یک تحلیلگر سرشناس مسائل اقتصادی و سیاسی با اشاره به موفقیت دولت در همسان سازی حقوق بازنشستگان این حرکت را سبب افزایش تاب آوری ایران در برابر تحریم‌های ظالمانه دانست و ضمن تشکر از دولت به ارائه برخی پیشنهادات پرداخت.

سعید لیلاز

به گزارش همشهری آنلاین به نقل از برنا، سعید لیلاز، اقتصاد دان و تحلیلگر سرشناس مسائل سیاسی در رابطه با وضعیت اقتصادی برخی اقشار جامعه و اجرای طرح همسان سازی حقوق بازنشستگان لشکری و کشوری در شرایط سخت اقتصادی گفت: از ابتدای بحران تحریم ها همواره پیشنهادهایی در این رابطه به صورت علنی و یا محرمانه به دولت آقای روحانی و سایر مسئولین کشور داشتم.

او با بیان اینکه هدف اصلی دولت ایالت متحده امریکا در دور جدید تحریم ها در ایران بر خلاف ادعاها، تحمیل حداکثر فشار به فقیرترین قشر ایران بوده است، افزود: بیشترین اثراتی که تحریم ها بر مردم ایران داشت، تحمیل فقر بر اقشار ساکن در مناطق شهری بود که حقوق بگیران، مستمری بگیران و بازنشستگان را در بر می گیرد. از اوایل سال ۹۷ تا کنون با بحران ها و طوفان های شدید تورمی رو به رو بودیم که بزرگترین مشخصه اقتصادی این سال ها را تشکیل می دهد.

لیلاز تصریح کرد: با وجود تورم ۱۵۰ درصدی در طول دوسال گذشته عمده فشارها به توده فقیر جامعه که در نقاط شهری متمرکز بودند وارد شد چرا که بخش کشاورزی موفق شد خود را از زیر ضربه تحریم ها بیرون بکشد و به تولیدات مواد غذایی ایران هم افزوده شده است.

او ادامه داد: بنابراین اصلی ترین وظیفه دولت به لحاظ سیاسی، امنیتی، بین المللی و انسانی توجه به توده فقیر شهری متشکل از کارگران، کارمندان ، بازنشستگان و مستمری بگیران است و از همسان سازی حقوق بازنشستگان گره ای از مشکلات این دهک از جامعه باز شد. به گفته لیلاز دولت در این عرصه تلاش بسیاری کرده است.

این متخصص حوزه اقتصادی افزود: سال ۹۸ فشار تا این حد وارد نشده بود معیشت کارگران مورد توجه قرار گرفت بر این اساس افزایش حداقل دستمزد کارگران کمتر از نرخ تورم یعنی ۴۲ درصد نبود و هم اینکه مستمری بگیران سازمان بهزیستی و کمیته امداد خمینی معادل و بیشتر از این درآمد داشتند.

او تصریح کرد: سرانجام هم دولت موفق شد حقوق بازنشستگانی که حتی ابزاری برای برون رفت از فشار وارده را نداشتند، همسان سازی کند. گرچه هزینه سنگین حدود ۲۰ هزار میلیارد تومانی تنها برای سال ۹۹، به دولت وارد شده اما اقدام بسیار بزرگی بود که آثار معیشتی، امنیتی و سیاسی بسیار خوبی خواهد داشت و بسیار مثبت ارزیابی می کنم.

لیلاز اضافه کرد: این اتفاق تاب آوری اقتصاد ایران در برابر آمریکا را افزایش می دهد یعنی به لحاظ سیاسی این امکان را می دهد که تاب آوری بیشتری در برابر تحریم ها داشته باشیم.

این کارشناس سرشناس حوزه اقتصادی با بیان اینکه اگر ۳تا ۴ دهک پایین درآمدهای ایران به ویژه در نقاط شهری که به لحاظ ثابت بودن درآمدهایشان هیچ راهی برای تامین معیشت ندارند، تحت حمایت قرار دهیم تا قیامت می توانیم در برابر تحریم های آمریکا خود را بیمه کنیم، گفت:  بسیار خوشحالم که این اتفاق رخ داد. زیرا با توجه به تورم های موجود به ثبات اجتماعی ایران کوچکترین خدشه ای وارد نشد که به خاطر همین رویکرد بوده است. رویکردی که دولت موفق شد چهار دهک از جامعه که جمعیت چند ده میلیونی را در بر می گیرد  تحت پوشش قرار  دهد.

او افزود: هزینه برق برخی از این دهک ها هم از ابتدای آبان مجانی شده است که برای این دهک ها در واقع امکان اینکه بتوانیم آب و گاز آن ها را مجانی کنیم وجود دارد. اگر دولت بتواند یارانه کالاهای اساسی که با ارز ۴۲۰۰ تومان وارد می کند به طرز هوشمندتر و دقیق تری به این اقشار برساند به شما قول می دهم ثبات سیاسی و اجتماعی برای ۱۵ سال آینده تضمین می شود.

لیلاز در ادامه اظهار کرد: این کاری که دولت انجام داد برای بازنشستگان میتوان گفت یک حرکت تاریخی بوده چرا که این قشر عمدتا جز جمعیت شهری و آسیب پذیرترین  جامعه هستند و بر خلاف کارگرها تشکل ندارد و عملا تمرکز و قدرت چانه زنی هم ندارند و کار بسیار صحیح و در موقعیت درست از سوی دولت انجام شد.

او گفت: این پول به بنیه مالی دولت شاید فشار وارد کند ولی این عدد در برابر رشد نقدینگی در ایران قابل توجه نیست. دولت ها همگی برای برخی اقشار پول خرج می کنند اما تفاوت در این امر است که این هزینه ها را برای کدام طبقه اجتماعی خرج می شود؟

لیلاز افزود: دولت ها در ایران در شرایط امروز وظیفه ای مهم تر از تامین معیشت فقیرترین اقشار جامعه ایران اعم از شهری و روستایی و به ویژه بی پناه ترین آنان یعنی حقوق بگیران، ندارند به ویژه در شرایطی که امواج تورمی ناخواسته به دلیل کرونا وتحریم را شاهد بودیم.

 اصلی ترین وظیفه دولت توجه به توده فقیر شهری است

به گفته این کارشناس اقتصادی تمام دنیا در این ایام کرونا شروع به چاپ پول کرده اند. او بیان کرد: دولت در ایران به موقع عمل کرده و این حرکت علاوه بر حرکت صحیح در حکمرانی مناسب، حرکت ضد آمریکایی است و قول می دهم سیاستگذاران کاخ سفید را ناراحت می کند چرا که دیگر نمی توانند روی بی ثباتی ایران در زمینه فشار اقتصادی حساب باز کنند. یقین دارم که آثار مثبت این حرکت در برابر آثار منفی بسیار بیشتر و چشمگیرتر است.

لیلاز با اشاره به اینکه عدالت اجتماعی با همسان سازی حقوق بازنشستگان محقق می شود، گفت: بهره وری در اقتصاد ما پایین است و اگر بهره وری بیشتری داشتیم بازنشستگان در موقعیت بهتری بودند و اینکه در حال حاضر نتوانستیم شرایط خوبی فراهم کنیم بخاطر سیستم اقتصادی است. دولت ها در ایران امکان و وظیفه دارند تا قدرت خرید جامعه را حفظ کنند.

این تحلیلگر مسائل اقتصادی و سیاسی تاکید کرد: زمانی می خواهیم کشور توسعه پیدا کند به سرمایه داران توجه می شود اما برای حفظ ثبات ایران باید حمایت از طبقات متوسط و محروم اولویت پیدا کنند.

لیلاز در پایان با ارائه برخی پیشنهادات گفت: دولت یارانه کالاهای اساسی با ارز ۴۲۰۰ تومانی را هوشمندانه تر و یا با بودجه کمتر توزیع کند و آب و گاز را در مورد دهک های پایین درآمدی ولو به صورت موقت رایگان کنیم حرکت موثری در جهت حفظ ثبات سیاسی اجتماعی و تعمیق عدالت اجتماعی که جز سیاست های نظام اسلامی است، خواهد بود.

کد خبر 559652

برچسب‌ها

پر بیننده‌ترین اخبار سیاست داخلی

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha