یک روانشناس گفت: بر اساس مطالعات صورت‌گرفته، حدود ۲۳ درصد از جمعیت کل کشور دچار «اختلالات روانی» هستند که بخش بیشتر این آمار متعلق به زنان است.

زنان

به گزارش همشهری آنلاین به نقل از ایسنا، علیرضا شریفی یزدی روانشناس اظهار کرد: دیدگاه های مختلفی در خصوص علت ابتلای بیشتر زنان به اختلالات روانی نسبت به آقایان وجود دارد. برخی معتقدند دلیل آن مراجعه بیشتر زنان به مراکز درمانی است و گروهی فشارهای اجتماعی وارد بر زنان را علت آن می‌دانند.

او با اشاره به اینکه اضطراب و افسردگی، بیشترین اختلالات روانی هستند که افراد درگیر آن می‌شوند، گفت: محیط نقش به‌سزایی در ایجاد اختلالات روانی ایفا می‌کند. به طوری که در کلان‌شهرها به نسبت شهرهای کوچک و در شهرهای کوچک به نسبت روستاها شاهد ابتلای بیشتر به اختلالات روانی هستیم.

شریفی یزدی گفت: حجم اضطراب در طول روز، احساس تنهایی و عدم حمایت از سوی اطرافیان و بستگان و ... در کلان شهرها به نسبت شهرهای کوچک و روستاها منجر به افزایش آمار اختلالات روانی در آن‌ها می‌شود. البته این بدین معنا نیست که در روستاها و شهرهای کوچک شاهد اختلالات روانی نیستیم.

این روانشناس در بخش دیگر سخنان خود به تاثیر قابل‌توجه شرایط اقتصادی بر ایجاد اختلالات روانی اشاره کرد و گفت: نمی‌توان تنها یک عامل را در بروز اختلالات روانی موثر دانست. مجموعه‌ای از عوامل اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی، سیاسی و ... می‌توانند در بروز اختلالات روانی نقش داشته باشند. البته در شرایط فعلی جامعه ما عوامل اقتصادی مانند بیکاری، تورم، گرانی، رکود تولید و ... مستقیما بر بهداشت روان افراد تاثیرگذارند.

شریفی یزدی اظهار کرد: بهداشت روان به معنای نداشتن اختلالات و بیماری‌های روانی نیست. بلکه مطابق تعریف سازمان جهانی بهداشت به معنای توانایی ایفای نقش‌های روانی و جسمانی توسط افراد است. ازجمله معیارهای داشتن یا نداشتن بهداشت روان می‌توان مسئولیت‌پذیری، عدم گرایش به خرافات، واقع‌نگری، عزت نفس و امید به آینده را نام برد.

این روانشناس گفت: افرادی که دارای نظام دلبستگی ایمن هستند و به لحاظ عاطفی انسان‌های دلبسته‌ای هستند نه انسان‌های وابسته، از بهداشت روان بهتری برخوردارند.

وی در ادامه اظهار کرد: فردی که دارای بهداشت روان است توانایی برقراری تعادلی را میان کار، روابط عاطفی و خانوادگی خود دارد، به اطرافیان خود اعتماد دارد. همچنین برنامه‌ریزی برای گذران اوقات فراغت خود دارد و به صورت افراطی از روش‌های مخرب مانند سیگار، قلیان و ... برای گذران اوقات فراغت استفاده نمی‌کند.

این روانشناس به کسانی که به طور افراطی مشغول بازی‌های کامپیوتری می‌شوند هم اشاره کرد و آنان را فاقد بهداشت روان دانست و افزود: استفاده بهینه و بجا از ابزارهای دیجیتال، فضای مجازی و بازی‌های کامپیوتری از معیارهای بهداشت روان تلقی می‌شود.

شریفی یزدی همچنین خوددوستی، نقدپذیری مناسب، دوری از سرزنش و تحقیر خود، قدرت تصمیم‌گیری، مسئولیت‌پذیری، استقلال، هدفمندی در زندگی و بر عهده گرفتن اشتباهات خود را از جمله مصادیق بهداشت روان دانست.

وی گفت: بهداشت روان امری فراسازمانی است. بنابراین تشکیلات متفاوتی در شکل‌گیری بهداشت روان اثرگذارند. چراکه در عرصه‌های متفاوتی همچون ساختارهای سرگرمی و ورزشی، تامین حداقل‌های معیشتی، زمینه‌های درمانی مناسب و قابل دسترس برای همگان و ... نیازمند فعالیت هستیم.

شریفی یزدی معتقد است که آموزش درست پزشکان در حین تحصیل و پس از فارغ‌التحصیلی، تحت پوشش بیمه قرار دادن درمان‌های روانی و روانپزشکی، آموزش مهارت‌های زندگی در مدارس و دانشگاه‌ها و اهمیت قائل شدن به مسئله روان و پرداختن به آن می‌تواند در جهت کاهش آسیب‌های روانی موثر باشد.

این روانشناس به مشاوره پیش از ازدواج و در حین و پس از ازدواج و تاثیر آن بر بهداشت روان اشاره کرد و گفت: بسیاری از مشکلات روانی ناشی از اختلالات زوجین است. حتی بعدها با به دنیا آوردن فرزند هم امکان ایجاد اختلافات میان نسلی در این خانواده‌ها وجود دارد. بنابراین مشاوره پیش از ازدواج و در حین و پس از ازدواج می‌تواند گامی موثر در جهت تامین بهداشت روان خانواده‌ها باشد.

کد خبر 557250

برچسب‌ها

پر بیننده‌ترین اخبار بهداشت و درمان

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha