به گزارش همشهری آنلاین به نقل از انبیسی نیوز نتایج این پژوهش که بر اساس بازبینی ۱۹ بررسی کوهورت یا همگروه در این مورد است، نشان داد که نوشیدن دست کم چهار فنجان چای سیاه، سبز یا اولونگ در طول یک دهه ۱۷ درصد خطر دچار شدن به دیابت نوع ۲ را کاهش میدهد.
این پژوهش که بوسیله گروهی از پژوهشگران چینی انجام شد، شامل بیش از یک میلیون بزرگسال از هشت کشور میشد. این یافتههای نشان میدهند که نوشیدن فنجانهای کمتر از این مقدار چای با اثر سودمند کمتری از لحاظ کاهش خطر دیابت همراهی دارد. یافتههای این بررسی نشان داد که نوشیدن فقط یک تا سه فنجان چای در روز خطر دیابت نوع ۲ را تا ۴ درصد کاهش میدهد و به ازای هر فنجان چای اضافی روزانه خطر دیابت یک درصد کاهش یافت.
این اثر کاهنده خطر دیابت به نوع چای نوشیدهشده بوسیله افراد، جنسبت افراد و محل زندگیشان مربوط نبود، بلکه ظاهرا مقدار چای نوشیدهشده مهمتر از هر عامل دیگری بود.
شیاینگ لی، پژوهشگر دانشگاه علوم و تکنولوژی ووهان چین درباره این بررسی گفت:«نتایج ما جالب است، زیرا نشان میدهد که افراد میتوانند با انجام کاری به سادگی نوشیدن چهار فنجان چای در روز بالقوه خطر دچار شدن به دیابت را کاهش دهند.»
البته لی گفت پژوهش بیشتری لازم است تا میزان دقیق چای نوشیده شده برای ایجاد این اثر سودمند و فرایندهای زمینهساز آن مشخص شود.
به گفته لی ممکن است ترکیبات خاصی مانند پلیفنولها میزان قند خون را کاهش دهند، اما باید مقدار کافی از این ترکیبات فعال زیستی وارد بدن شوند تا مؤثر واقع شوند.
چای اولونگ که در این بررسی در کنار چای سبز و سیاه مورد بررسی قرار گرفت، از همان گیاه چای معمول تهیه میشود. شیوع عملآوری چای است که تفاوت میان این سه نوع را ایجاد میکند: برای تهیه چای سبز اجازه اکسیداسیون زیاد داده نمیشود، در چای سیاه اکسیداسیون برگهها تا حد سیاه شدن ادامه پیدا میکند و در چای اولونگ میزان اکسیداسیون نسبی است.
یک بررسی دیگر در انگلیس هم که نتایج آن ماه پیش منتشر شد، نشان داد که نوشیدن روزانه دو فنجان یا بیشتر چای سیاه خطر کلی مرگ را نسبت به افرادی که اصلا چای نمینوشیدند، در طول یک دوره ۱۴ ساله ۹ تا ۱۳ درصد کاهش داده است. این بررسی همچنین رابطهای میان نوشیدن تعداد زیادی فنجان چای در روز و کاهش خطر بیماری کورونری قلبی و سکته مغزی را نشان داد.
دکتر ماکایی اینو-چوی، دانشمند انستیتو ملی سرطان آمریکا که سرپرستی این پژوهش را به عهده داشت، حتی افراد با نوشیدن ۱۰ فنجان چای را هم در میان افراد مورد بررسیاش داشت، گفت: «هیچ اثر منفی از لحاظ خطر مرگ ومیر مشاهده نکردیم.»
اثرات سودمند ترکیبات آنتیاکسیدان موجود در چای
تصور بر این است که این اثرات سودمند چای مربوط به مواد آنتیاکسیدان، ضد التهابی و ضد سرطان موجود در آن باشد. از جمله این موارد میتوان به پلیفنولها اشاره کرد که به طور طبیعی در گیاهان یافت میشوند و اثر آنتیاکسیدانت دارند.
به گفته اینو-چوی این ترکیبات التهاب و استرس اکسیداتیو در بدن را کاهش میدهند و به نوبه خود احتمالا خطر دچار شدن به برخی از بیماریها مانند بیماری قلبی را پایین میآورند.
پلیفنول عمده موجود در چای سبز یه نام کاتچین ممکن است به خصوص در با محافظت سلولها در برابر آسیبها به پیشگیری از بیماریها کمک کند. هنگامی که برگهای چای سبز برای تهیه چای سیاه تخمیر میشوند، کاتچین به تیفلاوین، یک آنتیاکسیدان دیگر بدل میشود.
اینو-چوی گفت ممکن است به دلیل وجود همین پلیفنولها باشد که چای سبز و چای سیاه اثرات سلامتبخش ایجاد میکنند و با توجه به میزان کم این مواد در چای افراد نیاز به نوشیدن مقدار زیادی چای دارند تا به طور قابلتوجهی خطر بیماری یا مرگ در آنها کاسته شود.
نتایج متناقض تحقیقات درباره اثرات چای
درباره رابطه میان نوشیدن چای و خطر دیابت کمتر دانسته شده است. بررسیهای همگروه یا کوهورت و فراتحلیلها (متاآنالیزهای) قبلی در این باره تا به حال یافتههای متضادی داشتهاند.
در واقع بررسی اولیه پژوهشگران چینی بر روی یک گروه شامل روی ۵۲۰۰ بزرگسال شرکتکننده در «تحقیق سلامت و تغذیه چین» (CHNS) در فاصله ۱۹۹۷ تا ۲۰۰۹ که تعداد فنجانهای چای مصرفشده در آن در نظر گرفته نشده بود، خطر دچار شدن به دیابت نوع ۲ میان افرادی که چای مینوشیدند و افرادی که چای نمینوشیدند، مشابه هم بود.
اینو-چوی نیز در بررسیاش در انگلیس دریافت که افزودن شیر یا شکر به چای اثرات سلامتبخش آن را کاهش نمیدهد، البته افراد مورد بررسی این اجزا را به طور جداگانه مصرف میکردند.
به گفته او، چایهای آماده شیرینشده مقدار بسیار بیشتری قند دارند و در این مورد هم باید راهنماهای تغذیهای درباره پزهیز از مصرف بیش از قند و چربی اشباعشده را رعایت کرد.
بررسی اینو-چو همچنین رابطهای میان نوشیدن چای و کاهش خطر مرگ به علت سرطان پیدا نکرد.
گرچه برخی از بررسیهای پیشین نشان دادهاند که نوشیدن چای ممکن است خطر سرطانهای پروستات، ریه، تخمدان یا روده بزرگ را کاهش دهد، در مقابل، یک بررسی هم نشان داده است که نوشیدن سه فنجان چای سیاه در روز عامل خطرساز عمدهای برای سرطان پستان است. یک بررسی دیگر هم نشان داده است که چای بسیار داغ بالای ۶۵ درجه سلسیوس با افزایش خطر سرطان مری همراهی دارد.
به گفته اینو-چو یافتهها درباره اثر نوشیدن چای بر سرطانها به نتایج متضادی رسیدهاند و پژوهش بیشتری در این باره لازم است، اما درباره اثر چای در پیشگیری از بیماری قلبی یا سکته مغزی یافتههای بیشتر هماهنگ بودهاند.
چه کار باید کرد؟
اینو-چو میگوید در حال حاضر دانشمندان هیچ توصیه عمومی درباره مقدار مطلوب نوشیدن چای نمیکنند.
او گفت:«ما به افراد توصیه نمیکنیم مصرف روزانه چایشان صرفا بر اساس این بررسی منفرد تغییر دهند.»
نظر شما