همشهری آنلاین_پریسا نوری: دکترها با احتمال بروز معلولیت، فقط برای زنده ماندن بیمار، تیغ جراحی دست گرفتند. از نظر آنها بهبودی کامل به معجزه میمانست؛ اما در کمال ناباوری شرایطی پیش آمد و جوان صحیح و سلامت از بیمارستان مرخص شد. او که پیش از این بیماری، جزو حامیان کودکانکار در گروههای خیریه بود، اعتقاد داشت، بهبودیاش را مدیون دستهای کوچکی است که سر چهارراهها و مخروبههای این شهر، برای نجاتش به آسمان برخاستهاند؛ از اینرو به شکرانه بازگشت سلامتی، با کمک چند نفر از همکارانش گروه جهادی ویژه حمایت از کودکانکار را راهاندازی کرد. در گزارش پیش رو ستوان دوم «محمد طیبی» معاون اداری پلیس راهور منطقه ۴ و مدیر گروه جهادی «شهید میرطیبی» درباره فعالیتهای این گروه میگوید.
پلیس است و بیشتر وقتش را حین خدمت و گشتزنی در خیابانها گذرانده و همیشه دلش میخواسته برای کودکانی که در زیر تیغ آفتاب تابستان و سوز سرمای زمستان در چهارراهها برای لقمهای نان پرسه میزنند، کاری کند.
از اینرو برگزاری جشن آسمانی برای کودکانکار از نخستین فعالیتهای گروه جهادی این ستوان پلیس است: «با همکاری چند نفر از هنرمندان در مناسبتهایی مثل عید نوروز، شب یلدا یا اعیاد مذهبی جشنی تدارک میدیدیم. سپس با اتوبوس بچههای کار را از سر چهارراهها جمع میکردیم و به همراه ایتامی که تحت پوشش خیریهها بودند، به اداره راهنمایی و رانندگی در خیابان رودکی میبردیم تا این بچهها هم سهمی در شادی داشته باشند. سپس آنها را با بستههای هدیهای که توسط خیّران گروه تهیه شده بود، راهی خانه میکردیم؛ گاهی این جشنها خیلی شلوغ میشد و بیش از ۴۰۰ کودک در آن شرکت میکردند.»
کمکم دامنه فعالیت گروه به برگزاری جشن در گرمخانهها کشید بهطوری که در این سالها ۶۶ جشن برای کودکانکار و کارتنخوابها توسط آنها برپا شده است. آخرین جشن آسمانی گروه شهید میرطیبی مربوط به شب یلدای امسال است که در گرمخانه خاوران برای افراد بیخانمان برگزار شد.»
- هدیه پلیس به کودکان سرطانی
پلیسها همیشه قهرمان بچهها هستند و شاید هیچ چیز به اندازه دیدار با یک افسر پلیس آن هم وقتی یک ماشین پلیس اسباببازی در دستانش باشد، یک کودک بیمار را خوشحال نمیکند. برای همین ستوان طیبی چند سال پیش به فکر خرید ماشین پلیس برای کودکان سرطانی افتاد: «تصمیم گرفتم عصرها که شیفت کارم تمام میشود، در اسنپ کار کنم و از درآمدش ماشین پلیس بخرم و برای کودکان بستری در بخش سرطانی بیمارستان امام خمینی(ره) ببرم.
بچهها وقتی مرا با لباس پلیس میدیدند که بعد از سلام نظامی به آنها ماشین آبی رنگ پلیس راهور هدیه میدادم خیلی خوشحال میشدند، وقتی برق شادی را در چشمان رنجور کودکان بیمار میدیدم دلم میخواست تعداد ماشینهای پلیس بیشتری بخرم برای همین موضوع را با دوستانم در گروه خیریه در میان گذاشتم و سالی چند بار در مناسبتهایی مثل روز کودک و عید نوروز پولی
جمع میکردیم و تعداد زیادی ماشین میخریدیم و به دیدار بچههای سرطانی در بیمارستان امام خمینی(ره) میرفتیم. البته امسال به دلیل کرونا اجازه ندادند به بیمارستان برویم برای همین ۴۰ ماشین پلیسی که برای روز کودک خریداری کرده بودیم را بین کودکانکار در خیابان توزیع کردیم.»
