همشهری آنلاین - محمد بلبلی: دکتر سیدمسعود خاتمی، افزود: طی سالهای گذشته این معضل وجود داشته که در صورت کمیاب شدن موقت یک دارو، بحثهای مختلفی از سوی افراد مغرض مطرح میشود، که بیشتر یک تبلیغ منفی است.
نماینده مردم خوانسار و گلپایگان در مجلس شورای اسلامی ادامه داد: بعد از حذف شدن ارز ترجیهی و اینکه بعضی از داروها به قیمت قبلی ارز خریداری شده بود، باعث عدهای سودجو این داروهای به قیمت قبل خریداری شده را احتکار کرده و بعد از مدتی با قمیت آزاد و مطابق با قیمت روز ارز روانه بازار کنند که باعث شد قیمت این داروها بالا رفته و مشکلاتی را ایجاد کند.
نظارت بر قیمت و کمبود داروها
خاتمی افزود: تعهدی که وزارت بهداشت به مجلس داده بود این بود که ستادی را برای نظارت بر قیمت داروها در داروخانهها ایجاد کرده و با سرکشی و تهیه آمار از قیمت داروها و همچنین داروهایی را که بیشتر مورد مصرف قرار میگیرد را مدیریت کند.
وی با اشاره به اینکه در حال حاضر مطالعه میدانی در رابطه با کنترل میزان توزیع و قیمت داروها در شهرستانها نداریم، اظهار کرد: گاهی شکایتهایی درباره کمبود بعضی داروها در بعضی از شهرها مطرح میشود، ما درباره دارو با کمبود مواجه نیستیم این مراکز استانها هستند که در مدیریت درباره تهیه و دریافت دارو از وزارت بهداشت کمکاری میکنند.
خاتمی ادامه داد: در یک مقطع بعضی از انواع سرم کمیاب شد، این باز برمیگردد به مدیریت مراکز استانها که به موقع به مرکز اعلام نیاز نکرده و دارو دیرتر به دست آنها رسیده است، الان نمیتوانم به طور قطع بگویم که در کدام بخش از داروها دچار کمبود هستیم. در یک مقطع داروهای مربوط به سرماخوردگی کودکان دچار کمبود شد که با پیگیریهای مجلس و وزارت بهداشت این کمبود خیلی زود جبران شد.
وی درباره کمبود آنتیبیوتیکها و اسپری بیماران تنفسی گفت: مساله کمبودها و پایین بودن کیفیت این داروها را مجلس با وزارت بهداشت مطرح کرده، اما مسئولین وزارت بهداشت با این کمبودها موافق نیستند. در حال حاضر مجلس مورد مستندی در این رابطه ندارد تا بتوانیم به وزارت بهداشت برای رفع این مساله فشار بیاوریم.
نسخهنویسی الکترونیک؛ همچنان بلاتکلیف
عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس افزود: در حاضر مشکل اصلی در مورد دارو مستقر نشدن بیمهها، ساماندهی صحیح تهیه دارو با نسخهنویسی الکترونیک و همچنین مصرف بیرویه دارو طی ۲۰ سال گذشته در کشور است. بعضی از افراد برای یک بیماری به چند پزشک مراجعه و تمامی نسخههای ارائه شده را نیز تهیه میکنند، در حالی که ممکن است در این نسخهها داروها اکثرا مشابهت داشته باشند، این مساله نیز از دلایل کمبود دارو در کشور محسوب میشود.
خاتمی اظهار کرد: باید طوری برنامهریزی شود تا یک فرد بیمار فقط به اندازه نیاز دارو تهیه کند، نسخه الکترونیک برای همین مساله طراحی شد، اما هنوز در این مورد دچار مشکلات بسیاری هستیم و نمیتوانیم بگوییم نسخهنویسی الکترونیک در کشور ما به طور کامل راهاندازی شده است.
وی ادامه داد: دولت قبل مدعی بود که زیرساختهای نسخه الکترونیک را آماده کرده و قرار بر افتتاح این طرح را داشتند، اما اشکالاتی در این زمینه وجود داشت، دولت فعلی نیز همچنان در حال پیگیری این مساله است، مجلس نیز کمیتهای را برای اجرای طرح نسخهنویسی الکترونیک مامور کرده است.
خاتمی افزود: نسخه الکترونیک باید برای شهروندان جا بیفتند، طوری که در مراکز استانها، شهرهای بزرگ و روستاها نیز مشکلی در اینباره وجود نداشته باشد، با اجرای این طرح میتوان کنترل دقیق بر توزیع، کمبودها و قیمت داروها داشت.
