همشهری آنلاین: آیت‌الله هاشمی رفسنجانی، در همایش علمی کاربردی «اصل 44؛ موانع و راهکارها» که از سوی بسیج داشجویی دانشگاه‌های استان تهران شده بود، سخنرانی کرد.

به گزارش ایسنا رئیس مجلس خبرگان رهبری در این سخرانی گفت:  متاسفانه با وجود اعلام جهاد اقتصادی از سوی رهبری، جهادگر خیلی کمی در میدان وجود دارد. وی در ادامه اظهار کرد: نکته‌ اساسی این است که امروز واضح است ما باید در اداره کشور به اقیانوس عظیم ملت متکی شویم. کارهای بزرگ ما تا به حال با کمک مردم انجام گرفته است. اگر مردم نبودند انقلاب ما پیروز نمی‌شد. ما 20 سال مبارزه و شکنجه و زندان را تحمل کردیم، طوری که سال‌های آخر نفس را از همه گرفته بود، اما وقتی دو سال آخر مردم به میدان آمدند و مساجد و میدان‌ها با صدای الله‌اکبر مردم پر شد، رژیم طاغوت در هم شکست و نظام اسلامی جایگزین آن شد.

وی افزود: در دو سال اول انقلاب هم شورش‌هایی داشتیم که مردم توانستند برای کمک به میدان بیایند. در دفاع مقدس و جنگی که شرق و غرب و ارتجاع علیه ما لشگرکشی کرده بودند، اگر مردم حضور نداشتند، این جنگ برایمان قابل دفاع نبود؛ در واقع مردم در عملیات‌های مختلف در قالب بسیج، شکننده سد دشمن بودند.

رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام، در ادامه گفت: پس از پیروزی انقلاب نقش نیروهای مسلح و سپاه در سازندگی کشور نقش بسیار با ارزشی است؛ گر چه به ما انتقاد می‌شد و می‌گفتند شما نیروهای رزمی را به عرصه‌ اقتصاد آورده‌اید، اما اگر آن‌ها نبودند بسیاری از کارها خیلی گران‌تر تمام می‌شد. در آن روزها جهاد سازندگی هم کل کشور را پوشش داد و وارد میدان شد.

هاشمی رفسنجانی خاطرنشان کرد: از آن پس هر مشکل سیاسی که در کشور است با تظاهرات چند ساعتی مردم در خیابان‌ها حل شده، توطئه‌ها خنثی و آتش خاموش می‌شود و این گونه مردم نشان می‌دهند که با انقلاب هستند؛ پس چرا از این مردم خوب در سازندگی و اداره کشور استفاده نکنیم؟ چرا سرمایه‌ها به دوبی برود و ساختمان 100 طبقه از این سرمایه‌ها ساخته شود؟ چرا ما نتوانیم سرمایه‌ بیش از 1000 میلیارد دلاری ایرانیان خارج از کشور را جلب کنیم؟ و چرا از سرمایه‌های دنیا استفاده نکنیم؟

وی ادامه داد: ما راه انجام همه‌ این کارها را در اصل 44 و سند چشم‌انداز باز کرده‌ایم. اگر کسی به آن عمل نمی‌کند و مانع اجرای آن می‌شود، چه کسی باید وارد میدان شود؟ چرا در این جهاد مقدسی که ما را از نفت منقطع می‌کند و به مقام اول 28 کشور هدف در منطقه می‌رساند، حضورتان جدی نیست؟

رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام، خطاب به دانشجویان بسیجی، گفت: من تا به حال فریاد بلندی از این نیروی صف‌شکن نشنیده‌ام( درباره این مساله)، ولی امروز اولین فریادتان را می‌بینیم؛ گر چه نمی‌دانیم این فریاد بلند خواهد بود یا نه؟ امیدوارم با همان اراده‌ مردانه و روحیه خداجویی بتوانیم این راه مقدس را بپیماییم.

آیت‌الله هاشمی رفسنجانی، در ادامه‌ این مراسم در پاسخ به پرسشی درباره‌ وجود تعاونی‌هایی که به دلیل نداشتن سرمایه با مشکل اجرایی مواجه شده‌اند، اظهار کرد: ما در اصل 44 برای تعاونی‌ها منبع تعیین کردیم و گفتیم شرکت‌های بزرگ را که می‌فروشیم بخشی از درآمدش را باید به تعاونی‌ها اختصاص دهیم. شما باید بندهای مربوط به تعاونی‌ها را بخوانید و ببینید چقدر راهگشاست.

وی در ادامه درباره سوال دیگری ناظر بر تمهیدات لازم پس از واگذاری‌ها، خاطرنشان کرد: تاکید اول ما پیش از واگذاری بر آزادسازی بوده است. رهبری هم این بند را یک سال زودتر تصویب کردند. تاکید ما هم این است که میدان‌های انحصاری در اختیار بخش خصوصی یا تعاونی‌ها قرار گیرد، ثانیا اگر مصوبات ما اجرا شده بود اکنون تعاونی‌ها مسلح به سرمایه بودند، بانک تعاونی که این قدر مورد تاکید ماست، تشکیل می‌شد. شما خوب است صریح باشید و پاسخ این سوالات را بگیرید.

رئیس مجلس خبرگان رهبری در پاسخ به پرسش یکی دیگر از حضار مبنی بر علت حضور‌نداشتن نماینده‌ای از دولت در این همایش، تاکید کرد: حقیقتا این را باید از دولت بپرسید، من نمی‌توانم این را به نیابت پاسخ دهم. روسای هر سه قوه باید در موضوع اصل 44 پاسخگو باشند. ما در نظارت طرف‌مان مجلس است و پیش‌بینی نشده از دستگاه‌ها، وزرا و مدیران در این باره بپرسیم، ما باید مراقب باشیم از مجلس قانونی مغایر سیاست‌ها نگذرد. شما هر چه سوال دارید می‌توانید از آقای دانش‌جعفری و آقای رضایی بپرسید.

وی همچنین تاکید کرد: اینجا را نمی‌توانند متهم کنند که کار انتخاباتی و سیاسی انجام می‌شود. به هر حال بسیج در خدمت آقا است و موضع آقا را هم همه می‌دانند.

 رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام، هم‌چنین خاطرنشان کرد: انتظار می‌رود بسیجیان در اجرای فرمان رهبری و پیاده کردن مهم‌ترین اصل سیاست‌هایی که سخت مورد نیاز ماست، پیشتاز باشند. شما این نشست را گرچه با تاخیر برگزار کرده‌اید، اما ان‌شاءالله حضور مبارکی است و آن را پی‌گیری می‌کنید.

هاشمی ادامه داد: انتظار من این است که علاوه بر روحیه‌ بسیجی این بحث را به صورت آکادمیک و دانشگاهی پی‌گیری و مستندات عالمانه‌ای ارائه کنید تا نتیجه علمی دربرداشته باشد.

وی خاطرنشان کرد: اگر این همایش نتیجه علمی در بر داشته باشد می‌توانید در فضای دانشگاه و جامعه برای اجرای این سیاست‌ها صحنه‌گردان و پیشتاز باشید، به شرط این که مانند مسائل دیگری که بسیج وارد شده بتوانید این مساله را هم به خوبی پی‌گیری و حل کنید.

آیت‌الله هاشمی رفسنجانی، با اشاره به فرمان حضرت امام برای تشکیل بسیج دانشجو و طلاب، اظهار کرد: تفکر بسیار عالی پشت این فرمان وجود داشت؛ زیرا آن موقع احساس می‌شد این روحیه باید از دریچه‌ علم و دانش وارد فضای کشور شود. به همین خاطر ما هم در مجلس قانونی گذاشتیم و این امر را تسهیل کردیم و امروز بخش قابل توجهی از ایثارگران از بسیجیان و به طور کلی ایثارگران و فرزندان‌شان در همه سطوح دانشگاه حضور دارند؛ از این رو انتظار می‌رود بتوانند از این پایگاه نقش عالمانه‌ی خود را ایفا کنند.

 در ادامه این همایش، هاشمی رفسنجانی، یادآور شد: در شروع پیروزی انقلاب، آن حالت ویژه‌ انقلابی آن روز و رنجی که جامعه از قدرت‌های مالی آن زمان کشیده بود، خود را در تدوین اصل 44 قانون اساسی نشان داد؛ به نحوی که عمده‌ مسائل مهم زیربنایی در انحصار دولت رفت؛ زیرا آن‌ها از دخالت ثروتمندان طاغوتی رنج برده بودند.

