در صورت رعایت نکردن موازین بهداشتی در نگهداری باقیمانده برنج پخته شده، خطر مسمومیت با این ماده غذایی افزایش می‌یابد.  

cooking rice - برنج - آشپزی - پختن پلو

به گزارش همشهری آنلاین، خوب است بدانیم در صورت رعایت نکردن موازین بهداشتی در نگهداری باقیمانده برنج پخته شده، خطر مسمومیت با این ماده غذایی افزایش می‌یابد.  

یکی از مهم‌ترین باکتری‌های بیماری‌زا در مواد غذایی «باسیلوس سرئوس» است که دو نوع مختلف مسمومیت غذایی یعنی نوع اسهالی و استفراغ را در انسان ایجاد می‌کند. سم موثر در بروز اسهال در مواد غذایی گوشتی و لبنی و سم عامل استفراغ، اغلب در غذاهای نشاسته‌ای مانند سیب زمینی و برنج تولید می‌شود.

برنج می‌تواند در مراحل مختلف رشد، برداشت و جابه‌جایی با اسپورهای باکتری باسیلوس سرئوس که اغلب در خاک و آب وجود دارد، آلوده شود. برنج در انبار با رطوبت ۱۴-۱۲درصد نگهداری می‌شود که در این حالت امکان تکثیر اشکال رویشی باکتری باسیلوس سرئوس وجود ندارد، اما اسپورهای آن قادر به بقا در این شرایط و شرایط پخت طبیعی است و مشکل اصلی ناشی از آلودگی غذاها به باکتری باسیلوس سرئوس وجود همین اسپورهای مقاوم به حرارت است که در دمای پخت معمولی زنده می‌مانند.

برنج با pH نزدیک به ۷، متشکل از ۷۹ درصد کربوهیدرات، ۷ درصد پروتئین و ۲ درصد چربی به اضافه ویتامین و مواد معدنی، می‌تواند به عنوان یک محیط رشد عالی برای باسیلوس سرئوس پس از پخته شدن عمل کند.

طی پخت اولیه برنج، اسپورها زنده مانده و طی نگهداری نامناسب جوانه زده و رشد می‌کند. سپس شکل فعال باکتری پدیدار می‌شود و در نهایت سم مولد استفراغ را تولید می‌کند.

غلظت باکتری «باسیلوس سرئوس» که مصرف کنندگان با آن مواجه می‌شوند، به آلودگی مواد خام و نحوه نگهداری یا فرآوری غذا بستگی دارد، اما تکثیر باسیلوس سرئوس در غذاهایی است که در شرایط نامناسب سرد و نگهداری می شود.

نگهداری نامناسب برنج پخته شده قبل از گرم کردن مجدد آن می‌تواند باعث مسمومیت شود. زیرا گرم کردن مجدد برنج پخته شده تعداد باکتری‌های رویشی را کاهش می‌دهد، اما توکسین مقاوم به حرارت، مولد استفراغ را غیرفعال نمی‌کند.

هر چه برنج پخته شده مدت طولانی‌تری در دمای اتاق بماند، احتمال اینکه باکتری‌ها یا سموم، برنج را برای خوردن ناامن کند، بیشتر است. بنابراین ساده‌ترین راه‌ برای پیشگیری از مسمومیت غذایی با برنج در ارتباط با باسیلوس سرئوس، اطمینان از پختن کامل غذا و سرد شدن سریع و متعاقب آن نگهداری درست غذای گرم‌شده در یخچال است که باید به دقت کنترل شود تا از رشد سلول‌های رویشی طی مرحله سرد شدن جلوگیری شود.

راه‌های ایمن برای نگهداری و گرم کردن مجدد برنج

در حالت ایده آل، برنج را به محض پخته شدن میل کنید. اگر این امکان وجود ندارد باید آن را تا دمای ۶۳ درجه سانتیگراد گرم نگه داشت و یا آن را در مدت زمان کمتر از دو ساعت سرد کنید و سپس در یخچال قرار دهید.

باقیمانده برنج پخته شده را بیشتر از یک روز در یخچال نگهداری نکنید.

برنج پخته شده را بیشتر از یکبار گرم و مصرف نکنید.

بهتر است برنج پخته شده در ظروف در دار غیرقابل نفوذ به هوا در یخچال نگهداری شود.

 گرم کردن مجدد برنج پخته شده طوری باشد که دمای تمام قسمت‌های آن (بخش داخلی) دست کم به ۷۴ درجه سانتیگراد برسد.

 سعی کنید به میزان مصرف روزانه غذا تهیه کنید و از قرار دادن برنج بعد از پخت در دمای محیط برای مدت طولانی جدا خودداری کنید.

منبع: دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شیراز

کد خبر 731180

برچسب‌ها

پر بیننده‌ترین اخبار تغذیه و آشپزی

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 11
  • نظرات در صف انتشار: 14
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • شهلا IR ۱۴:۲۹ - ۱۴۰۱/۱۰/۰۸
    27 1
    یک زمانی زیاد برنج می پختم حالا بچه ها می‌گویند چرا اینقدر کم است
    • امیر IR ۰۶:۳۴ - ۱۴۰۱/۱۰/۰۹
      8 2
      دقیقا الان مگه چقدر میشه برنج خرید که زیادی هم پخت
    • IR ۱۶:۰۹ - ۱۴۰۱/۱۰/۰۹
      6 3
      خودت برنجی دیگه.
  • IR ۰۱:۰۵ - ۱۴۰۱/۱۰/۰۹
    2 1
    تشکر از اطلاعاتی که در باره برنج دادین و از علوم پزشکی تشکر ویژه برای هموطنان با ارزوی سلامتی
  • ناشناس IR ۱۹:۴۶ - ۱۴۰۱/۱۰/۰۹
    7 2
    شما برنج به ما نشان بده قول میدیم تو یه وعده همشو بخوریم.برنج قیمت اش سر به فلک کشیده فکرکنم خبر ندارین
  • موسوی IR ۲۰:۵۵ - ۱۴۰۱/۱۰/۰۹
    6 2
    نداریم که زیاد بپزیم.....خدایا شکر
  • خدالف IR ۲۳:۲۱ - ۱۴۰۱/۱۰/۰۹
    4 1
    خواهرم یه زمانی برنج اعلا ایرانی 20تومن بودولی حالا...
  • هستم IR ۱۱:۴۲ - ۱۴۰۱/۱۰/۱۰
    7 2
    سلام اوضاع جوری شده که مردم خرید برنج نمی تونند کنند .اگه هم خرید کنند و بپزند باقی بمونه دور ریز نداریم ده بار هم شده داغ میکنیم میخوریم
  • محمد گل IR ۱۹:۰۴ - ۱۴۰۱/۱۰/۱۰
    9 2
    برنج ایرانی را هر وقت بپزی خراب نمیشه .و بهترین برنج در جهانه اون برنج که خراب میشه. هندی یا پاکستانی است .درود به ایران زمین با همه مردمه خوبش .
  • ناشناس IR ۰۱:۵۶ - ۱۴۰۱/۱۰/۱۱
    11 1
    والله من دستم به کم نمیخوابه همیشه برنج زیاد میاد مجبور میشم فرداش گرم کنم
  • IR ۰۳:۵۵ - ۱۴۰۱/۱۰/۱۱
    7 1
    سلام گرم مارا به دانه های برنج برسانید زیرا سایشون سنگین شده با گرونیش..خلاصه هر کجا برنج دیدید مثل یک پرنسس برخورد کنید باهاش..