مجموع نظرات: ۰
دوشنبه ۱ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۳:۱۱
۰ نفر

بعضی از تحقیقات نشان می‌دهند که رژیم غذایی ممکن است به جلوگیری از سرطان پروستات کمک کند اما غذاهایی که خورده می‌شود چه تاثیری بر کسانی دارد که همین حالا هم با سرطان پروستات زندگی می‌کنند؟

پروستات

همشهری آنلاین، سرطان پروستات یکی از شایع‌ترین سرطان‌ها در میان مردان است. هنگامی که به خاطر ابتلا به سرطان تحت درمان قرار می‌گیرید، بیش از هر زمانی مهم است که غذای مناسبی میل کنید.

غذایی که می‌خورید می‌تواند چشم‌انداز این بیماری سخت را تحت‌تاثیر قرار دهد اما رعایت رژیم غذایی متعادل هنگام ابتلا به بیماری می‌تواند بیش از همیشه دشوار باشد.

بدن شما تمام وقت در حال مبارزه با سرطان و ترمیم سلول‌هایی است که ممکن است بر اثر عوارض جانبی درمان‌هایی نظیر شیمی‌درمانی یا پرتودرمانی آسیب‌دیده باشند. در عین حال، بسیاری از درمان‌هایی که برای سرطان به کار گرفته می‌شوند، به‌ویژه شیمی‌درمانی، با عوارض جانبی همراه‌اند که توان و اشتهای شما را می‌گیرند.

پس چطور می‌توانید مطمئن شوید که تمام مواد مغذی، ویتامین‌ها و مواد معدنی لازم برای یک رژیم غذایی متعادل را دریافت می‌کنید؟ ما به شما کمک می‌کنیم.

چه غذاهایی بخوریم؟

شواهد در این زمینه چندان قوی نیستند، به این معنی که نمی‌توان با اطمینان گفت غذاهایی که در ادامه معرفی می‌کنیم کاملا تاثیرگذار خواهند بود اما از سوی دیگر بعضی تحقیقات نشان داده‌اند که این غذاها می‌توانند به کند شدن رشد سرطان پروستات و جلوگیری از بازگشت آن کمک کنند.  

سویا و دیگر حبوبات

سویا متعلق به گروهی از گیاهان است که حبوبات نامیده می‌شوند. بعضی موادشیمیایی موجود در دانه‌های سویا در دیگر حبوبات نظیر نخود، لوبیا قرمز و عدس نیز یافت می‌شوند.  

حبوبات منبع خوبی از پروتئین و دیگر مواد مغذی هستند که برای سلامت عمومی بدن لازم‌اند. میزان چربی این دسته از گیاهان پایین است و سه قاشق غذاخوری حبوبات پخته‌شده می‌تواند یک وعده از پنج وعده سبزیجاتی باشد که باید روزانه میل کنید.

چای سبز

با این رژیم غذایی مفید از سرطان پروستات پیشگیری کنید

نتایج بعضی تحقیقات حاکی از آن است که مواد شیمیایی موجود در چای سبز می‌توانند از رشد و پیشرفت سرطان پروستات جلوگیری کنند. اگر تصمیم دارید چای سبز بنوشید باید به مدت پنج دقیقه آن را دم کنید تا مطمئن شوید موادمغذی آن آزاد شده و طعمی کاملا قوی پیدا کرده باشد. اگر مشکل ادراری دارید از نوع بدون کافئین آن استفاده کنید زیرا کافئین می‌تواند باعث تحریک مثانه شود.  

گوجه‌فرنگی و لیکوپن

با این رژیم غذایی مفید از سرطان پروستات پیشگیری کنید

گوجه‌فرنگی حاوی یک ماده شیمیایی گیاهی به نام لیکوپن است. بعضی مطالعات نشان داده‌اند که خوردن گوجه‌فرنگی می‌تواند به محافظت در برابر رشد سرطان پروستات و سرطان پروستات تهاجمی کمک‌ کند. گوجه‌فرنگی پخته‌شده و محصولات فرآوری‌شده آن نظیر سس، سوپ، پوره و رب گوجه‌فرنگی به نسبت گوجه‌فرنگی تازه، منبع بهتری از لیکوپن هستند. به این دلیل که بدن لیکوپن گوجه‌فرنگی پخته یا فرآوری‌شده را راحت‌تر جذب می‌کند. سعی کنید از گزینه‌های کم‌نمک و کم‌شکر استفاده کنید، زیرا بعضی از کچاپ‌ها مقدار زیادی نمک و شکر در خود دارند.

لیکوپن همچنین در هندوانه، گریپ‌فروت صورتی و پاپایا یافت می‌شود. از آن‌جا که لیکوپن برای مدت طولانی در بدن ذخیره نمی‌ماند، باید غذاهای حاوی این ماده را به‌طور مرتب مصرف کنید.

کلم‌سانان

با این رژیم غذایی مفید از سرطان پروستات پیشگیری کنید

سبزیجات این گروه شامل کلم بروکلی، گل کلم، کلم بروکسل، کلم پیچ و شلغم هستند. این سبزیجات سرشار از ایزوتیوسیانات‌ها هستند که می‌تواند از بدن در برابر سرطان محافظت کند.

انار

بعضی مطالعات حاکی از آن است که آب انار می‌تواند برای مردان مبتلا به سرطان پروستات خوب باشد. اگر می‌خواهید آب انار مصرف کنید، نوع بدون شکر آن را امتحان کنید.  

چه غذاهایی را کمتر بخوریم؟

شواهدی وجود دارد مبنی بر این‌که خوردن بعضی غذاهای خاص ممکن است برای آقایان مبتلا به سرطان پروستات مضر باشد. نیازی نیست که این غذاها را به‌کل از رژیم غذایی‌تان کنار بگذارید. اگرچه برای دانستن تاثیر آن‌ها بر سرطان پروستات به تحقیقات بیشتری نیاز است اما حداقل می‌توانید آن‌ها را به میزان متعادل مصرف کنید.

لبنیات و کلسیم

با این رژیم غذایی مفید از سرطان پروستات پیشگیری کنید

غذاهای لبنی میزان کلسیم بالایی دارند. کلسیم برای قوی شدن استخوان‌ها و سلامت کلی بدن بسیار مهم است، بنابراین در رژیم غذایی‌تان روزانه به حدود ۷۰۰ میلی‌گرم کلسیم یا اگر تحت هورمون‌درمانی هستید به هزارو ۲۰۰ تا هزار و ۵۰۰ میلی‌گرم کلسیم نیاز دارید. مقادیر متعادلی از کلسیم و غذاهای لبنی ریسک ابتلا به سرطان پروستات پیشرفته را افزایش نمی‌دهند اما برخی مطالعات نشان داده که مصرف مقدار زیاد کلسیم می‌تواند با رشد و گسترش سرطان پروستات همراه باشد.  

گوشت

با این رژیم غذایی مفید از سرطان پروستات پیشگیری کنید

بعضی تحقیقات حاکی از آن هستند که خوردن بیش از حد گوشت قرمز ممکن است ریسک ابتلا به سرطان تهاجمی و پیشرفته پروستات را افزایش دهد، در حالی که تحقیقات دیگر هیچ ارتباطی میان این دو پیدا نکرده‌اند. با این حال رعایت رژیم غذایی حاوی گوشت قرمز کم و میوه و سبزیجات زیاد می‌تواند به کاهش رشد سرطان پروستات کمک کند.

سعی کنید در هفته بیش از ۵۰۰ گرم گوشت قرمز پخته شامل گوشت گاو و گوسفند نخورید. همچنین بهتر است از گوشت‌های فرآوری‌شده نظیر سوسیس، کالباس و بیکن دوری کنید.

مصرف مقادیر زیاد گوشت که در دمای بسیار بالا پخته شده مانند گوشت کبابی، سرخ یا گریل‌شده نیز می‌تواند خطر پیشرفت سرطان را افزایش دهد. این موضوع ممکن است به دلیل به وجود آمدن مواد شیمیایی ناشی از سوختن گوشت باشد که می‌تواند به سلول‌ها آسیب برساند. درنتیجه از خوردن مقدار زیاد گوشت که در دمای بالا پخته شده خودداری کنید.  

چربی

برای کارکرد درست بدن نیاز به مقداری چربی دارید اما مصرف مقدار بالای چربی می‌تواند باعث افزایش وزن شده و در نهایت منجر به بروز پروستات بدخیم و پیشرفته شود. انواع مختلفی از چربی وجود دارد. جایگزین کردن چربی‌های حیوانی با روغن‌های گیاهی می‌تواند به مردان مبتلا به سرطان پروستات کمک کند که زندگی طولانی‌تری داشته باشند.

همچنین بعضی از تحقیقات نشان می‌دهند که مصرف مقدار بالای چربی اشباع‌شده ممکن است با افزایش خطر بازگشت بیماری پس از جراحی و همچنین گسترش سرطان پروستات پیشرفته مرتبط باشد.  

