به گزارش همشهری آنلاین، «ژان لوک گدار» فیلمساز فقید، یکی از تاثیرگذارترین کارگردانان زمان خود است. او نه تنها به عنوان یکی از استادان بزرگ سینمای مدرن، و پیشگام سینمای موج نوی فرانسه به حساب میآید، بلکه میتوان او را در طول تاریخ سینما و فراتر از آن، الهامبخش دانست. از اولین فیلمهای کوتاهش در میانه دهه ۱۹۵۰، تا آخرین فیلم بلندش در سال ۲۰۱۸ به نام «کتاب تصویر» (The Image Book)، گدار همواره به شیوهای متفاوت نسبت به همنسلان و شاگردانش عمل کرده است.
گدار با شروع در مقام منتقد سینما، عصر جدیدی از فیلمسازی را همراه با هممسلکان موجی نوی فرانسوی خود آغاز کرد. کسانی که با سبکهای متمایز خود در مدیوم سینما، باور نداشتند که اعتبار کارگردان فیلم، کمتر از نویسنده اثر است.
- تصاویر | قاب هایی متفاوت از زندگی و آثار ژان لوک گدار | کارگردانی که سنتهای هالیوود را به چالش کشید
- واکنشها به درگذشت ژان لوک گدار | رئیسجمهور فرانسه : نگاه یک نابغه را از دست دادیم
۱۰ فیلم از بهترین فیلمهای گدار به انتخاب مجله انگلیسی «far out» را در ادامه ببینید:
۱۰. فیلم «دو یا سه چیز که درباره او میدانم» (Two or Three Things I Know About Her)، فیلمی محصول ۱۹۶۷ که به شکلی مستندگونه به پاریس دهه ۱۹۶۰ میپردازد و نقدی است بر مصرفگرایی، جنگ ویتنام و بیمعنایی وجودی.
۹. فیلم «زن زن است» (A Woman Is a Woman) محصول ۱۹۶۱ سومین فیلم بلند گدار، به سبک موزیکال و ادای دینی به موزیکالهای امریکایی و اولین فیلم با فیلمبرداری رنگی او و احتمالا دومین همکاری آنا کارینا و ژان پل بلموندو است.
۸. فیلم «از نفس افتاده» (Breathless) محصول ۱۹۶۰ اغلب به عنوان یکی از بزرگترین دستاوردهای گدار نام برده میشود. این فیلم با بازی جین سیبرگ و ژان پل بلموندو، یکی از مشهورترین آثار گدار است، اما بهترین و پختهترین فیلم او نیست. «نمیدونم چی بگم. بگم خوشحالم چون آزاد نیستم یا آزاد نیستم چون خوشحال نیستم؟» پرسشی که شخصیت پاتریشیا (جین سیبرگ) در این فیلم از شخصیتی دیگر و در واقع از خودش میپرسد، درونمایهی اصلی نخستین فیلم بلند ژان-لوک گدار است.
۷. فیلم «مذکر مونث» (Masculin Féminin) محصول ۱۹۶۶، با بازی ژان پیر لئو و شانتال گویا، به جوانان دهه ۱۹۶۰ میپردازد. این فیلم که به سبکهای بصری آوانگارد فیلمبرداری شده، داستان یک جوان ایدهآلیست را دنبال میکند که عاشق یک ستاره پاپ خودشیفته میشود.
۶. فیلم «گذران زندگی» (Vivre sa vie) محصول ۱۹۶۲، با بازی آنا کارینا، در دوره اوج درخشش این بازیگر ساخته شده است. این فیلم روایت ماجرای یک هنرپیشه مشتاق است که رویاهایش زیر بار واقعیتهای تلخ زندگی مدرن خرد میشوند.
۵. فیلم «دسته جداافتادهها» (Band of Outsiders)، درام جنایی محصول ۱۹۶۴ حتی بیشتر از فیلم از نفس افتاده، مصداقی از آن تعریف آزادی سینمایی است. گدار از طریق یک داستان ساده و جذاب درباره تلاش سه جوان برای ارتکاب به سرقت، تفسیری کاملا تازه از ژانر گانگستری ارائه میدهد.
۴. فیلم «آلفاویل» (Alphaville) محصول ۱۹۶۵، یکی از بزرگترین و غیرمعمولترین فیلمهای علمی تخیلی قرن گذشته است. آلفاویل گدار یکی از آن جواهرات سینمایی نادری است که با ایجاد حسی در مخاطب به جای قرار دادن او در معرض پیچیدگیهای این ژانر، دنیایی غیرعادی برای او میسازد.
۳. فیلم «تحقیر» (Contempt) محصول ۱۹۶۳ با بازی برژیت باردو، زندگی کافکایی فیلمنامهنویسی را روایت میکند که برای اقتباسی از اودیسه هومر، توسط یک تهیهکننده نفرتانگیز امریکایی استخدام میشود تا با فریتز لانگ همکاری کند.
۲. فیلم «پیرو خله» (Pierrot le Fou) محصول ۱۹۶۵، یکی از محبوبترین فیلمهای گدار است. در این فیلم شاهد بازی زیبای ژان پل بلموندو و آنا کارینا هستیم که به دنبال فرار از قید و بندهای دنیای خود، با ماشین مرد مردهای به دل بیابان میزنند.
۱. فیلم «آخر هفته» (Weekend) محصول ۱۹۶۷، فیلمی کمدی آخرالزمانی است که جامعهای حریص و طمعکار را به تصویر میکشد که به سرعت به سوی هرجومرج حرکت میکند. هیچ شاهکاری وجود ندارد که بهتر از این فیلم نشان دهد که گدار واقعا کیست. یکی از دشوارترین و در عین حال پرارزشترین سفرهای سینمایی که توسط استاد فرانسوی ساخته شده و بدون شک یکی از بهترین فیلمهای موج نو فرانسه است.
نظر شما