شاید کمی عجیب به نظر برسد که یک باتری‌ساز، همزمان یک نقاش چیره‌دست هم باشد. «علی فدایی» بیش از نیم قرن باتری‌ اتومبیل‌ها را تعمیر کرده و همزمان صدها تابلوی نقاشی خلق کرده است؛ او می‌گوید دوست دارد مخاطبان آثارش بعدها بگویند این تابلوها کار نقاشی است که باتری‌ساز بود، اما دلش برای نقاشی پر می‌کشید.

تعمیرکار

همشهری آنلاین – حسن حسن‌زاده: روی دیوار خانه فضای خالی دیده نمی‌شود؛ اصلا انگار این خانه را با تابلوی نقاشی ساخته‌اند. وارد خانه «علی فدایی» که می‌شوید انگار قدم در یک گالری بی‌انتها از نقاشی‌های رئال، سورئال، مدرن و... گذاشته‌اید. هجوم رنگ‌ها و طرح‌ها، تابلوهایی از طبیعت زیبای تهران و ایران تا نقاشی اماکن تاریخی و فرهنگی، هویت متفاوتی به این خانه داده‌اند. علی آقا می‌گوید این تابلوها تنها بخش کوچکی از آثاری است که تا امروز خلق کرده‌است.  چون بسیاری را هدیه داده  یا در گالری‌های مختلف فروخته است.

خواندنی‌های بیشتر را اینجا دنبال کنید

پیکاسوی تعمیرکارهای ایران کیست؟ | نقاشی‌های خارق‌العاده و خانه متفاوت‌ترین باتری‌ساز تهران را ببینید
روی دیوار خانه این نقاش و باتری‌ساز، جای خالی پیدا نمی‌شود. نقاشی‌ها تمام خانه‌ها را تسخیر کرده‌اند.

خانه‌ای که شبیه گالری نقاشی است

شمار زیاد تابلوها، سئوال‌های بسیاری در ذهن ایجاد می‌کند، اما وقتی علی آقا می‌گوید شغلش تعمیر باتری خودرو است، این سئوال‌ها بیشتر هم می‌شوند. اصلا یک تعمیرکار خودرو چطور وقت کرده چنین آثار فاخری خلق کند و چطور هنر نقاشی را با شغلی مثل تعمیر خودرو همزمان پیش برده است. فدایی تابلوی نقش برجسته کلیسای وانک را که یکی از نفیس‌ترین آثارش است نشان می‌دهد و می‌گوید: «تا به حال عاشق شده‌اید؟ من وقتی فقط ۹ سال داشتم عاشق نقاشی شدم. تمام دنیای من شده بود رنگ و بوم نقاشی. آن موقع ساکن اراک بودیم و همین باعث شد نقاشی را از استاد «ولی‌الله شمشیربندی» که یکی از اساتید بنام اراک بود یاد بگیرم. از همان موقع تا امروز که بیش از ۶۰ سال است که به هیچ چیزی بیشتر از نقاشی و غرق شدن در دنیای تابلوهای نقاشی علاقه ندارم.»

پیکاسوی تعمیرکارهای ایران کیست؟ | نقاشی‌های خارق‌العاده و خانه متفاوت‌ترین باتری‌ساز تهران را ببینید

نقاشی که باتری‌ساز شد و بالعکس!

این توصیف‌های عاشقانه از نقاشی، کنجکاوی ما را درباره شغلش بیشتر می‌کند. وقتی از تعمیر باتری خودرو می‌پرسیم، لبخندی می‌زند و می‌گوید: «نیم قرن تعمیرکار خودرو بودم؛ باتری می‌فروختم و باتری اتومبیل‌ها را تعمیر می‌کردم. وقتی مشتری‌ها تابلوی نقاشی را داخل مغازه می‌دیدند و با چند سئوال می‌فهمیدند کار خودم است، باورشان نمی‌شد. می‌گفتند چطور ممکن است یک تعمیرکار خودرو، هنرمند هم باشد. اما باتری‌سازی شغلی است که با آن زندگی‌ام را می‌چرخانم و نقاشی هنری که با آن روحم را جلا می‌دهم.»

پیکاسوی تعمیرکارهای ایران کیست؟ | نقاشی‌های خارق‌العاده و خانه متفاوت‌ترین باتری‌ساز تهران را ببینید

علی آقا توضیح می‌دهد: «در هنرستان برق صنعتی خواندم و از همان جوانی وارد کار تعمیرخودرو و باتری‌سازی شدم. اوایل علاقه‌ای به این کار نداشتم، چون من را از نقاشی دور می‌کرد. اما سر اجبار برای تامین مخارج زندگی بود که به تدریج به باتری‌سازی هم علاقه‌مند شدم. برنامه‌ریزی کردم تا بین باتری‌سازی و نقاشی تعادل ایجاد کنم. هر وقت تابلوی نیمه‌کاره‌ای در خانه داشتم، دلم پرمی‌کشید زودتر کار مشتری‌ها را راه بیاندازم و برای تکمیل اثر به خانه بروم.»

پیکاسوی تعمیرکارهای ایران کیست؟ | نقاشی‌های خارق‌العاده و خانه متفاوت‌ترین باتری‌ساز تهران را ببینید

رانندگان تاکسی مشتریان ویژه مغازه‌ام بودند

علی‌آقا یک سالی است که مغازه باتری‌سازی‌اش  را تعطیل کرده و حالا در ۷۴ سالگی تمام وقتش را برای تابلوهای نقاشی‌ می‌گذارد. این کاسب مردمدار  برای رانندگان تاکسی امتیاز ویژه‌ای قائل می‌شد و با مشتری‌هایی که توان مالی نداشتند راه می‌آمد. خودش می‌گوید: «در طول این ۵۰ سال، بیشتر مشتری‌هایم ثابت بودند. این یعنی آنها هم از من راضی بودند. این میان، رانندگان تاکسی برایم فرق داشتند. همیشه به آنها تخیفیف ویژه می‌دادم، چون آنها را قشری می‌دانم که با صبوری در سرما و گرما کار می‌کنند و هزینه تعمیر خودرو گاهی از توان برخی از آنها خارج است.»

پیکاسوی تعمیرکارهای ایران کیست؟ | نقاشی‌های خارق‌العاده و خانه متفاوت‌ترین باتری‌ساز تهران را ببینید
فدایی، تابلوی نقاشی کلیسای وانک را یکی از بهترین آثار خود می‌داند.

عشق به وطن در آثارم موج می‌زند

از کار تعمیرخودرو که بگذریم، صحبت درباره هیچ موضوعی به اندازه هنر نقاشی او را به وجد نمی‌آورد. به تابلوها اشاره می‌کند و می‌گوید من اینها را مثل فرزندانم دوست دارم. برای کشیدن برخی از آنها یک سال وقت گذاشتم و روز و شب به کیفیت آنها فکر کردم. حرف فروش آثار که می‌شود، می‌گوید: «چندتایی از تابلوها را فروخته‌ام اما هیچوقت دلم نیامد تابلوهایم را بفروشم. اینها مثل فرزندان من هستند و باورتان نمی‌شود اگر بگویم نگرانم بعد از مرگم چه بر سر اینها می‌آید. نمی‌خواهم وقتی چشم از این دنیا بستم، این تابلوها دور ریخته شوند  یا حتی در زیرزمین یک خانه خاک بخورند.»

علاقه به وطن در آثار علی فدایی موج می‌زند او خاطره‌ای در این‌باره برایمان تعریف می‌کند: «چند ســال پیش یک فرد چینی پیدا شد که می خواست تعدادی از آثار من را بخرد. آن فرد چیزی حدود ۸۰۰ میلیون تومان را برای آثارم پیشنهاد داد ولی حاضر به فروششان نشدم چون دوست نداشتم آثارم از مملکتم خارج شــود. در تمامی آثار من رنگ و بوی وطنم وجود دارد چگونه می‌توانم آنها را از کشورم دور کنم؟ حدود ۱۵ سال پیش هم فردی خواست اثر کلیسای وانک مرا ۲۵ میلیون تومان بخرد که می‌شــد با این پول آن موقع یک آپارتمان خرید ولی من حاضر به فروش نشــدم.»

پیکاسوی تعمیرکارهای ایران کیست؟ | نقاشی‌های خارق‌العاده و خانه متفاوت‌ترین باتری‌ساز تهران را ببینید
نقاشی مردی در حال نواختن ویولون. فدایی این اثر را از یکی از مشتریانش که راننده تاکسی و در عین حال نوازنده ویولون بود، الهام گرفت.

می‌خواهم راحت بمیرم!

علی آقا اما حالا نظر دیگری دارد. پس از سال‌ها روی آثارش برچسب قیمت نصب کرده و می‌گوید: «راستش را بخواهید می‌خواهم راحت بمیرم و نگران تابلوهایم نباشند. می‌ترسم بعد از من این تابلوها در زیرزمین خانه‌ها خاک بخورند و از بین بروند. برای همین به تازگی روی تابلوها برچسب قیمت زده‌ام و می‌خواهم آن را به دست افرادی بسپارم که قدر هنر را می‌دانند و آنها را در بهترین جای خانه‌شان قرار می‌دهند. می‌خواهم آن افراد بعدها وقتی ماجرای این تابلوها را برای فرزندان‌شان تعریف می‌کنند به آنها بگویند این تابلوها اثر نقاش گمنامی است که باتری‌ساز بود اما دلش برای نقاشی پر می‌کشید.»

نمایی دیگر از خانه این نقاش و تعمیرکار چیره دست

کد خبر 706677

برچسب‌ها

پر بیننده‌ترین اخبار زیر پوست شهر

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 23
  • نظرات در صف انتشار: 1
  • نظرات غیرقابل انتشار: 5
  • نعیمی IR ۰۹:۵۰ - ۱۴۰۱/۰۸/۰۲
    26 0
    چقد هم کاراش حرفه ای به نظر میاد البته من سررشته ای ندارم ولی تابلوها از دید من خیلی حرفه ای هستن
    • مهران IR ۱۱:۱۷ - ۱۴۰۱/۰۸/۰۲
      14 0
      واقعا عالیه
    • نقاش IR ۲۱:۰۶ - ۱۴۰۱/۰۸/۰۲
      2 0
      خیلی کارش درسته واقعا
    • تیموری IR ۲۱:۱۱ - ۱۴۰۱/۰۸/۰۲
      2 0
      واقعا خوبه مخصوصا اون ویالون
    • حامد IR ۲۱:۱۵ - ۱۴۰۱/۰۸/۰۲
      2 0
      واقعا خوبن
  • محمدرضا IR ۱۰:۵۵ - ۱۴۰۱/۰۸/۰۲
    17 0
    عالیه کاراش
  • حمید IR ۱۱:۵۷ - ۱۴۰۱/۰۸/۰۲
    23 0
    قابل توجه اون هایی که میگن نمیشه علاقه رو دنبالکرد
    • محمدیانی IR ۲۱:۰۸ - ۱۴۰۱/۰۸/۰۲
      0 0
      دقیقا
  • فرهاد IR ۱۲:۳۰ - ۱۴۰۱/۰۸/۰۲
    11 0
    با خودن داستان زندگی این تعمیرکار شریف یه امیدی توی دلم ایجاد شد
  • نادر IR ۱۵:۳۱ - ۱۴۰۱/۰۸/۰۲
    10 0
    نقاشیاشون روح آدمو صیقل میده
    • حسینی IR ۲۱:۱۱ - ۱۴۰۱/۰۸/۰۲
      3 0
      واقعا گل گفتی
  • IR ۱۹:۳۱ - ۱۴۰۱/۰۸/۰۲
    1 0
    موفق باشین و سالم خدا خیلی شما رو دوست داره که این هنر رو در وجودتان گذاشته .
  • IR ۲۰:۱۸ - ۱۴۰۱/۰۸/۰۲
    1 2
    ایول داری استاد فدایی، نقاشی ایشون بیشتر شبیه به کمال الملک است مخصوصا" اثر کلیسای وانک ایشون _ (همشهری بهتر بود از تیتر "کمال الملک تعمیرکارهای ایران" استفاده میکردی برازنده تر بود)_ برای استاد فدایی آن استاد ارجمند سلامتی، طول عمر و شاگردان زیاد آرزومندم.
  • فاطمه IR ۲۰:۴۸ - ۱۴۰۱/۰۸/۰۲
    1 0
    بارکلا به این هنر خارق العاده
  • IR ۲۰:۵۷ - ۱۴۰۱/۰۸/۰۲
    1 0
    خیلی قشنگ‌بود لذت‌بردم😍
  • حمید IR ۲۱:۰۱ - ۱۴۰۱/۰۸/۰۲
    1 0
    عالی. آدم روحیه میگیره
  • نادری IR ۲۱:۰۴ - ۱۴۰۱/۰۸/۰۲
    1 0
    هنر هیچوقت پنهان نمی مونه
  • حسینی IR ۲۱:۱۰ - ۱۴۰۱/۰۸/۰۲
    1 0
    چقدر هم نقاشیاش به نظر حرفه ای میاد. عالی
  • حسام IR ۲۱:۱۲ - ۱۴۰۱/۰۸/۰۲
    0 0
    تابلو کلیسای وانک واقعا جزییاتش تحسین بر انگیزه
  • سید عباس IR ۲۱:۳۰ - ۱۴۰۱/۰۸/۰۲
    0 0
    احسنت بشما اوستا و استاد بی نهایت لذت بردم . خدا قوت پایدار باشی
  • محمد حسین تیمورپور IR ۰۱:۳۱ - ۱۴۰۱/۰۸/۰۳
    0 0
    سلامتیشون
  • ایران IR ۱۶:۲۲ - ۱۴۰۱/۰۸/۰۳
    0 0
    باریکلا هنرمند هنر دست ایران است وبس
  • زهرا IR ۱۹:۰۲ - ۱۴۰۱/۰۸/۰۳
    6 0
    سلام آقای فدایی ! هنرمندان اصلا نباید آثار هنری خود را بفروشند ، دولت باید شهرک های هنری با ساختمان های وسیع و بلند ایجاد کند و هر طبقه را به یک هنرمند اختصاص بدهد تا آثار خود را در آنجا قرار دهد و توریست ها برای دیدن این آثار از سراسر دنیا به آنجا بیایند و خود هنرمند هم در آنجا به آموزش علاقه مندان بپردازد ، ما مگر تخت جمشید را به توریست ها یا مردم می فروشیم ؟ می آیند ،می بینند و لذت می برند و الهام می گیرند و با کوله بار عشق و معنویت می روند . این آثار هنری گنجینه هایی هستند که کشور ماباید با آنها پول در بیاورد ، از نفت ارزشمندتر است ! حیف نیست که این آثار هنری ، تک تک فروخته شود و معلوم نیست چه بر سرشان می آید ! جمع بودن آثار یک هنرمند ، زمینه ی بررسی و پژوهش در مورد آثار یک هنر مند را آسان می کند . ما دنبال زیرخاکی هستیم ، دولت فکر روی خاکی ها باشد !