تخم‌مرغ

با این رژیم غذایی مفید از سرطان پروستات پیشگیری کنید

نتایج تحقیقات نشان داده مردانی در هفته دو و نیم تخم‌مرغ یا بیشتر مصرف می‌کنند، ۸۱درصد بیشتر در معرض سرطان پروستات کشنده قرار دارند تا آن‌هایی که در هفته کمتر از نصف تخم‌ مرغ مصرف می‌کنند.

رژیم غذایی و سبک زندگی در طول درمان

درمان سرطان پروستات می‌تواند شامل نظارت فعال یا انتظار هشیارانه، هورمون‌درمانی، جراحی، شیمی‌درمانی، پرتودرمانی و دیگر روش‌ها باشد. بعضی از این درمان‌ها ممکن است با عوارض جانبی نظیر خستگی، حالت تهوع یا از بین رفتن اشتها همراه شوند. حفظ یک سبک زندگی سالم و فعال در طول درمان گاهی می‌تواند چالش‌برانگیز باشد اما قابل دستیابی است و می‌تواند به جلوگیری از عود بیماری کمک کند.

رژیم غذایی تنها بخشی از سبک زندگی سالم است. در این‌جا چند مورد دیگر را آورده‌ایم که باید به خاطر بسپارید:

 با شرکت در فعالیت‌های اجتماعی یا حضور در یک گروه پشتیبانی فعال بمانید.

 وزن متعادل‌تان را حفظ کنید. چاقی با نتایج منفی در مردان مبتلا به سرطان پروستات مرتبط است.

 ورزشی که از آن لذت می‌برید را انتخاب کرده و آن را به بخشی از برنامه روزانه خود تبدیل کنید. پیاده‌روی، شنا و بسیاری از ورزش‌های دیگر گزینه‌های خوبی برای شما هستند.

 مصرف الکل و محصولات دخانی نظیر سیگار را کاهش دهید یا متوقف کنید.  

نکاتی برای تغذیه در طول درمان سرطان پروستات

وزن خود را در حالت متعادل حفظ کنید. برای بسیاری از مردان این موضوع به معنی جلوگیری از کاهش وزن با دریافت کالری کافی روزانه است و برای مردان دارای اضافه‌وزن، به معنی کاهش وزن. اگر سعی در کاهش وزن دارید، باید این کار را در حد متعادل انجام دهید.

مواد مغذی ضروری مورد نیاز بدن نظیر پروتئین، کربوهیدرات، فیبر، ویتامین‌ها، موادمعدنی و همچنین آب را به میزان کافی دریافت کنید. با این کار نه تنها عملکرد بدن بهبود می‌یابد، بلکه احساس بهتری خواهید داشت.

تا جایی که می‌توانید فعال باشید. اگر بیش از حد بنشینید یا بخوابید، ممکن است توده عضلانی خود را از دست دهید و چربی بدن‌تان افزایش پیدا کند. بنابراین فعالیت‌هایی مانند پیاده‌روی روزانه می‌تواند بسیار کمک‌کننده باشد.

عوارض جانبی درمان سرطان پروستات و تغذیه

درمان سرطان بیشتر باعث بروز عوارض جانبی نظیر تهوع، ایجاد زخم در دهان و تغییر مزه غذاها شده و خوردن و آشامیدن را دشوار می‌کند. با دنبال کردن این نکات می‌توانید مواد غذایی مورد نیاز بدن را راحت‌تر به دست آورید.

 اگر مزه آب برایتان نامطبوع است، از مواردی نظیر سوپ، چای، شیر یا جایگزین‌های آن مثل شیر بادام و یا نوشیدنی‌های ورزشی استفاده کنید. یا به سادگی چند برش میوه تازه به آب اضافه کنید تا طعم بهتری پیدا کند.

 اگر غذا برایتان بی‌مزه است سعی کنید از ادویه‌هایی نظیر سیر، رزماری و شوید استفاده کنید.

 سعی کنید در طول روز به جای وعده‌های غذایی بزرگ، تعداد وعده‌های بیشتر و مقدار کمتری میل کنید.

 اگر در دهان‌تان طعم فلز احساس می‌کنید می‌توانید قرص نعنا بمکید، آدامس بجوید یا میوه‌های تازه از خانواده مرکبات را امتحان کنید.

 اگر دهان‌تان زخم شده یا عفونت لثه دارید، از مخلوط‌کن برای صاف و نرم کردن سبزیجات و گوشت‌ها استفاده کنید. همچنین می‌توانید میوه‌ها را آبگیری کنید یا اسموتی درست کنید.

بعضی عوارض جانبی با دارو قابل درمان‌اند، درنتیجه با پزشک خود در این باره مشورت کنید.

کد خبر 762048
منبع: همشهری آنلاین

برچسب‌ها

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha