاز، محصولات پتروشیمی، منابع خلیج فارس، رودخانههای خروشان و آب شیرین جاریاش، برق و محصولات مرغوبش همچون گندم و نیشکر، همه دنیا بهره میبرند اما یک سوم مردماش در کنار چاههای نفت و گاز همچون "غیزانیهها" و "جراحیها" شامل ۷۰۰ روستا دچار تنش آبیاند.
یکی از معدود نقاط دنیا در تولید نیشکر است، اما مهمترین کارخانههای قدیمیاش همچون هفتتپه با مشکلات زیادی دست به گریبان است؛ همین میشود که یا تجمع میکنند و بازداشت میشوند و یا اتفاقی مثل کارگر میدان نفتی یادآوران شاید برایشان رقم بخورد.
تلخ است اما حقیقت است؛ اولین چاه نفت جهان در مسجد سلیمان خوزستان کشف شد اما هنوز مردماش از بیکاری، نبود امکانات اولیه زندگی و سیستم درمانی مناسب همراه با استشمام بوی گاز در همه جای شهر گلایهمندند. خرمشهریها و آبادانیها که برای خود روزگاری برو بیایی داشتند و هیچگاه در خط مقدم دفاع مقدس، سرزمینشان را رها نکردند و برای یکپارچگی ایران جنگیدند، اما نیازمند توجه بیشتری هستند.
اما واقعا چرا خوزستانی که شش دانگ ثروت خداوند را با هم دارد و بسیار بیشتر از دوبی میارزد، این همه محروم است؟ چرا آبادان دیگر آبادان نیست و چرا خرمشهری که خدا آن را آزاد کرد هنوز ترکش به تن دارد؟ چرا دانشمندان اولین مرکز دانشگاهی کشور(جندیشاپور) در این استان نمیمانند؟ چرا ۴۰۰ هکتار عرصه میراث جهانی شوش با کاخهای به جای مانده از ۲۵۰۰ سال قبل میلاد و مربوط به دوره عیلامیان، هخامنشیان و ساسانیان و یا یکی از اولینهای معبدگاه جهان(چغازنبیل) به حال خود رها شده است؟
استاندار خوزستان معتقد است "هر که بامش بیش، برفش بیشتر"؛ هر کسی نعمت بیشتری دارد، خرج بیشتری هم برایش ایجاد میشود و این را به رئیس جمهور در سفرش به استان گفته که خدمات خوزستان برای کشور مثل خدمات هواپیماست و نگهداریاش هم هزینه بیشتری دارد و بنابراین نمیتوان خدمات هواپیما را دریافت کرد اما هزینه نگهداری ماشین را پرداخت کرد.
او علت اصلی توسعه نیافتگی خوزستان را اجرای پروژههای ملی با منافع ملی و نه محلی و نیز هماهنگی ضعیف بینبخشی در اجرای طرحهای ملی و در نتیجه زیان دیدن بومیان منطقه از اجرا نشدن پروژههای منطقهای همزمان با آن دانسته و اضافه کرده خوزستان کارهای بر زمین مانده زیادی دارد و تا دلتان بخواهد ظرفیت برای سرمایهگذاری دارد.
حال غلامرضا شریعتی، بهبهانیالاصل، جوانترین استاندار ایران در دولت روحانی، دانشآموخته دکترای ژنتیک انسانی از دانشگاه تهران که از آن به عنوان فردی زیرک، با پشتکار و مرد کارهای اجرایی یاد میشود چهار سال است در بحران حوادث خوزستان همچون سیل ویرانگر سال ۹۸، خشکسالیهای طاقتفرسای سال ۹۶ و ۹۷ و گرد و غبار نفسگیرش، قطعیهای پیدرپی برق در آن سالها و حال کرونا، با کت و شلوار متفاوتاش و تسبیح معروفش پای کار بوده و به جلسههای کاری نیمهصبحش معروف است و البته شاید بتوان گفت پرحاشیهترین استانداری بوده که این استان زرخیر به خود دیده است؛ از درگیری لفظی با پیرمرد سیلدیده گرفته تا ذکر گفتن با تسبیح معروفش و ماجرای دریافت پول از سوی متهم فساد ارزی کشور توسط همسرش برای سفر خارجی، چالشهای حاشیهای است که او با آن در طول دوره کاریش تاکنون سوخته و ساخته است.
