به گزارش همشهری آنلاین و به نقل از ساینس الرت، در ۲۵ ژوئن ۲۰۲۳، خدمهای متشکل از چهار داوطلب وارد یک زیستگاه شبیهسازی شده مریخ شدند که بیش از یک سال از آن خارج نخواهند شد. ماموریت آنها کسب اطلاعات بیشتر در مورد تدارکات - و روانشناسی انسان - برای زندگی طولانی مدت در سیارهای دیگر (بدون ترک زمین) است.
این ماموریت «CHAPEA» (آنالوگ کاوش سلامت و عملکرد خدمه) نامیده میشود و اولین شبیهسازی از سه شبیهسازی برنامهریزی شده تا سال ۲۰۲۶ است که هر کدام به تدریج چیزهای بیشتری در مورد آنچه برای موفقیت پروازهای فضایی طولانیمدت انسان لازم است به دانشمندان میآموزد.
«CHAPEA» در مرکز فضایی جانسون ناسا در هیوستونِ تگزاس مستقر است. این زیستگاه که «Mars Dune Alpha» نام دارد، یک فضای زندگی پرینت سهبعدی به مساحت ۱۷۰۰ فوت مربع است که در آن خدمه زندگی، کار، ورزش و خواب را تجربه میکنند و آزمایشهایی انجام خواهند داد.
از طریق جادوی واقعیت مجازی، این ماموریت همچنین شامل فعالیتهای وسایل نقلیه اضافی (EVA) میشود که در آن اعضای خدمه برای مدت کوتاهی زیستگاه خود را ترک میکنند تا وارد یک محوطه مجاور با ماسه قرمز شوند. آنها باید برای این پیادهرویهای فضایی شبیهسازی شده لباس فضایی بپوشند.
این چهار نفر خدمه کلی هاستون (زیستشناس)، راس براکول (مهندس سازه)، ناتان جونز (پزشک) و آنکا سلاریو (میکروبیولوژیست نیروی دریایی) هستند. آنها باید همان آزمونهایی را بگذرانند که کاندیدای فضانوردی قبل از ماموریت انجام میدهد.
گریس داگلاس، محقق اصلی «CHAPEA» درست قبل از ورود داوطلبان به زیستگاهشان گفت: دانشی که اینجا به دست میآوریم به ما کمک میکند انسانها را به مریخ بفرستیم و آنها را ایمن به خانه بازگردانیم.»
در این ماموریت چیزهای بیشتری از یک مکان شبیهسازی شده وجود دارد. خدمه فقط با تاخیر زمانی قادر به برقراری ارتباط با دنیای خارج خواهند بود. در مریخ، پیامها تا ۲۲ دقیقه طول میکشد تا به زمین برسند، و این محدودیت برای «CHAPEA» اعمال میشود (یعنی ۴۴ دقیقه تاخیر برای رفت و برگشت پیام.)
خدمه همچنین رژیم غذایی از غذاهای خشکشده یخزده دارند، درست مانند آنچه فضانوردان مریخی باید بخورند. فعالیتهایشان هم مطابق برنامههای یک ماموریت واقعی است.
دانشمندان ناسا چیزهای مهمی در مورد جنبههای فیزیکی و رفتاری یک ماموریت در مریخ خواهند آموخت. حتی خود زیستگاه نیز با در نظر گرفتن ماموریتهای فضایی طراحی شده است.
البته «CHAPEA» نمیتواند همه چیز را شبیهسازی کند. برای مثال، خدمه مجبور نیستند با جاذبه مریخ مقابله کنند. اما چالشهای غافلگیرکننده مانند خرابی تجهیزات یا کمبود آب وجود خواهد داشت.
بیشتر بخوانید:
در نهایت، ایده «CHAPEA» این است که بیاموزد چه چالشهای رفتاری انسانی ممکن است در یک ماموریت بزرگ ایجاد شود. با تمرین در اینجا روی زمین، ناسا میتواند آمادگی بیشتری برای فضانوردان آینده مریخ داشته باشد.
خدمه «CHAPEA» در جولای ۲۰۲۴ از انزوا خارج خواهند شد.
نظر شما