به گزارش همشهری آنلاین، روی سقف کلیسای سیستین واتیکان کلیک کنید و از نزدیک آن را ببینید. دوباره کلیک کنید و به هزاران زائری که در مقدس ترین مکان جهان اسلام یعنی کعبه، در حال عبادت هستند، بپیوندید. یا بند هدست را ببندید و وارد بیت المقدس شوید؛ در آنجا صدای زمزمه هزاران نمازگزار را خواهید شنید. حتی میتوانید در محلی که مسیحیان معتقدند عیسی از قبر برخاست، یک شمع مجازی روشن کنید. همه اینها را میتوانید بدون ترک کردن خانه خودتان انجام دهید.
عبادت کنندگان، گردشگران و بازدیدکنندگان از سراسر جهان تنها با یک هدست، به فعالیت های مذهبی واقعیت مجازی و زیارت برخی از مقدس ترین مکان های زمین میپیوندند. چنین تجربیاتی در میان بسیاری از فضاهای در حال تکامل در متاورس وجود دارد، دنیای مجازی همه جانبه که در آن افراد میتوانند از طریق آواتارها به هم متصل شوند.
فضاهای واقعیت مجازی مبتنی بر دین به کاربران این امکان را میدهند که به زیارت برخی از مقدسترین شهرها و اکتشاف آنها، تجربه مناسک، دعا و عبادت در ماورای جهان بپردازند.
تجربه مکه، راهی برای معرفی اسلام به جوانان
یورونیوز با معرفی تجربه جدیدی در متاورس نوشت: شرکت BSocial یکی از پیشگامان تجربیات مجازی دینی است. در سال ۲۰۱۵، مدیر اجرایی آژانس دیجیتال، ایهاب فارس، برخی از مقدسترین مکانهای اسلام از جمله مکه را در یک ابر دنیایی که آن را مکه را تجربه کنید (Experience Makkah) نامیدند، ایجاد کرد. احرام پوشیدهاند ملاقات کنند، درباره آیینها بیاموزند و نقاط دیدنی دیگر را کشف کنند. آنها میتوانند از صحرای عرفات نیز دیدن کنند. تجربه حضور در مکه از مدلسازی سهبعدی استفاده میکند تا به کاربران این امکان را بدهد که در اطراف کعبه گردش کنند.
فارِس گفت: این تجربه همه جانبه در سال ۲۰۱۵ راه اندازی شد، اما در سال ۲۰۲۰ محبوبیت بیشتری پیدا کرد. اوایل همهگیری کرونا، به دلیل محدودیتهایی که برای جلوگیری از شیوع این ویروس وجود داشت، مناسک حج که سال های قبل حدود ۲.۵ میلیون نفر زائر داشت، به کمتر از ۱۰۰۰ نفر از سعودی ها محدود شد. ما در کمتر از یک ماه، ما بیش از ۲۰ هزار کاربر از خاورمیانه و سایر نقاط جهان داشتیم.
فارِس درباره این طرح به یورونیوز گفت تجربه مکه پیک عمل خیر دیجیتالی با تمرکز ویژه بر جوانان است و گفت: نسل جوانی وجود دارد که به موبایل چسبیده و من میخواستم اسلام را با استفاده از فناوری به آنها معرفی کنم. آخرین نسخه این تجربه مجازی را میتوان از طریق Google Cardboard، یک پیوست کم هزینه که گوشی های هوشمند را به واقعیت مجازی تبدیل میکند، تجربه کرد.
او گفت که از پاسخ مثبت مردم در سراسر جهان شگفت زده شده اما تاکید که قصد ندارد این تجربه را جایگزین حج که یکی از ارکان اسلام است، کند. او گفت: هدف من این بود که به کاربران احساسی از آنچه در زمین تجربه خواهند کرد، بدهم، اما قطعاً جایگزینی برای تجربه واقعی نیست.
تماشای کلیسای سیستین در متاورس
کلیسای سیستین در اوایل سال ۲۰۲۱ و پس از یک قرنطینه طولانی به خاطر کرونا، دوباره به روی مردم باز شد. اما حتی زمانی که این کلیسا به روی مردم بسته بود، نقاشی های دیواری زیبای میکل آنژ را میشد از طریق یک تور مجازی در وب سایت واتیکان تجربه کرد. طرحهای پانورامای ۳۶۰ درجه کلیساها بخشی از همکاری بین واتیکان و دانشجویان علوم کامپیوتر در دانشگاه ویلانوا که به عنوان کارآموز به رم سفر کردند، است.
فرانک کلاسنر، استاد علوم کامپیوتر که مدیریت این کار را بر عهده دارد، گفت: این یک فرصت عالی برای دانشجویان ما است تا با کلیساها همکاری کنند و با تجربیات مذهبی آشنا شوند. ما در رشته علوم کامپیوتر در کنار توسعه دهندگان واتیکان برای ایجاد این تجربیات کار میکنیم. او ادامه داد: مردم واتیکان نیز از این راه با نسل بعدی کلیساها آشنا میشوند.
ورود پروژههای واقعیت مجازی مبتنی بر دین به دانشگاهها
در بهار امسال در دانشگاه میامی، دانشجویان برای تماشای ویدیوهای ۳۶۰ درجه از مراسم وودو هائیتی، مراسم تشییع جنازه هندوها و یک غسل تعمید مسیحی، از هدستهای واقعیت مجازی استفاده کردند. آنها کلیسای خانواده ساگرادا بارسلون، پارتنون در آتن و مکه را برای دوره ای به نام دین و فضاهای مقدس در عصر واقعیت مجازی و هوش مصنوعی کاوش کردند.
متیو روسی، ۲۱ ساله که به عنوان دستیار تدریس در این دوره خدمت میکرد و فردی غیر مذهبی به حساب میآید، گفت که کلاس به او نمای جدیدی از سنت ها و مناسک مذهبی داد. روسی در مورد تجربه حضور در مکه گفت: احساس میکنی با جمعیت حرکت میکنی و این باور نکردنی است.
دانشجویان نیز فضاهای مقدس مجازی خود را ایجاد کردند. یک تیم یک پناهگاه جزیره ای ساختند که در آن کاربران از طریق آواتارهای خود، میتوانستند در سکوت به مجسمه بودای خندان و چرخان نگاه کنند. دیگری دخمه پرپیچ و خم سنگ مانندی ساخت که به مکانی منتهی میشد که به نظر میرسید آسمان و بهشت در آن ادغام میشوند.
نظر شما