همشهری آنلاین - یکتا فراهانی: این روزها شدت گرفتن شیوع سویه اومیکرون باعث افزایش تعداد مبتلایان شده؛ به گونهای که بسیاری افراد به خصوص در ادارات و فضاهای عمومی به سویه اومیکرون مبتلا شدهاند.
متاسفانه بسیاری افراد گمان میکنند از آنجایی که شدت بیماری در این سویه چندان زیاد نیست، خود را موظف به اجرای پروتکلها و راههای پیشگیری ازبیماری نمیدانند. در صورتی که شیوع زیاد یک سویه، علاوه بر اینکه شدت بیماری را افزایش میدهد؛ مانع از قطع زنجیره انتقال بیماری نیز خواهد شد. درصورتی که جدی گرفتن هر سویه، کمک زیادی در مقابله و ضعیف شدن آن سویه خواهد داشت. همچنین این بیماری در هر شخص با توجه سن، جنس و قوای جسمانی و سیستم ایمنی او به گونهای نمود خواهد یافت. بنابراین همه سویهها باید جدی گرفته شوند.
این روزها شدت گرفتن شیوع سویه اومیکرون باعث افزایش تعداد مبتلایان شده؛ به گونهای که بسیاری افراد به خصوص در ادارات و فضاهای عمومی به سویه اومیکرون مبتلا شدهاند.
متاسفانه بسیاری افراد گمان میکنند از آنجاییکه شدت بیماری در این سویه چندان زیاد نیست، خود را موظف به اجرای پروتکلها و راههای پیشگیری ازبیماری نمیدانند. در صورتی که شیوع زیاد یک سویه، علاوه بر اینکه شدت بیماری را افزایش میدهد؛ مانع از قطع زنجیره انتقال بیماری نیز خواهد شد. درصورتی که جدی گرفتن هرسویه، کمک زیادی در مقابله و ضعیف شدن آن سویه خواهد داشت. همچنین این بیماری در هر شخص با توجه سن، جنس و قوای جسمانی و سیستم ایمنی او به گونهای نمود خواهد یافت. بنابراین همه سویهها باید جدی گرفته شوند.
سازمان جهانی بهداشت در ماه نوامبر سویه B.۱.۱.۵۲۹ را که ابتدا در آفریقای جنوبی شناسایی شد «اومیکرون» نامگذاری و اعلام کرد این سویه جهش های زیادی دارد که میتواند نگرانکننده باشد. چون جهشهای مختلف این گونه باعث افزایش قدرت انتقالپذیری آن شده است. این سویه خیلی زود در همه کشورهای دیگر از جمله ایران هم شناسایی و شایع شد و هر روز نیز افراد بیشتری را مبتلا میکند.
اُمیکرون میتواند خطرناک باشد
محمدرضا هاشمیان، فوق تخصص آیسییو و استاد دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در مورد اومیکرون میگوید:«اومیکرون یک واریانت جدید از ویروس کروناست؛ یعنی میتواند مثل واریانت اصلی خطرناک باشد.
البته درست است که این واریانت نسبت به واریانت دلتا خطر کمتری دارد؛ ولی این گونه نیست که ما را دچار مشکلی نکند. بررسی آمار کشورهای دیگر مانند آمریکا، اروپا و کشور همسایه یعنی ترکیه نشان میدهد اومیکرون میتواند بیمارستانها را درگیر کند؛ یعنی هم موجب افزایش بستریها شود و هم آمار موارد فوتی را بالا ببرد. البته میزان بستری و فوتیها در میکرون کمتر است. اما چنین نیست که اصلا افراد بستری نشوند یا فوت نکنند.»
به گفته هاشمیان، همچنان باید پروتکلها را جدی گرفت و مانند قبل رعایت کرد. ضمن آنکه باید نسبت به تزریق دوز سوم هم اقدام کرد. توجه داشته باشیم چیزی که در سطح جامعه از بعضی افراد مبنی بر اینکه اومیکرون خطر ندارد شنیده میشود؛ به هیچ وجه علمی و منطقی نیست. پس باید تدابیر مهمی بیندیشیم تا بیش از این درگیر اومیکرون نشویم.
تزریق سه دوز واکسن مانع از ابتلا نمی شود
فوقتخصص آیسییو میگوید میزان بستری و فوتیهای اومیکرون نیز بیشتر از میان افرادی است که یا واکسن نزدهاند یا بیماریهای زمینهای و سیستم ایمنی ضعیفی دارند .
البته موارد بستری در افرادی هم که سه دوز واکسن زدهاند مشاهده میشود. ولی تعداد آنها بسیار اندک است. بنابراین تزریق سه دوز واکسن دلیلی نمیشود که موارد پیشگیری از بیماری را رعایت نکنیم .چون همچنان احتمال بستری با درصد کمتر، ولی احتمال ناقل بودن و مبتلا کردن دیگران وجود دارد.
پس همه افراد ملزم به رعایت همه پروتکلها و زدن ماسک هستند، حتما باید فاصله اجتماعی را رعایت و از اجتماعات شلوغ دوری کنند .
مطمئناً میزان بستری در افراد با سنین بالا و افرادی که بیماریهای زمینهای دارند بیشتر از گروه های سنی دیگر است. ولی این به معنای ایمن بودن گروه های دیگر در برابر بیماری نخواهد بود.
درگیری کودکان به اومیکرون
هاشمیان می گوید این واریانت، کودکان را نیز درگیر میکند؛ کودکانی که هنوز واکسن نزدهاند در معرض این بیماری قرار دارند. وقتی آمار استانهایی مثل قم را نگاه میکنیم به وضوح مشاهده میکنیم کودکان نیز بیمار و تعدادی از آنها نیز بستری شدهاند.
همان گونه که آمار آفریقای جنوبی نشان میداد حدود ۱۰ الی ۲۰ درصد از مبتلایان و بستریها، پیکی را که مربوط به اومیکرون بود تشکیل میدادند.
بنابراین اگر از کودکان در مقابل اومیکرون مراقبت نکنیم دچار همان مشکل آفریقای جنوبی خواهیم شد.
به عقیده این استاد دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، بهترین راهکار آن است که کودکان زیر ۱۲ سال ها هم واکسینه شوند.ضمن آنکه همه افراد هم بیش از پیش باید پروتکلهای مقابله با اومیکرون را رعایت بکنند و آنها را جدی بگیرند.
نظر شما