وی در پاسخ به این سوال که با راهاندازی کامل سامانه نسخهنویسی الکترونیک دیگر مشکل کمبود دارو نخواهیم داشت، گفت: نمیتوانیم بگوییم که مشکل کمبود دارو با راهاندازی این سامانه به طور کامل حل میشود، همیشه به دلایل مختلف کمبودهایی وجود داشته و کماکان نیز وجود خواهد داشت. راهاندازی این سامانه باعث ایجاد یک کنترل دقیق بر سیستم دارو در کشور خواهد داشت و ما در مجلس میتوانیم از این روش کمبودها را به طور دقیق از طریق مسئول مستقیم کمبودها و یا گرانیها پیگیری کنیم.
نماینده مردم خوانسار و گلپایگان در مجلس با بیان اینکه سامانه دارویاب نیز به شکل تئوری طرح بسیار خوبی به نظر میرسد، اما این طرح نیز هنوز به طور عملی آنطور که باید جا نیفتاده است، گفت: این اشکال به وزارت بهداشت برمیگردد، آنها باید این سامانه را به طور کامل راهاندازی و بعد از آن بحث ورود به شبکه دارویی را مطرح میکردند.
وی ادامه داد: وزارت بهداشت ادعا میکند یارانهای که دولت برای دارو ارائه میکند باعث قاچاق و افزایش قیمت میشود، این داروها با برنامهریزی ما میتواند با قیمت مناسب در اختیار مردم قرار بگیرد، اما قسمت زیادی از آن قاچاق شده و در کشورهای همسایه به چندین برابر قیمت به فروش میرسد.
معضلات فروش سبدی دارو
خاتمی درباره ایرادات فروش سبدی و شبکه توزیع دارو اظهار کرد: گزارشهایی رسیده مبنی بر اینکه بعضی از شرکتهای توزیع دارو به این وسیله از نیازهای دارویی مردم سوءاستفاده کرده و به کار بیزینسی انجام میدهند، به طوری که بعضی از داروخانهها را ملزم میکنند در کنار خرید داروهای مورد نیاز باید بعضی از مکملها و داروهای تقویتی و جانبی را نیز از آنها بخرند، این یک معضل در مساله دارو محسوب میشود که آن را در مجلس مطرح و از طریق سازمان غذا و دارو پیگیری خواهیم کرد.
این مسئول افزود: وزارت بهداشت متولی امر تامین، تولید، توزیع و نظارت بر کیفت دارو است، اما وظیفه ما در مجلس این است که از طریق مسئولین وزارت بهداشت موارد مربوط به دارو را پیگیری کنیم. در حال حاضر خود مسئولین و معاونین وزارت بهداشت که برای پاسخگویی و پیگیری مساله دارو به مجلس مراجعه میکنند، مدعی هستند بعد از مقطعی که دچار کمبود آنتیبیوتیکها شدیم، برنامههایی را برای تامین دارو انجام دادیم و در حال حاضر با کمبود حاد مواجه نیستیم.
وی درباره کمبود سرم افزود: ما بیشتر سرمها را در کشور تولید میکنیم و در حال حاضر نیز در مجلس پیگیر گسترش شرکتهای تولید سرم هستیم تا بتوانیم تولید را در این زمینه بالا ببریم. مقدار نیاز انواع دارو در مراکز دولتی مشخص شده و دولت نیز موظف با تامین داروهای مورد نیاز شهروندان است.
خاتمی گفت: در بخش اسپریهای تنفسی نیز تا حدودی دچار کمبود هستیم، اسپریهای تولید داخل نیز طبق فرمول مشخصی که در تمام دنیا وجود دارد ساخته میشود، ما نیز به عنوان مسئول در مجلس شورای اسلامی درباره کیفیت اسپری تنفسی و بقیه داروها نیز حساسیت لازم را داریم و بر این مساله نظارت میکنیم.
کیفیت داروهای ساخت داخل
وی درباره کیفت داروهای ساخت داخل اظهار کرد: ما نمیگوییم که تمام داروهای تولید داخل از کیفیت بسیار بالا برخودار هستند، اما اکثر داروهای تولید داخل از نمونه خارجی چیزی کم ندارند، بنده به عنوان یک پزشک که سالهاست برای بیماران نسخه مینویسم، اکثر آنها از داروهای ساخت داخل ابراز رضایت میکنند.
خاتمی در پایان گفت: از همان ابتدا که قرار بود بحث دارو در کشور به طور جدی ساماندهی شود، قرار بر این شد تا در این برنامه بیمه سلامت نیز در کشور گسترش پیدا کند و چهل و شش میلیون نفر نیز در یک مدت کوتاه تحت پوشش این بیمه قرار گرفتند، طبق این برنامه بیمه سلامت نیز موظف شد تا بدهی پزشکها، داروخانهها و مراکز درمانی را سر وقت پرداخت کند تا آنها قادر به ارائه خدمات به بیماران باشند. با این طرح دارو و مسائل درمانی با قیمت مناسب برای بیماران تمام میشود و داروهایی که با قیمت بالا خریداری میشود مربوط به کسانی است که تحت پوشش بیمه نبوده و به صورت آزاد دارو تهیه میکنند.
نظر شما