به گزارش همشهری آنلاین، برداشت بیرویه از معادن شن و ماسه در حواشی تهران بهخصوص در سالهای اخیر سبب ایجاد حفرههای وحشتناک و عمیقی تحت عنوان «شنچاله» شده که بعضاً عمق آنها به ۱۰۰ متر نیز میرسد و نگرانیهای زیادی را برای شهروندان ایجاد کرده است. تهدید شنچالهها بهحدی در پایتخت جدی است که شهردار تهران از آنها تحت عنوان «فوق تهدید» یاد کرده بود.
تهدید بالقوهای که شاید روزی بالفعل شود
در این میان، تعدد شنچالهها در منطقه ۱۸ شهرداری تهران یک تهدید بالقوه برای ساکنان این بخش از پایتخت محسوب میشود که اگر هر چه سریعتر برای آن چارهاندیشی نشود، به هنگام بروز یک بحران، همچون سیل، زلزله و یا فرونشست زمین، فاجعهای مرگبار رقم خواهد خورد.
در حال حاضر بیش از ۵۰ سال است که از بهرهبرداری از معادن شن و ماسه در محدوده رودخانه کن در منطقه ۱۸ شهرداری تهران میگذرد و ماحصل این فعالیت فراقانونی ۵۰ ساله ایجاد شنچالههایی به عمق متغیر میان ۵۰ تا ۱۰۰ در محدودهای بیش از ۲۹۰ هکتار و در موقعیتی میان رودخانه کن، جنوب بزرگراه فتح، غرب بزرگراه بروجردی و شمال بزرگراه آزادگان محصور شده است.
احتمال وقوع رانش گسترده زمین در محدودهای به شعاع حداقل ۱۰۰ متر در صورت وقوع سیلابهای با دوره بازگشت ۱۰۰ ساله و بیشتر، از جمله خطرات بالقوه تجاوز گود به حریم و بستر رودخانه کن در محدوده فوقالذکر برای بزرگراه فتح و راه آهن تهران-جنوب است.
مجاورت بخشی از ضلع کندرو بزرگراه بروجردی با بخش عمیق گود ناپایدار در فاصلهای کمتر از ۱۰ متر و وجود ترکهای عمیق متعدد در محدوده مورد نظر حاکی از فعال بودن جبهه رانشی دیواره گود است که میتواند هشداری برای بروز یک فاجعه باشد.
حل مشکل شنچالهها تا پایان سال
اکنون و با گذشت ۱۰ روز از انتشار گزارش شنچالهها در خبرگزاری مهر، علیرضا زاکانی در گفتگو با خبرنگار مهر از پیگیری موضوع شنچالهها از طریق دستگاه قضائی خبر داد و گفت: ضمن اینکه این موضوع از طریق دستگاه قضائی در حال پیگیری است، توأمان تفاهمات جدی و مختلفی با صاحبان این مجموعهها شکل گرفته که تا پایان سال نهایی خواهد شد.
شهردار تهران خاطرنشان کرد: در این خصوص حتی با برخی از این افراد به امضا صورتجلساتی نیز رسیدهایم و بر همین اساس فکر نمیکنم که زیاد طول بکشد که خبر خوب و خوشی را برای شهروندان تهران بهویژه مردم عزیز منطقه ۱۸ داشته باشیم.
نظر شما