همشهری آنلاین-ابوذر چهل امیرانی: صدها سال است که مسلمانان با تأسی از اهداف این روز تاریخی و حماسهساز، زیر خیمه و بیرق حسینی عزاداری میکنند و اتحاد خود را به نمایش میگذارند. تعداد زیادی از شهروندان هم با برپایی غرفهها و تکیههایی که در بین مردم به ایستگاههای صلواتی معروف است، از دستهجات و رهگذران پذیرایی میکنند. فلسفه برپایی این ایستگاهها، کاهش خستگی از عابران در مسیر خانه تا مساجد و حسینیهها با یک لیوان چای و شربت است. بیشتر این ایستگاهها در گذشته، از طرف هیئتهای مذهبی در معابر برپا میشد، اما چند سالی است شهروندان برای شادی روح اموات خود هم اقدام به برپایی این غرفهها میکنند که اقدامی ارزشمند است.
قصههای خواندنی تهران را اینجا دنبال کنید
گاهی اوقات هم جلو این ایستگاهها، محافل عزا برپا میشود و غرفهها حالت تکیه هم به خود میگیرد. با این توصیف، برپایی ایستگاههای صلواتی در معابر مزایا و ارزشهای فراوانی دارد و از اقدامات تأثیرگذار در ماههای محرم و صفر به حساب میآید که حداقل اثر آن، پذیرایی از عابران خسته یا مسافرانی است که دنبال مقصد میگردد اما بیتوجهی به برخی مسائل، ممکن است اجر برپاکنندگان این ایستگاهها را کم کند. مسائلی که همگان از آنها باخبرند و بر زبان میآورند، اما از آنجا که چنین اقدامی در ماه عزیز محرم و برای ارادت به ائمه اطهار(ع) انجام میشود، کمتر در محافل بزرگی همچون مساجد و رسانهها عنوان میشود.
از اینرو ممکن است تداوم انجام برخی کارها و شفاف نشدن مسائل و مشکلات موجود، به فلسفه و ارزش برپایی این ایستگاهها ضربه بزند. ایجاد سدمعبر به دلیل برپایی ایستگاههای صلواتی در مسیر عبور و مرور خودروها و عابران، ایجاد ترافیک و شلوغی به خاطر حضور شهروندان در نوار میانی خیابانها و بزرگراهها برای پذیرایی از رانندگان و مسافران، بیتوجهی برخی افراد و رها کردن ظروف در معابر و کمتوجهی مسئولان برخی ایستگاهها به جمعآوری آنها، اتصالات برقی و ایجاد خسارت به ادارات برق یا مشترکان به دلیل بهرهگیری غیرقانونی و غیرمجاز از تیرهای برق برای تأمین روشنایی ایستگاهها و اطراف آن، مسدود کردن راهها در زمان برپایی مجالس عزا در مقابل ایستگاهها، سرریز شدن آب جویها در معابر به خاطر قراردادن داربست ایستگاهها در نهرهای آب، ایجاد سرو صدا و آلودگی صوتی در نیمههای شب به دلیل پخش نوحه با صدای بلند و تجمع بیدلیل برخی افراد در کنار ایستگاهها، از مسائل و مشکلاتی است که متأسفانه برخی از این غرفهها یا مسئولان ناخواسته به دیگران تحمیل میکنند.
با اینکه همه ساله ادارههای تبلیغات اسلامی مستقر در مناطق، پیش از ماه محرم جلساتی برپا و از مسئولان هیئتهای مذهبی میخواهند چنین مشکلاتی برای دیگران ایجاد نکنند و مسئولان انتظامی و اداره راهنمایی و رانندگی توصیههای لازم را در این زمینه به متولیان میدهند، اما هر ساله شاهد بروز این مشکلات در محلهها هستیم. در چنین وضعیتی، در وهله اول مسئولان و بانیان ایستگاههای صلواتی میتوانند به کاهش یا حل مشکلات موجود بپردازند و بعد از آن از عزاداران بخواهند خللی در رفتوآمد خودروها و عابران ایجاد نکنند.
از آنجا که هنوز هم پس از صدها سال از واقعه عاشورا، بشریت تشنه درسهای «مکتب عاشورا» است، نباید عزاداریها و خدمات ما موجب بروز مشکلاتی در زندگی دیگران شود.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
*منتشر شده در همشهری محله منطقه ۱۱در تاریخ ۱۳۹۴/۰۷/۱۲
نظر شما