پیدا کردن مغازه لوازم خانگی‌آقا شیخ «ابوالفضل رشکی»، کاسب امین و مردمدار محله یاخچی‌آباد چندان دشوار نیست؛ چون اکثر اهالی او را می‌شناسند و فی‌الفور آدرس دقیق محل کسب‌وکارش را می‌دهند.

نیکنام

همشهری آنلاین _ رضا نیکنام : در خیابان شهید اصلانی یاخچی‌آباد، یک مغازه است که روی تابلواش نوشته شده ١٧شهریور که البته به نظر می‌رسد انتخاب این نام بی‌ارتباط با واقعه هفده شهریور سال ۵۷ معروف به جمعه سیاه و شهادت جمعی از شهروندان نباشد؛ آقا شیخ رشکی، از افراد انقلابی در دوران طاغوت بوده که همچنان با همان روحیه به مردم و نظام خدمت می‌کند.

این کاسب هم محله‌ای اینقدر بین مردم اعتبار و جایگاه دارد که گاهی وقت‌ها به اصرار اهالی و متولیان مسجد صاحب‌الزمان (عج) و در غیاب امام جماعت محل، پیشنماز می‌شود و همه به او اقامه می‌کنند. او کاسب خیر و نیکوکار، امین و مردمداری است که به چهره‌ای محبوب نزد اهالی یاخچی‌آباد تبدیل شده است. در این زمینه ضمن گپ و گفت با او پای حرف و سخن مردمی می‌نشینیم که شیخ محله را به خوبی می‌شناسند.

خواندنی‌های بیشتر را اینجا دنبال کنید

چند اصل مهم در زندگی یک حاجی‌بازاری 

آقاشیخ«ابوافضل رشکی»کاسب هم‌محله‌ای داخل مغازه‌اش را باپیام‌های دینی و اخلاقی به ویژه عفاف و حجاب تزئین کرده است. می‌گوید که چند اصل در زندگی یک بازاری و کاسب وجود دارد. یکی خدا، دیگری علم و بعد مردمداری.حاج آقا هر روز صبح طبق عادت ۶۰ساله‌اش کرکره مغازه را بالا می‌برد و بعد از قرائت چند خط قرآن، کار را آغاز می‌کند. این کاسب قدیمی و دست به خیر، بعد از مرتب کردن مغازه و رسیدگی به حساب‌ها عادت دارد تا آمدن مشتری مطالعه کند. چون معتقد است کاسبی که اهل کتاب نباشد و از اوضاع اطرافش مطلع نباشد کاسب نمی‌شود:«سال‌ها در مساجد بازار و محل پای منبر بزرگان زیادی نشسته‌ام و درس زندگی را آموخته و یاد گرفته‌ام که در برابر محیط اطرافمان بی‌تفاوت نباشیم. یک بار از حاج آقایی درباره چرایی روشنگری‌های ایشان درباره رژیم طاغوت برای بازاری‌ها پرسیدیم که پاسخ دادند:«کاسب دوست خداست. دوست خدا باید حقیقت را بداند و هر کسی را که گمراه است روشن کند.»

وقتی صحبت از کارهای خیر می شود آقاشیخ ابوالفضل سرش را پایین می‌اندازد و پس از مکثی کوتاه می‌گوید:«آدم ها با نیت هایشان زندگی می کنند. این نیت است که عمق عمل را مشخص می کند و بازخوردش وارد زندگی آدم می شود. امیدوارم نیت و عمل ما یکی باشد. من هم با خودم قرار گذاشتم در راه رضای خدا و خلقش کار کنم. تا امروز تلاش کرده ام بر این نیت استوار بمانم.»

کاسب باید حبیب خدا باشد

«احمد مقصودی» از جوانان فعال محله یاخچی آباد می‌گوید:«برخلاف ظاهر جدی، آقاشیخ ابوالفضل، آنقدر مهربان و دلسوز است که در کلام و گفتارش می‌توان به صفای دل و روح صیقل یافته اش پی برد. اگر بخواهیم از سبک زندگی، اخلاق و رفتارش تعریف کنیم، آقا شیخ فوری حرف را عوض می‌کند و انگارنه‌انگار. درعوض آدم‌هایی را معرفی می‌کند که عقیده دارد از همه لحاظ بر او ارجحیت دارند.»

 ابتکار کاسب نیکوکار یاخچی‌آباد برای ترویج کتابخوانی | اهالی پشت‌ سر کاسب محله نماز می‌خوانند

مقصودی اضافه می‌کند:«حاج آقا رشکی، اعتقاد دارد که در کسب‌وکار باید رضای پروردگار را در نظر داشته باشیم و به معنای واقعی کلمه «حبیب الله» باشیم؛ یعنی کاسبی که دوست وحبیب خدا باشد و با عدالت وانصاف با مردم برخورد کند و همچنین مردم ازدست و زبان او در امان باشند.»

