همشهری آنلاین، حالا با این اوصاف خاصیت تعدادی از آنها را بازگو میکنیم تا با دنیای عجیب و خارقالعادهشان بیش از پیش آشنا شوید.
گندم و همه ویتامینهای «ب»
قدیمیها میگفتند گندم برکت خانه است. حتما یک چیزهایی میدانستهاند که میگفتند سفره بینان گندم نشستن ندارد. گندم دمدست شماست. با همه خواصش، ارزان است و راحت. میتوانید هم نانش را بخورید و هم آشش را. گندم جدای همه خواصش مانند پروتئین، کلسیم، پتاسیم و… خانواده بزرگ ویتامینها را هم در خود دارد. ویتامین ب ۱، ب ۲، ب ۳، ب ۴، ب ۵، ب ۶، ب ۹، ب ۱۲ و ب ۱۵.
گروه ویتامینهای ب باعث ایجاد تعادل عصبی در فرد میشوند. ویتامین ب ۱، در ایجاد تعادل عصبی کمک و از یبوست و بیماریهای بربری جلوگیری میکند. ویتامین ب ۲ در تنفس بافتها دخالت دارد. ویتامین ب ۳ به صورت کوآنزیم در مکانیسم سوخت و ساز مواد هیدروکربنه کمک میکند. ویتامین ب ۵ اثر محافظی روی پوست، ناخن و مو دارد.
ویتامین ب ۶ در تشکیل هموگلوبین خون دخالت میکند و باعث تثبیت منیزیم در بدن میشود. ویتامین ب ۱۲ ضدکم خونی و مقوی قلب است. ویتامین ب ۱۵ مقوی قلب و عامل محافظ قلب است. باز هم ویتامین میخواهید، خب گندم بخورید. حداقل در هفته سه تا چهار وعده غذاییتان را به این منبع بزرگ ویتامین اختصاص دهید.
تره، تیرآهن
شنیدهاید میگویند یک سال بخور نان و تره یک عمر بخور نان و کره. البته که این ضربالمثل کاربرد دیگری دارد ولی شما فقط به قسمت تره و خوردنش توجه کنید. اصلا نه یک سال بلکه همه عمرتان را بخورید نان و تره! درباره تره چقدر میدانید. اصلا میدانید چقدر آهن دارد؟ نمیدانید؟
شاید کمتر کسی تصور کند که تره منبع غنی آهن است و برای بیماران کمخون یک سبزی فوقالعاده مفید است، اما کارشناسان تغذیه معتقدند تره هم میتواند نقش اصلی را در رژیم غذایی کمخونها ایفا کند. نقش اصلی آهن در بدن جای گرفتن در داخل مالیکولکرویات سرخ خون است و قابلیت اصلی آن حمل و نقل اکسیژن از ریه به بافتهای مختلف خون است. پس با خوردن تره در وعدههای غذاییتان میتوانید کمخونیتان را برطرف کنید. نیمی از جمعیت جهان از فقر آهن خفیف تا شدید رنج میبرند ولی نمیدانند بیشتر سبزیجاتی که در یخچالهایشان نگهداری میکنند، بهترین منبع آهن هستند.
کارخانه الیاف گیاهی
ژنخودفرنگی چه کاربردی در غذاهای شما دارد؟ فقط برای تزئین و اینکه یک گوشه ظرف غذا را زیبا کند و بعد هم خورده و نخورده برود درون سطل زباله؟
نخودفرنگی در بین گیاهان خانواده «گلومینوز» بهترین است. فیبر محلول در آب نخودفرنگی باعث تحریک بدن برای کاهش کلسترول بد یعنی (L.D.L) میشود. در هر نیم پیمانه نخودفرنگی پخته حدود ۷/۲ گرم فیبر محلول وجود دارد. فیبر همچنین باعث کنترل قند خون میشود و غذای مناسبی برای اشخاص مبتلا به بیماری قند هم به شمار میرود.
گردو؛ رگ بازکن
نان، پنیر و گردو بهترین صبحانه قدیمیها بود. آن زمان که خوردن کیک، آبمیوه و کورن فلکسهای مختلف هنوز مد نشده بود نان، پنیر و گردو بهترین صبحانه و حتی عصرانه بود. کمی دقت کنید. قلبهای سالم قدیمیها را به یاد بیاورید، خودتان دستتان میآید که از فواید گردو خوردن است. گردو یکی از مهمترین منابع چربیهای اشباعنشده است. حدود ۱۵ درصد چربی موجود در گردو چربی اشباعنشده مفید است. کارشناسان معتقدند افزایش دریافت گردو با غلظت اشباعنشده در وعده غذایی، تاثیرات مثبتی روی میزان بالای کلسترول و دیگر فاکتورهای خطرناک قلب و عروق دارد.
علاوه بر چربیهای اشباع نشده محافظ قلب، تراکم امگا ۳ موجود در گردو به بیماری قلبی عروقی کمک میکند. امگا ۳ از ضربان نامنظم قلب و لختهشدن خون در شریانها جلوگیری میکند.
دانههای پرخاصیت
پای فوتبال خیلی میچسبد؛ مخصوصا آفتابگردانش. حالا که دوباره مسابقات فوتبال شروع شده هیچ بهانهای ندارید که تخمه آفتابگردان نخورید. البته یادتان باشد منظور ما تخمهای است که نمک نداشته باشد وگرنه نفرین شما نصیب ما میشود.
تخمه آفتابگردان به دلیل ویتامین E زیادی که دارد از ابتلا به بیماریهای قلبی و عروقی جلوگیری میکند. ویتامین E موجود در تخمه آفتابگردان از اکسید شدن کلسترول جلوگیری میکند. کلسترول بعد از اکسید شدن به دیواره رگهای خونی میچسبد و باعث گرفتگی، حمله قلبی و سکته میشود؛ بنابراین خوردن تخمه آفتابگردان به بیماران قلبی توصیه میشود. همچنین تخمه آفتابگردان به خاطر داشتن ویتامین E اولین آنتیاکسیدان حلکننده چربی هم هست.
پسته؛ دشمن سرطان
پسته گران است میدانیم ولی اگر بدانید با خوردن یک بار در هفته آن میتوانید جلوی سرطان را بگیرید دیگر بیخیال قیمتش میشوید و حتما این سپر سرطان را در ظرف تنقلاتتان میریزید. پسته منبع غنی گاما- توکدفرول نوعی از ویتامین E است و مثل یک آنتیاکسیدان عمل میکند.
پژوهشگران معتقدند آنتیاکسیدان موجود در پسته، سلولها را از آسیب ناشی از مولکولهای مضر محافظت میکند که میتواند جلوی ابتلا به سرطان را بگیرد. البته پوست تازه پسته هم مثل خود مواد درونش آنتیاکسیدان دارد. پوست سبز پسته غنی از ترکیبات فنولیک است. آنتی اکسیدان موجود در پسته همچنین از التهاب خونی و عروقی و تصلب شرایین جلوگیریمیکند.
نظر شما