به گزارش همشهری آنلاین به نقل از ایلنا، سیامک میراب سمیعی مدیرکل آزمایشگاه مرجع وزارت بهداشت با اشاره به تاثیر تحریم بر واردات کیتهای کرونا، بیان کرد: در چند ماه گذشته سهم اصلی کیتهای استخراج اسید نوکلئیک و تشخیص مولکولی کووید-۱۹ در شبکه آزمایشگاهی دولتی را کیتهای داخلی تشکیل داده اند. مقداری کیت خارجی داریم که برای روز مبادا در انبار نگه داشتیم و فعلا به طور کامل از کیت ایرانی استفاده میکنیم.
وی ادامه داد: بنابراین کیتهای وارداتی بسیار به ندرت و برای مقاصد خاص وارد آزمایشگاههای ما میشوند و حتی در بخش خصوصی هم از کیت ایرانی استفاده میشود.
سمیعی افزود: باید مشخص شود کیتها کجا مورد استفاده قرار میگیرند، الان تستها از دو طریق گرفته می شود، یکی در مراکز منتخب ۱۶ یا ۲۴ ساعته و دیگری به طور سیار است که مثلا جلوی در خانهها میروند و فرد مشکوک به کرونا را تست میکنند.
سمیعی افزود: برای بیماران بستری در بیمارستانها همچنان از ظرفیت آزمایشگاههای کووید-۱۹ و آزمایش تشخیص مولکولی استفاده میشود که حساستر از روش تشخیص آنتی ژن نیز است.
مدیرکل آزمایشگاه مرجع وزارت بهداشت گفت: آزمایشگاههای کووید-۱۹ وزارت بهداشت به ندرت مراجعه مستقیم دارند، بلکه ورودی آنها نمونههای اخذ شده در مراکز سرپایی و بستری دانشگاههای علوم پزشکی و همچنین نمونههای مربوط به ردیابی تماس است که در زمان شدت گرفتن موج بیماری افزایش مییابد.
سمیعی ادامه داد: افزایش استفاده از کیتهای تشخیص آنتی ژن هم در بعضی از دانشگاهها باعث کاهش بار کاری آزمایشگاههای تشخیص مولکولی شده است، اما در مورد آزمایشگاههای خصوصی، اخیرا در معدودی از شهرها مراجعات افزایش داشته، ولی در بیشتر موارد هم کاهش داشته است و چنین الگویی در مورد موارد مثبت هم به وضوح مشاهده میشود.
وی با اشاره به تعداد آزمایشگاهها گفت: تعداد این آزمایشگاهها در مجموع از ۳۰۰ آزمایشگاه فراتر رفته است و اطلاعات تماس آنها در بخش خصوصی بر حسب استان و دانشگاه از طریق سایت وزارت بهداشت قابل دسترسی است.
مدیرکل آزمایشگاه مرجع وزارت بهداشت گفت: گاهی در برخی استانها تاخیر در جواب تست کرونا پیش میآید و شاید تا پنچ روز فرد باید منتظر جواب تست بماند، طبق استاندارد جواب تست باید در عرض ۴۸ ساعت مشخص شود و نهایت اگر خیلی بیشتر طول کشید به ۷۲ ساعت برسد.
وی ادامه داد: به همین دلیل است که مراجعان یک جا نمونهبرداری میکنند و جای دیگر آزمایش انجام میشود و این جا به جایی نمونه معمولاً به همین اندازه طول میکشد، اما در نظر داشته باشید که اگر جواب تست دیرتر آماده شود دیگر فایدهایی ندارد و افراد برای انجام تست زحمت بیهوده کشیدند.
سمیعی افزود: در شرایط خاص تعداد بیماران برای انجام تست افزایش پیدا میکند، اما ظرفیتهای آزمایشگاهی ثابت است و بنابراین آزمایشگاهها با فشار رو به رو میشوند که همین موضوع هم عامل تاخیر در جواب تستها میشود.
وی در مورد اینکه آیا تستهای کرونا در شهرستانها برای آزمایش به تهران برمیگردد، گفت: خیر، اینطور نیست، چون بیش از ۱۰۰ آزمایشگاه در دانشگاهها داریم و آزمایشی به تهران نمیآید، مگر اینکه آزمایش مشکلی داشته باشد و نتوانیم تشخیص درستی بدهیم و در آن وقت مجبوریم تا آزمایش را به تهران منتقل کنیم که این موضوع هم به ندرت اتفاق میافتد، چون آزمایشگاههای بخش خصوصی هم بالای ۳۰۰ مرکز هستند و اگر مشکلی پیش بیاید، اولین انتخاب در شهرستانها بخش خصوصی است.البته این تاخیرهای آزمایشگاهی بسیار کمتر از گذشته شده است و اگر تاخیری در آزمایشگاهی وجود دارد، موردی است و این تاخیر حتما بررسی میشود.
نظر شما