به گزارش همشهریآنلاین به نقل از وبدا، وزیر بهداشت دکتر سعید نمکی در نشست بلندپایه مجمع سیاستگذاری هلسینکی با محوریت تقویت همکاریهای کشورهای اروپایی، خلیج فارس، مدیترانه شرقی و شمال آفریقا در حوزه پاندمی کوویدـ۱۹ که به صورت ویدئو کنفرانس برگزار شد، گفت: در ابتدا میخواهم از وزیر محترم امور خانواده و خدمات اجتماعی فنلاند، خانم کریستا کیورو، برای برگزاری چنین جلسهای به منظور همکاری چندجانبه در مدیریت موجهای بعدی کووید ۱۹ و همهگیریهای آینده تشکر کنم. بیش از ۱۵ ماه است که جهان با کووید ۱۹ در حال جنگیدن است. در این مدت، حدود ۱۳۵ میلیون نفر در جهان آلوده شدند که از این تعداد حدود ۳ میلیون نفر نیز جان باختند.
سلامتی مرز سیاسی و جغرافیایی نمیشناسد
وی افزود: سلامتی هیچ مرز سیاسی و جغرافیایی نمیشناسد و درد و مشکلات گروهی از مردم در یک طرف جهان با مشکلات افراد در سایر نقاط در هم تنیده است.
دکتر نمکی بیان کرد: پاندمی بیماری کووید ۱۹ به سرعت جهان را فراگرفت و درسهای زیادی را در سطح ملی، منطقهای و جهانی به ما آموخت که نشاندهنده عدم آمادگی جامعه جهانی برای مقابله با یک پاندمی بود.
وزیر بهداشت کشورمان در ادامه تصریح کرد: آمادگی جهانی و واکنش سریع باید در رأس دستور کار دولتها و آژانسهای بینالمللی برای دهههای آینده باشد. رهبری، همبستگی، همکاری بین بخشی، مداخلات مبتنی بر شواهد و هماهنگی بین کشورها ابزارهای لازم برای مدیریت بیماری همهگیر کووید ۱۹ است.
توزیع ناعادلانه واکسنهای کووید ۱۹ در دنیا
دکتر نمکی خاطرنشان کرد: توزیع ناعادلانه واکسنهای کووید ۱۹ روی زشت دنیای ناعادلانه ما را نشان داد، به طوری که تقریباً ۸۰ درصد واکسنهای تزریقی در ۱۰ کشور پیشرفته است، درحالیکه ۱۸ کشور با درآمد پایین و متوسط هنوز واکسنی دریافت نکردهاند.
وی عنوان کرد: بدیهی است این اتفاق برایCOVAX ،WHO ،GAVI ، CEPI و همه سازمانهای بینالمللی یک ناکامی است. ما باید با شفافیت، همکاری و همبستگی بر این بی عدالتی غلبه کنیم.
جهان ایمن، متضمن غلبه بر بیماری
وزیر بهداشت درمان و آموزش پزشکی بیان کرد: تا زمانی که کل جهان ایمن نشده و ویروس در جایی در حال گردش است، خطر جهش و تهدید سلامت کشورهای ایمن شده وجود دارد. بنابراین، با توجه به درسهایی که تاکنون آموختهایم، در این زمان بخصوص، ما فقط یک راهحل داریم؛ همکاری همه ملتها برای واکسیناسیون همه و حفظ اقدامات دقیق بهداشت عمومی برای شکست این همهگیری.
دکتر نمکی اظهار کرد: امروز، من با خشنودی اعلام میدارم که با وجود همه محدودیتها، تحریمهای یکجانبه غیرقانونی علیه مردم من و مشکلات اقتصادی ناشی از تحریمها، ما موفق به تولید ملی همه نیازها برای مبارزه با کووید ۱۹ از جمله لوازم حفاظت شخصی، کیتهای آزمایش، تجهیزات، دستگاههای پزشکی، داروها و از همه مهمتر شش پلتفرم واکسن کاملاً بومی، چهار قرارداد تولید و تولید مشترک، شدیم و این محصولات بومی در واکسیناسیون انبوه در ماههای آینده استفاده خواهند شد.
پاندمی کووید ۱۹ یک چالش جهانی با یک راهحل جهانی است
وی ادامه داد: پاندمی کووید ۱۹ یک چالش جهانی با یک راهحل جهانی است. راهحلهای ملی فقط میتوانند به طور موقت کمک کنند. از طریق تقویت رهبری WHO، سرمایهگذاری بیشتر در تیمهای واکنش سریع، به اشتراکگذاری دادهها، شفافیت و معتبرسازی دادهها در قالبهای توافقشده برای غلبه بر موانع قانونی به نفع سلامت مردم و انتقال تکنولوژی به کشورهای با درآمد کم و متوسط، میتوان موفق به شکست این پاندمی شد.
وزیر بهداشت تصریح کرد: امیدوارم این همکاری میان کشورهای منطقه منا، خلیج فارس، اروپا و WHO نتایج مثبتی داشته باشد.
آغاز تزریق یک میلیون دوز واکسن کووید ۱۹ از امروز
دکتر نمکی در بخش دیگری از صحبتهایش در حاشیه این نشست گفت: بحث واکسن کووید ۱۹ امروز در جهان موضوعی بسیار جدی است و خوشبختانه ما از روز اولی که بحث ساخت واکسن در جهان مطرح شد، گامهای موثری را در این زمینه برداشتیم و می دانستیم که واکسن فقط یک کالای بهداشتی و پیشگیرانه نیست، بلکه واکسن کووید۱۹ برای جهان یک حربه سیاسی است.
وی افزود: ما مشارکت خود را با کوواکس آغاز کردیم و شروع به خرید سهمیه واکسن در این قالب کردیم و ۱۶ میلیون و ۸۰۰ هزار دوز در آنجا پیشخرید کردیم و ماهها برای نقل و انتقال پول گرفتار بودیم که حل شد.
از طریق روسیه هم از اولین تاریخی که توانستیم مذاکره کنیم، یعنی اردیبهشت ماه ۹۹ بود که پس از ۹ ماه مذاکره و همکاری سفارت جمهوری اسلامی ایران در مسکو منتهی به عقد قراردادی شد که در آنجا توانستیم هم همکاری و تولید مشترک را در زمینه اسپوتنیک وی دنبال کنیم و هم خرید واکسن و عقد قراردادها را پیش ببریم.
همچنین با کشور هند مذاکراتی کردیم. قطعا می دانستیم که کووکس سازوکار مناسبی است، اما قدرت اجرایی این مجموعه را با توجه به محدودیت تولید واکسن در آن حد نمیدانستیم که بتواند ما را حمایت کافی کند. به همین دلیل با کشورهایی مانند هند، چین و روسیه مذاکره کردیم و توانستیم قراردادهایی را با آنها دنبال کرده و به نتیجه برسانیم.
لزوم رسیدگی سازمانهای بینالمللی به بیعدالتی توزیع واکسن در جهان
دکتر نمکی در ادامه بیان کرد: نشست امروز بیشتر جنبه سیاسی و دیپلماتیک داشت. از مدتها قبل، ما و بسیاری از کشورها معترض شیوههای توزیع واکسن در جهان بودیم. سازوکار کوواکس را گرچه سازوکار مناسبی میدیدیم، اما سازوکار با اقتداری ندیدم.
امروز در نشستی که داشتیم، چند تن از کشورهای اروپایی، تعدادی از کشورهای شرق مدیترانه سازمان جهانی بهداشت، مدیر منطقهای سازمان جهانی بهداشت در قاهره و ما مشارکت کردیم و به نوعی پیگیری دیپلماتیکی بود که به سازمان جهانی بهداشت، کوواکس و سازمانهای بینالمللی فشار بیاوریم که باید به بیعدالتی توزیع واکسن در جهان رسیدگی کنند.
وزیر بهداشت ادامه داد: امروز به شدت معترض شدیم به اینکه چرا باید ۸۰ تا ۸۵ درصد واکسن دنیا را کمتر از ۱۰ کشور جهان مصرف کرده باشند و تعداد قابل توجهی از کشورهای جهان حتی یک واکسن را وارد نکرده باشند. اعتراض کردیم به تحریمهای ناجوانمردانه ای که برخی کشورها مانند ما را هدف قرار داده و واکسن و تجهیزات را از ما دریغ میکنند. همچنین اعلام کردیم که خوشبختانه ایران در عین مظلومیت به دلیل تحریمها، توانست نیازهای خود را مانند داروهای مورد نیاز کووید، تجهیزات پزشکی و ساخت واکسن را مدیریت کند و اعلام کردیم که ما شش پلتفرم تولید واکسن را با موفقیت طی کرده و از ماههای آینده تولیدمان به مصرف میرسد.
آغاز واکسیناسیون یک میلیون ایرانی از امروز
نمکی گفت: به مردم عزیز کشورمان هم این مژده را بدهم که از دیروز با دعوتی که از روسای دانشگاههای علوم پزشکی کردم، به همه دستور دادم و تیمهایی را هم به همه استانها فرستادم که ما یک میلیون دوز واکسن جدید را که قرار بود قبل از عید به ما برسد، اما با تاخیر در نیمه دوم فروردین ۱۴۰۰ دریافت کردیم، به سرعت توزیع کردیم و از امروز به صورت گسترده این واکسیناسیون انجام میشود و ما تا آخر هفته و اوایل هفته آینده یک میلیون نفر را واکسینه خواهیم کرد.
وی افزود: این یک میلیون نفر افراد باقیمانده از واکسیناسیون قبلی در زمینه گروه پزشکی، پیراپزشکی و گروههای بهداشت و درمان و رزیدنتها، انترنها، دانشجویان پزشکی که در بیمارستانها هستند، دانشجویان پرستاری، علوم آزمایشگاهی و همه کسانی که در کادر بهداشت و درمان با بیمار مواجهه و خطر ابتلا دارند، واکسینه میکنیم؛ آن هم در کنار بیماران صعبالعلاج، سرطانی و گروههای آسیبپذیر که گروه اول هدف ما بودند.
وی در ادامه گفت: بر این اساس دانشگاههای علوم پزشکی مجددا فراخوان خواهند داد. با اینکه ما لیست افراد پرخطر را داریم، اما از امروز فراخوان می کنند تا از امروز بیماران پرخطر مانند افراد مبتلا به سرطان، افرادی که داروهای تضعیفکننده سیستم ایمنی دریافت میکنند و بیماران صعبالعلاج و خاص ثبتنام کنند و ما به امید خدا تا قبل از مرحله دوم، واکسیناسیون این گروه مرحله اول را تا حداکثر هفته اول اردیبهشت ماه به اتمام خواهیم رساند.
وزیر بهداشت در پایان گفت: امیدوارم که مرحله دوم را هم بتوانیم در اردیبهشت ماه طبق جدولی که اعلام کردیم، انجام دهیم.
نظر شما