همشهری آنلاین: اصل و نسب این غذا به کشور ایتالیا برمیگردد اما امروزه همه مردم با این رشتههای کوچک و بزرگ به خوبی آشنایی دارند و در سراسر دنیا حدود ۱۵۰ نوع پاستا در شکل و اندازههای مختلف دیده میشود. در ایران هم نمونههای خوب و با کیفیتی از این محصول با قیمت مناسب وجود دارند. آنها را فراموش نکنید.
غذایی کامل و اقتصادی
اگر میخواهید یک غذای کامل و اقتصادی نوشجان کنید که رنگ و لعاب خوبی دارد ماکارونی (اسپاگتی) بهترین انتخاب است. یک بسته ماکارونی ۷۰۰ گرمی حدود ۷۰۰ تا ۸۰۰ تومان قیمت دارد. نصف این مقدار به همراه گوشت قرمز و سبزیجات تازه مانند فلفلدلمهای، ذرت و قارچ برای یک خانواده چهار تا شش نفره کافی است. بنابراین با هزینهای مقرون به صرفه غذایی خوشمزه آماده میشود. قیمت پاستاهای شکلدار با وزن ۵۰۰ گرم نیز حدود ۶۰۰ تا ۷۰۰ تومان است.
نکته دیگر این است که شکلهای مختلف پاستا تنوع غذایی شما را بیشتر میکنند و هر بار میتوانید در ترکیب سوپ، سالاد و حتی لازانیا از ترکیبهای گوناگونی استفاده کنید یا حتی غذاهای تازهای یاد بگیرید که با پاستا درست میشوند.
پاستا برای گیاهخواران هم غذای مناسبی است و در کنار سویا و سایر سبزیجات نیازهای بدنشان را تامین میکند.
رنگ رخساره ماکارونی
شاید در بین قفسههای فروشگاههای مختلف ماکارونی رشتهای تیرهرنگی توجه شما را جلب کرده باشد یا شاید هم بدون توجه از کنارش گذشته باشید. به هر حال بهتر است بدانید که این نوع ماکارونی نسبت به سایر همخانوادههای خودش ارزش غذایی بیشتری دارد. رنگ تیره به دانههای سبوس مربوط میشود و نشان میدهد که ماکارونی با استفاده از آرد کامل گندم تهیه شده، ویتامینهای بیشتری دارد و سطح بالاتری از فیبر را در خود جای داده است.
روی بستهبندی برخی از ماکارونیها هم نوشته شده که با آرد سمولینا تهیه شدهاند. در واقع آرد سمولینا از گندمی تهیه شده که بیشترین پروتئین را دارد و ترکیب این آرد با سبوس محصولی با خواص بیشتر ایجاد میکند. گاهی هم برخی از تولیدکنندگان، ماکارونی را با ویتامینهای گروه ب، آهن و... غنی میکنند. ماکارونیهای غنی شده هم گزینههای خوبی برای خرید هستند.
وقتی ماکارونیهای تیره سبوسدار را میپزید متوجه میشوید که رنگشان با ماکارونیهای معمولی تفاوت چندانی ندارد و از لحاظ قیمت نیز اختلاف بینشان بسیار جزئی در حد ۱۰۰ تا ۲۰۰ تومان است. بنابراین بهتر است محصول مغذیتر را انتخاب کنید.
نواریها
فتوچینی و تالیاتلی دو نوع پاستای نواری هستند که از انواع معمولی کمی پهنتر هستند. گاهی میتوانید آنها را در رنگهای سبز و نارنجی هم پیدا کنید اما رنگ غالب، همان رنگ همیشگی پاستا ست.
صدفی، فنری
این گروه شامل پاستاهای فرمدار هستند که میتوانید حداقل ده اسم دیگر به آنها اضافه کنید؛ مانند پاستای سیم تلفنی، پاپیونی ساده یا لبه گرد، پیچ ضخیم، زنگولهای، چرخ کوچک، لازانت و... پاستاهای فرمدار فروش نسبتا خوبی دارند. البته انواع کوچکتر برای تهیه سوپ هم استفاده میشوند. گروهی از آنها هم رنگی هستند که غذای شما را زیباتر میکنند.
لولهایها
پاستاهای لولهای درشت یا آنهایی که لبه کناریشان مورب است، به «پنه» معروفند. به ماکارونیهایی که لبه مورب دارند «پنه ریگاته» میگویند. اگر با این اسامی آشنایی داشته باشید هنگام انتخاب غذا در رستورانهای ایتالیایی با یک نگاه به منو نوع غذا را کموبیش مجسم میکنید.
پاستای شکم پر
شبیه پیراشکیهای مربع شکل کوچکی است که داخل آن با گوشت، قارچ، پنیر و سبزیجات پر شده و داخل فریزر فروشگاهها نگهداری میشود. به این پاستاهای پر شده «راویولی» و «تورتلینی» میگویند. اگر از طعمش خوشتان نمیآید در خانه هم میتوانید خمیر این نوع پاستا را از لابهلای صفحات کتاب آشپزی پیدا کنید و راویولی خانگی بپزید. راویولیها وتورتلینیهای آماده را باید ۲۰ دقیقه در آب بجوشانید و بعد با هر سسی که دوست دارید سرو کنید.
نودلهای چینی
چینیها معتقدند که ماکارونی اولینبار در کشور آنها به وجود آمده و بعد مارکوپولو در بازگشت از سفرش آن را به مردمان ایتالیا معرفی کرده است. راست و دروغ این موضوع پای مورخان است اما به هر حال چینیها یک نوع رشته ویژه دارند که به آن «نودل» میگویند و در تهیه غذاهای مختلف از آن استفاده میکنند. نودلهای چینی در بستههای مربع شکل کوچک در بازار موجودند که با گوشت، مرغ یا سبزیجات طعمدار شدهاند و بیشتر به عنوان یک غذای آماده با قیمتی حدود ۶۰۰ تومان به فروش میرسند که البته وزنشان به طور تقریبی صد گرم است.
لازانیا
یکی از محبوبترین غذاها از خانواده ماکارونی است که در یک جمع کوچک خانوادگی یا حتی مهمانیها به عنوان یک غذای رسمی از آن استفاده میشود. شکل سنتی لازانیا ساده و شیری رنگ است اما چند سالی است که لازانیا با ادویههایی مانند پاپریکا، زعفران یا حتی سیر مزهدار میشود. البته چاشنی ویژه لازانیا و انواع پاستا «آویشن» است که معمولا داخل بسته لازانیا پیدا میشود. به تازگی هم لازانیاهایی به بازار آمدهاند که لبه کناری آنها کنگره شکل است و برخی از آنها نسبت به لازانیاهای رایج باریکتر هستند. لازانیاهای معمولی و طعمدار با وزن ۲۰۰ گرم حدود ۸۰۰ تومان قیمت دارند.
رشتههای سوپ
داخل بعضی از بستهها، ماکارونیهای نازک و خردشدهای وجود دارد که به آنها ماکارونی سوپ یا «ورمیشل» میگویند. این ماکارونی در سوپ شما لعاب خوبی ایجاد میکند و در نتیجه سوپ غلیظ میشود. اگر بگذارید سوپ حسابی پخته شود رشتههای ورمیشل کاملا حل میشوند. اگر از ظاهر رشتهای سوپ خوشتان میآید زمان پخت را کوتاهتر در نظر بگیرید.
اسپاگتی
نازکترین نوع پاستای رشتهای، ماکارونییا همان اسپاگتی است که ضخامتش حدود ۴/۱ میلیمتر است. سایر ماکارونیهای رشتهای ضخامت بیشتری حدود ۷/۱ تا دو میلیمتر دارند. معمولا روی بستهبندی ماکارونیها نوشته شده که ضخامتشان چقدر است. پس برحسب ذائقه هرکدام را که میپسندید انتخاب کنید. از بابت اینکه ماکارونیهای نازکتر ممکن است هنگام آبکشی له شوند، نگران نباشید. اگر به موقع آنها را از روی شعله بردارید هیچ مشکلی پیش نمیآید.
چند نکته
بیشتر ما عادت داریم برای تهیه سس ماکارونی از گوشت قرمز و سس گوجهفرنگی استفاده کنیم اما میتوانید تکههای مرغ پخته شده و سس سفید را جایگزین کنید. سیر، روغن زیتون، فلفل دلمهای رنگی، انواع پنیر و گیاهان معطر مانند ریحان و ترخون طعم ماکارونی همیشگی شما را تغییر و به ذائقهتان تنوع میدهند.
برای پخت ماکارونی قابلمه بزرگی در نظر بگیرید چون بعد از جوشیدن افزایش حجم پیدا میکنند و ممکن است به هم بچسبند.
لازم نیست که ورقههای لازانیا را قبل از پخت در آب بجوشانید. کافی است سس را آبدارتر درست کنید. لازانیاها را خشک روی هم بچنید و لابهلای آنها را با پنیر و سس رقیق پر کنید و بعد داخل فر بگذارید. میتوانید روی ظرف را با کاغذ فویل بپوشانید تا لازانیا کاملا نرم شود. این طرز پخت روشی ساده است که امتحانش ضرر ندارد.
به آب ماکارونی کمی نمک اضافه کنید اما روغن نریزید چون باعث میشود سس به خوبی جذب ماکارونی نشود. برای اینکه ماکارونیها به هم نچسبند میتوانید داخل آب کمی زرد چوبه اضافه کنید.
نظر شما