همشهری آنلاین – حسن حسنزاده: مراسم گلریزان در ایران از دیرباز در زورخانهها اجرا میشد؛ همان جایی که پهلوانان نامی، همان افرادی که میان اهالی محله آبرویی داشتند دور هم جمع میشدند و با حفظ کرامت نیازمندان برای دستگیری از آنها چراغ روشن میکردند. هنوز هم رسم جوانمردی و فتوت زنده است و امروز هم رسم گلریزان در زورخانههای شهر اجرا میشود.
خواندنیهای بیشتر را اینجا دنبال کنید
زورخانه باغ موزه قصر، یکی از همان زورخانههایی است که پهلوانان نامیاش به رسم پهلوانان پیشین، دستگیری از نیازمندان و باز کردن گره مشکلات زندگی افراد کمبضاعت را از یاد نبردهاند. در مقاطع مختلف سال در زورخانه باغ موزه قصر، پهلوانان موسفید کرده و جوانانی که در گود زورخانه شانه به شانه موسفیدان راه و رسم فتوت را یاد میگیرد، دور هم جمع میشوند تا برای کمک به خانوادههای نیازمند چراغ روشن کنند. «محمد نجات مهر» مدیر زورخانه باغ موزه قصر که از پهلوانان قدیمی تهران است میگوید: «سالهاست که در زورخانه باغ موزه قصر هم رسم گلریزان در مقاطع مختلف سال با مشارکت پهلوانان قدیمی، جوانان گود زورخانه، شهرداری منطقه ۷، اتاق اصناف تهران و ... برگزار میشود.»
یکی از ویژگیهای اجرای مراسم گلریزان در زورخانه باغ موزه قصر مشارکت اهالی محله است. نجات مهر میگوید: «پیوند زورخانه باغ موزه قصر با اهالی محله برقرار است. هر وقت خبر اجرای مراسم گلریزان اعلام میشود، آنها هم قدم پیش میگذارند و رسم جوانمردی را به جا میآورند. گاهی فرد یا افراد نیازمند از همین محله هستند و گاهی از نقاط حاشیه شهر.»
نجات مهر از گلریزانهای پیشین در زورخانه میگوید: «علاوه بر جمعآوری کمک برای افراد نیازمند در مقاطع مختلف سال مثل عید نوروز، ماه رمضان و... برای سیلزدگان استان سیستان و بلوچستان و آزادی زندانیان جرایم مالی و غیرعمد هم با کمک سازمان زندانها گلریزان برگزار کردهایم. این مراسم یکی از پایههای فعالیت زورخانه باغ موزه قصر است و اهالی محلههای اطراف باغ موزه هم میتوانند با مراجعه به زورخانه از زمان برگزاری مراسم گلریزان باخبر شوند و برای کمک به نیازمندان چراغ روشن کنند.»
نظر شما