همشهری آنلاین - مریم قاسمی: کمبود مربی ورزش، استاندارد نبودن امکانات ورزشی مدارس و بیتوجهی دانشآموزان و والدین به این ساعت درسی از مسائلی بود که کارشناسان آموزش و پرورش منطقه مطرح میکنند تا وضعیت زنگ ورزش مدارس تکه هجدهم پایتخت زیر ذرهبین قرار بگیرد. این گزارش حاصل گفتوگوی چندساعته با کارشناسان تربیت بدنی منطقه۱۸ است.
خواندنیهای بیشتر را اینجا دنبال کنید
هرچند بسیاری از کارشناسان مسائل آموزشی معتقدند که برخی مصوبههای سالهای اخیر وزارت آموزش و پرورش مانند سیستم تکمعلمی مقطع ابتدایی و ادغام معاونت پرورشی و معاونت تربیت بدنی آسیب جدی به زنگ ورزش وارد کرده است، اما مسئولان آموزش و پرورش منطقه۱۸ همه تلاش خود را به کار گرفتهاند تا نگاه دانشآموزان، والدین و مربیان مدارس را به این زنگ تغییر دهند. طبق دستورالعمل وزارت آموزش و پرورش، مدیران موظفند که به ساعت ورزش اهمیت دهند و هیچ مدیر یا معلمی اجازه ندارد این زنگ را به آموزش درسها دیگر اختصاص دهد.
مسئولان تربیتبدنی آموزش و پرورش منطقه۱۸ درباره اهمیت ساعت ورزش در مدارس میگویند که ساعت ورزش مدارس اهمیت ویژهای دارد و از مدیران مدارس خواسته شده بدون هیچگونه ملاحظه درسی و علمی، نمره واقعی دانشآموزان را در کارنامه درج کنند. همچنین برنامهریزی شده است که برای آشنایی بیشتر معلمان و مربیان ورزش با حرکات ورزشی، کتابهایی با موضوع آموزش ورزش در اختیار معلمان قرار گیرد تا با آگاهی بیشتر اقدام به آموزش آنها کنند. این طور که مسئولان و کارشناسان اداره آموزش و پرورش منطقه میگویند این روزها توجه به زنگ ورزش آنقدر جدی است که گاهی ناظران آموزش و پرورش به مدارس میروند و درباره این زنگ از دانشآموزان و اولیا و مسئولان مدارس تحقیق میکنند.
کمبود مربی ورزش نداریم
در حالی که آمارها از کمبود بیش از ۲۰ هزار مربی ورزش مدارس کشور خبر میدهند، کارشناسان تربیت بدنی منطقه۱۸ تأکید دارند که در این منطقه در این زمینه مشکل جدی نداریم. در حقیقت، در مدارس مقاطع متوسطه و راهنمایی کمبود مربی ورزش وجود ندارد، اما مدارس ابتدایی، به دلیل طرح تکمعلمی، با کمبود مربی مواجهند که البته این مشکل در پایههای چهارم و پنجم کمتر وجود دارد، برای پایههای اول تا سوم هم از معلمان همان پایهها پس از گذراندن دورههای کوتاهمدت آموزشی در زمینه ورزش کمک گرفته شده است و همچنین تلاش شده تا مربیان ورزش اضافه شوند تا اگر کمبودی وجود دارد آن را رفع کنند.
ورزش با امکانات محدود همراه است
کمبود امکانات و تجهیزات ورزشی مدارس یکی از مهمترین مسائلی است که آموزش و پرورش با آن روبهروست. به هر حال، برای ایجاد انگیزه ورزشی در میان دانشآموزان، امکانات ورزشی حرف اول را میزند و مسئولان باید این موضوع را جدی بگیرند، چرا که کمبود توپ، نبود زمین ورزشی مناسب، نداشتن تور والیبال یا سبد بسکتبال از مسائلی است که از جذابیت زنگ ورزش کاسته و باعث شده تا دانشآموزان نتوانند از این زنگ استفاده لازم را ببرند. کارشناسان تربیتبدنی منطقه۱۸ در این زمینه اعتقاد دارند که بسیاری از مدارس امکانات ورزشی مناسبی ندارند و فقط در تعداد محدودی از واحدهای آموزشی میتوان امکانات ورزشی خوبی مشاهده کرد. البته آموزش و پرورش منطقه۱۸ در حد توان تجهیزات و وسایل ورزشی مورد نیاز مدارس را تأمین میکند و مدیران مدارس نیز میتوانند با استفاده از سرانه ورزشی که آموزش و پرورش در اختیار آنها قرار میدهد تا حدودی مشکلاتشان را حل کنند.
اجرای طرحهای ورزشی ماندگار در مدارس
با همه کمبودها به نظر میرسد با اجرای طرحهای ورزشی مختلف در مدارس میتوان بخشی از مشکلات و کمبودها را در این حوزه کاهش داد. مثلا سالهای قبل با اجرای «طرح سباح» تمامی دانشآموزان دوره ابتدایی ورزش شنا را آموزش دیدند. این طرح برای همه دانشآموزان مقطع ابتدایی در مدارس منطقه اجرا شد که نتایج خوبی به دنبال داشت. حتی به منظور بهینهسازی ساعت ورزش، طرحی هم با نام «طرح بهسا» در برخی مدارس این منطقه اجرا شد که با اجرای آن، مربیان ورزش از سالنهای ورزشی آموزش و پرورش که در نزدیک مدارس آنها قرار دارد برای آموزش ورزش به دانشآموزان استفاده میکردند که امیدواریم در سال تحصیلی جدید فکری برای رونق دوباره این برنامهها بکنند. البته علاوه بر ورزشگاهها، بعضی از مدارس منطقه۱۸ مانند علوی، فضیلت و حضرت علیاصغر(ع) سالنهای ورزشی مناسب دارند که مدارس نزدیک به این مراکز تحصیلی نیز میتوانند از امکانات آن مدارس استفاده کنند.
افزایش امکانات ورزشی با حمایت شهرداری
حمایت شهرداری از آموزش و پرورش منطقه۱۸ برای افزایش امکانات ورزشی از موضوعهایی است که کارشناسان بر آن تأکید میکنند و توضیح میدهند که بیش از ۷۰درصد از تیرهای دروازه فوتبال مدارس این منطقه ایمنسازی شدهاند تا خطری برای دانشآموزان نداشته باشند. علاوه بر این، حدود ۵۰درصد از مدارس دخترانه مقطع متوسطه با کمک شهرداری به وسایل بدنسازی مجهز شدهاند و در بقیه مدارس ـ در صورتی که فضای مناسب وجود داشته باشد ـ نیز میتوان با هماهنگی شهرداری وسایل ورزشی نصب کرد. میز پینگپنگ، تور فوتبال، راکت و... از جمله وسایل ورزشی است که در سنوات قبل توسط شهرداری بین مدارس توزیع شده است.
ثبتنام با تخفیف در مراکز ورزشی
ورزشگاهها و استخرهایی هم در منطقه ۱۸ تهران زیر نظر آموزش و پرورش فعالیت میکنند و دانشآموزان میتوانند با تخفیف ویژه در آن ثبتنام کنند. ورزشهای رزمی، کشتی، باستانی، ژیمناستیک، ایروبیک، آمادگی جسمانی، فوتبال در زمین خاکی ، شنا، بدمینتون، تنیس روی میز، شطرنج، دومیدانی، والیبال و بسکتبال از جمله کلاسهای ورزشی است که در این آموزشگاهها تشکیل میشود.
ورزشگاه شهید ناطق نوری: چهارراه یافتآباد
ورزشگاه شهدای ۷تیر:خیابان تختی
ورزشگاه حضرت علیاصغر (ع) : خیابان تختی
ورزشگاه محمد رسولالله (ص) : خیابان مدائن
ورزشگاه علیبن ابیطالب(ع) : خیابان تختی
استخر دکتر شریعتی: خیابان تختی
نظر شما