رئیسجمهوری سوریه که در پایان دور دوم گفتوگوهای خود با محمود احمدینژاد، رئیسجمهوری و پیش از انجام مراسم بدرقه رسمی، در کنفرانس مشترک خبری سخن میگفت و ایسنا خبر آنرا منتشر کرد، گفت: من بهعنوان میانجی و فرستاده غرب به ایران نیامدم، اما در این سفر، ما دیدگاههای تهران در مورد موضوع هستهای را جویا شدیم و حال با توجه به آگاهی از جزئیات رویکرد ایران میتوانیم در مورد ایفای نقش خود تصمیمگیری کرده و امیدواریم که بتوانیم دیدگاههای ایران را به خوبی منتقل کنیم.
وی با بیان اینکه موضوع هستهای از ایران آغاز میشود، نه فرانسه، افزود: سفر به تهران، پیش از سفر اخیر من به فرانسه برای شرکت در اجلاس کشورهای ساحلی مدیترانه برنامهریزی شده بود و موضوع هستهای بهصورت خاص در دستور کار سفر تهران نبود؛ هرچند طبق روال معمول در گفتوگو با مقامهای ایرانی موضوع هستهای نیز مطرح شد.
بشار اسد خاطرنشان کرد: زمانی که برای شرکت در اجلاس کشورهای ساحلی مدیترانه در فرانسه بودم و با مقامهای کشورهای مختلف از جمله رئیسجمهوری فرانسه دیدار کردم، درخواستی با عنوان میانجیگری مطرح نشد، ولی با توجه به روابط حسنه ایران و سوریه از ما خواستند که بهعنوان دوست تهران، نقشی را در اینباره ایفا کنیم و جالب آنکه با وجود تأکید اسد بر اینکه حامل هیچ پیامی برای ایران نبوده، روزنامه عکاظ عربستان باز هم نوشت: رئیسجمهوری سوریه حامل پیشنهادی از سوی نیکولا سارکوزی، رئیسجمهوری فرانسه برای ایران درباره برنامه هستهای این کشور بوده است.
تقریبا اکثریت قریب به اتفاق رسانههای منطقهای و بینالمللی نیز در 2 روز گذشته با اشاره به سفر رئیسجمهوری سوریه به تهران، موضوع هستهای را اصلیترین محور گفتوگوهای وی با مقامهای ایرانی دانسته و بسیاری از آنان نیز ادعا کرده بودند که اسد در این سفر پیشنهادهایی را برای ایران به همراه داشته است.
بیانیه مشترک
رؤسای جمهوری ایران و سوریه در پایان رایزنیهای خود در تهران، بیانیه مشترکی نیز صادر کردند. بشار اسد همچنین از محمود احمدینژاد برای دیدار از سوریه دعوت به عمل آورد.
همکاری هوشمندانه
منوچهر متکی، وزیر امور خارجه هم در دیدار رئیسجمهوری سوریه گفت: مناسبات و همکاریهای ایران و سوریه هوشمندانه و مدبرانه است. سعید جلیلی، دبیر شورایعالی امنیت ملی نیز در دیدار با بشار اسد با وی در مورد ارتقای مناسبات دوجانبه گفتوگو کرد.