همشهری آنلاین _ رضا نیکنام : مصرف زولبیا و بامیه در وعده سحری به گرسنگی زودرس در ساعات ابتدایی روز میانجامد از آنجا که در ماه رمضان قرار داریم و مصرف این نوع شیرینی در میان شهروندان افزایش می یابد بر آن شدیم تا درخصوص رعایت مسائل بهداشتی و تغذیه ای و موادغذایی مورد استفاده توسط شهروندان دراین ماه از کارشناس تغذیه اداره سلامت شهرداری منطقه۱۶ برای آگاهی شما روزه داران اطلاعاتی کسب کنیم.
خواندنیهای بیشتر را اینجا دنبال کنید
فاطمه بابایی، قبل از هر بحثی ایتدا به رعایت نکات بهداشتی توسط مصرفکنندگان و روزه داران اشاره کرده و می گوید:«زولبیا و بامیه باید عطرو طعم مناسب و رنگ روشن داشته و سوختگی و تغییر رنگ قهوهای در آن مشاهده نشود و ذرات سوخته شده روی زولبیا و بامیه وجود نداشته باشد. شهروندان اینگونه شیرینیها را از مراکز تهیه و توزیع معتبر که شرایط بهداشتی را رعایت میکنند، خریداری کرده و به هیچ وجه زولبیا و بامیه را از دستفروشان دوره گرد خریداری نکنند.»
وی ادامه داد:«روزه داران باید از نگهداری طولانی مدت این شیرینی درمنزل خودداری و توصیه میکنم آن را در حجم کم خریداری و در اسرع وقت مصرف کنندو آنها را در یخچال یا محل خشک و خنک نگهداری کنند.»
کارشناس تغذیه افزود:«به روزه داران توصیه می شود در وعده سحری از مصرف زولبیا و بامیه خودداری کنند چرا که به علت شیرینی بالای آن، قند خون به سرعت افزایش یافته و گرسنگی زودرس در ساعات ابتدایی روزایجاد میشود.»
بابایی اظهار کرد:«همچنین افراد مبتلا به دیابت، چاقی و چربی خون بالا تا حد ممکن از مصرف این نوع شیرینی پرهیز کرده و در صورت تمایل به مقدار کم مصرف کنند.»
وی هم چنین با اشاره به وعده های غذایی در این ماه گفت:«یکی از شایع ترین بیماری که در این ما بروز می کند زخم معده است و آن هم به دلیل حذف سحری از وعده غذایی است گاهی اوقات روزه داران به دلیل خواب ماندن و یا تنبلی سحری را حذف می کنند که این کار موجب ایجاد زخم معده می شود بنابراین به روزه داران توصیه می شود در این وعده غذایی سبزی تازه و یا بخارپز شده مصرف کنند.»
کارشناس تغذیه هم محلی در ادامه افزود:«روزه داران در این ماه باید همه گروه های غذایی نان، غلات، شیر، لبنیات، حبوبات، گوشت، میوه، سبزیجات مصرف کنند تا دچار مشکل نشوند. هم چنین خوردن سوپ و آش و حلیم در این ماه هنگام افطار و سحر در بدن تعادل ایجاد می کند.»
رفع بو از دهان؛ چگونه و چطوری؟
در ماه رمضان برخی از افراد از بوی بد دهان و دندان و خشکی لب رنج می برند اما شهروندان باید توجه داشته باشند که با رعایت برخی از نکات بهداشتی در این ماه می توان از بروز این مشکلات جلوگیری کرد. «سید حسین حسینی» از پزشکان منطقه۱۸ با اشاره به این مطلب می گوید:«مسواک زدن دقیق قبل از خواب و بعد از سحری بهترین راه حل برای رفع بوی بد دهان در ماه رمضان است. وی در ادامه عنوان می کند: برخی از غذاها مانند پیاز و سیر در دهان بوی بد ایجاد می کنند بنابراین بهتر است روزه داران در وعده سحری از خوردن آنها خودداری کنند.
حسینی،با اشاره به خشکی دهان می گوید:«خشکی و سوزش دهان در این ماه امری طبیعی است چرا که آبی خورده نمی شود و این امر موجب ایجاد حالت خشکی و سوزش در بافت های دهان می شود بنابراین برای کاهش این مسئله بهتر است در طول روز چند بار شست شوی دهان انجام شود اما روزه داران مواظب باشند که آب داخل حلق شان نرود.»
توصیههای شیرین برگرفته از کتاب بهداشت محیط کار
تهیهکنندگان زولبیا، بامیه و گوش فیل نیزهنگام تهیه شیرینی ها باید این نکات بهداشتی را رعایت کنند.
۱- از مواد اولیه (روغن، شکر، آرد، تخم مرغ، ماست، آب، گلاب و زعفران) با کیفیت مناسب درتهیه شیرینی ها استفاده شود.
۲-مواد اولیه و محصول تولیدی را در محلی خشک، خنک، سرپوشیده و بهداشتی نگهداری کنند.
۳-در تهیه این محصول از روغن مخصوص سرخ کردنی استفاده کرده و در زمان سرخ کردن از حرارت با شعله بالا خودداری شده به گونهای که از تغییرات رنگ قهوهای و سوختن آن جلوگیری شود.
۴-با مشاهده تغییر رنگ روغن، از مصرف مجدد آن خودداری کنند.
۵-از قرار دادن طولانی مدت روغن در مجاورت هوای آزاد خودداری شود.
۶-روغن باقی مانده در ظروف مخصوص سرخ کردن زولبیا و بامیه را در انتهای طبخ دور بریزند و از مصرف مجدد آن در هرگونه محصول قنادی دیگر خودداری کنند.
۷-درصورت مشاهده ذرات سوخته شده از مواد باقی مانده زولبیا و بامیه ای که قبلاً سرخ شده در داخل روغن، سریعاً اقدام به خارج نمودن آنها کنند.
۸-ظروف طبخ زولبیا و بامیه روزانه بعد از استفاده کاملاً شسته، تمیز و گندزدایی شوند.
۹-از قراردادن زولبیا و بامیه در پشت شیشه و مجاورت نور خورشید خودداری شود.
۱۰-برای جلوگیری از آلودگی محصول تولید شده، لازم است در محل عرضه روی آن با سلفون تمیزی پوشیده شود.
۱۱-از تخم مرغ شکسته و لمبهای استفاده نشود، توصیه میشود از تخم مرغ بهداشتی نشان دار استفاده شود.
۱۲-واحدهای قنادی عرضه کننده زولبیا بامیه برای بسته بندی باید از انبرک و یا دستکش یک بار مصرف استفاده کنند.
۱۴-از برگرداندن روغن مصرف شده به ظروف اصلی خودداری کنند.
۱۵-استعمال دخانیات در هنگام تهیه و فروش زولبیا بامیه ممنوع است و رعایت بهداشت فردی (پوشیدن روپوش سفید و تمیز، استفاده از کلاه و دستکش) الزامی است.
بخوانید و رعایت کنید
*هنگام افطار از مصرف آب سرد و نوشابه گازدار خنک خودداری کنید.
*از آشامیدن آب زیاد هنگام افطار اجتناب کنید زیرا موجب رقیق شدن شیره گوارشی و اختلال در هضم غذا می شود.
*از خوردن تنقلات زیاد در وعده های سحر و افطار پرهیز کنید.
*در طول روز از رفتن به حمام داغ و خون دادن و یا هر کاری که موجب ضعف بدن می شود جلوگیری کنید.
*مصرف غذاهای سنتی مثل کله پاچه، سیرابی و...تشنگی زیادی ایجاد می کند بنابراین توصیه می شود این غذاها در وعده های غذایی ماه رمضان مصرف نشود.
*مصرف لبنیات در این ماه لازم است و خوردن ماست و شیر احساس تشنگی را کاهش می دهد.
* نان و پنیر و سبزی و گردو یکی از وعده های غذایی بسیار مناسب برای جبران انرژی از دست رفته هنگام افطار است.
*معده خالی هنگام افطار تحمل غذاهای سنگین را نداردبنابراین بهتر است از غذاهای کم حجم و زود هضم استفاده کنید.
نظر شما