معاون روابط کار وزارت کار این احتمال را مطرح کرده که مزد کارگران در جلسه شورای‌ عالی کار مورخ ۲۱ اسفند نهایی شود؛ اما این کار بدون مساعدت دولت و صرف‌نظر کردن از استدلال‌هایی که افزایش مزد را تورم‌زا می‌داند، محقق‌شدنی نیست.

اشتغال

به گزارش همشهری آنلاین، معاون روابط کار وزارت کار این احتمال را مطرح کرده که مزد کارگران در جلسه شورای‌ عالی کار مورخ ۲۱ اسفند نهایی شود؛ اما از آنجاکه این کار بدون مساعدت دولت و صرف‌نظر کردن از استدلال‌هایی که افزایش مزد را تورم‌زا می‌داند، محقق‌شدنی نیست، این سناریو مطرح می‌شود که در مذاکرات مزد ۱۴۰۱، وزارت کار به‌ عنوان رئیس جلسات به نقض داوری و تسهیل‌کننده قانون برگردد و به جوش خوردن سریع توافق کارگران و کارفرمایان کمک کند.

کارفرمایان براساس ماده ۴۱ قانون کار خواستار تعیین مزد به‌ صورت منطقه‌ای هستند اما در مقابل، نمایندگان کارگری با استناد به اینکه در همان ماده قانونی، مکلف شده که حداقل مزد و معیشت تعیین‌شده برای کارگر باید حداقل معیشت خانوار را تأمین کند، ضمن استقبال از منطقه‌ای شدن مزد، پیش‌شرط اجرای آن را حل معضل تعیین حداقل معیشت عنوان می‌کنند.

حالا آنگونه که معاون روابط کار وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی می‌گوید: با وجود اینکه مطالعات اجرای مزد منطقه‌ای در حال انجام است اما برای مزد ۱۴۰۱ هیچ تغییری ایجاد نخواهد شد و حداقل مزد کارگران برای سال آینده به‌صورت کشوری و یکسان تعیین خواهد شد.

توافق روی مزد ملی

پیرو درخواست کارفرمایان برای تعیین مزد۱۴۰۱ به‌صورت منطقه‌ای، مرکز پژوهش‌های کار و تأمین اجتماعی دست به‌کار انجام مطالعات کارشناسی در این زمینه شده؛ اما به‌واسطه نبود پیش‌نیازها و زیرساخت‌های اجرای مزد منطقه‌ای، حداقل در سال پیش‌رو نیز مزد به‌صورت یکسان و ملی تعیین خواهد شد.

پیش ‌از این نمایندگان کارگری نیز احتمال اجرای مزد منطقه‌ای در سال آینده را رد کرده بودند اما حالا معاون وزیر کار علنا این بحث را مختومه اعلام کرده است.

با این تفاصیل در سال ۱۴۰۱ نیز مانند سال قبل، شرکای اجتماعی روی یک رقم مشخص به‌عنوان حداقل مزد کارگران مشمول قانون کار توافق می‌کنند و مزایای مستمر کارگری نظیر حق مسکن، بن خواروبار و... را نیز تعیین می‌کنند. بعد از آن همه کارفرمایان مکلف می‌شوند مصوبه مزد۱۴۰۱ را بدون کم و کاست و براساس قانون ملی اجرا کنند.

احتمال توافق سریع

از ابتدای هفته جاری، نمایشگاه دستاوردهای ۱۸۰ روزه وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی در محل این وزارتخانه برگزار شد و به‌ مدت ۲ هفته قرار است با حضور مسئولان و مدیران مرتبط، دستاوردهای این وزارتخانه تشریح شود.

در آخرین نشست خبری حاشیه این نمایشگاه، علی‌حسین رعیتی‌فرد، معاون روابط کار وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی چند نکته اصلی در مورد تعیین مزد ۱۴۰۱ اعلام کرد که تا حدودی ابهامات مذاکرات مزدی را حل می‌کند.

نخستین نکته‌ای که رعیتی‌فرد اظهار کرده این است که ۲۱ اسفندماه، آخرین نشست شورای‌ عالی کار در سال‌جاری است و او ابراز امیدواری کرده که در این جلسه حداقل دستمزد کارگران در سال آینده تعیین شود.

اهمیت این نکته از آن روست که در سال‌های قبل، اصلا محدودیت‌های زمانی در مذاکرات مزدی مدنظر قرار نمی‌گرفت و تا قبل از حصول توافق جامع میان شرکای اجتماعی، جلسات شورای‌عالی کار در آخرین ساعات کاری سال نیز ادامه پیدا می‌کرد.

براساس قانون کار، هر یک شرکای اجتماعی اعم از دولت، کارفرما و کارگر ۳نماینده دارای حق رأی در شورای‌عالی کار دارد و در این میان، نمایندگان دولت به‌خصوص وزیر کار که ریاست شورای‌عالی کار را نیز عهده دارد، بیشتر در نقش داور، میانجی و کارشناس عمل می‌کنند؛ اما در عمل به‌واسطه اینکه دولت بزرگ‌ترین کارفرمای کشور است، این نقش داوری در اغلب دوره‌های تعیین مزد فدای نقش حاکمیتی دولت می‌شود.

این در حالی است که امسال حجت‌الله عبدالملکی، وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی علنا وزارت کار را داور و مسئول توافق و اجماع کارگران و کارفرمایان در تعیین دستمزد عنوان کرده است.

با توجه به اینکه در چند سال اخیر، نمایندگان دولت یکی از عوامل تأخیر در تعیین مزد بودند و حتی با وجود توافق کارگران و کارفرمایان، با بهانه مقابله با تورم اجازه رشد دستمزد را نمی‌دادند، اظهارات رعیتی‌فرد و ابراز امیدواری او در مورد تعیین مزد در جلسه ۲۱ اسفند شورای‌عالی کار می‌تواند این احتمال را تقویت ‌کند که امسال دولت نیز قصد دارد با توافق کارگران و کارفرمایان همراهی کند و دستمزدی نزدیک‌تر به واقعیت‌های اقتصادی تعیین شود.

اولین مزد دولت سیزدهم

مذاکرات مزد ۱۴۰۱ از آبان‌ ماه و با برگزاری جلسات کمیته مزد شورای‌ عالی کار آغاز شد و با نهایی شدن توافق شرکای اجتماعی روی رقم ۸ میلیون‌ و ۹۷۹ هزار تومان برای حداقل هزینه معیشت یک خانوار ۳.۳نفره کارگری، عملا مسیر برای برگزاری جلسات نهایی شورای‌عالی کار به‌منظور تعیین دستمزد ۱۴۰۱ باز شد.

معاون روابط کار وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی با اشاره به اینکه تاکنون یک نشست شورای‌عالی کار برگزار شده، می‌گوید: نرخ تورم منتهی به بهمن امسال ۴۱.۴درصد اعلام شده و شرکای اجتماعی نیز روی نرخ سبد معیشت کارگری به توافق رسیده‌اند در این میان، گرچه بحث مزد منطقه‌ای در دستور کار مرکز پژوهش‌های کار و تأمین اجتماعی قرار دارد اما برای سال آینده تعیین حداقل دستمزد کارگران به‌صورت ملی و یکسان خواهد بود.

رعیتی‌فرد در مورد اینکه حداقل دستمزد چه میزان است و چقدر سبد معیشت خانوار را پوشش می‌دهد، اظهار می‌کند: حقوق کارگران به‌خاطر تورم دچار کاهش ارزش شده؛ به‌ویژه در شرایط جنگ اقتصادی که دشمن ایجاد کرده و همچنین شرایط کرونایی که به کارگاه‌های تولیدی آسیب زده و بر کاهش رشد اقتصادی اثر گذاشته است باید کمک بیشتری به جامعه کارگری داشته باشیم.

این اظهارنظر معاون روابط کار وزارت کار، می‌تواند نشانه‌ای از عزم این وزارتخانه در کمک به جبران هزینه تحمیل شده معیشت کارگری باشد که طبق محاسبات همشهری، باید برای تحقق آن، حداقل مزد و مزایای کارگری تا ۶۰درصد افزایش پیدا کند. در این میان، تأکید رئیس دولت سیزدهم بر لزوم مقابله با فقر و تلاش برای بهبود معیشت خانوارها نیز نکته امیدوارکننده‌ای برای کارگران است که می‌تواند به تعیین دستمزد واقعی‌تر برای آنها منجر شود.

از اظهارات معاون وزیر کار چنین برمی‌آید که احتمالا دولت سیزدهم در نخستین تجربه تعیین مزد کارگری به‌دنبال تسهیل‌گری و گشایش باشد.

نشانه‌های امیدبخش برای مزد ۱۴۰۱ | حداقل دسمزد کارگران تا ۶۰درصد افزایش پیدا می‌کند؟

کد خبر 661108

برچسب‌ها

پر بیننده‌ترین اخبار اقتصاد كلان

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 23
  • نظرات در صف انتشار: 1
  • نظرات غیرقابل انتشار: 13
  • IR ۱۱:۵۱ - ۱۴۰۰/۱۲/۱۱
    5 16
    این چندتاکارخانه راتعطیل کنیدخیالتون راحت بشود
  • امیر GB ۱۱:۵۸ - ۱۴۰۰/۱۲/۱۱
    14 5
    در دوران جنگ اقتصادی دو سه سال اخیر متاسفانه دشمن توانست تورم سنگینی ایجاد کند و قیمت ها را توسط طمع دلالان و محتکران بالا بکشد. قیمت دلار چندین برابر شد و به اینصورت حقوق اکثریت جامعه از تورم عقب ماند. معمولا تورم حدود ۳ الی پنج درصد در سال است و حقوق ها هم در همین حد بالا میروند. حداقل انتظار از دولت اینه که تورم را هر سال کم کند و حقوق ها را با درصد مناسبی زیاد کند تا بلاخره بعد از دو سه سال توانایی معیشتی مردم متوازن شود.
  • ارش IR ۱۲:۳۷ - ۱۴۰۰/۱۲/۱۱
    36 3
    کارگران همه ساله حقشون خورده میشه
  • IR ۱۵:۰۷ - ۱۴۰۰/۱۲/۱۱
    19 3
    مهمترین عامل برای نجات مردم درباتلاق مشکلات اقتصادی فقط وفقط کنترل وکاهش سریع تورم هست تورم وگرانی درایران درحد انفجاررسیده هرافزایش حقوقی چندبرابرتورم ایجاد کرده وهیچ فایده ای نداره دولت ومجلس باید فقط تورم راکاهش بدن الان قیمت ماشین ۱۰برابرقیمت واقعی شده خانه۵تا۶برابرو.....کاربه سیب زمینی و...هم رسیده
  • حسینی IR ۱۷:۱۶ - ۱۴۰۰/۱۲/۱۱
    21 2
    چرا فقط حقوق بگیران مخصوصا بازنشستگان تامین اجتمایی و بقیه باید زیر بار تورم له شوند و کسی داد رسی نداشته باشند .جون بازنشسته شده و هیچ چاره ایی ندارند.همیشه مردم عادی باید تاوان سیاست های اشتباه را بدهند وگرنه به مسئولان که آسیبی نمی‌بیند و جالا هم که می‌خواهند حقوق ها را به اندازه تورم واقعی افزایش دهند هزار بهانه میآورند. تا چند سال باید عذاب بکشیم دیگر عمرمان تمام شد. خدا از آنهایی که باعث اینهمه بدبختی شده اند نگذرد.
    • اسی IR ۲۰:۲۳ - ۱۴۰۰/۱۲/۱۱
      17 2
      چهل دوسال است دارید همین حرفها را میزنید توی این مدت سال کجا وکی دولت توانسته تورم را کنترل بکند، دولت خودش عامل تورم بوده چه بخواهی وچه نخواهی تورم همه روز وهمه ماهه بالا میرود وهیچ ربطی هم به افزایش درحال اضافه دستمزد نداره لاعقل دسمتزدها را بالا ببرن واین حرفها که اگر دستمزد کارگران اضافه بشه تورم بالا میرود کاردولتیهاست که نمیخواهد کاربران روز خوشی داشته باشن
    • دیگه امیدی نیست IR ۰۴:۰۶ - ۱۴۰۰/۱۲/۱۲
      4 0
      خدا ازتون نگذره چون اگه حقوق امسال حداقل دریافتیش کمتر از 7500 باشه خودکسی میکنم چون با خانوادم شدید به مشکل خوردم و مغزم داغونه....
  • IR ۱۷:۴۳ - ۱۴۰۰/۱۲/۱۱
    28 2
    واقعا فقط حقوق کارگر تورم زااست کارمند رسمی که چند برابر حقوق کارگر میگیرد واز هزار مزایای دولتی اسفاده میکند حقوقش غیر تورم زاست بابا یه خورده خجالت بکشید
  • IR ۱۹:۰۷ - ۱۴۰۰/۱۲/۱۱
    27 1
    آقای ریسی کارگرها رو از خودکشی و بیچارگی و تلاش برای زنده ماندن نجات بدین این فقط کار شما هست مثل آزاد سازی سواحل
  • IR ۲۰:۲۹ - ۱۴۰۰/۱۲/۱۱
    21 2
    تورم۴۱درصد ورقم معیشت در حدود ۹میلیون اعلام شد اگه حقـوقو کمتراز این رقم اعلام کنن مدیون جامعه کارگری میش هر سال نزدیک به اخر سال که میشه هر روزی یک خبری پخش میشه ولی اخر سر یک مبلغ ناچیز نسبت به سال پیش اضافه میشه اینا همش بازی سیاست
  • ناشناس IR ۲۱:۱۰ - ۱۴۰۰/۱۲/۱۱
    17 0
    ببینیم وتعریف کنیم . چندتا جلسه بگیرن اخرسر دویست هزارتومن بزارن روی حقوق من بدبخت. دولت سیزدهم ما به شما رای دادیم به پشتوانه شعارها تون الان وقته عمل هست نگذارید بیشترازاین به حاکمیت بدبین بشیم
    • IR ۰۶:۲۵ - ۱۴۰۰/۱۲/۱۲
      2 0
      آخه با این ۹ میلیون هم من که ۳ تا بچه دارم وکارگر شهرداری هستم،چیکار میتونم بکنم،حقوق ما رو هم مثل ذوب آهن و کارگرهای مجتمع فولاد بدند،اوما یه کارگرند وما هم یه کارگر،دائم دستمون توی آشغال وکثافت،تورو خدا یه ذره به فکر کارگرا باشی البته اگر خدا رو قبول دارید و وجدان دارید
  • محمد IR ۲۲:۳۵ - ۱۴۰۰/۱۲/۱۱
    10 0
    طی دو سال آینده دیگه کارگری وجود نداره تا چرخه اقتصادی رو بچرخونه و البته الان هم با این دستمزدهای ناچیز دیگر کسی انگیزه کار کردن در شرکت‌ها را ندارند و رو میارند به شغل‌های کاذب که درآمد آنها مطابق با تورم هستش.چون حقوق کارگری دیگه کفاف زندگی کارگر رو نمیده.با این اوضاعی که در مملکت و فرزند آوری و پیر شدن نسل جوان و بازنشستگی جوانها دیگر کسی نیست که شرکت کار کنند و باید کارفرما به جای اینکه جیب خودش رو پر کنه در آینده باید فکر وارد کردن کارگر باشند.اخر زور و ظلم در حق کارگر هم همین میشه.
  • ناشناس IR ۲۲:۵۳ - ۱۴۰۰/۱۲/۱۱
    19 0
    بچه گول میزنین ۶۰ درصدچیه ؟؟؟ اگه بااین حقوق میشه زندگی کرد پس چراخودتون همینقدرنمیگیرین وحقوق بالادارین بایدم قشرکارگرودرک نکنین وقتی مثل اونانیستین ،با۶۰ درصد حتی با ۹ تومن سبدمعیشتم کارگرسال بعددچارمشکله چون این سبدمعیشت براورد سالی که گذشت هست نه سال آینده که معلوم نیست چه خبره ،تورم بالای ۲۰۰ ،۳۰۰ درصد با۶۰ درصد ،بدترین ظلم مسئولین به قشرکارگره
  • حمید IR ۲۳:۱۹ - ۱۴۰۰/۱۲/۱۱
    9 0
    چرا فکر میکنید جامعه کارگری حق و حقوق نداره همین کارگر یک روز تعطیل کنه کل دولت به دست و پا می افته رک و راست بگین زورمون میاد به کارگر حقشو پرداخت کنیم
  • رضا IR ۰۰:۱۶ - ۱۴۰۰/۱۲/۱۲
    5 0
    ان‌شاءالله.دولت سرمایه دارها که کارگران را له کرد، ببینیم دولتی ساده زیست آقای رئیسی چیکار میکند.
  • علی نجفی IR ۰۶:۱۲ - ۱۴۰۰/۱۲/۱۲
    5 0
    سلام آقایان جنابان تعیین کننده دستمزد کارگران هر رقمی که مشخص کردین لطفا خودتون فقط یکماه با همان مقدار آزمایشی زندگی کنید ببینید چه حالی داره وقتی اجاره خونه را دادی مانند امثال من هزینه دو فرزند دانشجو و هزینه درمانی سرسام آور را دادی برای خوردوخوراک چجوری کاسه چکنم چکنم به دست میگیری . آنوقت راهی که پیدا کردی را وجدانا به ما هم بگو خلاصه اینکه حضرت عباسی کاری کنید کارگر بیش از این خجالت زده خونواده نشه همین جناب آقای وزیر رفاه لطفا به کارفرما هم بگو سالی یکبار نرخ محصولات خود را بالا ببره
  • علیرضا IR ۰۶:۲۳ - ۱۴۰۰/۱۲/۱۲
    7 0
    برای برقراری عدالت اجتماعی و همچنین جلوگیری از تورم تنها یک راه هست : تا چند سال فقط حداقل حقوق کارگران افزایش یابد و حقوق بقیه ثابت بماند. بقیه روشها کلاه سر مردم گذاشتن هست.
  • جهانبخش IR ۰۶:۴۷ - ۱۴۰۰/۱۲/۱۲
    2 1
    بنام خدا پس از افزیش دولت باجدیت باید با تورم مبارزه کند والا این همه زحمت ارزش ندارد مثل این می مونه که در جنگ زحمت کشیدی دشمن را از منطقه خاک خود بیرون راندی و در مرز نگهبان گذاشتی ونگهبان خوابیده ودشمن حمله کرده همه جا را تصروف نموده
  • مهدی IR ۰۸:۵۷ - ۱۴۰۰/۱۲/۱۲
    2 0
    جنگ میشه کارگر سپر بلاست زلزله خونه کارگر خراب میشه سیل بیاد خونه کارگر رو آب می بره هر بلایی که نازل میشه سر کارگر خراب میشه بعد همه میگن حقوق کارگری حلاله آقایون تا کی می خوان مارو خر فرز کنن هزار درصد اقلام واجناس رفته بالا نمیدونه چرا به حقوق کارگر میرسه قطره چکونی زیاد میکنید
  • نادر IR ۰۹:۰۲ - ۱۴۰۰/۱۲/۱۲
    4 0
    سلام. من یه پیشنهاد در مقابل اوندسته از افرادی که میگن افزایش دستمزد کارگران ایجاد تورم در بازار می‌کنه رودارم: دولت یا خودش یا کارفرماها بیان بجای کسر مالیات وبیمه از حقوق دریافتی کارگران ،خودشون این مبلغ رو به جای کارگران پرداخت کنند تا اون جمع مبلغی که هرماهه از حقوقشون کارگران برداشت میشه رو در حقوق دریافتی داشته باشن، واز طرف دیگه دولت مراکز خریدی رو واسه کارگران با زیرساختهای لازمه مشخص کنه تا کارگران مایحتاج خودشونو تا سقف مشخصی ومنطقی،بدون پرداخت ارزش افزوده خریداری کنند.
  • رسول بوسعیدی IR ۱۰:۵۴ - ۱۴۰۰/۱۲/۱۲
    2 0
    حق کارگران همیشه پامال شده
  • ک ۱ IR ۱۳:۳۷ - ۱۴۰۰/۱۲/۱۲
    1 0
    کسی به کارگر اهمیت نمیده اینا حمایت از کارگر همه حرفه