شنبه ۱۴ دی ۱۳۸۷ - ۱۱:۵۳
۰ نفر

همشهری آنلاین: پنجاهمین سالگرد انقلاب کوبا روز پنجشنبه اول ژانویه سال 2009 در این کشور در غیاب فیدل کاسترو رهبر کوبا برگزار شد

به رغم آنکه فیدل کاسترو همچنان تحت استراحت به سر می‌برد و در انظار عموم ظاهر نمی‌شود در مراسم جشن‌های انقلاب کوبا از وی تحت عنوان رهبر انقلاب کوبا تمجید شد.

رائول کاسترو رئیس جمهوری کوبا طی سخنانی از از طبقه همکف بالکنی که فیدل کاسترو پیروزی خویش بر دولت فلوخنسیو با تیستا دیکتاتور سابق کوبا در اول ژانویه 1959 را اعلام کرد، درباره برادر بزرگتر خویش گفت: ما می‌دانیم که یک مرد به تنهایی تاریخ ساز نخواهد بود.اما وجود برخی از مردان ضروری است، زیرا آنان در جریان رویداد‌ها نفوذ غیر قابل انکار و تعیین کننده‌ای دارند. فیدل یکی از این مردان است.

رائول کاسترو در ادامه سخنان خود خطاب به 3 هزار نفر از مستمعین گفت:نباید به دلیل ظاهر دلفریب دشمن گمراه شد. دشمن هیچگاه ازخشونت و قصد خود مبنی بر تسلط بر ما دست بر نخواهد داشت.

کاسترو در ادامه گفت: رهبران آینده کوبا هیچگاه نباید از کارگران، مزرعه داران و مردم ما فاصله گیرند. اعضای حزب کمونیست باید از تخریب سازمان جلوگیری کنند.

رائول کاسترو با اشاره به فیدل گفت: بیائید از تاریخ در بگیریم. اگر اعضای حزب کمونیست با یگپارچگی و ثبات عمل کنند. همواره از حمایت مردم برخوردار خواهند بود حتی اگر اشتباهاتی انجام دهند که اصول اولیه را نقض کند.

کاسترو گفت: از رهبران تاریخ ساز انقلاب انتظار می‌رود نسل‌های جدیدتر را برای به پیش بردن روند انقلاب کوبا آماده کنند.

رئیس جمهوری کوبا با اشاره به سخنانی که فیدل کاسترو در دانشگاه هاوانا در 17 نوامبر 2005 ایراد کرد، گفت:" ما می‌توانیم کشور خویش را از بین ببریم. اما دشمن نمی‌تواند که در صورت از میان رفتن کشور قصور متوجه ما خواهد بود.

رائول کاسترو با اشاره به انقلاب کوبا گفت: من از طرف افرادی سخن می‌گویم. که از زمان شلیک اولین گلوله‌ها در پادگان مونکادا برای مبارزه به پا خواستند. من همین طور از جانب آنانی سخن می‌گویم که ماموریت‌های بین‌المللی را به نحو قهرمانانه‌ای به انجام رساندند.

کاسترو افزود: اگر عملکرد رهبران متزلزل یود آن‌ها حتی تمی‌‌توانستند خود را مورد اصلاح قرار دهند.زیرا آن‌ها نمی‌توانستند از اقتدار اخلاقی که  مختص افرادی است که از مبارزه دست نمی‌کشند، برخوردار شوند.

انقلاب کوبا

انقلاب کوبا در پی مبارزات اعضای نهضت 26 ژوئیه و سایر سازمان‌های انقلابی در اول ژوئیه سال 1959 به بار نشست.

جنبش26 ژوئیه سازمانی بود که رهبری آن به عهده فیدل کاسترو بود و در سرنگونی فلوخنسیو با تیستا دیکتاتور کوبا در سال 1959 اصلی ترین نقش را ایفا کرد.

جنبش26 ژوئیه (Movimiento26 Julio;M-26-7) نقطه سرآغاز انقلاب کوبا بود در واقع در دو جبهه روستایی و شهری با باتیستا به مقابله برخاست.

ریشه‌های تاریخی

این جنبش نام خود را از واقعه حمله‌ نافرجام به پادگان مونکادا در شهر سانتیاگو دکوبا  در 26 ژوئیه 1953گرفته است. حمله به پادگان مونکادا با فرماندهی فیدل کاسترو به منظور سرنگونی فلوخنسیو باتیستا دیکتاتور وقت کوبا انجام گرفت.

در این حمله گروهی از جوانان نیز مشارکت داشتند. این حمله اگرچه نافرجام ماند اما آغازگر جنبش 26 ژوئیه شد که در سال 1955 و با مشارکت 82 تبعیدی از جمله فیدل کاسترو، برادرش رائول کاسترو، کامیلو سین فوئگوس و چه گوارای آرژانتینی مجددا در مکزیک سازماندهی شد.

26 ژوئیه در انقلاب کوبا

در اواخر سال 1956 این 82 مرد تبعیدی سوار بر قایق تفریحی گرانما شده و بندر توکسپان در ایالت ورزاکروز مکزیک را ترک کردند، آن‌ها در دوم دسامبر سال 1956 جهت قیام علیه باتیستا، مجددا پا بر خاک کوبا گذاشتند. اما علائم اولیه نویدگر آینده‌ای خوش نبود، زیرا تبعیدیان در روز روشن پا به خشکی گذاشتند و توسط نیروی هوایی ارتش کوبا مورد حمله قرار گرفتند.

اغلب تبعیدیان در این حمله جان خود را از دست دادند. پس از حمله گروه دوپاره شد و دو روز سرگردان بود، تبعیدیان بیشتر آذوقه‌ای را که همراه خود آورده بودند نیز در ساحل رها کردند، در نهایت شانزده نفر از اعضای این گروه توانستند در کو‌ه‌های سیرا مائسترا گردهم آیند. در کو‌های سیرا مائسترا تبعیدیان مججدا به نیرو‌های ارتش کوبا برخوردند.

در جریان نبرد سیرا مائسترا، چه گوارا از ناحیه گردن و سینه مورد اصابت گلوله قرار گرفت اما جراحت شدیدی برنداشت. چه گوارا که در اصل پزشک بود به مجروح بودن خود توجهی نکرد و پس از نبرد به مداوای دیگر مجروحان پرداخت. نبرد سیرا مائسترا اولین مرحله نبرد انقلابیون بود. انقلاب کوبا دو سال بعد و طی نبرد‌های متعدد دیگری در ژانویه 1959 به پیروزی رسید.

پس از سال 1959

در سال 1965 جنبش 26 ژوئیه با نهضت‌های انقلابی دیگر در قالب حزب کمونیست کوبا ادغام شد. پرچم جنبش26 ژوئیه اما همچنان به عنوان نماد انقلاب کوبا حفظ شده است.
دولت جدید کوبا پس از سرنگونی باتیستا دست به تغییرات گسترده‌ای در شئون اجتماعی و اقتصادی این کشور زد. علاوه بر این دولت جدید سیاست‌های مارکسیستی را سر لوحه کار خود قرار داد.

کد خبر 72204

برچسب‌ها

پر بیننده‌ترین اخبار آمریکا

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز