به گزارش همشهری آنلاین، ورزش در دنیای امروز تلفیقی از تفکر و قوای جسمی است، پس طبعاً کسی میتواند در این میدان بهعنوان نفر نخست معرفی شود که از هر دوعنصر بهدرستی سود ببرد. در چنین شرایطی ورزشی پا به میدان گذاشته که تلفیق توان ذهنی و جسمی را نشان میدهد. ورزشی با عنوان شطرنج بوکس. این رشته عجیب که کمتر از 10 سال از عمر آن سپریشده به طور کامل قدرت ذهنی و فیزیکی را در کنار یکدیگر قرار داده است. هر چند این ورزش در ابتدا کمی عجیب به نظر میرسد، اما دارای جذابیتهای خاصی است که موجب شده طرفداران آن سال به سال افزایش یابند. این ورزش تابع قوانین خاصی است که از دو رشته شطرنج و بوکس برداشته شده و در قالب قانونی مجزا تعریف شده است. مسابقات قهرمانی این ورزش خاص هر سال با حضور ورزشکارانی از سراسر دنیا برگزار میشود که آخرین دوره آن برمیگردد به نوامبر 2009 و مسابقات قهرمانی این ورزش در سال 2010 نیز تا چندی دیگر در آمریکا برگزار خواهد شد.
در سال۱۹۹۲ کتابی با عنوان «سهگانه» توسط نویسنده آمریکایی نیکو پول به رشته تحریر درآمد. داستان این کتاب، روایت به مردانی بود که توسط شطرنج آینده را ترسیم میکردند و مناسبات سیاسی را تغییر میدادند. اتفاقاتی که در این داستان رقم میخورد از ذهن این مردان تراوش میکرد. درواقع تفکر با کمک قوای جسمی قادر به ثبت تاریخ میشدند. لپه رابینگ یکی از هنرمندان هلندی با الگوبرداری از این کتاب تصمیم گرفت ورزشی را ابداع کند تا تلفیقی باشد از قدرت ذهن و جسم و هر دوعنصر را در کنار یکدیگر قرار داده و به تصویر بکشد. به عقیده او، شطرنج و بوکس نقاط مشترک بسیاری دارند. رابینگ میگوید: «شطرنج و بوکس شباهتهای زیادی دارند. زمانی که شما سرباز را حرکت میدهید درست مثل این است که ضربه تند و کوتاه میزنید. هر زمانی اسب را حرکت میدهید گویی ضربه هوک به حریفتان میزنید و هنگامی که با وزیرتان مانور میدهید، حریف ناکاوت میشود.» وقتی دو ورزش شطرنج و بوکس در یک ورزش جمع میشود، فشار زیادی را به ورزشکار تحمیل میکند. فرانک یکی از ورزشکاران شطرنجبوکس درباره این ورزش میگوید: «برای حضور در یک بازی ساعتها در یک استادیوم به تقویت ماهیچهها و ذهنم میپردازم. در این ورزش ۹۰درصد مسائل به ذهن برمیگردد. در واقع وقتی در یک ورزش شکست میخوری که قبلا از لحاظ ذهنی شکست خورده باشی. لازمه این ورزش قدرت بدنی خوب در کنار ذهنی قدرتمند است. افرادی میتوانند در این رشته فعالیت داشته باشند که علاوه بر قدرت بدنی حداقل اطلاعاتی در مورد مسابقات شطرنج داشته باشند.» این ورزش در اروپای شرقی، مرکزی و آمریکا طرفداران زیادی دارد و فدراسیون جهانی آن (WCBO) در نظر دارد تب آن را به کشورهای دیگر قارهها نیز منتقل کند. آنها میگویند: شطرنجبوکس بهترین ورزش برای روشنفکران و بهترین ورزش از نوع درگیری و شعار آن: «نبرد در رینگ مسابقه و جنگ روی صفحه شطرنج» است.
شطرنجبوکس در حال رشد
شاید برای بسیاری این سوال پیش بیاید که چرا باید به این ورزش پرداخت؟ دیوید اپتو یکی از موسسین این ورزش معتقد است، شطرنجبوکس ثابت میکند که یک بوکسور هم عقل دارد و هم قدرت بدنی. وی میگوید: «بسیاری بر این باورند که بوکسورها آدمهای کمهوشی هستند، اما زمانی که شما شطرنج و بوکس را با هم تلفیق میکنید بدین معناست که ورزشکار هم میتواند بوکسور باشد و هم یک فرد باهوش. در واقع هدف ما این است که به مردم نشان دهیم بوکسورها آدمهای باهوشی هستند.» جان شاروک در برلین دارای مدرسه شطرنجبوکس است و این مدرسه را به دلیل طرفداران بیشمار این ورزش در آلمان راهاندازی کرده است. وی میگوید: «در شطرنج ذهن شما به شدت درگیر میشود و سپس مجبور به مبارزه میشوید. بسیاری از مبارزان پس از راند شطرنج به دلیل مشغولیت ذهنی مغلوب میشوند و همین مساله هیجان زیادی به همراه دارد. در واقع آمادگی ذهنی موجب میشود تا فرد در این ورزش موفق شود.»
قوانین
این بازی در ۱۱ راند متشکل از ۶ راند شطرنج و ۵ راند بوکس برگزار میشود. برای این بازیها از روش شطرنج سریع استفاده میشود که درمجموع ۱۲دقیقه به طول میانجامد. راند اول بازی با شطرنج شروع میشود که ۴دقیقه بوده و هر فرد ۲دقیقه زمان دارد. پس از آن ورزشکاران باید به مدت ۲دقیقه در رینگ به مسابقه بوکس بپردازند. یک دقیقه پس از آن استراحت برای مداوای جراحات، خشک کردن عرق لازم است تا برای ادامه بازی شطرنج آماده شده و پشت میز بنشینند. همانطور که گفته شد، شطرنج در این بازی به روش سریع یا برقآسا بوده و بازیکن در مجموع ۱۲ دقیقه وقت برای شکست حریف دارند. حریفان در صورت مات کردن یا ناکاوت کردن حریف پیروز هستند و در غیر این صورت پس از ۱۱ راند برنده در زمانهای اعلامشده مشخص میشود.
ورزش به سبک فیلمها
شطرنجبوکس یکی از ورزشهای خاصی است که برخلاف ورزشهایی که به سینما راه یافتند، از دنیای سینما وارد عرصه ورزشی شد. همانطور که گفته شد لپه رابینگ در سال۲۰۰۳ این ورزش را ابداع کرد، اما ورزشهای مشابهی نیز در برخی فیلمها و در سراسر دنیا وجود داشتند که میتوان ابداع این ورزش را به آنها نیز نسبت داد. در سال۱۹۹۱ کارگردانی فنلاندی فیلمی تولید کرد که در آن قهرمان شطرنجی با چشمان بسته و با کمک هدفون در رینگ بوکس موفق شد به قهرمانی جهان دست یابد. فیلم دیگر در سال۱۹۷۹ توسط جوزف گوو با عنوان «کیش و مات نینجا» در انگلیس تولید شد. همچنین فیلم دیگری با عنوان «سر شطرنجبوکس» در آمریکا تولید شد که این فیلم نیز به موضوع تاثیر قوای ذهنی بر جسم و تسلط ذهنی بر بدن میپردازند. از سوی دیگر گروه کنیدووتانگ در سال۱۹۹۳ نام شطرنجبوکس را بر روی یکی از آلبومهای خود نهادند که همه این موارد دلیلی بودند بر ابداع رشته ورزشی شطرنجبوکس.
مهارتهای موردنیاز
این رشته ورزشی خاص نیاز به مهارتهایی خاص نیز دارد. از طرفی ورزشکار باید از لحاظ ذهنی آماده باشد تا بتواند در صفحه شطرنج پیروزی را از آن خود کند و هم توان جسمی بالایی داشته باشد تا در رینگ بوکس پیروز میدان شود. در واقع بوکسورها تنها با شناخت از شطرنج نمیتوانند در این ورزش حضور یابند، بلکه نیاز به درجه بینالمللی شطرنج دارند. به عنوان مثال نیکولای ساژین که به عنوان قهرمان این رشته در جهان شناخته میشود دارای درجه بینالمللی ۱۹۰۰ در شطرنج است. همچنین قهرمان سنگین وزن اروپا برای حضور در این ورزش به کسب عنوان استاد فیده شطرنج و درجه بینالمللی ۲۳۰۰ اقدام کرد. در صورتی که یک شطرنجباز بتواند توان جسمی خود را نیز ارتقا دهد، به طوری که بتواند در رینگ بوکس مقابل حریفی قدرتمند قرار گیرد، میتواند در این ورزش به موفقیتهای خوبی دست یابد.
نظر شما