وی ادامه داد: قانون‌گذاران به دلیل این که می‌دانستند مکتب اسلام موقتی نیست، به شکلی مدبرانه، بندی را به اصل 44 اضافه کردند و گفتند این انحصار تا زمانی اعتبار دارد که به اقتصاد کشور ضربه‌ای نخورد و همین ماده بود که به دادمان رسید؛ چنان که پس از دفاع مقدس که ضروری‌ترین کار ما ترمیم خرابی‌ها و تاسیس زیربناها بود، احساس کردیم انحصارات دولتی بسیار دست و پا گیر است و از همان موقع به اسم سیاست تعدیل این کار را شروع کردیم که رادیکال‌های آن زمان و اصلاح‌طلبان این زمان، منتقدان جدی آن بودند؛ اما کار ما قانونی بود و شورای نگهبان آن را تایید کرده بود.

رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام، خاطرنشان کرد: انحصارات کاملا پا برجا بود؛ البته ما قدری هم موفق شدیم و قدری منتظر اصلاح اساسی بودیم تا زمانی که تجربه‌های اجرایی، صاحب‌نظران را قانع کرد که باید ذیل اصل 44 را مورد توجه قرار دهیم؛ به ویژه این که پس از تصویب سند چشم‌انداز و ابلاغ رهبری دیدیم اهداف سند مطابق با صدر اصل 44 نیست.

هاشمی رفسنجانی در ادامه گفت: از سال 82 حرکت جدیدی در این باب آغاز شد. رهبری در نامه‌ صریحی از مجمع تشخیص مصلحت به عنوان مشاور خود در تصمیمات خواست ساز و کار و سیاست اصل 44 را تدوین کند. ما هم این موضوع را در اولویت قرار دادیم و در سال 83 کارمان به اتمام رسید. آقا هم خیلی زود آن را تایید کردند؛ البته این مصوبه سه قسمت مهم داشت که دو تای آن‌ها (بند الف و ج) فورا تایید شد و یکی از آن‌ها پس از گذشت یکسال به تایید رهبری رسید.

وی هم‌چنین با تاکید بر لزوم مطالعه و پایه قراردادن سند چشم‌انداز و اصل 44 برای برگزارکنندگان همایش، خاطرنشان کرد: بند الف مهمترین قسمت این مصوبه بود و به این معناست که راه را برای انحصاراتی که در صدر بود باز می‌کرد تا بخش خصوصی وارد میدان شود. شما در این اجلاس باید بفهمید پس از چند سال بخش خصوصی چقدر وارد شده؟ اگر وارد نشده علت آن چیست؟ و اگر وارد شده چقدر به هدف نزدیک بوده است؟

هاشمی رفسنجانی با تاکید بر لزوم بررسی چگونگی پیشرفت امور در اجرای اصل 44، یادآور شد: باید ببینید چه کسی مقصر است. انتظار داریم این نتیجه به مردم گفته شود. اگر هم همه‌ این کارها به خوبی انجام شده به همه‌ ما تبریک بگویید،البته سیاست در این بحث به معنای سیاست‌بازی نباید دخالت کند. باید پاسخ این سوالات را عالمانه و نه طرفدارانه و عامدانه، پیدا کنیم.

رئیس مجلس خبرگان رهبری اظهار کرد: بند دوم این مصوبه که اتفاقا بسیج می‌بایست بیش از همه دنبال آن باشد، موضوع تعاونی‌هاست. در این بخش آمده که 25 درصد اقتصاد کشور در پایان برنامه پنج ساله باید تعاونی‌ باشد. حالا شما باید ببینید با توجه به این اعداد و ارقام‌ در چهار سال اولی که از این برنامه گذشته ما در کجای آن قرار داریم؟ این بند کاملا به محرومان، مستضعفان، نیروهای بی‌سرمایه و بدنه 13، 14 میلیونی بسیج مربوط است.

وی تاکید کرد: باید ببینید چقدر اجرا شده؟ شما دانشجویان با همان لحن دانشجویی و دانشگاهی باید آزادانه، عالمانه و صریح موانع و راهکارها را بگویید و جامعه را هوشیار کنید؛ چرا که این پیشتازی مقتضای حرکت بسیج است و سیاست‌بازی مناسب شما و نظام اسلامی نیست.

رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام، ادامه داد: ما راهکار جدیدی پیش‌بینی کردیم؛ زیرا تجربه‌ تعاونی‌ها در گذشته نشان داده بود آنها نمی‌توانند در میدان رقابت موثر باشند و انگیزه‌های رقابت در بخش خصوصی در آن‌ها وجود ندارد و به همین دلیل پیشرفت نکرده‌اند. ما نوع جدیدی از تعاونی‌ها را تعریف کردیم. آقا هم آن را تایید کردند. این تعاونی چیزی شبیه شرکت‌های سهامی عام است که همه‌ جامعه می‌توانند در واحدی سهم داشته باشند اما نه به قدری که حالت ثروت‌اندوزی به وجود بیاید تا تعاونی‌ها بتوانند از امتیازاتی که در قانون اساسی برایشان پیش‌بینی شده استفاده کنند.

هاشمی رفسنجانی، تصریح کرد: شما باید با اطلاع دانشگاهی بپرسید که در چند سال گذشته چقدر از شرکت‌های سهامی تشکیل شده و ما به این اهداف مقدس رسیده‌ایم. رهبری بعد از گذشت مدتی از ابلاغ سیاست‌ها، روسای سه قوه و مجمع به عنوان ناظر را دعوت کردند و گفتند من انتظار انقلاب اقتصادی از این سیاست‌ها داشتم؛ البته در آن جلسه هم تصمیماتی گرفته و حرکت‌هایی انجام شد؛ اما من که ناظر هستم می‌گویم حرکت هنوز به جایی نرسیده است.

وی در ادامه با اشاره به بند سوم سیاست‌های کلی اصل 44 درباره واگذاری‌ها اظهار کرد: ما هوس این نداریم که شرکت‌هایی را که در طول 30 سال گذشته با تلاش دولت‌ها جمع و به یک قدرت اقتصادی تبدیل شده، همین‌طور واگذار کنیم. اینها ثروت‌های ملی و دسترنج تعداد زیادی است که کار و جهاد کرده‌اند؛ البته مدیریت دولتی در مقابل مدیریت خصوصی کند است؛ زیرا قانون‌های دست و پاگیری برای جلوگیری از فساد وجود دارد.

رئیس مجلس خبرگان رهبری، گفت: البته هدف ما اصلاح مدیریت بوده و نه جابجایی صرف؛ گر چه مجلس، قوه قضاییه و دیگران و ما، خودمان می‌توانیم جزء متهمان باشیم که نظارت‌مان را خوب انجام نداده‌ایم.

هاشمی رفسنجانی با اشاره به مصوبه‌ای که اخیرا از سوی مجمع به دولت ابلاغ شده است، گفت: ما چهارشنبه‌ گذشته وزارت دارایی را دعوت کردیم تا به مجمع توضیح دهد چقدر در این قانون کار کرده، آنها باید خیلی سریع‌تر آیین‌نامه‌ها را تدوین می‌کردند.

رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام، با تاکید بر لزوم توجه بیشتر بسیجیان به موضوع اصل 44، گفت: ابلاغ‌کننده‌ این سیاست‌ها اگر فرمانده شما هم نباشد، رهبرتان است و شما باید بیش از همه احساس وظیفه‌ اجرایی داشته باشید. ان‌شاءالله که در این حرکت مبارک به سیاسی‌کاری و کارشکنی متهم نمی‌شوید. شما موضعتان روشن است و متهم نمی‌شوید که با فرمان آقا مخالفت کرده‌اید. حرف شما هم که عنوان شود برای همه حجت است و اعتبار دانشگاهی شما بالا می‌رود؛ زیرا صاحب‌نظران کشور می‌بینند که بسیج در کارهای زیربنایی وارد شده و این به اعتبار شما در دانشگاه می‌افزاید.

وی با اشاره به بخش واگذاری‌ها در سیاست‌های اصل 44، نیز اظهار کرد: از این‌ها پول زیادی جمع می‌شود، ساز و کار آن هم روشن است، باید در حسابی در خزانه ریخته و به حکم قانون برداشت شود. مصارف آن هم مشخص است. درآمد حاصله از واگذاری‌ها چهار مصرف دارد. یکی از آن‌ها تقویت تعاونی و اشتغال نیروهای نیازمند شغل و فاقد سرمایه است که این کار خود یک انقلاب بزرگ است.

هاشمی رفسنجانی مجددا خطاب به برگزارکنندگان این نشست، گفت: چرا بدنه بسیج اقدام به تشکیل این تعاونی‌ها نمی‌کند؟ این یک کار نظامی نیست، اگر تعاونی‌ها را تشکیل دهید می‌توانیم از این منبع برای انجام کارهای بزرگ استفاده کنیم. می‌توانید اتوبان بسازید، تا این همه کشته نداشته باشیم. می‌توانید نیروگاه بسازید تا قطع برق نداشته باشیم و می‌توانید زیرمجموعه‌های صنعت نفت را به دست بگیرید؛ چرا که آن جا هزاران صنعت پرسود خوابیده است و نهایتا با این کار نقاط محروم می‌توانند ظرفیت خود را بالا ببرند تا تبعیض جغرافیایی به توازن عدالت‌خواهانه تبدیل شود.

رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام، ادامه داد: شما می‌توانید بپرسید درآمد حاصل از واگذاری‌ها در کجا مصرف شده است. سوال بسیجی، دانشجو، استاد و کسی که می‌خواهد امر فرمانده‌اش را عمل کند، همین است. شما باید همین‌ها را بپرسید؟ خدا کند این طور باشد که همه چیز طبق قانون انجام شده باشد. من قضاوتی ندارم که تخلفی انجام شده، شما هم باید مطمئن شوید مر قانون انجام شده است.

وی تاکید کرد: پنج – شش سال پیش رهبری نامه‌ای صریح به ما نوشتند که در صدر اصل 44 انحصاراتی است، ولی دولت‌ها تا به حال خیلی وسیع‌تر از این انحصارات در کارها دخالت کرده‌اند و بسیاری از کارهای عمرانی که دولت می‌کند در اصل 44 انحصاری نیست. ایشان گفتند می‌خواهم دولت در غیر از صدر اصل 44 دخالت و سرمایه‌گذاری نکند و این را به مردم واگذار کند.

رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام، یادآور شد: ما در مجمع بحث کردیم و دیدیم چنین بخشی آماده به کار نیست. اگر دولت این کارها را نکند بسیاری از کارها مثل راه‌های روستایی، پل‌ها و صنایع خودرو روی زمین می‌ماند؛ لذا گفتیم پنج سال مهلت دهید تا بگوییم دولت سالی 20 درصد واگذار و دخالتش را کم کند. آقا راضی شدند و این را امضا کردند؛ اما سوالی پیش آمد که اگر بخش خصوصی وارد نشد کارها باید معطل بماند؟ لذا راه‌حلی نوشتیم که اگر بخش خصوصی نبود دولت می‌تواند پیشنهاد و مجلس تصویب کند اما اولویت با غیردولتی‌هاست.

هاشمی رفسنجانی در ادامه با اشاره به اعتبار اجرایی حکم رهبری پس از قانون، گفت: سیاست دیگری که آقا بیش از ما بر آن تاکید داشتند و ما آن را تعدیل کردیم، بحث وابستگی به نفت بود که منبع تجدیدپذیری نیست، به زودی تمام می‌شود و باید وابستگی‌ها به تدریج کم شود تا بتوانیم بدون ذخایر نفتی کشور را اداره کنیم. این منطقی‌ترین و عادلانه‌ترین موضع است؛ زیرا نفت مال نسل‌های بعدی هم هست و باید آن را به ثروت بالنده‌ دیگری مثل کارخانه‌های اشتغال‌زا تبدیل کنیم.

وی افزود: آقا در آن موقع گفتند آرزوی من این است جشن بستن آخرین چاه نفت را بگیریم، ما هم آن موقع می‌دانستیم که دولت درآمدش از نفت می‌آید و به همین خاطر 10 سال مهلت نوشتیم تا هر سال 10 درصد از وابستگی کم شود. از آن تاریخ نزدیک پنج سال می‌گذرد. سوال بزرگی که باید برای یک دانشجو، استاد و دانشگاهی وجود داشته باشد این است که چقدر این امر تحقق یافته است.

هاشمی رفسنجانی افزود: درآمد نفتی که در طول تاریخ بی‌سابقه بوده، چطور شده؟ آیا اینها را برای سازندگی خرج کرده‌ایم؟ این سوالات ربطی به باندبازی و سیاست‌بازی ندارد. اینجا میدان اجرای سیاست‌های رهبری است و باید به صورت روشن به این سوالات پاسخ داده شود. ممکن است بگوییم این دولت چند برابر دولت‌های گذشته واگذاری داشته و خصوصی‌سازی کرده، اما باید توجه کنیم دولت‌های دیگر ممنوع بوده‌اند، در حالی که دولت امروز مامور به این کار است و این قیاس یک قیاس مع‌الفارغ است، زیرا آنها حکم، دستور و وظیفه‌ی قانونی دارند که این کار را انجام بدهند. پس این مغالطه نباید انجام شود، زیرا زمان‌بندی خصوصی‌سازی‌ها مشخص است.

رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام در پایان گفت: من آرزو می‌کنم جواب تمام این سوالات مثبت و باعث سرفرازی همه‌ ما باشد تا بتوانیم گام‌های بزرگی به سمت اهداف خود برداریم.

کد خبر 70496

برچسب‌ها

پر بیننده‌ترین اخبار اقتصاد كلان

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز