انگار همدردهای اهالی خرمشهر کم نیست؛ همان‌هایی که نبض نامنظم این جریان الکتریسیته‌ای و در پی آن قطعی مکرر برق، وسایل سرمایشی‌شان را از نفس می‌اندازد، چراغ‌های خانه‌شان را به خاموشی می‌کشاند و گاه‌گداری با فشارهای اقتصادی ناشی از سوختن وسایل خانگی، نبض زندگی‌شان را هم کُند می‌کند.

سوختن لوازم برقی

به گزارش همشهری‌آنلاین به نقل از باشگاه خبرنگاران جوان، زیر تابش تیغ تیز خورشید، در حالی که عرق پیشانی‌اش را پاک می‌کند، بلند بلند گفت: آهای عیال‌وار، بدو بیا ببر که حراج کردم.

انگارنه‌انگار که چیزی به نام کرونا در کمین اوست. جان را در گرو نان گذاشته و فارغ ز غوغای کرونا، بساط دستفروشی را پهن می‌کند.

بازار صفای خرمشهر مملو از جمعیت است، جمعیتی که میان حفظ جان و تامین نان؛ دومی را انتخاب می‌کنند. تا به جای عرق شرمندگی، عرق کسب رزق و روزی حلال برای خانواده را، از پیشانی پاک کنند.

بازاری که محمود پای دیوارهای پا به سن گذاشته‌اش؛ مو در آسیاب زندگی سفید کرده و حالا با یک تکه کاغذ سفید علی را صدا زد و گفت: بیا بابا جان، این کاغذ رو بگیر یه نامه برای اداره برق بنویس...

علی کاغذ را گرفت و گفت: این دفعه دیگه چی شده، نکنه باز هم برق‌هاتون برای چند روز قطع شده!؟

محمود ابروهایش را در هم ‌پیچیده و با اخم تعریف کرد:‌ ای کاش فقط برق‌هامون قطع شده بود، چشمت روز بد نبینه؛ اینبار از شدت قطع و وصل شدن برق، کولرمون هم سوخت. از دیروز تا حالا بدون کولر، این گرما رو داریم تحمل می‌کنیم.

با کلافگی و دلسردی به صحبت‌هایش ادامه داد: از یه طرف با این گرما و شرجی نمیشه زن و بچه رو بدون کولر نگه داشت، از یه طرف با این قیمت‌های بالا و درآمد روزمزدی، نمیشه کولر نو خرید.

خسارت‌های قطعی برق به وسایل خانه

همزمان که با هم صحبت می‌کنند، حواسشان به رفت و آمد مشتری‌ها در بازار هم هست. پیرمردی که با قدم‌های آهسته از دور می‌آید با کیسه‌های گوجه و خیار. مردی عینکی که به همراه همسرش برای خرید وسایل سرمایشی، از خانه بیرون آمده است و با عبارت "ای بابا، قطعی برق به وسایل شما هم خسارت وارد کرده!؟ " از سوختن اسباب و اثاثیه خانه‌اش، بر اثر قطعی برق با محمود و علی، دردودل می‌کند.

انگار همدردهای محمود کم نیستند؛ همان‌هایی که نبض نامنظم این جریان الکتریسیته‌ای و در پی آن قطعی مکرر برق، وسایل سرمایشی‌شان را از نفس می‌اندازد، چراغ‌های خانه‌شان را به خاموشی می‌کشاند و گاه‌گداری با فشارهای اقتصادی ناشی از سوختن وسایل خانگی، نبض زندگی‌شان را هم کُند می‌کند.

آغاز یک مطالبه برای پایان یک مشکل

از سوختن وسایل خانگی تا سوز دل مردم، تنها به اندازه یک قطعی برق فاصله وجود دارد. قطعی برقی که حالا مطالبه و پیگیری مسئولان را نیز به دنبال دارد.

سوختن وسایل خانگی

در همین راستا، حجت‌الاسلام‌والمسلمین محمدجواد عادل‌پور، امام جمعه خرمشهر، قطعی برق در خرمشهر را یک زخم کهنه دانست، که هر ساله به وقت گرما و شرجی در فصل تابستان سرباز می‌کند و در ادامه گفت: علل قطعی برق در خرمشهر کاملاً واضح و روشن است، از فرسودگی شبکه برق‌رسانی گرفته تا سرقت سیم‌های برق، که مشکل قطعی مکرر برق در شهرستان را، دراز مدت و دوچندان کرده است.

