عبدالقدیر خان دانشمند هسته ای پاکستان در ۸۵ سالگی درگذشت.

عبدالقدیر خان

به گزارش همشهری آنلاین به نقل از رادیو پاکستان ، این دانشمند هسته ای پس از انتقال به بیمارستان به دلیل مشکلات ریوی درگذشت. رئیس جمهور پاکستان عارف علوی درباره مرگ عبدالقدیر خان گفت که وی شخصاً از سال ۱۹۸۲ با دکتر خان آشنا بود. او به ما در ایجاد بازدارندگی هسته ای نجات دهنده کشور کمک کرد و ملت سپاسگزار خدمات وی را در این زمینه هرگز فراموش نخواهد کرد.

این فیزیکدان هسته‌ای که بنیانگذار برنامه غنی‌سازی اورانیوم پاکستان محسوب می‌شود، از سال ۲۰۰۴ به دلیل برخی نگرانی‌های امنیتی، تحت مراقب نهادهای امنیتی پاکستان بود و دور از انظار زندگی می کرد، نهادهای امنیتی این کشور از بیم خطر احتمالی برای زندگی این دانشمند پاکستانی، دید و بازدید و حضور وی در محافل اجتماعی را محدود کرده‌ بودند

 عبدالقدیر خان متولد سال ۱۳۱۵ شمسی فیزیکدان هسته‌ای و مهندس متالوژی پاکستانی است که بنیانگذار برنامه غنی‌سازی اورانیوم این کشور محسوب می‌شود. یکی از بزرگ‌ترین برنامه‌های وی، برنامه غنی‌سازی اورانیوم برای پروژه ساخت بمب اتم پاکستان بود. او در سال ۱۳۵۵ آزمایشگاه تحقیقاتی کاهوتا (KRL) در نزدیکی اسلام آباد را تأسیس و تا زمان بازنشستگی (سال ۱۳۸۰) به عنوان مدیر کل و محقق ارشد در آن مرکز مشغول کارهای علمی و تحقیقاتی بود. 

عبدالقدیر خان عنوان پدر بمب هسته‌ای پاکستان را یدک می‌کشد و برای اینکه کشورش را در عرصه هسته‌ای همتراز هند رقیب سنتی خود در جنوب آسیا هسته‌ای کرد، مورد ستایش قرار می‌گیرد اما اعتراض وی به تمهیدات و مراقبت‌های امنیتی همواره جنجال برانگیز بوده است. 

این فیزیکدان، دفاع اتمی را بهترین بازدارندگی پاکستان می‌داند. پس از آنکه این کشور در ۱۳۷۷ آزمایشاتی اتمی در پاسخ به آزمایش‌های هند داشت، دکتر خان گفت که کشورش هرگز درصدد ساخت بمب اتم نبود اما مجبور شد.

کد خبر 631236

برچسب‌ها

پر بیننده‌ترین اخبار غرب آسیا

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 2
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • IR ۰۹:۳۲ - ۱۴۰۰/۰۷/۱۸
    3 7
    روحت شاد برادر مسلمان
  • شاهین IR ۰۸:۰۷ - ۱۴۰۰/۰۷/۱۹
    0 0
    برخی از کمک‌های کوچک دانش‌بنیان مهندس خان، در آغاز فعالیت‌های هسته‌یی صلح‌آمیز جمهری اسلامی ایران، موجب نگرانی جامعه بین‌المللی و حصر علمی این دانشمند شد. و البته به‌عنوان یک تیغ دو لبه، متقابلا پای بازرسان آژانس بین‌المللی انرژی هسته‌یی به‌‌کشور ما را گشود