- درمان بیماران نیازمند
بیش از یکصد پزشک عضو گروه جهادی شهید میرطیبی هستند از اینرو یکی از مهمترین فعالیتهای این گروه پیگیری درمان بیماران نیازمند و خانواده کودکانکار است. مدیر گروه در اینباره میگوید: «اگر در خانوادههای تحت پوشش بیماری نیاز به عمل جراحی یا هرگونه دارو و درمان داشته باشد و هزینه درمان را نتواند بپردازد، نسخه را در گروه خیّران به اشتراک میگذاریم و داروها را تهیه میکنیم و تحویل میدهیم.
همچنین با کمک و همراهی پزشکانی که در گروه عضو هستند روند درمان بیماران نیازمند را پیگیری میکنیم. مثلاً چند هفته پیش باخبر شدیم پسربچه ۸ سالهای در یکی از روستاهای شیراز به سوختگی شدید دچارشده و خانواده استطاعت درمان ندارند. فوری موضوع را در گروه با عکس و مستندات مطرح کردیم. یکی ازپزشکان گروه گفت من همه کارهای درمان این بچه را انجام میدهم، فقط او را به تهران بیاورید. با کمک خیّران در کمترین زمان کودک با خانوادهاش با هواپیما به تهران منتقل شدند. کودک بستری شد و خیّران خانهای در نزدیک بیمارستان برای خانواده اجاره کردند. الان با گذشت چند هفته ۶ عمل جراحی روی کودک انجام شده است و با لطف خدا و کمک خیّران او مسیر بهبودی را طی میکند.»
- تهیه جهیزیه و حملونقل اثاثیه منزل
تهیه جهیزیه و اثاثیه منزل برای نوعروسان و خانوادههای نیازمند یکی دیگر از فعالیتهای این گروه جهادی است. ستوان طیبی درباره چگونگی تهیه جهیزیه و کالاهای اساسی منزل میگوید: «گروه جهادی شهید میرطیبی با همکاری خیّرانی که درتهیه جهیزیه اسان فعالیت میکنند به نوعروسانی که توانایی تأمین جهیزیه را ندارند کمک میکنند. روال کار هم مثل سایر امور به این صورت است که شرح وضعیت خانواده عروس خانم را در گروه میگذاریم و برای تأمین جهیزیه آسان مبلغی حدود ۸ تا ۱۴ میلیونتومان جمعآوری میشود، مابقی مبلغ را گروه خیّرانی که در کار تهیه جهیزیه آسان هستند، تقبل میکنند و یک جهیزیه آبرومند تهیه و به در خانه عروس خانم میفرستند.
همچنین اگر خانوادههای تحت پوشش گروه، بهصورت موردی اسباب منزل احتیاج داشته باشند، مثلاً یک یخچال یا تلویزیون یا هر وسیله دیگری که این روزها بسیار گران شده و خرید آن از توان این خانوادهها خارج است، موضوع را در گروه میگذاریم و معمولاً از اعضای گروه یکی، ۲ نفر پیدا میشوند که میگویند مازاد آن وسیله را در خانه دارند. خیّر که پیدا شد هزینه حملونقل کالا به در خانه فرد نیازمند را هم گروه میپردازد.»
- پخت و توزیع نذورات
از آنجایی که این گروه خیریه با خانوادههای کمبضاعت زیادی در ارتباط هستند، به خیّرانی که میخواهند نذوراتشان را به نیازمندان واقعی برسانند، کمک میکنند. ستوان طیبی در اینباره توضیح میدهد: «اعضای گروه یا افرادی که به نوعی با گروه ما آشنایی دارند اگر غذای نذری داشته باشند یا بخواهند برای اموات خیرات بدهند و یا گوسفند عقیقه کنند به ما اطلاع میدهند. ما در آشپزخانهای که داریم غذایی که سفارش دادهاند را میپزیم و بین خانوادههای نیازند توزیع میکنیم و عکس و مستندات را برایبانی نذر ارسال میکنیم. همچنین اگر اصرار به توزیع غذای گرم نداشته باشند، هزینه پرداختی را صرف خرید اقلام خشک غذایی کرده و بهصورت سبد کالا بین نیازمندان توزیع میکنیم.»
