فهرستی ۸ نفره روی میز یکی از چند نهاد اجماع‌ساز جناح راست قرار گرفته و فراتر از آن، حتی نسبتا مشخص شده کدامیک از این ۸ مرد خوشبخت، از رقبای دیگر خوش‌شانس‌ترند و از اقبال بیشتری برای معرفی به عنوان گزینه اصلی برخوردارند؛ «سیدابراهیم رییسی، محمدباقر قالیباف، سعید جلیلی، پرویز فتاح، علیرضا زاکانی، مهرداد بذرپاش، علی نیکزاد و محمد قمی.»

هشت اصولگرا

به گزارش همشهری آنلاین به نقل از اعتماد، «یک مینی‌بوس آدمی» که به‌گفته یکی از سرنشینانِ نیمکت ذخیره‌ها یا تعبیر مناسب‌تر «بوفه» این مینی‌بوس، از «اردوگاه اصولگرایان» راه افتاده تا مگر بهار ۱۴۰۰، بالاخره یکی از آنها که دست‌فرمان به‌اصطلاح میزان‌تری دارد و با فوت و فنِ شوفری سیاسی آشناست، این مینی‌بوس را مقابل کاخ ریاست‌جمهوری واقع در میدان «پاستور» تهران پارک کند، ترمز دستی را بکشد، باقی سرنشینان را پشت دروازه کاخ پیاده کند و خودش یکه و تنها، درحالی که سوییچ مینی‌بوس را توی جیب عقب فرو می‌کند و جاکلیدی درِ ورود به اتاق ریاست‌جمهوری را بین انگشتان دستِ راستش می‌چرخاند، از پله‌ها بالا برود و بنشیند پشت میزی که ۸ سال گذشته، میز کار حسن روحانی بوده است.

 عزت‌الله ضرغامی که پس از حضور در جمع ۵ کاندیدای نهایی جناح راست برای انتخابات اخیر ریاست‌جمهوری، در مرحله آخر گزینشِ اصولگرایان، پشت سر رییسی و قالیباف، از ادامه رقابت باز ماند، همان کسی است که چندی پیش، وقتی مقابل این پرسش قرار گرفت که آیا در انتخابات ۱۴۰۰ حضور خواهد داشت، از این «مینی‌بوس» سخن گفت: «برای ۱۴۰۰ یک مینی‌بوس آدم در صف هستند؛ واقعا کی مرده، کی زنده، خیلی اتفاقات خواهد افتاد. آنچه به من مربوط می‌شود، اگر نگوییم سرباز نظام، خودم را یک بازیگر یا بازیکن روی نیمکت نظام می‌دانم که اگر روزی لازم باشد، داخل زمین بروم و بازی کنم.» 

آن‌چه به ضرغامی مربوط می‌شود، همان است که گفته؛ اینکه «سرباز نظام» است و هروقت لازم باشد از «نیمکتِ نظام» برخاسته، گرم می‌کند و وارد میدان می‌شود؛ آن‌هم هر میدانی که بود. اما آن‌چه در رابطه با این اظهارات ضرغامی به اصولگرایان مربوط است، همین یک نکته و به همین سادگی نیست. آنها حالا باز در آستانه انتخاباتی دیگر، یک مینی‌بوس - و چه بسا یک اتوبوس- کاندیدا و متقاضی دانه‌درشت دارند که هر کدام خود را یک‌پا رییس‌جمهور می‌دانند و بعضا به غیر از صندلی شماره یک پاستور، به هیچ کرسی دیگری هم رضا نمی‌دهند. مشکل اصولگرایان اما این است که اتاق ریاست‌جمهوری جا برای پارک کردن وسایل نقلیه عمومی ندارد و آنها ناگزیرند به انتخاب از میان خیل مدعیان.

انتخابی که بیراه نیست اگر بگوییم دست‌کم در انتخابات دو دهه اخیر -ریاست‌جمهوری و غیر آن- عملا بزرگ‌ترین مشکل جناح راست بوده و به‌ویژه از آغاز دهه ۹۰ و پس از درگذشت چند شخصیت محوری این جریان همچون آیت‌الله مهدوی‌کنی، دبیرکل فقید جامعه روحانیت مبارزه در مهر ماه ۹۳ و مرحوم حبیب‌الله عسگراولادی، دبیرکل پیشین جبهه پیروان خط امام و رهبری در آبان ‌ماه ۹۲، تعبیری که بیش از «اجماع » و «اتحاد» و «اتفاق‌نظر» در وصف حال و روز اصولگرایان و سازوکار بالادستی و اجماع‌ساز این جناح سیاسی، کاربرد دارد «اختلاف» است و «تشتت» و «چندرایی.»

هزار چاره ناکارساز

این حال و اوضاع اصولگرایان را برآن داشت تا از مدتی پیش از انتخابات مجلس دهم، دست به کار ایجاد نهادها و سازوکاری شوند تا مگر به‌لطف همنشینی و مشورت احزاب و تشکل‌های اصولگرا، خلأ و فقدان بزرگان وحدت‌آفرین را جبران کنند. الگویی که البته چندان نوآورانه و بدیع نبود و به‌روشنی از روی دستِ جناح چپ و رقیبِ اصلاح‌طلب، گرته‌برداری شده بود، منتها با نام و شکل و شمایلی متفاوت. مشکل آنها اما نه با یک نهاد اجماع‌ساز و بالادستی، بلکه حتی پس از تجربه چند نمونه متفاوت از این نهادها مرتفع نشد. چنان‌که روزگاری با «شورای ۲+۱» و «فهرست وحدت» و «شورای ائتلاف» و «ائتلاف بزرگ» و حتی پیش از آن با انواع و اقسام ائتلاف‌های دو و چندحزبی و جبهه‌های مختلفی چون «وفاق» و شبیه به آن وارد انتخابات شدند، روزگاری دیگر با «جمنا» و «شانا» و «شاجا» و «شورای وحدت» و از این دست خود را در معرض آرای عمومی قرار دادند. نکته مشترک اما فارغ از اینکه خروجی انتخابات برای‌شان مثبت بود یا منفی، پیروز شدند یا نه، این بود که اجماع درونی‌شان حاصل نشد. البته به‌جز یک استثنا در انتخابات ریاست‌جمهوری اخیر که به‌ویژه وقتی قالیباف به نفع رییسی کنار کشید، می‌شد از اینکه اجماعی نسبی حاصل شده، سخن گفت که آن‌هم بلافاصله در انتخابات بعد، وقتی در غیاب اصلاح‌طلبان، حدود ۱۷ لیست اصولگرا وارد انتخابات مجلس یازدهم شدند، بی‌نتیجه ماند، آن‌هم باتوجه به آنکه همان یک نوبت هم که دست‌راستی‌ها در انتخابات ریاست‌جمهوری دوازدهم به اجماع نسبی رسیدند، درنهایت توفیقی در رقابت اصلی و میدان انتخابات حاصل نشد.

۸ مرد رییس‌جمهوری

اینها و مصایبی از این دست احتمالا مهم‌ترین عاملی است که اصولگرایان را بر آن داشته، از هم‌اکنون، درحالی که هنوز یک سالی تا برگزاری انتخابات ریاست‌جمهوری باقی است، به صرافت آن انداخته که دست‌کم فهرست اولیه کاندیداهای‌شان را تهیه و جلسات‌شان را با این گزینه‌های احتمالی آغاز کنند؛ آن‌هم به‌رغم این شرایط وخیم کرونایی که نه‌تنها برگزاری بسیاری مراسم و جلسات را با چالش جدی مواجه کرده، بلکه باعث شده حتی موعد قطعی برگزاری انتخابات ریاست‌جمهوری دوره سیزدهم نیز نامشخص باشد. جالب آنکه آنها در این مسیر گام‌های مهمی هم برداشته‌اند و حالا فهرستی ۸نفره روی میز یکی از این چند نهاد اجماع‌ساز جناح راست قرار گرفته و فراتر از آن، حتی نسبتا مشخص شده کدامیک از این ۸ مرد خوشبخت، از رقبای دیگر خوش‌شانس‌ترند و از اقبال بیشتری برای معرفی به عنوان گزینه اصلی برخوردارند؛ «سیدابراهیم رییسی، محمدباقر قالیباف، سعید جلیلی، پرویز فتاح، علیرضا زاکانی، مهرداد بذرپاش، علی نیکزاد و محمد قمی.»

بنابر نتایج پیگیری‌های خبرنگار «اعتماد» از جلسات یکی از نهادهای اجماع‌ساز به عنوان «شورای ائتلاف جریان ارزشی انقلاب» یا همان «شاجا»، یک عضو این شورا که ازجمله نمایندگان ادوار و فعلی مجلس شورای اسلامی است، از این ۸ نفر به عنوان ۸ گزینه جناح راست برای انتخابات ریاست‌جمهوری خبر داده است. این عضو شاجا که به‌شرط عدم اشاره به نامش، از این مهم سخن گفته، همچنین تاکید کرده که تاکنون، دو، سه جلسه نیز به این منظور تشکیل شده و اعضای حاضر در این جلسات، فعلا درمورد این ۸ گزینه به اتفاق‌نظر رسیده‌اند.

روسای ۲ قوه برای ریاست قوه اصلی

هرچند حمیدرضا ترقی، عضو ارشد حزب موتلفه اسلامی در واکنش به پرسش خبرنگار «اعتماد» درباره این فهرست و برگزاری جلسات شاجا، این خبر را تایید نکرد و گفت که جلسه‌ای نیز در این رابطه برگزار نشده اما بنابر گزارشی که یک منبع آگاه در اختیار خبرنگار «اعتماد» قرار داده، ظاهرا اصولگرایان حتی به نتایج اولیه درباره چند گزینه‌ای که از این جمع ۸ نفره از شانس بالاتری برخوردارند، رسیده‌اند .  به این ترتیب، ۲ گزینه اول فهرست که ازقضا گزینه‌های نهایی جمنا و اصولگرایان در انتخابات ریاست‌جمهوری ۹۶ بودند، احتمالا سال آینده نیز گزینه‌های اصلی جناح راست خواهند بود و درصورت ورود به انتخابات ۱۴۰۰، از حمایت این جناح راست برخوردار؛ سیدابراهیم رییسی که پس از ناکامی در انتخابات ۹۶ و البته کسب حدود ۱۵ میلیون رای، ریاست قوه قضاییه را برعهده گرفت و محمدباقر قالیباف که پس از انصراف دقیقه نودی به‌نفع رییسی در همان انتخابات، اسفندماه ۹۸ بار دیگر وارد انتخاباتی دیگر شد و بالاخره برای نخستین‌بار در طول دوران زندگی سیاسی‌اش، توانست پیروز انتخابات باشد تا حالا پس از کسب رای نمایندگان دوره یازدهم مجلس، ریاست قوه مقننه را برعهده داشته باشد.

جالب اینکه آن‌طور که فریدون عباسی، رییس کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی پیش از برگزاری انتخابات هیات رییسه کمیسیون‌های مجلس یازدهم به «اعتماد» گفته بود، ظاهرا قالیباف در نشست فراکسیون اکثریت، هنگامی که با اجماع اکثریت اعضای این فراکسیون، به عنوان گزینه ریاست مجلس مطرح می‌شود، به‌طور شفاهی به حضار قول می‌دهد که کاندیدای انتخابات ریاست‌جمهوری ۱۴۰۰ نباشد. حالا اما چنان‌که این منبع آگاه در مجلس و البته شاجا به «اعتماد» خبرداده، او نه‌تنها همچنان در سودای «پاستور»، در «بهارستان» روزگار می‌گذراند که ظاهرا چندان هم با لمس این رویای قدیمی، فاصله ندارد و دست‌کم وضع و حالش درون اردوگاه خودی بد نیست.

یک گروه اصلی، ۳ گروه فرعی

به‌جز رییسی و قالبیاف اما وضع ۶ کاندیدای دیگر هم به این لحاظ که چقدر شانس حضور در انتخابات را به عنوان کاندیدای اصلی دارند و هم به این لحاظ که طرح نام‌شان به این عنوان، تاچه اندازه قابل پیش‌بینی بوده، با یکدیگر قابل مقایسه نیست. هرچند همچنان شاید بتوان این ۶ گزینه را از این منظر در ۳ گروه، دسته‌بندی کرد.

جلیلی و فتاح؛ مردان بهاری

گروه اول شامل سعید جلیلی و پرویز فتاح به عنوان دو چهره نسبتا شناخته‌شده که نام‌شان پیش از این - به‌ویژه این سال‌های اخیر- بارها و بارها در فهرست گمانه‌زنی کاندیداهای احتمالی جناح راست برای انتخابات ریاست‌جمهوری مطرح شده و اینکه در این جمع ۸ نفره جایی داشته باشند، چندان دور از ذهن نیست. اما اینکه کدامیک می‌تواند در میدان جذب آرای مردمی نیز موفق باشد، بحث دیگری است. میدانی که شاید در آن، کار برای فتاح نه‌تنها در رقابت با جلیلی، بلکه شاید در رقابت با دیگر اعضای این فهرست نیز به‌نسبت آسان‌تر باشد. چه او این ۲ سال اخیر را در بنیاد مستضعفان گذرانده و به این واسطه، با آحاد مختلف مردم، به‌ویژه طبقات فرودست سروکار داشته است. نکته جالب‌توجه دیگر درباره فتاح و البته سعید جلیلی ارتباط آنها با جبهه پایداری است. حال آنکه منبع آگاه «اعتماد» در شرح جزییات این خبر مهم درباره انتخاب ۸ گزینه نهایی در شاجا، تاکید کرده بود که جبهه پایداری حاضر با همراهی با این تصمیم‌گیری و تهیه این فهرست ۸ نفره نشده است. فتاح و جلیلی البته از یک جنبه دیگر نیز با یکدیگر قرابت دارند و آن، نزدیکی به احمدی‌نژاد و حضور در دولت مهرورز. چه آنکه سعید جلیلی به عنوان دبیر شورای عالی امنیت ملی با دولت احمدی‌نژاد همکاری می‌کرد و فتاح نیز مدتی وزیر نیروی او بود.

پارلمانتاریست‌ها به «پاستور» می‌روند؟

در این میان شاید بتوان نام گروه دوم از ۶ گزینه‌ای که ظاهرا از شانس کمتری برخوردارند را گروه پارلمانی گذاشت. چه آنکه در این جمع ۳ نفره، ۲ نفر هم‌اکنون نماینده مجلسند و سومی هم به جز یک دوره ۴ساله تجربه حضور در مجلس نهم، چهارشنبه هفته‌ای که گذشت با رای نمایندگان مجلس، به عنوان ریاست دیوان محاسبات انتخاب شد که او کسی نیست مگر مهرداد بذرپاش.

علیرضا زاکانی و علی نیکزاد نیز ۲ گزینه دیگری هستند که نام‌شان در این فهرست به چشم می‌خورد. نمایندگانی که اولی یعنی علیرضا زاکانی همزمان با بذرپاش، باحکم قالیباف به ریاست مرکز پژوهش‌های مجلس رسید تا علاوه بر ریاست مهم‌ترین فراکسیون سیاسی مجلس، مدیریت مهم‌ترین بازوی پژوهشی پارلمان را نیز برعهده داشته باشد و دیگری، یعنی علی نیکزاد پس از ۸ سال حضور در کابینه احمدی‌نژاد و یک وقفه ۸ ساله در دولت روحانی، حالا نایب‌رییس مجلس شورای اسلامی است.

جوان‌اول فهرست ۸ نفره

در این میان اما شاید ناشناس‌ترین چهره محمد قمی باشد. روحانی خوش‌چهره و جوانی که مدتی است به ریاست سازمان تبلیغات اسلامی رسیده و ازقضا هم او بود که پس از آغاز به کار مجلس یازدهم، در نطقی پرشور در صحن علنی درباره فضای مجازی و آنچه مخاطرات این فضا تعبیر کرد، زمینه‌ساز طرح شایعاتی درباره فیلترینگ شبکه‌های اجتماعی شد.

یک مرد متفاوت

اما شاید گزینه‌ای که علاوه بر صحبت از او در یکی از این چند گروه، باید به‌تنهایی نیز موردتوجه باشد، نه رییسی و قالیباف، نه حتی فتاح و جلیلی که علیرضا زاکانی است. گزینه‌ای که بعید نیست ظرف یک سال پیش‌رو فهرست‌هایی مشابه را از طرق مختلف به رسانه‌های رفیق و رقیب برساند و به این ترتیب، بخشی از بازی‌سازی برای انتخابات پیش‌رو را رقم بزند. سیاستمداری که بیراه نیست اگر بگوییم ظرف ۴ سال دوری از مجلس - حدفاصل دوره نهم تا یازدهم- مسیری طولانی در سیاست پیموده و حالا از یک نماینده معمولی مجلس، به بازی‌ساز اصلی پارلمان و حتی فراتر از آن، گزینه جدی ریاست‌جمهوری بدل شده است. گزینه‌ای که بعید نیست تا بهار ۱۴۰۰ از او بیش از اینها بشنویم.

و همچنان معضل وحدت

اصولگرایان حالا شاد و سرمست از پیروزی قاطع در انتخابات مجلس که البته در غیاب اصلاح‌طلبان و در «انتخاباتی بدون رقیب انتخاباتی» رقم خورد، بیش از هر زمان دیگری خود را به دروازه «پاستور» نزدیک می‌بینند. آنها همچون همیشه خیال‌شان از دریافت تاییدیه گزینه مدنظرشان ازجانب شورای نگهبان آسوده است و باتوجه به تجربه انتخابات مجلس که با کمترین میزان مشارکت و در اوج ناامیدی بدنه اجتماعی اصلاح‌طلبان نسبت به گزینه‌های این جریان رقم خورد، تنها سد مقابل‌شان برای فتح «پاستور» را دستیابی به اجماع نسبی روی یک گزینه قابل‌قبول می‌بینند. مشکلی که البته ظاهرا چندان جدی نیست اما آن‌گاه اهمیت خود را نشان خواهد داد که به آن مینی‌بوسی که در سطور نخست به‌نقل از عزت‌الله ضرغامی از آن گفتیم، بازگردیم. مینی‌بوسی که شاید این ۸ نفر هم جزو سرنشینانش باشند اما چنان‌که همین دیروز مصطفی چمران، عضو شورای ائتلاف نیروهای انقلاب اسلامی به اعتمادآنلاین گفته، شاید تعدادشان چند برابر این فهرست ۸ نفره و به تعبیر چمران، بیش از ۲۰ نفر باشند. چهره‌هایی که هر کدام به نوبه خود، داعیه‌دار شوفری مینی‌بوس اصولگرایان تا ورودی کاخ «پاستور» هستند و خیالی خام است که حاضر شوند به این راحتی، یکی به‌جای آنها، فرمان این خودروی سنگین را به دست بگیرد. 

کد خبر 534613

برچسب‌ها

پر بیننده‌ترین اخبار سیاست داخلی

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 80
  • نظرات در صف انتشار: 1
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • ایرانی IR ۰۸:۰۳ - ۱۳۹۹/۰۵/۰۶
    تا زمانی قانون اساسی اصلاح نشود اوضاع از این بهتر نخواهد شد. رئیس جمهور تدارکاتچی است
    • امین IR ۱۱:۳۰ - ۱۳۹۹/۰۵/۰۶
      به نظر اولین این مینی بوس باید اولین ایستگاه نگه داره و همه اینارو پیاده کنه .. رئیس جمهوری که تا الان تونسته کمی به مردم خدمت کنه و ارزونی بیاره و سایه جنگ رو از کشور دور کنه فقط و فقط جناب آقای خاتمی و بس
  • IR ۰۸:۰۷ - ۱۳۹۹/۰۵/۰۶
    ماشاالله به تشنگان خدمت!!!!!!!!
    • IR ۱۰:۳۶ - ۱۳۹۹/۰۵/۰۶
      55 30
      معلومه از قوانین اطلاعی نداری
    • IR ۱۱:۲۵ - ۱۳۹۹/۰۵/۰۶
      42 17
      این اصلا خبر درستی هست یا نه
  • کاظمی زیراب IR ۰۸:۱۵ - ۱۳۹۹/۰۵/۰۶
    از جنس مردم کسی را نمی بینیم.
    • فرهاد IR ۱۱:۰۵ - ۱۳۹۹/۰۵/۰۶
      البته پرواضح است که لیست بالا خیالبافی میباشد.چون ریس قوه قضاییه و مقننه که برای ریاست جمهوری نامزد نمی شوند.ولی به دور از تعارف همگی خدوم ،آگاه و با سابقه درخشان هستند .خداوند خدمتگذاران دین وو میهن را در پناه خود حفظ نماید.
    • ایرانی IR ۱۱:۴۲ - ۱۳۹۹/۰۵/۰۶
      این کار یعنی از همین حالا مهره های انقلابی را معرفی و شروع به بحث و تخریب انها کردن اصطلاحا بشن مهره های سوخته
  • IR ۰۸:۱۸ - ۱۳۹۹/۰۵/۰۶
    آقايان از الان در فكر تقسيم صندليها هستند.
  • IR ۰۸:۲۰ - ۱۳۹۹/۰۵/۰۶
    قحط الرجاله
  • حسین IR ۰۸:۲۴ - ۱۳۹۹/۰۵/۰۶
    باسلام کاندید من احمدی نژاد
  • سیامک IR ۰۸:۲۷ - ۱۳۹۹/۰۵/۰۶
    قبلی ها که رئیس جمهور شدن کاری از دستشون بر نیومد چون اصلا کاره ای نیستن تو مملکت!!! به روحانی رای دادیم که اینم هر هفته میاد واسه کارایی که نکرده جلسه میزاره و واسه ملت قصه تعریف میکنه...ما که دیگه توی هیچ انتخاباتی شرکت نمیکینم امیدواریم بقیه مردمم شرکت نکن مثه انتخابات مجلس...دیگه کار از کار گذشته...
    • علی IR ۱۱:۰۶ - ۱۳۹۹/۰۵/۰۶
      خودت بد انتخاب کردی، نظام رو مقصر میدونی؟ وقتی که با دیدگاه متعصب سیاسی انتخاب میکردی و اصلح رو ندیدی یادت رفت؟
    • امیر IR ۱۱:۳۲ - ۱۳۹۹/۰۵/۰۶
      بابا روحانی طفلک کلیدرو گم‌کرده روش نمیشه بگه
  • سید حسین گوهریان IR ۰۸:۳۶ - ۱۳۹۹/۰۵/۰۶
    مهم حضور مردم در پای صندوق انتخابات رای است نه شرکت این هشت نفر بعنوان کاندید ریاست جمهوری و در یک کلام صادقانه عرض نمایم مردم ما بخاطر این افراد پای صندوق رای نمی روند
    • IR ۱۱:۳۷ - ۱۳۹۹/۰۵/۰۶
      سلام. پس کی کاره ای هست؟ اختیارات رئیس جمهور را ببین. اون موقع لفاظی بفرما
  • محمد ۰۸:۳۶ - ۱۳۹۹/۰۵/۰۶
    65 14
    شما چی فکر کردید
  • فرهاد حسنی IR ۰۸:۴۸ - ۱۳۹۹/۰۵/۰۶
    بابا شما اصلاح طلبا چقدر رو دارید انتخابات مجلس یازدهم اگه رای نیاوردید به خاطر پرونده سیاه و گندکاری خودتون بود. معلومه خیلی احساس خطر کردید که اینجوری از الان دست به کار شدید.
    • IR ۱۱:۰۱ - ۱۳۹۹/۰۵/۰۶
      مگه به اصلاح طلبان مجوز شرکت در انتخابات داده بودند که بخوان رای بیارن ضمنا اگر هم صلاحیت می دادند بازهم مردم به آنها هم رای نمی دادند چون تیم اصولگرایان جلوشون عین سد ایستادند وبا خورده شیشه هایی که جلوی اصلاح طلبان می ندازند باعث پنچری شون می شن در واقع کار مردم آب در هاون کوبیدنه وامثال شما چه خیال خوشی دارید!!!!!
  • IE ۰۸:۵۲ - ۱۳۹۹/۰۵/۰۶
    98 86
    اینا ۸ نفری به حسن روحانی حریف نمیشن پس بهتره ۸نفری جای حسن بشینن ۸تا کلید باید حسن بده به اینا
  • عبدالرضا غیایی شاملو IR ۰۸:۵۳ - ۱۳۹۹/۰۵/۰۶
    خدا کنه امیدوارم که همینطور باشه چون اگر این چنین شود به مراتب بهتر از اومدن ۵تا اتوبوس اصلاح طلب بی تدبیر و بی کفایت است.
  • انقلابی IR ۰۸:۵۷ - ۱۳۹۹/۰۵/۰۶
    اگه فکر میکنید با این حرف ها از دست قالیباف و رئیسی میتونید خلاص بشید کور خوندید
  • IR ۰۸:۵۷ - ۱۳۹۹/۰۵/۰۶
    میخوان رییس جمهور بشن که چی بشه؟ مگه رییس جمهور کاره ائیه تو این مملکت؟
  • عبدالرضا غیایی شاملو IR ۰۹:۰۷ - ۱۳۹۹/۰۵/۰۶
    یک مینی بوس اصولگرا می ارزه به ۵۰ تا اتوبوس اصلاح طلب
  • ایرانی IR ۰۹:۱۱ - ۱۳۹۹/۰۵/۰۶
    برای مردم چه فرقی میکند هرکس برود اسمان همین رنگ است
  • جمال محمودی IR ۰۹:۱۴ - ۱۳۹۹/۰۵/۰۶
    فقط احمدی نژاد فرمانده بهاری رئیس جمهور اسلامی ایران
    • شهروند IR ۱۱:۱۸ - ۱۳۹۹/۰۵/۰۶
      91 97
      خدا شاهد است یک ضرب رای میاره
  • هموطن IR ۰۹:۱۴ - ۱۳۹۹/۰۵/۰۶
    پستهای مهم توی کشور دست چند نفر دست به دست میشه این دیگه رای گیری نداره. همه یکی اند. یه فکر و اندیشه نو. وجود نداره که ایران رو نجات بده. اینا هم نمی زارن پست دست غیر بیفته بیست صفحه نوشتی !!!
    • IR ۱۰:۳۰ - ۱۳۹۹/۰۵/۰۶
      احمدی نزاد هم جنجال کرد در جهان همه را برعلیه کشور . رئیس جمهور در ایران کاره ای نیست فقط شخصی است که مشکلات بر سر او می شکند
  • باقر IR ۰۹:۲۴ - ۱۳۹۹/۰۵/۰۶
    به غیر از احمدی نژاد مردم به هیچکس رای نمیدهند.
  • US ۰۹:۲۷ - ۱۳۹۹/۰۵/۰۶
    فقط فقط سید ابراهیم رییسی
    • حیدری IR ۱۰:۴۱ - ۱۳۹۹/۰۵/۰۶
      فقط احمدی نژاد
  • IR ۰۹:۳۰ - ۱۳۹۹/۰۵/۰۶
    نیکزاد از همه بهتره
  • IR ۰۹:۳۱ - ۱۳۹۹/۰۵/۰۶
    یه قطار هم باشن اکثریت مردم دلسردن، شاید 30 درصد تا چل درصد.
  • رضا IR ۰۹:۴۳ - ۱۳۹۹/۰۵/۰۶
    خوب.معلومه این مینی بوس مدلش پایینه وچپ میکنه.
  • Gff IR ۰۹:۴۳ - ۱۳۹۹/۰۵/۰۶
    فقط تاسف
  • IR ۰۹:۴۵ - ۱۳۹۹/۰۵/۰۶
    همه اینها تدارکاتچی هستند
  • IR ۰۹:۴۶ - ۱۳۹۹/۰۵/۰۶
    مگه می خواهید مردمو بخندونید و مشارکت در انتخاباتو برسونید به زیر ده درصد که اسامی اینجوری می دید
  • darabi IR ۰۹:۴۷ - ۱۳۹۹/۰۵/۰۶
    96 21
    یه نگاه به نگاه مردم بکنید.
  • FR ۰۹:۵۲ - ۱۳۹۹/۰۵/۰۶
    93 14
    فرقی نداره با چندتا رای باشه
  • IR ۰۹:۵۹ - ۱۳۹۹/۰۵/۰۶
    98 30
    همشون عین هم هستن
  • علی IR ۰۹:۵۹ - ۱۳۹۹/۰۵/۰۶
    با سلام : میگم که عجب مملکتی ما داریم فقط رییس جمهور خوب تولیدمیکنه
  • IR ۱۰:۰۵ - ۱۳۹۹/۰۵/۰۶
    لیاقت مردم ایران همین 8نفرند. یه موقعی یه شخص به ریاست جمهوری ابهت میده.یه موقعی ریاست جمهوری به سخص ابهت میده .ولی بعضی مواقع هیچ کدام به هم ابهت نمی دهند.مثل ریاست مجلس الان.مثل ریاست جمهوری احمدی نژاد.ونهایتا این هشت نفر نو ظهور
  • ح IR ۱۰:۰۸ - ۱۳۹۹/۰۵/۰۶
    65 30
    تیرالکی میزنید
  • هوشنگ IR ۱۰:۱۵ - ۱۳۹۹/۰۵/۰۶
    99 88
    فقط خاتمي
  • پیرنظری IR ۱۰:۲۱ - ۱۳۹۹/۰۵/۰۶
    خیلی ازاینها حرف زدن بلد نیستند ولی خودرادراین حد می بینن وای برما
  • IR ۱۰:۲۳ - ۱۳۹۹/۰۵/۰۶
    هیچکدوم لایق رییس جمهوری نیستن
  • مهدی شریفی IR ۱۰:۲۴ - ۱۳۹۹/۰۵/۰۶
    شما که درقدرتیدچه دست گلی به سر مردم زدیدواقعا"شرم اور است هفت سال قدرت مشکل اصلی شما شده رفع حصر وبرگذاری کنسرت وکاروبرنامه ای برای حل مشکل اقتصادی مردم ندارید
    • فریبا ۱۱:۵۹ - ۱۳۹۹/۰۵/۰۶
      32 11
      بزرگوارا خودتونوخسته نکنید ازقبل مشخصه کی واردمیدون میشه ۱۲
  • IR ۱۰:۲۶ - ۱۳۹۹/۰۵/۰۶
    69 26
    ترمزدستی رو بکش پایین مینی بوس نره
  • AE ۱۰:۲۷ - ۱۳۹۹/۰۵/۰۶
    31 79
    به نظرمن همشونوبگذارید رئیس جمهوربشن چون ایران به همشون احتیاج داره البته به موقش
  • دکترسید IR ۱۰:۲۸ - ۱۳۹۹/۰۵/۰۶
    تمام این افراد صلاحیت ریاست جمهوری را دارند بالاخص جناب آقای دکتر سید حجت الاسلام و المسلمین رئیسی و جناب آقای دکتر سید سردار قالیباف که پاکدست و ولایت مدار و مردمی هستند.
  • Mino IR ۱۰:۳۴ - ۱۳۹۹/۰۵/۰۶
    متاسفم واسه همه اونایی که شرایط جامعه رو میبینن بعد میگن کی خوبه کی بده..اینا همشون از یک قماشن
  • اصفهان IR ۱۰:۳۸ - ۱۳۹۹/۰۵/۰۶
    قالیباف تکلیف ۶۵ میلیارد را مشخص کند
  • اصفهان IR ۱۰:۴۳ - ۱۳۹۹/۰۵/۰۶
    مجلس انقلابی چیزی شعار و جاروجنجال نبود خدا رحم کن به دولت اصول گرا
  • NL ۱۰:۴۸ - ۱۳۹۹/۰۵/۰۶
    هیچ کدوم به درد نمی خورند باید کسانی بیایند که فکرهای جدید ی داشته باشند
  • IR ۱۰:۴۹ - ۱۳۹۹/۰۵/۰۶
    خدا کند که رئیس جمهور بعدی هرکه می خواهد باشد ولی شرف وغیرت ایرانی داشته باشد
  • جاوید CA ۱۱:۰۳ - ۱۳۹۹/۰۵/۰۶
    80 13
    شک نکنید رئیس جمهور بعدی اصلاح طلب نخواهد بود.
  • IR ۱۱:۱۳ - ۱۳۹۹/۰۵/۰۶
    اصلاح طلب و اصولگرا هر دو یکی هستند
  • مهدی IR ۱۱:۱۷ - ۱۳۹۹/۰۵/۰۶
    دیگه کار از کار گذشته مملکت به فنا رفت تمامممممم
  • IR ۱۱:۲۰ - ۱۳۹۹/۰۵/۰۶
    99 22
    این چیزا ارزش نظردادن نداره
  • اصفهان IR ۱۱:۲۱ - ۱۳۹۹/۰۵/۰۶
    86 29
    مردم دیگر در تله ی دروغ های اصول گرایان نمی افتند رشوه ۶۵ میلیارد و شرکت عمید شریف
  • اتش IR ۱۱:۲۳ - ۱۳۹۹/۰۵/۰۶
    90 22
    اقایان تاحالا چه خدمتی کردند که ازاین پس
  • IR ۱۱:۲۳ - ۱۳۹۹/۰۵/۰۶
    77 19
    بهتره از خارج بیاریم.
  • ناشناس IR ۱۱:۲۷ - ۱۳۹۹/۰۵/۰۶
    76 13
    ضرغامی که وقتی حقوق چند سال پیش از ۹ میلیون به ۶ میلیون شده بود می‌گفت خانم من دایم نفرین می‌کنه کسی که حقوقم کم کرده . به چه اعتمادی داوطلب ریاست جمهوری اس .
  • سعید IR ۱۱:۴۱ - ۱۳۹۹/۰۵/۰۶
    58 8
    انتخابات بدون حضور اصلاح طلبان
  • GB ۱۱:۴۲ - ۱۳۹۹/۰۵/۰۶
    57 21
    خاطر این اقایان جمع باشه سال 1409 مینی بوس پنچر میشه
  • GB ۱۱:۴۹ - ۱۳۹۹/۰۵/۰۶
    45 16
    مردم ازموده را ازمودن خطاست اگر میخواهید فقیرتر شویدبدبختر بیچارترو صدقه خور شویدبروید پای صندوق
  • ‌علی اصغر از تهران IR ۱۱:۴۹ - ۱۳۹۹/۰۵/۰۶
    61 18
    این آقایون اگر کار کن بودن در عرض این ۴۰ سال کار کرده بودن من نمدانم چرا همیشه باید اینا باشند دیگر قطع الرجال شده که نفرات دیگر نباید بیایند آدم هر چه پیرتر بشود وابستگیش به دنیا کمتر میشود و وقتی خودش به دنیا علاقه ای ندارد چطور میتواند برای دنیای من تو کاری کند
  • IR ۱۱:۵۰ - ۱۳۹۹/۰۵/۰۶
    40 16
    بهترین روش انتخاب رئیس جمهور در کشور ما قرعه کشی بین نامزدهاست وروش بهتر انتخاب همزمان همه انها با همدیگر است
  • ا IR ۱۱:۵۳ - ۱۳۹۹/۰۵/۰۶
    30 18
    بیچاره اصلاح طلبان و شماها که حتی دو نفر آدم بدردبخور و نیمه موجه برای گزینه کاندیداتوری داخل حزبی هم نداردید!!!!!!
  • IR ۱۲:۰۰ - ۱۳۹۹/۰۵/۰۶
    47 22
    هیچ کدومشون بدرد نمیخورن فقط ادعا دارن
  • صحرا IR ۱۲:۰۱ - ۱۳۹۹/۰۵/۰۶
    64 9
    خدایا خودت بخیر کن
  • کرونا IR ۱۲:۰۶ - ۱۳۹۹/۰۵/۰۶
    64 15
    من ک رای نمیدم تمام
  • بهمن IR ۱۲:۰۷ - ۱۳۹۹/۰۵/۰۶
    58 43
    به غیر از دکتر احمدی نژاد به کسی رای نخواهیم داد ملت را مسخره نکنید پرویز فتاح را رئیس جمهور کردند
  • US ۱۲:۱۶ - ۱۳۹۹/۰۵/۰۶
    52 23
    خوبه تو ایران مینی بوس مینی بوس ادم کاردان و رئیس جمهور داریم ولی نمیدونم چرا همشون ترروو از کار در میان
  • NL ۱۲:۲۱ - ۱۳۹۹/۰۵/۰۶
    22 38
    به نظر میاد که آقای فتاح گزینه مناسبی باشه
  • بی‌نام IR ۱۲:۲۲ - ۱۳۹۹/۰۵/۰۶
    28 21
    نمیدونم شما هم عضو چی هستید که فقط مطالبی رو می‌نویسد که مشخصه چه افرادی هستند هدف فقط رفتن مردم پای صندوق راییه خاک عالم برسرما این تفکر نظرات تو حذف کن ومرتب دروغ تحویل بده
  • حسن IR ۱۲:۳۰ - ۱۳۹۹/۰۵/۰۶
    65 24
    همشون با هم یک آدم بدرد بخور در نمیاد
  • سهراب DE ۱۸:۴۵ - ۱۳۹۹/۰۵/۰۶
    17 3
    رئیس جمهور در ایران دکوره یا به قول خاتمی تدارکاتچی است ،حالا چه تقی باشه چه تقی ،فرقی نمیکنه