با همه این حرف و حدیثها، هنوز پای کار ایستاده و هر کجا مدیری در کارش کم گذاشته وارد عمل شده و خود پا به میدان گذاشته است؛ شاهد مدعا تجمعات اخیر در غیزانیه به دلیل بیآبی بوده است که تلاش کرد گیر و گورهای پروژه آبرسانی به این منطقه را که بیش از چهارسال در گیر و دار است با هماهنگ کردن بخشهای درگیر به سرانجام برساند و فاز اول آبرسانی به مناطق شرقی غیزانیه را به بهرهبرداری برساند و اما اینکه چرا آب به منطقه محروم و نفتخیز غیزانیه و چسبیده به مرکز استان خوزستان یعنی اهواز دیر رسید، ماجرای شنیدنی و در عین حال دردناکی دارد که شریعتی با حضور در خبرگزاری به آن و خیلی از سوالات مردم ایران و به خصوص خوزستانیها پاسخ داد.
او مشکل رخ داده درباره مناطقی همچون غیزانیه و دیگر مناطق حاشیهنشین اطراف اهواز را در این موضوع میداند که مسئولین در راستای اهداف توسعهای افق دور دست را میبینند و گاهی ممکن است از مشاهده مسائل نزدیک به خود غافل شوند و همین عامل سبب شده است که به تعبیر اهالی غیزانیه حواسشان به این بخش به عنوان منطقهای چسبیده به اهواز نباشد و توجه زیادی نشود، در صورتی که مسئولین باید جلوی چشمشان را نیز ببینند.
اما مشکل بیآبی غیزانیه از کی آغاز شد؟
غیزانیه از بخشهای بزرگ اهواز و خوزستان که طولی حدود ۱۰۰ کیلومتر دارد و در کنار اهواز قرار دارد و در پی خشکسالیهای اخیر خوزستان و قرار گرفتن این بخش در کانون ریزگردها، تعدادی از ساکنان این بخش به علت آسیب دیدن کشاورزی و دامپروری در این منطقه به شهرستان کارون مهاجرت کرده بودند.
به گفته شریعتی، اولین بار دی ماه ۹۵ از غیزانیه برای بررسی مشکلاتش بازدید شد؛ این بخش در این سال با مشکلات جدی مواجه بود و از جمله آنکه با ۴۰ تا ۴۴ کلاس درس کانکسی، نبود روشنایی در حدود ۷۵ روستا، نبود گاز، نبود برق در حدود ۲۰ روستا و ناپایداری برق در سایر روستاهای بخش، دارای تنها ۱۰۰ کیلومتر جاده روستایی و دارای مشکلات جدی در آبرسانی بود؛ آب تعدادی از روستاها نوبتبندی شده بود به گونهای که گاهی روزی ۲ ساعت و گاهی هفتهای دو ساعت آب داشتند و برخی اصلا آب نداشتند.
طرح آبرسانیاش از سال حدود ۶۲ اجرا شده بود و آبرسانی متناسب با جمعیت رو به افزایش این بخش، توسعهنیافته بود. برای اجرای طرح توسعه آبرسانی به غیزانیه به ۵۰ کیلومتر خط لوله با ۵۰ میلیارد تومان هزینه نیاز بود که پروژه بزرگی برای آبفای روستایی خوزستان محسوب میشد اما با همه مشکلات، اجرای آن در سال ۹۶ آغاز شد و البته با مشکلاتی همچون کندی کار آبفا، افزایش قیمت پروژه و ممانعت کارفرمای پروژه از ادامه کار و نیز وجود معارضین محلی، نفتی و نیز برق منطقهای همراه بود که سبب شد تکمیل پروژه با تاخیر مواجه شود.
خیلی بعدتر، در بازدیدی که ۱۲ اردیبهشت ۱۳۹۹ از غیزانیه انجام شد و در واقع خیلی پیشتر از تجمعات مردم این منطقه در اعتراض به نبود آب، وعده داده شد که ۴۵ روزه پروژه فاز اول آبرسانی تکمیل شود که در نهایت در ۲۴ خردادماه به بهرهبرداری رسمی رسید.
آبرسانی به غیزانیه از سه مسیر شهرستان شیبان، کارون به عنوان شمال و جنوب اهواز و بخشی از طریق چاههای رامهرمز و غرب اهواز انجام میشود.
همچنین برای کنترل ریزگرد در خوزستان، حدود ۳۰ هزار تا ۴۰ هزار هکتار درختکاری، رهاسازی آب در تالابهای فصلی برای مرطوبسازی محیطزیست و بوتهکاری در اطراف غیزانیه انجام شد.
در پی اجرای طرح ملی مبارزه با ریزگرد در استان خوزستان، از حدود ۳۵۰ هزار هکتار، بیش از ۲۰۰ هزار هکتار احیا شد که از این سطح حدود ۷۰ تا ۸۰ هزار هکتار در مسیر غیزانیه و روستاهای اطراف جاده اهواز – ماهشهر بوده است.
هماینک اما دیگر کلاس کانکسی وجود ندارد و برقرسانی به همه روستاهای این بخش انجام شده و همه ۸۵ روستای این بخش روشنایی دارند و نیز گازرسانی از سال ۹۵ شروع شده است که گرچه جای کار دارد اما پروژه با کمک وزارت نفت و شرکت گاز در حال پیشروی است؛ غیزانیه نفتخیز است و بر این اساس وزارت نفت هم وعده داده است که در اصلاح ۶ کیلومتر خط لوله فرسوده آب کمک کند.
علاوه بر آن بعد از رخ دادن تجمعات اخیر در غیزانیه تصمیم بر این گرفته شد که فاز سوم آبرسانی به غیزانیه نیز آغاز شود تا مشکل آبرسانی تمام روستاهای این بخش به طور کامل حل شود؛ بنابراین قرار است خط لوله مشترک بین رامشیر و غیزانیه جدا شود تا آب چاههای رامهرمز تنها به بخش شرقی غیزانیه اختصاص یابد و به این ترتیب قرار است کل خطوط لوله غیزانیه با کمک وزارت نیرو و قرارگاه خاتم نوسازی شود.
این برای اولین بار نیست که خوزستانیها از آب بیکیفیت و یا کمآبی مینالند؛ سال ۹۶ و همزمان با شدت گرفتن خشکسالیها در خوزستان، در شرایطی که آب رودخانههای پُر آب در پی کاهش دبی حاصل از خشکسالی و ذخیرهسازی پشت سدها، به شدت کم شده بود و از آن سو همزمان زهآبهای کشاورزی وارد رودخانه میشد، سبب شد که آب شرب خرمشهر و آبادان شور و غیرقابل خوردن شود و در نتیجه تجمعات مردم منطقه را رقم زد.
استاندار خوزستان گفت: این تجمعات در حالی رخ داد که حدود یک سال در حال اجرای پروژه بزرگ آبرسانی غدیر به طول ۹۵ کیلومتر با هزار میلیارد اعتبار بودند و در آستانه افتتاح پروژه بودند که چنین اتفاقی رخ داد.
او معتقد است که نارضایتی مردم این شهرها از بیآبی به حق است اما هستند گروههایی معاند که میخواهند از محرومیت مردم استفاده کنند و حلاوت پروژههای بزرگ در دست اجرا را دقیقا در آستانه افتتاح به کامشان تلخ کنند.
اما چه پروژههایی برای نجات استان طراحی و اجرا شد؟
شریعتی خاطرنشان کرد: سال ۹۵ و در سفر رئیس جمهور به استان اعلام شد که در صورت ادامه یافتن خشکسالی، آبادان و خرمشهر با مشکل شدید کمبود آب در سال ۹۶ مواجه خواهد شد که در نتیجه با دستور رئیس جمهور و تصویب هیات وزیران مصوبهای برای پنج زیرساخت اصلی خوزستان شامل پایداری برق، ریزگردها، حقآبه زیستمحیطی تالابها، آب و فاضلاب، طرح احیای ۵۵۰ هزار هکتار امضا و اجرا شد و در نتیجه در همان سال به روشهای مختلف، براساس تفاهمنامه منعقد شده میان سازمان مدیریت، قرارگاه خاتم و استانداری خوزستان منابع به ارزش ۹۶۰ میلیارد تومان تامین شد و در نتیجه خط لوله به طول ۹۵ کیلومتر برای اجرای طرح آبرسانی غدیر اجرا شد.
اعلام شد که ۱۵ تیرماه سال ۹۷ آب شرب به آبادان و خرمشهر میرسد که در نهایت این پروژه در آن تابستان سخت و در ۱۳ تیر به بهرهبرداری رسید و این در شرایطی بود که ۲ هفته پیش از افتتاح طرح آبرسانی، تجمعاتی در آبادان و خرمشهر به دلیل وجود آب شور و آبرسانیها با تانکر شکل گرفت. آبرسانی به آبادان و خرمشهر در سال ۹۶ و ۹۷ و در جریان بحران خشکسالی خوزستان تنها ظرف ۱۳ ماه و با ۱۰۰۰ میلیارد تومان اعتبار انجام شده بود.
او تصریح کرد: درست است که نارضایتیشان به حق بود اما در این میان عدهای معاندین از این نارضایتی مردم و محرومیتها سوءاستفاده کردند و در تلاش بودند که حلاوت تلاش نظام را برای اجرای این پروژه بزرگ و در آستانه بهرهبرداری را به کام مردم تلخ کنند و میخواستند خونی در این میان ریخته شود؛ دقیقا همین اتفاق نیز در غیزانیه رخ داد. خوب است که نقصها منعکس شود اما نباید جوی ایجاد شود که انگار هیچ کاری انجام نشده است.
شریعتی که هیچگاه از مردم غیزانیه به عنوان مرزداران انقلاب ناامنی ندیده است، یادآور شد: ۱۸ کانال ضد انقلاب در خوزستان برای تجزیهطلبی خوزستان در حال فعالیتند، چرا که میدانند اتصال اقتصاد خوزستان به ایران اجتنابناپذیر است.
حدود ۷۰۰ روستا در استان خوزستان تنش آبی دارند
به گفته استاندار خوزستان، حدود ۳۰ درصد جمعیت خوزستان در روستاها قرار دارند و حدود ۷۰۰ روستا در استان تنش آبی دارند بنابراین تصمیم گرفته شده که تثبیت آبرسانی به ۵۰۰ روستا در سال جاری آغاز و ۱۵۰ هزار نفر جمعیت متاثر شود.
وی در ادامه گفت: وضعیت برق امسال خوزستان با وجود گرمای شدید پایدار بوده و به غیر از خرمشهر که در مقطعی دچار مشکل شده باقی استان تاکنون دچار مشکل نشده است و متوسط قطعی برق از ۲۰۰۰ دقیقه در سال به ۶۰۰ دقیقه در سال رسیده، گرچه باید تلاش شود به استاندارد ۲۰۰ دقیقه در سال با توجه به شرایط طبیعی خوزستان برسیم.
ایجاد محدودیت دوباره کرونایی در خوزستان بعید است
شریعتی، پیشبینی کرد کرونا، تیرماه در خوزستان آرام بگیرد و روند نزولی مبتلایان ادامه یابد و البته تصریح کرد، با وجود افزایش ۸ برابری مبتلایان، تعداد بستریهای کرونایی ۲ برابر شده است. در حال حاضر بر اساس پروتکلهای وزارت بهداشت ۶ شهر خوزستان قرمز است، اما بر اساس نظر دانشگاه علوم پزشکی اهواز که محتاطانهتر عمل میکند ۹ شهر خوزستان قرمز است. خوزستان هم اینک در شرایط ثبات قرار دارد اما بر طبق پیشبینی اپیدمیولوژیستها، شیب نزولی تندتر میشود و عارضه کاهش مییابد.
استاندار خوزستان تاکید کرد: پیشنهاد ایجاد محدودیت دوباره در خوزستان با توجه به پیشبینی کاهش ابتلا در تیرماه بعید است.
وی عنوان کرد: خوزستان در آغاز شیوع کرونا در کشور در رده ۲۵ ام قرار داشت و تعداد زیادی مبتلا نشده بودند اما هم اینک خوزستان در پیک دوم کرونا قرار دارد، به علت برداشته شدن محدودیتها، ابتلا به این بیماری افزایش یافت. استانداری در این جریان به صورت پیوسته با کمیته علمی کرونا در ارتباط بود و تمام نظرات آنها عملیاتی شد و از آنسو تختهای ویژه آماده شده بود و بیمارستانها آماده بودند.
استاندار خوزستان ادامه داد: با شدت گرفتن ابتلا به کرونا در خوزستان در ماه رمضان به پیشنهاد دانشگاه علوم پزشکی و کمیته علمی کرونا، محدودیت دوباره، ایجاد و استان تقریبا به مدت ۲ هفته تعطیل شد و بازرسیها همزمان با آن انجام شد.
او اعلام کرد: به دلیل وجود بافت سنتی و قدیمی و قومی و قبیلهای، ایجاد تغییرات و اصلاح شرایط فرهنگی بسیار دشوار است، علت بخشی از آنچه که باعث شد آمار بیماران مبتلا به کرونا در خوزستان به طور ناگهانی افزایش یابد، افزایش قدرت بیماریابی با افزایش تعداد آزمایشگاهها از ۱ به ۸ آزمایشگاه و افزایش تعداد تست ها از ۱۴۰ به ۳۰۰۰ در روز در استان است و عمده افزایش ۸ برابری مبتلایان استان افرادی هستند که علامتی ندارند و سعی شد به سوی قرنطینه هدایت شوند.
ماجرای تهمت پرداخت مبلغی به همسر استاندار برای سفر خارجی چه بود؟
استانداری که علم پزشکی را به واسطه رشتهاش مثل کف دست میشناسد دارای همسری از گروه پزشکان است که نه تنها در انتخاب کت و شلوار استاندار دستی دارد بلکه در فعالیتهای خیریه و نیز انجمنهای مردم نهاد همکاری میکند اما آنچه اسم دکتر مریم محبی را به عنوان همسر استاندار بیشتر بر سر زبانها انداخت، انتشار اتهامی مبنی بر پرداخت ۲۵ هزار دلار و یا ۲۰۰ هزار دلار از سوی امیر اسد بیگی، مدیرعامل سابق کشت و صنعت هفتتپه به واسطه شخصی به نام علیاکبر میرزایی به همسرش در دادگاه مفسدان اقتصادی و ارزی برای سفر خارجی است.
شریعتی که بارها به واسطه تخصص علمیاش، به عنوان دکتری ژنتیک انسانی، دانشآموخته دانشکده علوم پزشکی دانشگاه تهران در کنگرههای علمی خارج کشور و گاها به همراه همسرش حضور یافته، معتقد است که نیازی به دریافت پول به هر عنوانی و نیز برای سفر خارجی نداشته و اعلام کرده است که تمام اسنادش در آژانسهای هواپیمایی موجود است.
شریعتی تاکید کرد که او و همسرش نه فردی به نام میرزایی را میشناسند و نه از احدی پولی دریافت کردهاند.
او با اشاره به حضور همسرش در دادسرا و روبرو کردن او با این فرد که اعلام کرده بود چنین فردی را نمیشناسد، صراحتا گفت: پروندهای و کیفرخواستی در ارتباط با همسر وی وجود ندارد. دادستانی نیز با دادن اطلاعیهای این موضوع را تکذیب کرده و اگر فردی مدرکی حقوقی، شرعی، قانونی و قضایی مبنی بر موضوع اتهام وارده به همسرش دارد، ارائه کند.
شریعتی یادآور شد که او و همسرش در طول مدت فعالیتش در مقام استاندار از هیچ شخص و نهادی هیچ پول رایجی دریافت نکرده است و آبروی نظام را آز آبروی خودش مقدمتر دانسته است. او ادامه داد: کسی که شرافت دارد دست به چنین اقدامی نمیزند چه نیازمند باشد و چه نیاز نداشته باشد، چه برسد به بنده که نیازی هم نداشتم.
تمام کارگران بازداشتی کشت و صنعت هفتتپه آزاد شدهاند
پس از حریف و حدیثهای فراوان درباره مدیرعامل سابق کشت و صنعت هفتتپه و تجمعات پیدرپی کارگران آن به دلیل پرداخت نشدن حقوق چندین ماههشان و نیز بازداشت چند فعال کارگری، استاندار به نکات خوبی درباره علت ورشکستگی کارخانه اشاره کرد و آن هم اینکه اگر شرکتی همچون هفتتپه کار میکند و حقوق میدهد نشاندهنده رونق آن کارخانه تولیدی نیست، بلکه این کشت و صنعت همچون ایران خودرو تا پیش از این با کمک دولت سرپا بوده است.
وی افزود: پیش از واگذاری از سوی دولت نیز دارای زیان انباشته زیادی بوده است، چرا که بیش از درآمدی که از تولید حدود ۲۰ هزار تن نیشکر با حدود ۵۰۰۰ نیروی انسانی در کارخانه و نیز ۱۵۰۰ نفر نیروی کارگری و فصلی نی بُر در مزارع کسب میکند، هزینه دارد. بنابراین فعالیت این واحد تولیدی اقتصادی نیست و بنابراین کمتر سرمایهگذاری حاضر به فعالیت در این شرکت است.
استاندار عنوان کرد: این کارخانه در سال حدود ۳۰۰ میلیارد تومان هزینه دارد و در این میان تنها حدود ۲۱۰ میلیارد تومان صرف پرداخت حقوق میشود و بنابراین در بهترین شرایط ۱۵۰ میلیارد تومان در سال زیان میدهد، باقی شرکتهای توسعهای تولید نیشکر در خوزستان با حدود میانگین ۱۷۰۰ نیرو و همین میزان تولید شکر در حال فعالیتند، بنابراین در مقطع فعلی بهترین راهکار برای تثبیت شرایط فعلی کارخانه تولید شکر هفتتپه، توسعه تولید است.
شریعتی خاطرنشان کرد: باید با مدیریت درست و با تصمیمگیری ملی، زیر بال و پر شرکت گرفته شود و بخشی از نیروهای مازادش به دیگر کارخانههای تولید نیشکر انتقال یابد، چرا که بدهیهای این شرکت زیاد است.
پیشینه این شرکت هم نشان میدهد که به دلیل زیان انباشتهاش بارها قبل از واگذاریاش به مزایده گذاشته شده بود اما سرمایهگذاری حاضر به گرفتن مسئولیت این کارخانه نشده بود چرا که ادارهاش گران تمام میشود.
وی معتقد است، کارخانه هفتتپه با هزار خون دل نگه داشته شده است و در ادامه تصریح کرد: هماینک تا آنجا که اطلاع دارم همه کارگران معترض بازداشتی با عفو مقام معظم رهبری آزاد شدهاند و حقوق معوقه از ۶ ماه به یک ماه معوقه رسیده و از سوی دیگر در سطح ۲۵۰۰ هکتار کشت جدید در یک سال انجام شده است.
استاندار ادامه داد: قرار بود امسال ۴۰۰۰ هکتار کشت جدید انجام شود که به نظر میرسد امسال کشت جدید انجام نشده و دلیل آن درگیری با مشکلات حقوقی عنوان شده است. گرچه فعالیت این کارخانه در حال انجام است اما آنچه که مسلم است باید برای سالهای آینده این شرکت فکری جدی شود چرا که اگر فکر نشود دوباره با مشکلات جدی مواجه خواهد شد.
خوزستان هم نعمت زیاد و هم در کنار آن خرج زیادی دارد
شریعتی معروف است به چانهزنی برای بودجه گرفتن و معمولا بودجههای قابلتوجهی برای رفع عقبماندگیهای خوزستان گرفته است.
وی در سفر رئیس جمهور به استان به او گفته که خدمات خوزستان به مانند خدمات هواپیماست و خرجش از ماشین بیشتر است و هزینه نگهداری هواپیما میطلبد تا حفظ شود بنابراین نمیتوان خدمات هواپیما را با هزینه نگهداری ماشین ارائه کرد. برای آن هم مثالی میآورد؛ هر پرواز هواپیما ۳۰ میلیون تومان درآمد دارد اما ۲۰ میلیون تومان هزینه نگهداری دارد و در حالی که ۳۵ میلیون تومان دریافت میشود اما میخواهند با ۵ میلیون تومان اداره شود بنابراین این هواپیما پس از پنج تا ۶ ماه زمینگیر میشود.
استاندار افزود: خوزستان پتانسیل و نعمت زیاد دارد اما در کنار آن برای حفظ این نعمتها، باید هزینه حفظ آنها را نیز پرداخت، ما نمیتوانیم بر مقیاس جمعیت و وسعت خرج کنیم بلکه باید برای مستمر ماندن این درآمد خرج کنیم تا درآمدزایی آن مستمر باقی بماند. نمونه آن در تولید نفت است چرا که اگر بخواهند تولید نفت را در حد ۳ میلیون بشکه در روز حفظ کنند باید به عنوان مثال فلان مقدار در سال خرج کنند.
برای پیوستهای فرهنگی و اجتماعی پروژههای ملی در خوزستان فکری نشده است
شریعتی اظهار کرد: طرحهای ملی زیادی و بیشتر خرج در خوزستان شده ولی این طرحهای ملی منافع ملی داشته اما تبعات محلی و منطقهای داشته است، به عنوان مثال به دلیل آنکه ۳۰ درصد آبهای جاری کشور در خوزستان قرار دارد سدهای زیادی روی منابع آبی آن ایجاد شده و منابع آبی زیادی ذخیره شده، اما از آن سو ۶۰ روستا و زمینهایشان زیر آب رفته است.
وی ادامه داد: درست است که زمینهای بومیان آن منطقه با قیمت کارشناسی تعیین شده اما ضمانتکننده معیشت نسلهای آن در آن منطقه بوده است، درصورتی که با این اقدام بومیان از آن منطقه رفتهاند و در حاشیه شهرها سکونت کردهاند، بنابراین نشان میدهد که برای پیوستهای فرهنگی و اجتماعی پروژههای ملی در خوزستان فکری نشده است یا به عنوان مثالی دیگر ۱۰۰ هزار هکتار زمین از سوی روستاییان خریداری شده و طرحهای مدرن توسعه نیشکر ایجاد شده است و آن سو بومیان آن روستاها به حاشیه اهواز رانده شدهاند که تبعات خاص خود را داشته است.
استاندار ادامه داد: بسیاری در طول جنگ و در زمان راهانداری پتروشیمیها در ماهشهر وارد شهرکهای اقماریاش شدهاند و در آنجا ماندهاند و حاشیهنشینی به این صورت شکل گرفته است و از آن سو البته عوارض از پتروشیمیها برای کمتر کردن مشکل حاشیهنشینی در این مناطق گرفته شده و به شهرداری ماهشهر داده شده است.
وی گفت: پتروشیمیها ملزم به مدرسهسازی، ساخت ورزشگاه و سایر امکانات رفاهی برای حاشیهنشینان شدهاند و البته از آن سو هم پتروشیمیها به صورت خصوصی اداره میشوند و باید منافع سهامدارانشان را تامین کنند.
طرحهای محلی با منافع محلی در کنار طرحهای ملی در خوزستان اجرا شود
استاندار تنها راهحل بهبود معیشت مردم خوزستان را اجرای طرحهای محلی با منافع محلی در کنار طرحهای ملی دانسته و معتقد است با این روش تبعات اجتماعی جبران و حل شود.
او در این مصاحبه ۲ ساعته در دفتر مرکزی خبرگزاری، بارها بر این موضوع تاکید کرد، خوزستان تا دلتان بخواهد ظرفیت برای سرمایهگذاری دارد و در ادامه بحث قبلیاش باز به ذکر مثالی درباره علت توسعه نیافتن و وجود محرومیت فراوان در کنار برخورداریاش توضیح داد: اقلیم خوزستان متفاوت است و بنابراین برخلاف استانهای دیگر که ۸۰ درصد آب شربشان از طریق منابع زیرزمینی تامین میشود، در این استان ۷۰ درصد منابع آب شرب از طریق آبهای سطحی و جاری تامین میشود، چرا که منابع آب زیرزمینی استان به غیر مناطق شمال خوزستان شور است و قابل استفاده برای شرب نیست. بنابراین از ۵ رودخانه پر آب خوزستان برای تامین منابع شرب و کشاورزی استفاده میشود تا آنجا که توسعه کشاورزی در بالادست خوزستان اتفاق افتاده است.
شریعتی اضافه کرد: با توسعه کشاورزی زهآب وارد رودخانهها شده و از آن سو سدهای بزرگ ایجاد شده و درپی آن جریان آب رودخانهها کم شده و در نتیجه این ۲ اقدام سبب شده آب رودخانهها شور و کیفیت آب شهرهای استان همچون اهواز به شدت کاهش یابد.
آب در خوزستان گران تمام میشود
وی گفت: آب در خوزستان گران تمام میشود چرا که نیاز به لولهگذاری برای رساندن آب با کیفیت از فاصلهای بسیار دورتر به شهرها هستیم، به عنوان مثال، آب شرب شهرهای آبادان و خرمشهر از فاصله ۲۰۰ کیلومتری و نه از رودخانههای شور اطرافش تامین میشود.
شریعتی تاکید کرد: نقصانهایی به دلیل ضعف مدیریت در استان رخ داده اما نمیتوانیم بگوییم عمده مشکل خوزستان به دلیل سوءمدیریت است چرا که کارهای بزرگی در خوزستان در مدت اخیر انجام شده و از جمله میتوان به تولید بالاترین سطح برخی محصولات کشاورزی کشور در استان و نیز احیای ۳۰۰ هزار هکتار اراضی اشاره کرد.
نبود هماهنگی بینبخشی مشکلات زیادی برای خوزستان ایجاد کرده است
وی با ذکر مثالی چگونگی ضعیف بودن هماهنگی بینبخشی در اجرای پروژههای ملی در خوزستان را شرح و توضیح داد: وزارت نیرو سدهای زیادی در خوزستان برای ذخیرهسازی آب اجرا کرده و از آن سو طرحهای توسعه کشاورزی با وجود نمکزار بودن زمینها اجرا شد، چرا که معتقد بودند که زهآب در آبهای فراوان و جاری رودخانههای خوزستان حل میشود در حالی که وزارت نیرو با ایجاد سدهای بیشتر از حجم آب رودخانهها کاست.
استاندار بیان کرد: علاوه بر آن خشکسالیها در خوزستان ادامه یافت تا آنجا که سبب تجمعات اعتراضی سال ۹۷ در آبادان و خرمشهر به دلیل وجود آب شور شد. آنان باید در ابتدا برای زهآبها در بلندمدت فکری میکردند. این امر سبب شد زهآب ۱۰۰ هزار هکتار اراضی نیشکر وارد رودخانه و شور شدن منابع آب شرب شهرهای آبادان و خرمشهر شود.
عمده مشکلات سیلزدگان در خوزستان حل شده است
وی درباره وضعیت سیلزدگان سال ۹۸ خبری خوش داد و افزود: خوشبختانه عمده مشکلات سیلزدگان سال گذشته حل شده و به خانههایشان برگشتهاند و دولت کمک خوبی در این زمینه داشته است.
خرمشهر آزاد شد اما کی آباد خواهد شد؟
مسافری نیست که به خوزستان رفته باشد و سری به آبادان و خرمشهر نزده باشد؛ علاوه بر آن به مناطقی همچون چذابه و خرمشهر و مسجد جامعش میروند تا از رزمندگان ۸ سال دفاع مقدس یادی کنند اما چقدر آبادان و خرمشهر تغییر کرده و جنگ چه تاثیری بر زندگی مردمانش گذاشته است؟
شریعتی، استاندار خوزستان معتقد است زیرساختهای آبادان پس از انقلاب توسعه یافته و بهتر از زمان قبل انقلاب شده و برای آن هم دلیل دارد؛ گفت: "درست است که آن زمان که خیلی از شهرهای کشور توسعهنیافته بودند آبادان برای خودش آبادان بوده است اما این شهر به دلیل قرار گرفتن در خط مقدم جنگ نسبت به شهرهای دیگر کشور که جنگ را از نزدیک تجربه نکردند و در این دوران پیشرفت کردند، عقب ماند.
استاندار معتقد است، رفاه مردم آبادان، پیش از انقلاب برای مردم شاغل در پالایشگاه بود و فقر مردم مناطق دیگرش بیش از حال حاضر بود و عدالت هم اینک بیشتر حاکم شده است.
شریعتی ادامه داد: نکته دوم آنکه آبادان و خرمشهر پیش از انقلاب مرکز تجارت ایران بود و به دلیل تجارت در بنادرش پررونق بوده است، چرا که بنادر در آن زمان از سمت رودخانه به دلیل پیشرفت نکردن تکنولوژی پررونق بودند و شناورهای ۴۰۰۰ تنی در رودخانههای خرمشهر جابهجا میشدند اما هماینک فعالیت بندرهایی همچون امام در ماهشهر و شهید رجایی به دلیل حضور کشتیهای ۱۰۰ هزار تنی رونق گرفته است و به همین دلیل است که رونق بندرهایی همچون خرمشهر کم شده زیرا هزینه تمام شده حمل کالا در این بندر افزایش مییابد. "
وی به تلاشهای دولتها برای رونق گرفتن آبادان و خرمشهر از سال ۸۲ به بعد اشاره و خاطرنشان کرد: دولت تلاش کرده این منطقه را آزاد اعلام کند و یک سری بخشودگی اعلام کرده تا باعث بیشتر شدن رونق شهرهای آبادان و خرمشهر شود و تلاش کرده زیرساختهایی را در این دو شهر ایجاد کند.
استاندار خوزستان در آخر از خبرگزاری تمجید کرد و در وصفش گفت: این رسانه از ابتدای شکلگیری تاکنون مستقل عمل کرده و برای حفظ اخلاق رسانهای با تمام وجود برای امانتداری و انعکاس واقعیتها تلاش کرده است. جهتگیری خاصی از سوی این خبرگزاری دیده نشده و بدون غرض عمل کرده و تنها بر اساس سیاستهای ملی و بر اساس برداشت خود از واقعیتها عمل میکند.
نظر شما