- خرید تبلت و بسته اینترنت برای دانشآموزان
پرداخت کمک هزینه تحصیلی به کودکانکار و فرزندان خانوادههای آسیبپذیرهم یکی دیگر از فعالیتهای گروه جهادی شهید میرطیبی است: «هر سال قبل از شروع سال تحصیلی دانشآموزان خانوادههای نیازمندی که تحت پوشش گروه جهادی هستند، بستههای نوشتافزار و کیف و کفش هدیه میگیرند. البته امسال با توجه به شیوع کرونا و آنلاین بودن کلاسهای آموزشی نیازهای تحصیلی کمی متفاوت بود، از اینرو علاوه بر نوشتافزار، ۱۱ دستگاه تبلت بین دانشآموزان نیازمند توزیع شد. همچنین برای ۱۵۰ نفر از این دانشآموزان، بسته اینترنتی ماهانه خریداری میشود.»
- گلریزان برای آزادی زندانیان مالی
به گفته میرطیبی توانمند کردن خانوادههای تحت پوشش جزو اولویتهای گروه جهادی است؛ از اینرو بخش از اقدامات گروه جهادی به این موضوع اختصاص دارد: «گاهی در برخی خانوادههای آبرومندی که تحت پوشش گروه هستند، پدر خانواده به دلیل بدهی مالی ناچیزی بیش از یک سال است که به زندان افتاده است. این موارد را از سازمان زندانها پیگیری میکنیم و سپس اعضای گروه برای آزادی این افراد گلریزان برگزار میکنند و پس از جمعآوری مبلغ مورد نیاز پدر خانواده آزاد میشود.» او در ادامه میافزاید: «خوشبختانه در سال گذشته ۱۱ سرپرست خانواده با کمک خیّران و برپایی گلریزان آزاد و مشغول به کار شدند و خانوادهشان نیازی به سبد کالای اهدایی خیّران ندارند.»
- حمایت از ۳ هزار خانواده نیازمند
گروه جهادی شهید میرطیبی که ۱۴ سال پیش به همت این افسر پلیس و چند نفر از دوستانش با هدف حمایت از کودکانکار پا گرفته است، حالا حدود یک هزار عضو فعال دارد و بیش از ۳ هزار خانواده آسیبپذیر را در مناطق مختلف تهران و نقاط محروم کشور تحت پوشش دارد.
به گفته مدیر گروه، نیکوکاران فعال در گروه جهادی لزوماً پزشکان و افراد توانمند مالی نیستند بلکه افراد با هر تخصص و بضاعتی در فعالیتهای خیرخواهانه گروه شرکت میکنند: «علاوه بر پزشکان، بازاریها و هنرمندان، خیلی از افرادی که ما را حمایت میکنند از نظر اقتصادی در سطح بالایی نیستند. مثلاً چند نجار، بنا، خیاط، آشپز، معلم و... و. درگروه داریم که با وجودی که بضاعت مالی چندانی ندارند اما درحد توان و تخصصشان برای امدادرسانی به افراد آسیبپذیر ما را یاری میدهند.»
- سفرهای زیارتی برای معلولان و کودکان کار
اعزام کودکانکار و کودکان معلول به سفر زیارتی یکی دیگر از فعالیتهای گروه جهادی شهید میرطیبی است که در ایام پیش از کرونا انجام شده است. مدیر گروه در اینباره میگوید: «با عنایت آقا امام رضا(ع) و لطف خیّران، در این سالها بیش از ۳۰ کاروان زیارتی به مشهد مقدس اعزام کردیم که همگی جزو کودکانکار و معلولان بودند.»
حرفهایش که به اینجا میرسد میگوید: «دریکی از سفرها قرار بود با عنوان خادم یار به مشهد برویم. شب قبل از سفر یکی از اعضای گروه تماس گرفت و گفت «خانوادهای که ۳ معلول دارند خیلی به کمک ما احتیاج دارند، من قول دادهام که فردا به دیدنشان برویم.» با وجودی که بار سفر زیارتی را بسته بودم به خاطر قولی که دوستمان داده بود، سفر را لغو کردم و با خیّران به دیدار خانواده رفتیم. پس از بررسی متوجه شدیم سه معلول و مادرشان در وضعیت خیلی بدی زندگی میکنند و نیاز به کمکهای فوری درمانی و معیشتی و... دارند. مشغول بررسی وضعیت بودیم که متوجه شدم یکی از پسرها که معلولیت جسمی و ذهنی دارد، تقلا میکند چیزی به مادرش بگوید. به مادرش گفتم «ببینید چه میگوید».
مادرش بعد از چند دقیقه آمد و گفت «پسرم میگوید دیشب خواب دیده امام رضا(ع) با دوستانش به خانه ما آمدهاند.» این درحالی بود که آنها از سفر مشهد ما بیخبر بودند. این اتفاق باعث شد که بفهمیم آقا در جریان کارهای ما هست و از این موضوع خیلی انرژی مثبتی گرفتیم.»
- تا آخرین نفس برای رفع نیاز
ستوان دوم «محمد طیبی» نام شهید «میرطیبی» یکی از همکاران شهیدش را بر روی گروه جهادی گذاشته است.
او میگوید: «در دوران جنگ تحمیلی شهید میرطیبی که از همکاران پلیس راهور بود درجبهه شهید شد و من هم به حرمت این شهید بزرگوار، این نام را بر روی گروه گذاشتم.»
گروه جهادی شهید میرطیبی ۱۴ سال است که با شعار «تا آخرین نفس برای رفع نیاز» از نیازمندان دستگیری میکند. طیبی معتقد است این شعار به اعضا یادآوری میکند برای کمک به خانوادههای نیازمند از هیچ تلاشی دریغ نکنند و خسته نشوند.
- توانمندسازی زنان سرپرست خانوار
اجرای پروژههای کارآفرینی هم از جدیدترین فعالیتهای گروه خیریه برای توانمندسازی خانوادههای تحت پوشش است که با شیوع کرونا آغاز شده است: «از اسفندماه سال گذشته و همزمان با شیوع کرونا شهرداری مکانی را برای ایجاد کارگاه در اختیارمان گذاشت. ما هم با کمک خیّران پارچه و چرخ خیاطی خریدیم و آن را بهعنوان کارگاه تولید ماسک و گان تجهیز کردیم و ۵۰ نفر از بانوان سرپرست خانوار یا بدسرپرست در این کارگاه مشغول به کار شدند.
بعد از آن با همکاری دیگر گروههای جهادی که در تولید ماسک فعالیت داشتند، یک کارگاه بزرگ دایر کردیم. در این کارگاه علاوه بر اشتغالزایی برای بانوان سرپرست خانوار، روزانه بین ۵ تا ۱۰ هزار ماسک تولید میشد و بهصورت رایگان دراختیار بیمارستانهای دولتی که بیماران کرونایی را پذیرش میکردند، مثل بیمارستان امام حسین(ع) و امیراعلم و شریعتی، مراکز نگهداری معتادان و... قرار میگرفت. حقالزحمه این بانوان را هم خیّران گروه پرداخت میکردند.»
طیبی که قصد دارد برنامههای کارآفرینی گروه را توسعه دهد در اینباره میگوید: «در حال حاضر شهرداری منطقه ۷ یک سوله ۵۰۰ متری در اختیارمان گذاشته تا کارگاه خیاطی برای زنان بدسرپرست این منطقه فراهم کنیم تا به درآمدزایی برسند، قصد داریم این کار را در دیگر مناطق تهران هم اجرا کنیم.»
نظر شما