حال این مشکل دیرینه، نیازمند عزمی راسخ و ملی از سوی هیئت دولت، وزارت نیرو و مجلس شورای اسلامی است. البته این مهم، نه با اعتبارات قطره چکانی، بلکه با نگاهی ویژه باید در دستور کار قرار گیرد.

سیدلفته احمدنژاد، نماینده مردم خرمشهر در مجلس شورای اسلامی نیز پیرامون مطالبه مردم در مورد قطعی مکرر برق در خرمشهر گفت: آب و برق از بدیهی‌ترین امکانات معیشتی و حقوق شهروندی برای مردم است و هیچگونه کوتاهی در احقاق حق مردم پذیرفته نیست. حل مشکل برق خرمشهر نیز به ارائه و اجرای راه‌حلی اساسی و اصولی نیاز دارد.

او تاکید کرد: حل مشکل آب و برق خرمشهر اولین گام ما در مجلس شورای اسلامی خواهد بود. گامی محکم و ملی که تا حصول نتیجه، از طریق هیئت دولت و وزارت نیرو، پیگیر آن خواهیم بود.

انتهای جریان پرنوسان قطعی برق، به چه علت‌هایی منتهی می‌شود؟

محمد حیدری، معاون استاندار خوزستان و فرماندار ویژه خرمشهر توضیح داد: به غیر از فرسودگی بخش‌هایی از شبکه برق‌رسانی و سرقت سیم‌های برق در خرمشهر، علل دیگری هم در قطعی و افت ولتاژ برق این شهرستان وجود دارد.

حیدری ادامه داد: یکی از این علت‌ها، اشباع انشعاب‌های غیرمجاز برق در سطح شهر است. درحال حاضر بیش از ۲ هزار مشترک غیرمجاز برق، از شبکه برق‌رسانی منطقه مصارف انرژی خود را تامین می‌کنند؛ که این امر غیرقانونی در سوختگی ترانسفورماتورها و از مدار خارج شدن آن‌ها تاثیر به سزایی دارد.

او مقوله تولید و تامین برق را، متفاوت از توزیع برق عنوان کرد و افزود: بر اساس تقسیمات سازمان توزیع نیروی برق کشور، الگوی سرانه مصرف روزانه برق در خرمشهر، ۲۰۲ مگاوات در نظر گرفته شده، در حالی که این روزها مصرف برق در خرمشهر به ۲۲۸ مگاوات رسیده است و این یعنی ما با مصرف بی‌رویه برق در شهرستان مواجه هستیم. شهروندان، صرفه‌جویی و مدیریت انرژی را به طور ویژه، مد نظر داشته باشند. چرا که با مصرف بی‌رویه برق و در پی آن ناپایداری شبکه برق‌رسانی، نه تنها با قطعی برق، بلکه با مشکلاتی در تاسیسات آب هم روبه‌رو خواهیم شد.

فرماندار خرمشهر گفت: می‌بایستی قطعی برق مدیریت شده از قبل به مردم اعلام شود، منابع برق خرمشهر با دو پُست برق از طریق نیروگاه‌های دیگر، تامین می‌شود و با احداث نیروگاه جدید در این شهرستان، می‌توان مشکل قطعی برق را به صورت ریشه‌ای حل کرد؛ که ما از طریق مقامات عالی دولت پیگیر این موضوع هستیم.

پرونده قطعی برق، روی میز متولیان امر

اکبر ناصری، مدیر برق ناحیه جنوب خوزستان هم در بررسی علل و علاج قطعی برق شهرستان خرمشهر گفت: مشکلی بابت تولید و تامین برق وجود ندارد و ما تنها، از ۵۰ درصد ظرفیت انرژی شبکه برق‌رسانی خود استفاده می‌کنیم. در حال حاضر مشکل عمده قطعی برق، به خاطر مصرف بی‌رویه برق در شهر و همچنین مصرف غیرقانونی برق، از طریق اشتراک‌های غیرمجاز در برخی نقاط شهر به ویژه مناطق حاشیه‌نشین است.

او ادامه داد: متاسفانه مصرف برق برخی از شهروندان، بیشتر از میزان قراردادی است، که برای مصرف برق با شرکت توزیع نیروی برق، منعقد کرده‌اند و همین امر موجب بروز فشار زیاد به شبکه برق‌رسانی شده، که در پی فشار به این شبکه، ترانسفورماتورها، سیم‌های برق و کنتورهای برق خانگی، دچار آسیب جدی می‌شوند. استفاده بی‌رویه و گاها غیرمجاز از منابع برق، علاوه بر آسیب به شبکه برق‌رسانی و قطعی برق؛ افزایش هزینه‌های استهلاک و قبض‌های برق را نیز برای شهروندان به دنبال دارد.

مدیر برق ناحیه جنوب خوزستان افزود: مردم در ساعات اوج مصرف برق، یعنی از ساعت ۱۱ تا ۱۸ و ۲۰ تا ۲۳، باید در مدیریت انرژی ما را یاری کنند. پیش از افزایش سرقت‌ها و اشتراک‌های غیرمجاز برق؛ بر اساس میزان واگذاری و فروش انشعاب‌های برق، شبکه برق‌رسانی خرمشهر از لحاظ ظرفیت‌سازی و سیم‌کشی برق هیچ‌گونه مشکلی نداشت، ولی اکنون با سرقت سیم‌های برق و استفاده غیرمجاز از برق، شاهد ناپایداری بالانس شبکه توزیع برق در خرمشهر هستیم.

ناصری در تشریح راه‌حل‌های رفع و رجوع مشکل قطعی برق خرمشهر، اظهار کرد: در حال حاضر تنها راه حل موجود، از دسترس خارج کردن سیم‌های برق، برای جلوگیری از ایجاد انشعاب‌های غیرمجاز و سرقت سیم‌های برق از طریق ایجاد شبکه سیمی خود نگهدار است.

او گفت: تنها ۱۲ درصد از مردم هزینه قبض‌های برق خود را به موقع پرداخت می‌کنند، با وجود منابع مالی کم، تاکنون ۵۰ کیلومتر از سیم‌های برق خرمشهر را به شبکه سیم‌کشی خودنگهدار مجهز کردیم و ۳۰کیلومتر دیگر نیز آماده و به مرحله بهره‌برداری رسیده است.

مدیر برق ناحیه جنوب خوزستان در پایان از سرقت بیش از ۸۰ کیلومتر سیم برق در خرمشهر، از اواسط سال ۹۸ تا اوایل سال ۹۹ خبر داد.

سرقت‌هایی که، سرهنگ همت علی ترکارانی فرمانده نیروی انتظامی خرمشهر در مورد تلاش برای دستگیری عاملان آنها گفت: نیروهای پلیس ناجا پیوسته در تلاش برای دستگیری سارقان سیم‌های برق هستند؛ که طی ۸۰ روز گذشته، ۴۷ سارق سیم برق در خرمشهر توسط نیروهای انتظامی دستگیر شدند. حتی در اکثر مواقع، ظرف ۲۴ ساعت، سارقان سیم‌های برق دستگیر و تحویل مراجع قضایی می‌شوند.

او درخصوص اهمیت اجرای اقدامات پیشگیرانه از سوی ادارات و ارگان‌های مختلف افزود: بر اساس مصوبه ۲۲۴ شورای امنیت ملی مولفه‌های زیادی برای پیشگیری و مقابله با سرقت تعریف شده است و در همین راستا، شرح وظایف سایر نهادهای دولتی و حکومتی، برای کمک به پلیس ناجا در پیشگیری و مقابله با سرقت‌ها، به واسطه، فرمانداری شهرستان‌ها، ابلاغ گردید که انتظار می‌رود، نهایت همکاری انجام شود.

مقصر اصلی کیست؟

برای پاسخ به این سوال و تکمیل این گزارش، باید اطلاعات و داده‌های موجود را تجزیه و تحلیل کنم. عقربه کوچک ساعت که روی عدد ۱۲ ایستاده، به همراه عقربه بزرگ روی عدد ۳، زاویه ۴۵ درجه‌ای تشکیل می‌دهد. درست در ساعات اوج مصرف برق! نگاهی به اطرافم می‌اندازم.

کامپیوتر را برای تایپ کردن گزارش، روشن گذاشته‌ام. شارژر گوشی را بدون اینکه به موبایل متصل باشد، در پریز برق فراموش کرده‌ام. کولر، هم که جای خود دارد.

یعنی الان چقدر برق مصرف شده؟ آیا این حجم از برق، مصرف بی‌رویه محسوب می‌شود؟ نکند با سهل‌انگاری من، قطعی‌برق، شهروندی را کلافه کرده و یا کارگری را برای تعمیر به زحمت انداخته باشد؟

آری! همه ما به سهم خودمان، مقصر هستیم. باید از خودمان شروع کنیم.

کد خبر 522356
منبع: باشگاه خبرنگاران جوان

برچسب‌ها

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha