سال 2011 بود که دختران نوجوان ایرانی توانستند در رشته ورزشی شمشیربازی اسلحه سابر برای نخستین بار بعد از پیروزی انقلاب اسلامی قهرمانی آسیا را از آن خود کنند.

شمشیربازی

همشهری آنلاین_ زهرا کریمی:  «کیانا باقرزاده» یکی از آن دختران نام‌آور است که در محله سعادت‌آباد زندگی می‌کند. کسی که با وجود کسب افتخارات ورزشی در کشور و آسیا اکنون به دلیل شرایط کرونایی تمرین حرفه‌ای در پارکینگ مجتمع مسکونی‌شان را به حضور در سالن آکادمی المپیک باشگاه انقلاب ترجیح می‌دهد. این بانوی 26 ساله تلاش می‌کند که در زندگی به آرزوهایش در این رشته ورزشی دست یابد و برای کسب این موفقیت هنوز خود را در اول راه می‌بیند. برای آشنایی بیشتر با این دختر شمشیرباز برای ساعاتی همراهش بودیم و او از سختی تمرینات در روزهای کرونایی و نبود امکانات برای شمشیربازان در پایتخت گفت. 
حرکات نرمشی و آمادگی جسمانی در محوطه و پارکینگ مجتمع برنامه روزانه‌اش شده است و آنقدر حواسش به تمرینات است که چندان متوجه‌ تردد همسایه‌ها و دوست و آشنا نمی‌شود. نفس‌زنان زیر سایه درختی می‌نشیند تا نفسی تازه کند. می‌گوید: «کرونا سبک زندگی همه ما را تغییر داده است. الان به جای حیاط خانه باید در سالن آکادمی المپیک باشگاه انقلاب کنار هم‌تیمی‌هایم مشغول تمرین باشم. اما ویروس کرونا منجر به تعطیلی باشگاه شد و با توجه به الزاماتی که خانواده‌ام برای رعایت دستورالعمل‌های بهداشتی در خانه در نظر گرفته‌اند چند ماهی است که تمرینات را در محوطه فضای سبز یا پارکینگ آپارتمان با برنامه‌ریزی طی ساعت‌های مشخص انجام می‌دهم. بعضی از همسایه‌ها که از فعالیت ورزشی‌ام بی‌اطلاع بودند گاهی سؤالاتی می‌پرسند. 2سؤال را تقریباً همه می‌پرسند. اول اینکه چطور با این ورزش آشنا شده ام؟ و دیگر اینکه مگر خانم‌ها هم می‌توانند شمشیرباز شوند؟ همه جواب‌هایم به شغل پدرم ربط دارد. پدرم طی سال‌های نوجوانی‌ام رئیس فدراسیون شمشیربازی شد. یک روز در مجموعه ورزشی شهید شیرودی مسابقات بزرگی برگزار شد. آن روز من همراهش بودم. از آن روز به بعد فکرم پیش حرکات ورزشکاران این رشته جا ماند. وقتی به خانواده‌ام گفتم که مرا در کلاس‌های شمشیربازی ثبت‌نام کنند متأسفانه پدر و مادرم از مخالفانم بودند و زمان زیادی طول کشید تا آنها را قانع کردم.»

  •  رشته شمشیربازی بین بانوان مهجور است

 شمشیر را از ساک مخصوصش، خارج و آن را کمی تمیز می‌کند و با دلتنگی که برای تمرین در پیست و هم‌تیمی‌هایش دارد می‌گوید: «زمانی که وارد این رشته ورزشی داشتم 16 ساله بودم. با تمرینات فشرده بعد از 7 ماه به مسابقات نوجوانان کشور راه یافتم و توانستم مقام دوم را کسب کنم و به تیم‌ملی دعوت شدم. اما این دعوت معمولی نبود. چون دعوت به تیم‌ملی و حضور در مسابقات آسیایی نوجوانان رویداد خوبی را رقم زد. تیم ما در آن مسابقه موفق به کسب مدال برنز نوجوانان آسیا شد. ما نخستین تیم شمشیربازی بانوان ایران بودیم که توانستیم بعد از پیروزی انقلاب اسلامی تیم کشورمان را به قهرمانی آسیا برسانیم. حدود 10 سال از حضورم در تیم‌ملی می‌گذرد. اطرافیانم همه اهل ورزش شمشیربازی هستند. اما با این حال باز هم احساس تنهایی می‌کنم. چون تعداد بانوان شمشیرباز در کشور ما زیاد نیست. البته تنها دلیل مهجور ماندن ورزش شمشیربازی بین جامعه بانوان نبود امکانات و معرفی نشدن کافی این ورزش است. جای خالی این ورزش در بین بانوان باید زودتر پر شود و بانوان را با این ورزش آشنا کنیم. معمولاً بانوانی که با فعالیتم آشنا می‌شود تعجب می‌کنند و می‌گویند این رشته مردانه است. در صورتی که هیچ رشته ورزشی برای جنسیت خاصی تعریف نشده و خوشبختانه بانوان با توانایی‌هایی که دارند در رشته‌های خاص موفق‌تر از آقایان وارد عرصه رقابت و پیشرفت شده‌اند.»

  •  استعدادهای محلی را شناسایی کنیم

پوشه بزرگی از لوح تقدیر و آلبومی از مدال‌هایش را گوشه‌ای از محوطه سبز مجتمع گذاشته و برای تک تک آنها حرفی برای گفتن دارد و در این میان اکتفا می‌کند به پوشش این ورزش برای بانوان در مسابقات آسیایی. کیانا می‌گوید: «طی سال‌های اخیر ورزش بانوان در بوستان‌ها، فوتسال، فوتبال، بدلکاری، تیراندازی و صخره‌نوردی بانوان و بسیاری دیگر از رشته‌ها شناخته شده و اتفاق‌های خوبی را هم شاهد بوده‌ایم. رشته ورزشی شمشیربازی هم احتیاج به امکانات محلی، تبلیغات و تولید وسایل این رشته ورزشی در داخل کشور دارد. خوشبختانه لباس ورزشکاران این رشته کاملاً پوشیده است. از نظر مهارتی و سلامت جسمانی هم شمشیربازی یکی از ورزش‌هایی است که در تمرکز و افزایش حافظه نقش مهمی دارد و می‌توان گفت قاعده بازی آن نزدیک به شطرنج است اما شطرنج ایستاده. اگر وسایل ورزشی شامل کلاه، شمشیر، تیغه‌ها، لباس و پیست را داخل کشور به تولید انبوه برسانیم دیگر نمی‌توان گفت این رشته ورزشی گران و پرخرج است. با تدارک وسایل و راه‌اندازی پیست شمشیربازی در سالن‌های ورزشی محله‌ها می‌توانیم استعدادهای ورزشی را شناسایی و با قهرمان‌پروری مسیر ورود علاقه‌مندان به این رشته ورزشی به مسابقات را باز کنیم تا مثل ورزش‌های دارت، آمادگی جسمانی، رزمی و شنا قابل دسترس باشد و تبدیل به فرصت شود.» 

  •  روزهای کرونایی را دریابیم

قبل و بعد از تمرین محدوده‌ای را که در آن مشغول تمرین است ضدعفونی می‌کند. خنده‌اش می‌گیرد و می‌گوید: «تا به حال این‌قدر ویروسی تهدیدمان نکرده بود ولی ویروس کرونا با همه ویروس‌ها فرق دارد. برای حفظ جان و سلامتی‌مان به قرنطینه خانگی دعوت شده‌ایم اما این ویروس خبر ندارد که خانه ماندن ما فرصتی است که شاید کمتر برایمان پیش می‌آمد. با توجه به آنکه دانشجو رشته روان‌شناسی ورزش هستم اکنون درباره تک تک حرکات ورزشی شمشیربازی مطالعه و تحقیق انجام می‌دهم و دستاوردها را در اختیار دوستانم نیز می‌گذارم. این تفکر و تعمق باعث شد تا همگی ما قدر این روزهای کرونایی را بدانیم و خودمان را برای روزهای پساکرونا آماده کنیم. امیدوارم روزی فرا برسد که دستیابی به اهداف برای همه دختران ایرانی با فراهم شدن زیرساخت‌ها سهل و آسان شود. چنانچه بانویی علاقه به این رشته ورزشی دارد می‌تواند به هیئت فدراسیون شمشیربازی شهید شیرودی در میدان هفتم‌تیر مراجعه کند. آنجا استادان و مربیان برای راهنمایی و هدایت استعدادها آماده پاسخگویی به سؤالات هستند. متأسفانه هیچ‌کدام از سالن‌های ورزشی خصوصی و غیرخصوصی منطقه 2 و هیچ یک از مناطق تهران پیست و امکانات این ورزش را ندارند. تنها 2باشگاه در تهران پیست دارد؛ یکی مجموعه ورزشی شهید شیرودی که زیر نظر هیئت فدراسیون شمشیربازی است و دیگری آکادمی المپیک در باشگاه انقلاب.»

  • کارنامه موفقیت‌های قهرمان شمشیربازی رشته اسلحه سابر

  دارای مدال و مقام‌های متعدد قهرمانی کشور در رده سنی نوجوانان، جوانان، زیر 23 سال و بزرگسالان 
  سال 2011 کسب عنوان قهرمانی نوجوانان آسیا در کشور تایلند
  سال 2012 کسب کاپ اروپا در گرجستان
  سال 2012 کسب مقام پنجم قهرمان جوانان آسیا
  سال 2013 کسب مقام قهرمانی در تیم زیر 23 سال آسیا در کویت
  سال 2014 کسب عنوان قهرمانی زیر 23 سال آسیا و نایب قهرمانی در کشور فیلیپین
  سال 2015 کسب قهرمانی باشگاه‌های آسیا 
  سال 2016 کسب عنوان قهرمانی باشگاه‌های آسیا در تایلند
  سال 2017 کسب عنوان قهرمانی باشگاه‌های آسیا در تایلند

کد خبر 539745

برچسب‌ها

پر بیننده‌ترین اخبار کوچه پس کوچه

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha