به گزارش همشهری آنلاین به نقل از تسنیم، بازار داغ گیاهان خوراکی خوشمزه فصل بهار با رنگ و لعاب سبز طبیعت و حس زندگی این روزها در بازارهای سنتی کردستان خودنمایی میکند، گیاهان بهاری ویژه منطقه سارال شهرستان دیواندره از چشمه سارهای جوشان این مناطق هر ساله به شکر نعمتهای آسمانی خداوند در فصل بهار رویش میکند و مردمان روستاهای این مناطق گیاهانی مانند کنگر، زو، پیچک، سورانه، شنگ، پاغازه، گیلاخه، ریواس و قارچ را برداشت و برای فروش به شهرهای اطراف میآورند.
گیاهان بهاری کردستان در تمام دنیا بینظیر و مختص این خطه سرسبز است، از گذشته تاکنون بانوان کردستانی هرساله در دوماه اول فصل بهار نسبت به خرید گیاهان خوراکی به دلیل خاصیتهای درمانی و دارویی اقدام کرده و حتی برای فصلهای دیگر سال نیز به روشهای مختلف نگهداری میکنند، در کنار تمام این زیبایی و خاصیتهای گیاهان خدادادی منطقه کردستان، نحوه زیادهروی دربرداشت و مصرف بی رویه آن میتواند در نابودی طبیعت و محیط زیست مؤثر باشد، موضوع بسیار مهمی که متولیان و کارشناسان این حوزه بسیار نسبت به رعایت این امر مهم تأکید کرده چراکه معتقدند در غیراینصورت، امکان انقراض این گیاهان وجود دارد.
مریم حسینی یکی از بانوان سنندجی در حین خرید گیاه بهاری در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه از این گیاهان خوراکی چه استفادههایی میکنید اظهار داشت: این روزها متأسفانه مردم به دلیل مصرف بسیار زیاد گوشت قرمز و خوراکیهای شیمیایی و مصنوعی همیشه در معرض انواع بیماریهای مختلف قرا دارند، خوردن گیاهان خوراکی فصل بهار برای سلامت همه افراد بسیار ضروری است، پخت و نحوه درست کردن این گیاهان ساده و بدون شک هر فردی میتواند آن را برای وعدههای غذایی خود درست کند، حتی در فریزر برای فصلهای دیگر سال نیز نگهداری کنند.
وی افزود: گیاهان فصل بهار در کردستان خاصیتهای مختلفی در پیشگیری از ابتلا به حساسیتها و آلرژیهای فصلی دارد و همیشه به فرزندان خود توصیه میکنم، کمتر از گوشت قرمز و خوراکیهای ناسالم استفاده کنند، بلکه از این گیاهان خوراکی کردستان که زود هضم و در سلامتی گوراش بسیار مفید است بخورند، اغلب برای درست کردن ترشی، مخلوط با ماست، خورشت استفاده و یکی دو نوع دیگر آن مانند بادام درختی، ریواس و شینگ با نمک به صورت خام خورده میشود.
سعیدی یکی دیگر از شهروندان سنندجی نیز در این باره میگوید: علاقه بسیار زیادی به گیاهان خوراکی فصل بهار دارم، مثلا گیاه خوراکی قازیاقه معجزههای در درمان انواع بیماریها دارد، هرساله در این فصل برای خرید این گیاه بسیار خوشمزه و پرخاصیت لحظه شماری و به مقدار بسیاری خریداری میکنم.
وی با عنوان اینکه مناطق زاگرسنشین از دیرباز با طبیعت دوستی دیرینه دارند گفت: همزمان با فصل بهار و رویش گیاهان بهاری و دارویی به سمت خوردن گیاهان خوراکی میروم، گیاه قازیاقه تا حدود ۷۰ سانت رشد میکند و در درمان برخی از بیماریها از جمله نقرس، زردی، اسهال خونی، و کاهش وزن، پونه برای سرماخوردگی، مؤثر است.
مهوش ناصری یکی دیگر از شهروندان سنندجی با اشاره به اینکه نان محلی کلانه این روزها بسیار در میان مردم و حتی مسافران گردشگری به عنوان سوقات مناطق کردنشین پرطرفدار است، عنوان کرد: نان محلی کلانه قدیمیترین فست فود که منبع درآمد خوبی برای مردم استان کردستان شده است، از نوعی گیاه کوهی به نام پیچک در فصل بهار و پیازچه درست میشود که از سلامت غذایی و غنی بودن انواع ویتامینها برخوردار است و در میان مردم کردستان و مسافران بسیار مورد توجه و خریداری میشود، همچنین گیاه خوراکی چریش یا سریش مختص منطقه بیجار گروس برای انواع آش و آش دوغ استفاده میشود.
وی با ذکر اینکه شناخت این گیاهان بهاری بسیار مهم و هرکسی تشخیص خوراکی بودن آنها را ندارد، بیان کرد: قارچهای خودرو و گیاهان بهاری باید توسط افراد آگاه برداشت شود، چون امکان مسمومیت و غیرخوراکی بودن آنها نیز وجود دارد نباید هرکسی که تمایل و بیکار بود، به طبیعت رفته و این گیاهان را بیرویه برداشت کنند، شناخت این گیاهان مهم است، خود من نیز هیچگاه به برداشت گیاهان بهاری نمیروم و بیشتر سعی کرده که از خود بازار خریداری کنم.
زندی یکی از فروشندگان سنندجی که سبدهای بزرگی از گیاهان خورای را در مغازه خود گذاشته بود، در پاسخ به سؤالی مبنی بر اینکه استقبال مردم از این گیاهان چگونه است، بیان کرد: خوشبختانه مردم کردستان طرفدار بسیار خوب گیاهان خوراکی فصل بهار هستند، چراکه فواید زیادی دارد، قیمتها از ۲۰ هزار تومان تا ۳۵ و ۴۰ هزار تومان بوده و تقریباً نسبت به سال گذشته افزایشی نداشته است، حدود ۶ تا ۸ نوع گیاه را میتوانید در این مغازه مشاهده کنید.
وی با عنوان اینکه برداشت گیاهان خوراکی فصل بهار منبع درآمد ناچیزی برای روستاهای برخی مناطق کردستان است، افزود: برداشت گیاهان مراتع کوهستانی کردستان توسط روستاییان در یک محل جمعآوری و سپس توسط افراد دیگری در سطح بازار توزیع میشود، برداشت این گیاهان بسیار مهم و نباید نسل آنها را منقرض کرد هر کدام از گیاهان خودرو ورویش بستگی به بارش باران سال دارد.
عبدی یکی دیگر از فروشندگان گیاهان دارویی در پاسخ به سؤالی مبنی بر اینکه خاصیت هر کدام از گیاهان خوراکی منطقه کردستان چیست، با اطلاع تحقیقی خود و تجربه سالها فعالیت در این عرصه گفت: خوشبختانه گیاهان خوراکی فصل بهار در مناطق کردستان از فواید درمانی و دارویی بسیاری برخوردار است مانند گوزروان یا «گل گاوزبان» برای تسکین اعصاب و درمان سردرد، گیلاخه مقوی دل و جگر و سریع الهضم، خوژه رفع آتروز و استخوان درد، قازیاخه امراض پوستی و خارش، سه موره مسکن درد ناف برطرفکننده یرقان، ریواس مفید برای معده، کنی وال برای آلزایمر و بسیاری از فواید درمانی و دارویی دیگری دارند.
نظر شما