 ابتکار کاسب نیکوکار یاخچی‌آباد برای ترویج کتابخوانی | اهالی پشت‌ سر کاسب محله نماز می‌خوانند

مهمترین ویژگی شیخ؛ مراقبت و خودسازی

حاج‌ «محمد گودرزی» دبیر شورایاری محله یاخچی‌آباد می‌گوید: «جایگاه پیشنماز مسجد بالاست و به همین راحتی‌ها به‌دست نمی‌آید. فردی که به‌جای امام جماعت مسجد مسئولیت قبول می‌کند و از همه مهمتر مردم پشت سر او نماز می‌خوانند باید ویژگی‌هایی را داشته باشد. درجه و مقامی که آقا شیخ ابوالفضل رشکی، کاسب ساده دل محله به‌دست آورده شایسته هر کس نیست. به نظر من این قبیل آدم‌ها محبوب خدا شده‌اند و به همین دلیل در قلب دیگران نفوذ پیدا می‌کنند. او اهل مراقبت و خودسازی است و در طول این سال‌ها خیلی‌ها پای درس اخلاق او نشسته‌اند.»

 ابتکار کاسب نیکوکار یاخچی‌آباد برای ترویج کتابخوانی | اهالی پشت‌ سر کاسب محله نماز می‌خوانند

حاج آقا گودرزی، پاکی، صداقت و درستی اخلاق شیخ ابوالفضل را راز محبوبیت او بین مردم و رسیدن او به این جایگاه عنوان می‌کنند. شیخ، اجناس و کالاهای مغازه را با قیمت ارزان و مناسب به مردم می‌فروشد، هر چند از این معامله سود ناچیز و کمی به‌دست می‌آورد، اما این پول و سرمایه آنقدر با خود خیر و برکت دارد که بتواند خرج و مخارج خانواده‌اش را تامین کند.

خیلی هوای جوانان محل را دارد

«مژگان بیجنوند» از بانوان فعال اجتماعی محله یاخچی‌آباد می‌گوید:«آقا شیخ ابوالفضل، علاقه زیادی به جوانان محله دارد و برای همین وقتی آنها برای خرید لوازم و کالای خانگی پا به مغازه‌اش می‌گذارند، شرایط مناسب و عادلانه‌ای برای آنها در نظر می‌گیرد که ابتدای زندگی به‌سختی نیفتند و با خیال راحت بتوانند اسباب و لوازم خانه‌شان را تهیه کنند و با خود ببرند.»

 ابتکار کاسب نیکوکار یاخچی‌آباد برای ترویج کتابخوانی | اهالی پشت‌ سر کاسب محله نماز می‌خوانند

بیجنوند اضافه می‌کند:«کاسب قدیمی محله یاخچی آباد با مشتری‌ها مدارا می‌کند و شرایط مالی و مشکلات اقتصادی آنها را در نظر می‌گیرد برای همین است که در پرداخت به موقع حساب دفتری سخت نمی‌گیرد. تابه‌حال پیش نیامده مشتری‌های او ناامید و دلسرد شوند. اگر بفهمد همسایه یا یکی از اهالی دچار مشکل مالی شده هوای آنها را بیشتر دارد و اگر حساب دفتری داشته باشند بهشان اعلام می‌کند که نگران نباشند و تا زمانی که چرخ زندگی‌شان روی غلتک نیفتاده از آنها پولی نمی‌گیرد.»

 ابتکار کاسب نیکوکار یاخچی‌آباد برای ترویج کتابخوانی | اهالی پشت‌ سر کاسب محله نماز می‌خوانند

تشویق مردم به مطالعه و کتابخوانی

حاج«ابوالفضل رشکی» ساعت‌هایی از روز را به مطالعه و کتابخوانی اختصاص می‌دهد. از کتاب‌های دینی و مذهبی تا ادعیه و مناجات. البته هر وقت خواندن کتابی را به‌پایان می‌رساند آن را به دیگران هدیه می‌دهد تا آنها نیز بخوانند و از مطالب آن بهره‌مند شوند. بی‌جنوند، از نزدیک شاهد فعالیت‌های خیرخواهانه کاسب قدیمی محله بوده و دراین‌باره می‌گوید:« طرح هدیه کتاب مدت‌هاست که در فروشگاه ١٧ شهریور اجرا می‌شود. کتاب‌های اهدایی در محل گذر عابران قرار می‌گیرد تا مردم طبق علاقه خود کتابی را بردارند، به خانه ببرند و بخوانند. تعدادی از این کتاب‌ها را شیخ ابوالفضل و بقیه را هم ساکنان محله اینجا می‌آورند تا به‌دست مردم برسد.» آقا شیخ تاکنون بیش از هزاران عنوان کتاب خوانده شده را به مردم اهدا کرده است تا به نوعی آنها را به مطالعه و کتابخوانی تشویق کند.

کد خبر 764641

برچسب‌ها

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 1
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • IR ۲۰:۳۰ - ۱۴۰۲/۰۳/۱۷
    0 0
    چقدر کم پیدا میشه این روزا کاسب صادق