عفونت‌های شایع واژینال و عفونت‌های ادراری تناسلی یکی از شایع‌ترین علل مراجعه بیماران به پزشکان متخصص زنان است. دلایل زیادی هم برای بروز این گونه بیماری‌ها وجود دارد. اما آگاهی و داشتن اطلاعات کافی در این خصوص می‌تواند تا حدود زیادی در کاهش موارد ابتلا مؤثر واقع شود.

دکتر میترا دلبخش، متخصص زنان،

همشهری آنلاین -یکتا فراهانی: به طور کلی عفونت زمانی اتفاق می‌افتد که میکروب‌های کوچک بیماری زا مانند ویروس‌ها، قارچ‌ها یا باکتری‌ها در بدن زندگی و رشد کنند. عفونت‌هایی که معمولاً زنان را تحت تأثیر قرار می‌دهند عبارتند از عفونت‌های دستگاه ادراری، عفونت‌های مخمری، و عفونت‌ها یا بیماری‌های مقاربتی (STI/STDs)، مانند HPV، سیفلیس، سوزاک، تبخال.

ترشحات طبیعی واژن

دکتر میترا دلبخش، متخصص زنان و زایمان در مورد بیماری‌های زنان می‌گوید:  «ترشحات طبیعی واژن متشکل از ترشحات از غدد سباسه (غدد چربی پوست)، غدد عرق، غدد بارتولن و غدد -اسکن ریزش سلول‌های واژن و دهانه رحم ترشحات اندومتریال - میکروارگانیسم‌ها و محصولات متابولیکی آن‌ها ست. ترشحات واژینال به دلیل افزایش مقدار ترشحات سرویکس در نیمه سیکل زیاد می‌شود.»

عفونت‌های قارچی واژن

به گفته دکتر دلبخش، یکی از شایع‌ترین عفونت‌های واژینال کاندیدیازیس یا عفونت قارچی واژن است. عواملی که زنان را برای ابتلا به این گونه عفونت‌ها مستعد می‌کند مصرف آنتی بیوتیک، حاملگی، دیابت، استرس و بی‌خوابی است.

با توجه به اینکه حاملگی و دیابت هر دو با کاهش کیفی ایمنی سلولی همراه هستند می‌توانند باعث بروز بیشتر عفونت‌های قارچی واژن شوند. نشانه‌ها و علائم بیماری نیز معمولاً شامل خارش، ترشح و درد است

درمان عفونت قارچی

با مصرف دارو نشانه‌ها و علائم بیماری معمولاً بعد از دو - سه روز از بین می‌رود. درمان مکمل با یک استروئید ضعیف نیز در کاهش بعضی علائم آزار دهنده خارجی نیز مؤثر است.

واژینیت التهابی

واژینیت التهابی نوعی سندرم بالینی است که علت بروز آن ناشناخته است. زنان مبتلا ترشحات واژینال چرکی، سوزش، حساسیت واژن و درد دارند.

علائم شایع شامل خارش همراه با ترشحات واژن است. در ۳۰ درصد موارد ممکن است با وجود درمان، سوزش و درد و عود بیماری اتفاق بیفتد. ضمن آنکه در صورت عود در زنان یائسه می‌توان از مکمل هورمونی استفاده کرد.

کاندیدیازیس واژینال

به گفته این متخصص تعداد کمی از زنان ممکن است به کاندیدیازیس مبتلا شوند که در واقع به صورت ابتلا چهار بار یا بیشتر در یک سال تعریف می‌شود. سوزش به جای خارش، علامت غالب این بیماری است و تشخیص آن نیز با اسمیر و کشت قارچ است.

بسیاری اوقات اشتباه برداشت می‌شود که این افراد عفونت قارچی مزمن دارند؛ در صورتی که بسیاری از آن‌ها درماتیتتوپیک مزمن یا ولو -واژینیت آتروفیک دارند.

مصرف داروی ضد قارچ سبب بهبود علائم اولیه مزمن می‌شود. البته بیماران باید به مدت شش ماه روی دوز نگهدارنده دارو باقی بمانند و به این ترتیب ۹۰ درصد آن‌ها بهبود می‌یابند.

واژینیت آتروفیک

به گفته این متخصص، هورمون استروژن در حفظ اکولوژی نرمال واژن نقش مهمی دارد. بنابراین در زنان یائسه ممکن است واژینیت التهابی پیدا شود که همراه با ترشحات واژینال افزایش یافته و چرکی می‌شود.

 همچنین ممکن است هنگام مقاربت درد و خونریزی داشته باشند که علت آن نازک شدن و شکنندگی بافت واژن است. در این موارد درمان، داروهای هورمونی به مدت یک تا دو هفته تشخیص داده می‌شود.

 زگیل تناسلی

زگیل‌های تناسلی خارجی ناشی از عفونت با HPV هستند. . اغلب مواقع تیپ ۱۱۰۶ عامل بیماری است که از نوع کم خطر HPV شناخته می‌شود.

HPV انواع پر خطر هم دارد. خراش‌های جزیی که حین نزدیکی اتفاق می‌افتد باعث آسیب مخاط ناحیه تناسلی و تماس مستقیم ذرات ویروس موجود در بدن پارتنر با بافت آسیب دیده می‌شوند.

زگیل‌های تناسلی خارجی بسیار مسری هستند. بنابراین بیش از ۷۵ درصد پارتنرها پس از تماس دچار تظاهرات HPV خواهند شد.

هدف از درمان نیز از بین بردن زگیل است. چون امکان ریشه کن کردن عفونت ویروسی وجود ندارد.

 موفق‌ترین درمان مربوط به زمانی است که زگیل‌ها کوچک باشند. ضمن آنکه معلوم نیست درمان زگیل‌ها باعث کاهش انتقال HPV هم بشود یا خیر.

 انتخاب نوع درمان نیز بسته به محل، سایز، تعداد ویروس و. . دارد و معمولاً عود بر اثر فعال شدن مجدد عفونت تحت بالینی است تا بر اثر ابتلای مجدد از پارتنر جنسی.

تبخال تناسلی

تبخال تناسلی به صورت وزیکول‌های (تاول‌های ریز) گروهی مخلوط با زخم‌های کوچک دیده می‌شوند. درمان این بیماری با مصرف داروی ضد ویروس به مدت هفت تا ده روز است تا هنگامی که بهبودی کامل حاصل شود.

اگرچه این داروها باعث کنترل نسبی علائم و نشانه‌های هرپس (تبخال) بالینی می‌شوند ولی هنگامی که دارو قطع شد دیگر تأثیری بر ریسک عود بعدی و شدت آن ندارند.

کد خبر 761072

برچسب‌ها

پر بیننده‌ترین اخبار پزشکی

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha