به گزارش همشهری آنلاین، برنامههای توسعهای نوشته و بودجه شهرداریها هم همهساله طبق همین برنامهها تدوین میشوند و پس از آن و بعد از رفت و برگشت میان شهرداری و شورای شهر در پارلمان محلی به تصویب میرسند و پس از تأیید فرمانداری برای اجرا ابلاغ میشوند، اما اگر میخواهید بدانید سیاستهای هر دوره از مدیریت شهری چه چیزی بوده باید به اعداد و ارقام بودجه سرک بکشید و ببینید اولویتهای هر دوره چه چیزهایی بوده است؛ چراکه شهرداریها براساس توان خود، یعنی میزانی که میتوانند بودجه را محقق کنند و سیاستهای کلان، بودجهبندی را انجام میدهند؛ به همین ترتیب در دورهای ملاحظه میکنید پروژههای بزرگ اجرا میشوند و در دوره دیگری پروژهای اجرا نمیشود و به نگهداشت شهر اکتفا میکنند. گاهی نیز شهرداری در دورهای میخواهد اقدام مهمیانجام دهد، اما توان تحقق بودجهای که بهتصویب رسانده را ندارد؛ ازاینرو پرونده خیلی از پروژهها بهدلیل عدمتوانایی در تحقق بودجه بسته میشود. علاوه بر همه این عوامل تورم هم نقش بسزایی در پیشبینی درست بودجه همان سال دارد و بدینترتیب در ماههای پایانی سال اصلاحیهای برای بودجه به شورای شهر آورده میشود تا نمایندگان مردم درباره آن تصمیم بگیرند.
نکته جالب آنکه اگر میخواهید اولویتهای هر دوره مدیریت شهری را بدانید کافی است لایحه بودجه را تورق کنید تا متوجه شوید کدام حوزه سهم بیشتری را از آن خود کرده است. شاید در قدم اول جالب باشد بدانید هر دوره مدیریت شهری چه رقمیاز بودجه را بهخود اختصاص داده است؛ از اینرو نگاهی به ۱۰سال اخیر مدیریت شهری میاندازیم تا ببینیم شیب بودجه در دهه اخیر چگونه بوده است؟
سالهای ۱۳۸۴ تا ۱۳۹۶
محمدباقر قالیباف در این دوره سکاندار شهرداری تهران بود؛ سالهایی که به اجرای پروژههای کلان معروف است. سال۱۳۹۰ رقم بودجه شهرداری تهران ۹,۲۹۴میلیارد تومان بوده است؛ رقم قابلتوجهی که در همان زمان امکان اجرای پروژههای مهم را فراهم میکرد. پس از آن در سال۱۳۹۱ رقم بودجه۱۰,۹۶۸، سال۱۳۹۲ معادل۱۳,۸۹۸، سال۱۳۹۳ معادل۱۵,۸۴۵، سال۱۳۹۴ معادل۱۷/۲۱۹و سال۱۳۹۵ معادل۱۷,۸۸۰ میلیارد تومان بوده است که افزایش ساخت و ساز عمرانی با این بودجه رقم خورد.
سال ۱۳۹۷
سال پایانی دوره مدیریت قالیباف رقم بودجه ۱۷,۹۰۰ میلیارد تومان بوده است که اجرای آن بر عهده ۲شهردار بوده و دوران گذار مدیریت شهری نام می گیرد. پس از آن یعنی در سال۱۳۹۷ رقم بودجه۱۷,۴۲۹ میلیارد تومان مشخص شد که به دلیل تغییر ۳شهردار از نیمه دوم سال۱۳۹۶ تا سال۱۳۹۷ بودجه بیشتر به نگهداشت شهر اختصاص پیدا کرد و حتی زنگ خطر تحقق تنها ۵۰درصد بودجه در نیمه سال۱۳۹۷ به صدا درآمد.
سال ۱۳۹۸ تا ۱۴۰۰
در این دوره پیروز حناچی، شهردار تهران بود و بودجه۲۴,۱۸۵ میلیارد تومان برای پایتخت در سال۱۳۹۸ به تصویب میرسد و در سال۹۹ نیز بودجه ۳۰,۵۷۴میلیاردتومانی در نظر گرفته میشود که همزمان با دوره کرونا و اجرای برخی از سیاستها بودجه شهرداری بهطور کامل محقق نمیشود. بودجه سال۱۴۰۰ نیز از سوی مدیریت شهری دوره پنجم با رقمی معادل۳۷,۷۰۰ میلیارد تومان به تصویب میرسد که با تغییر مدیریت در انتهای نیمه اول سال۱۴۰۰ این بودجه از سوی ۲شهردار اجرا شد.
سالهای ۱۴۰۰ تا ۱۴۰۲
بودجه سال۱۴۰۱ مدیریت شهری توسط علیرضا زاکانی به شورای شهر آورده شد. بودجهای معادل۵۰,۳۷۰ میلیارد تومان که به تصویب شورای شهر رسید و شهرداری تهران از تحقق ۱۴۰درصدی این بودجه خبر داد. اجرای پروژههای بزرگ و کوچکمقیاس آورده این بودجه بوده است. بر همین اساس شهرداری در سال۱۴۰۲ بودجه۷۵,۹۹۰ میلیارد تومانی را اجرا خواهد کرد که از این بودجه چیزی حدود ۱۰هزار میلیارد تومان به توسعه حملونقل عمومی و زیرساخت اختصاص پیدا می کند.
نگاهی به بودجه شهرداری تهران طی یک دهه اخیر
بودجه زبان عددی مدیریت شهری برای اعلام سیاستهای سال آینده خواهد بود، اما شاید مردم عادی متوجه این اعداد نشوند؛ از این رو سعی خواهد شد که در ادامه، بودجه شهرداری در سال۱۴۰۲ که در سامانه شفافیت نیز انتشار پیدا کرده را به نحو دیگر مورد بررسی قرار دهیم تا مردم هم بدانند امسال بناست چند پارک به شهرشان اضافه شود یا آنکه با اجرای این بودجه تا چه میزان باید منتظر رسیدن مترو باشند و به طور کلی شهر چقدر با گذشته متفاوت خواهد شد؟
نظر شما