همشهری آنلاین-سحر جعفریان: دهه هشتادیهای منطقه ۹ از آبان ماه ۱۴۰۰ گردهم آمدند تا با مشارکت مدیریت شهری منطقه، «ستاد نوجوانان جهادگر و مطالبهگر» را تشکیل دهند. ستادی که رسالتش به فعلیت رساندن ظرفیتهای بالقوه و گوناگون نوجوانان محلههای نهگانه این منطقه کوچک پایتخت، در حوزههای فرهنگی، آموزشی، مذهبی و جهادی بوده و همچنان هست. نشان به آن نشان که در این مدت کمتر از یک سال، رزومه پُر و پیمانی از انجام امور جهادی، اجتماعی، آموزشی، فرهنگی، نیکوکارانه، کارآفرینی و تفریحی و ورزشی در کارنامه خود به ثبت رساندهاند. ستادی با ۸۰ عضو (۴۰ نفر پسر و ۴۰ نفر دختر) که هریک در کارگروه مورد علاقه و دارای تخصص، فعالیت میکنند.
برنامهها و فعالیتهای این ستاد تشکیلاتی، حول محورِ مصوبات در جلسات هفتگیشان از برگزاری کارگاههای شناسایی مهارت و کارآفرینهای خُرد، تورهای تفریحی و فرهنگ محله، جمعآوری کمکهای مادی و معنی به نفع نیازمندان تا آموزش و استعدادیابی پیش میرفت تا اینکه بوی ماه محرم، شور حسینی، در آنها، به پا کرد. شوری که منجر به راهاندازی هیئت جوادالائمه (ع) ویژه نوجوانان منطقه شد. هیئتی که عزاداران کمسن و سال در آن، اقامه عزای خاندان حسین (ع) را با اجرای سنتهای پسندیده «مهرورزی»، «جهادگری» و «آگاهیبخشی» گره زدهاند.
خواندنیهای بیشتر را اینجا دنبال کنید
شروع عزاداری با آموزش هیئتداری
سال تأسیس هیئت جوادالائمه (ع)، محرم ۱۴۰۰ خورشیدی است که میتوان آن را روی یکی از پارچههای سیاه و نصب شده بر دیوار هیئت در خیابان شهید اصفهانی، خانه فرهنگ مهرآباد جنوبی دید. هیئتی متفاوت که از شب اول محرم، پذیرای عزاداران بوده و حالا بعد از این قرار است در مناسبتهای مذهبی مختلف، موکب نوجوانانِ حسینی برپا کند. «سید حمیدرضا حسینی» ۱۳ ساله، مسئول واحد روابط عمومی ستاد نوجوانان منطقه و یکی از مداحان خوش الحانِ این هیئت میگوید: «ما هم مثل خیلی از همسن و سالهایمان با عشق به سیدالشهدا (ع)، بزرگ شدهایم. برای همین، دور از ذهن نبود که در ستاد نوجوانان جهادگر و مطالبهگر منطقه، ایده راهاندازی هیئت اختصاصی نوجوانان را مطرح کنیم. ایدهای که، طراحی تا اجرای آن، فقط یک هفته زمان برد. چون هم پای عشق به امام حسین (ع) درمیان بود و هم شهرداری منطقه، صمیمانه، همراهیمان کرد. نخستین برنامه هیئت جوادالائمه (ع) هم یک شب قبل از شروع ماه محرم اجرا شد. برنامهای که با حضور پیرغلامان محلی و اهالی «آداب صحیح هیئتداری و عزاداری بر حسین (ع)» را آموزش دادیم.»
عزادارانِ خادم
«حمیدرضا ملازاده» ۱۷ سال دارد. مسئول ستاد نوجوانان منطقه است. یک دهه هشتادی هیئتی که پای منبر و روضه خیلی از مداحان و پیرغلامان دلسوخته، نشسته است. این را میتوان بعد از چند دقیقه گفت و گو با او به خوبی متوجه شد. ملازاده میگوید: «نسل ما همیشه، در احاطه اطلاعات، ارتباطات و اینترنت، فرصت یادگیری علوم مختلف را داشته. فرصتی که با وجود همه فراگیریاش، جای آموزشهای اخلاقی در آن خالی است و این خلا تاثیرگذار را فقط میتوان با حضور در مراکزی مانند هیئتها، پُر کرد. در هیئتها میتوان اخلاق و انسان بودن را یاد گرفت. به ویژه اگر فعالان هیئت، از ویژگی هم سن و هم فکر بودن، برخوردار باشند. اتفاقی که با عنایت صاحبِ خود هیئت، برای ما رخ داده و اعضای ستاد نوجوانان منطقه، هر یک، مشتاقانه، وظیفهای مانند مداحی، پذیرایی، نظارت بر رعایت نکات بهداشتی و محیط زیستی، جمعآوری نذورات عزاداران، نظمدهی به دستهروی و جلوگیری از ایجاد مزاحمت برای هممحلهایها، پرچمگردانی، موکبداری و تعزیهخوانی برعهده دارند تا توفیق عزاداری و خدمت را با هم داشته باشند.»
هیئت جوادالائمه (ع) در پویش «پاکبان محرم» نیز فعالیت داوطلبانه و موثری داشته است.
از برپایی موکب تا تعزیهخوانی
موکب هیئت جوادالائمه (ع) نیز از همان اول ماه محرم، در «گذر حسینی» میدان امام حسین (ع) و در کنار صدها موکب محلی تهران، برگزار شد. «عرفان اشرف نوحهگر» ۱۵ ساله و یکی از فعالان هیئت نوجوانان منطقه، دراینباره میگوید: «هزینههای برپایی موکب، از محل جمعآوری نذورات اعضای هیئت، نیکوکاران محلی و کمکهای مادی شهرداری منطقه تأمین شد و این هزینهها را امسال در موکبمان، صرف ارائه مشاورههای مذهبی، ادعیهخوانی، مرثیهسرایی و پذیرایی کردیم که خدا را شکر، شهروندان خیلی خوب استقبال کردند و با اشکها و دعاهاشان، به ما انگیزه و انرژی دادند. تعزیهخوانی در معابر شلوغ منطقه مانند پلازای هاشمی و خیابان آزادی هم از آن برنامههایی بود که اعضای ستاد یا همان اعضای هیئت، اجرا کردند.»
اعتبار عزاداریها و هدفمندی خدمترسانیها
«سید محمدرضا حسینی» نیز ۱۷ سال دارد و با توجه به مهارت و تخصصاش، مدرس کارگاه کارآفرینی (برنامهنویسی) ستاد نوجوانان منطقه است که این روزها در هیئت جوادالائمه (ع)، بستههای عاشورایی شامل ارزاق و لوازم التحریر را به خانوادههای نیازمند محله میرساند. حسینی دراینباره میگوید: «هیئت جوادالائمه (ع) را به نیتِ عزاداری معتبر و خدمترسانیِ جهادی، راهانداختیم. عزاداری معتبر را طبق فرمایش و توصیه مقام معظم رهبری از روایتها و احادیث مستند، الگو برداشتیم و برای خدمترسانیهای جهادی هم ۲ هدف درنظر گرفتیم. یک هدف، توزیع بستههای ارزاق است که در آن، دختران ستاد و هیئت، فعالیت چشمگیر دارند و هدف دیگر، آموزش و افزایش آگاهیهای معنوی است تا از وقوع انواع آسیب اجتماعی شود.»
نظر شما