به گزارش همشهری آنلاین، روز گذشته (شنبه ۲۱ مرداد ماه ۱۲ آگوست)، «محمدرضا فرزین» رئیس کل بانک مرکزی در صفحه مجازی خود نوشت که «تمام منابع ارزی توقیف شده ایران در کره جنوبی آزاد شد و این منابع به صورت پرداخت بانکی جهت خرید کالاهای غیرتحریمی استفاده میشود».
روزنامه «کوریا تایمز» کره جنوبی در این خصوص نوشت که پیشبینیها نشان میدهد که با اقدام سئول در آزاد کردن داراییهای مسدود شده ایران، روابط میان جمهوری اسلامی ایران و کره جنوبی گرم شود و یخ میان دو کشور ذوب شود.
ایالات متحده آمریکا گفته است که داراییهای مسدود شده ایران برای «خرید غذا، دارو، تجهیزات پزشکی مورد استفاده قرار میگیرد که کاربرد نظامی دوگانه ندارد».
طبق این گزارش، در پی توافق صورت گرفته، دارایی ایران در کره جنوبی به ارزش 6 میلیارد دلار در بانکی در سوئیس به یورو تبدیل شده است.
از سال ۲۰۱۹ و پس از آنکه ایالات متحده تحریمهای را علیه جمهوری اسلامی وضع کرد، حدود هفت میلیارد دلار از داراییهای ایران در دو بانک کره جنوبی به نامهای بانک «ووری» و «بانک صنعت کره» نگه داشته شده است.
گزارشها حاکی از آن است که نزدیک به ۷ میلیارد دلار از منابع ارزی ایران طی سالهای پایانی دهه ۹۰ بصورت وون (واحد پول ملی کره جنوبی) به بانکهای کره جنوبی واریز شده بود و به آن هم، هیچ سودی تعلق نمیگرفت. حتی در طی این سالها نیز به دلیل کاهش برابری وون به دلار، نزدیک به یک میلیارد دلار آن با کاهش ارزش برابری مواجه شد.
بر اساس گزارش این رسانه کرهای، در جریان این سالها، روابط میان سئول و تهران دچار تنش شده بود.
کوریا تایمز ادامه داد، در سال ۲۰۲۱ (۱۵ دی ماه ۱۳۹۹)، نفتکش کره جنوبی با نام تجاری «هانکوک چیامی» به دلیل نقض پروتکلهای زیستمحیطی توسط نیروی دریایی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی توقیف شد. سپاه پاسداران هنگام توقیف نفتکش مذکور در توضیح درباره این رویداد گفته بود هانکوک چیامی از از مبدا بندر «الجبیل» عربستان سعودی عازم بمبئی در هند بوده، اما به دلیل نقض قوانین زیستمحیطی توقیف شده است.
با اینحال کوریا تایمز در گزارش خود نوشته است که این اقدام جمهوری اسلامی، در حقیقت اعتراض تهران به داراییهای مسدود شده این کشور در سئول را نشان میداد.
بر اساس این گزارش، در ماه ژانویه امسال روابط میان سئول و تهران پس از اظهارات «یون سوک سئول» رئیسجمهور کره جنوبی که جمهوری اسلامی ایران را دشمن امارات توصیف کرده بود، تیرهتر شد.
رئیس جمهور کره جنوبی ۲۶ دی ماه و در جمع نظامیان این کشور مستقر در امارات عربی متحده گفت: «امارات کشور برادر ما است... امارات یک کشور خارجی به این نام نیست. اینجا، کشور شما است. امنیت کشور برادر ما امنیت ما است. دشمن امارات و بزرگترین تهدید علیه این کشور، ایران است و دشمن ما کره شمالی است... ما با امارات در وضعیت مشابهی قرار داریم».
در پی اظهارنظر نسنجیده رئیسجمهور کره جنوبی، سئول و تهران هر دو نمایندگان یکدیگر را برای نشان دادن اعتراض فراخواندند.
این رسانه کرهای با اشاره به این موارد نوشت، گرچه آزادسازی داراییهای مسدود شده ایران به مفهوم لغو تحریمهای آمریکا علیه ایران یا احیای برجام نیست اما انتظارات برای بهبود روابط بین سئول و تهران به ویژه در زمینه اقتصادی در حال افزایش است.
طبق این گزارش، در میان صنایع سنگین مانند ماشینآلات، ساختمان، پتروشیمی و فولاد که بیشترین صادرات سئول به تهران را تشکیل میدهد، امیدها از رخداد اخیر بسیار زیاد است.
این گزارش ادامه داد که سازندگان فولاد نیز چشمانداز خوبی نسبت به بهبود روابط سئول و تهران دارند زیرا معاملات سازندگان فولاد، احتمالاً منجر به افزایش تقاضا برای فولاد میشود.
یکی از سازندگان فولاد کره جنوبی در این خصوص گفت: «گرچه باید ببینیم که مبادلات تجاری تحت تحریمها چه طور پیش می رود اما بهبود روابط بین سئول و تهران سیگنال خوبی برای صنایع سنگین است».
طبق گزارش نمایندگی ارتقای تجارت و سرمایه گذاری کره در مورد ایران، کره جنوبی صادرات دارو،تجهیزات پزشکی و دیگر محصولات مراقبت بهداشتی به ایران را از سرگرفته است.
در این گزارش آمده است: «برای ادامه روابط همکاری با اران، حفظ صادرات کالاهای بشردوستانه همچون تجهیزات پزشکی، دارویی و غذایی بعنوان بخشی از کمکهای بشردوستانه، ضروری است».
این رسانه کرهای ادامه داد که علاوه بر تجارت مستقیم با تهران، ثبات واردات نفت خام کره جنوبی نیز احتمالاً بهبود مییابد.
این گزارش در پایان نوشت که پس از تیره شدن روابط سئول و تهران، نگرانیها در مورد پیامدهای احتمالی برای واردات نفت کره جنوبی افزایش یافت زیرا این کشور بیش از 70 درصد واردات نفت خام خود را از طریق تنگه هرمز حمل میکند.
نظر شما