همشهری آنلاین-مهدی تهرانی: بل اِیاِچ-۱زد وایپر یک هلیکوپتر تهاجمی دو موتوره بر اساس بل ایاچ-۱ سوپرکبرا است که توسط شرکت سازنده هوافضای آمریکایی بل هلیکوپتر طراحی و تولید شده است.
بل اِیاِچ-۱زد در طول دهه ۱۹۹۰ و ۲۰۰۰ به عنوان بخشی از برنامه ارتقاء اِچ-۱ از طرف نیروی دریایی ایالات متحده توسعه یافت. هلیکوپترهای اِچ-۱ و بل یواچ-۱وای ونوم بیش از ۸۴ درصد از بدنه هواپیما، موتورها، سیستم روتور، پیشرانه، معماری هوا، نرم افزار، کنترل ها و نمایشگرهای مشابه را به اشتراک می گذارند. علاوه بر این، سیستم روتور اصلی کامپوزیت چهار پره، بدون یاتاقان، گیربکس ارتقا یافته و سیستم دید هدف جدید، از جمله پیشرفتهای دیگر، دارد. در ۸ دسامبر ۲۰۰۰، اِیاِچ-۱زد اولین پرواز خود را انجام داد. تولید اولیه با نرخ پایین در اکتبر ۲۰۰۳ راه اندازی شد.
در ۳۰ سپتامبر ۲۰۱۰، سپاه تفنگداران دریایی آمریکا اعلام کرد که اِیاِچ-۱زد به آمادگی رزمی رسیده است. در اکتبر ۲۰۲۰، به طور کامل جایگزین سوپر کبرای قبلی شد. این نوع یک جزء کلیدی از گروه ضربت عنصر رزمی هوانوردی را تشکیل می دهد که از تمام مراحل عملیات اعزامی سپاه تفنگداران دریایی آمریکا پشتیبانی می کند. از زمان معرفی، سپاه تفنگداران دریایی آمریکا بهروزرسانیهای مختلفی را دنبال کرده است، مانند نصب پیوند داده لینک ۱۶و تجهیز آن به موشک مشترک هوا به زمین آجی ام-۱۷۹. علاوه بر این، مشتریان صادراتی متعددی برای اِیاِچ-۱زد جستجو شده اند، این هواپیما به طور منظم با بوئینگ ایاچ-۶۴ آپاچی برای سفارشات رقابت می کند. اولین مشتری صادراتی نیروی هوایی سلطنتی بحرین بود، نیروی هوایی چک نیز این نوع را سفارش داده است. در مقطعی قرار بود پاکستان اِیاِچ-۱زد های خود را عملیاتی کند اما به دلیل عوامل سیاسی از تحویل آن جلوگیری شد.
جنبه های اِیاِچ-۱زد را میتوان در آزمایشی بل ۲۴۹ در سال ۱۹۷۹ دنبال کرد که اساساً یک اِیاِچ-۱اس ارتقا یافته مجهز به سیستم روتور اصلی چهار پره از هلیکوپتر برقی بل ۴۱۲ بود. برای کانسپت بل کبرا II و در نمایشگاه هوایی فارنبرو در سال ۱۹۸۰ ظاهر شد. همانطور که توسط بل تبلیغ میشد، کبرا II قرار بود به سیستمهای جنگی جدید و بازطراحیشده مختلف، از جمله موشکهای زمین به هوای آ جی ام-۱۱۴، سیستم هدفگیری جدید و موتورهای بهبودیافته مجهز شود.
بل اِیاِچ-۱زد وایپر یک هلیکوپتر تهاجمی است که ازبل ایاچ-۱ سوپرکبرا قبلی گرفته شده است. هنگامی که در مقام مقایسه سلف خود قرار می گیرد، انواع پیشرفت ها از جمله فناوری روتور جدید، سیستم های اویونیک نظامی ارتقا یافته، سیستم های سلاح به روز شده و حسگرهای الکترواپتیکی را در یک پلت فرم تسلیحات یکپارچه گنجانده است.
از دیگر مزایای ارائه شده توسط این تغییرات می توان به بهبود بقا و شناسایی اهداف در بردهای طولانی تر و همچنین حمله به آنها با سلاح های دقیق اشاره کرد. بدنه بالگرد به طور گسترده برای به حداکثر رساندن قابلیت سقوط مجدد طراحی شده است. این قابلیت ها شامل ارابه فرود جاذب انرژی، سیستم های تثبیت بخار سوخت، مخازن سوخت خود آب بندی، صندلی های تصادف کاهش دهنده انرژی و رویکرد طراحی صرفه جویی انبوه که برای بسیاری از اجزای اصلی اعمال می شود. سیستمهای فعال شامل توزیعکنندههای اقدام متقابل، هشدار رادار، هشدار نزدیک/پیش موشک، سیستمهای هشدار نقطهای لیزری روی بدنه و سیستم سرکوب مادون قرمز شناور (HIRSS) برای حفاظت از خروجی اگزوز موتور هستند.
اِیاِچ-۱زد مجهز به سیستم روتور بدون یاتاقان و بدون لولا است. ۷۵ درصد قطعات کمتری نسبت به سیستم های مفصل چهار پره دارد. تیغه های روتور از کامپوزیتهایی ساخته شده اند که بقای بالستیک را افزایش میدهند. روتور مجهز به یک سیستم تاشو نیمه خودکار است که اِیاِچ-۱زد را قادر می سازد تا به طور موثرتری در کشتیهای تهاجمی آبی خاکی و سایر وسایل حمل و نقل قرار بگیرد.
شناسنامه اِیاِچ-۱زد وایپر
- کاربری: بالگرد جنگنده
- کشور: آمریکا
- تولیدکننده: بل هلیکوپتر
- نخستین پرواز: ۸ دسامبر ۲۰۰۰
- رونمایی :۳۰ سپتامبر ۲۰۱۰
- وضعیت: در حال خدمت
- کاربر اصلی: سپاه تفنگداران دریایی ایالات متحده آمریکا
- ساختهشده: ۲۰۰۰–اکنون
- تعداد ساختهشده ۲۲۹
- هزینه هر فروند ۲۷ میلیون دلار
- ۳۱ میلیون دلار (مدل نو)
- توسعهیافته از بل ایاچ-۱ سوپرکبرا
- خدمه: دو خلبان (خلبان و مسئول مهمات)
- طول: ۵۸ فوت ۳ اینچ (۱۷٫۷۵ متر)
- ارتفاع: ۱۴ فوت ۴ اینچ (۴٫۳۷ متر)
- وزن خالی: ۱۲٬۳۰۰ پوند (۵٬۵۷۹ کیلوگرم)
- بیشترین وزن برخاست: ۱۸٬۵۰۰ پوند (۸٬۳۹۱ کیلوگرم)
- پیشرانه هواگرد: ۲ عدد توربوشفت جنرال الکتریک تی۷۰۰، ۱٬۸۰۰ اسب بخار کوتاه (۱٬۳۰۰ کیلووات) در هر موتور
- قطر روتور اصلی: ۴۸ فوت (۱۵ متر)
- مساحت روتور اصلی: ۱٬۸۰۸ فوت مربع (۱۶۸٫۰ متر مربع) ۴-bladed main and tail rotors
- سرعت کروز: ۱۶۰ گره (۱۸۴ مایل بر ساعت؛ ۲۹۶ کیلومتر بر ساعت)
- سرعت (هوانوردی) : ۲۲۲ گره (۲۵۵ مایل بر ساعت؛ ۴۱۱ کیلومتر بر ساعت)
- بُرد: ۳۷۰ مایل دریایی (۴۲۶ مایل؛ ۶۸۵ کیلومتر)
- بُرد رزمی: ۱۲۵ مایل دریایی (۱۴۴ مایل؛ ۲۳۲ کیلومتر) with ۲٬۵۰۰ پوند (۱٬۱۰۰ کیلوگرم) payload
- حداکثر ارتفاع: ۲۰٬۰۰۰ فوت (۶٬۱۰۰ متر) +
- نرخ صعود: ۲٬۷۹۰ فوت بر دقیقه (۱۴٫۲ متر بر ثانیه)
- جنگافزارها: توپ ۲۰ میلیمتری گاتلینگ/ راکت هایدرا/ موشک ضد تانک ایجی ام-۱۱۴ هِلفایر و موشک هوا به هوا اِی آی ام-۹ سایدوایندر
آخرین بروزرسانی Feb ۲۴, ۲۰۲۳ - جمعه ۵ اسفند ۱۴۰۱
نظر شما