همشهری آنلاین – حسن حسنزاده: در ادامه به مهمترین اماکن زیارتی عراق اشاره کردهایم.
اماکن زیارتی شهر نجف:
حرم مطهر امام علی (ع)
حرم مطهر امام علی(ع) نگین شهر نجف و مقصد اول کسانی است که با آرزوی زیارت به شهر مقدس نجف آمدهاند. بنای حرم از دوران شاه صفی باقی مانده و قبر مطهر امام اول شیعیان زیر گنبدی بلند که سراسر آن با طلا پوشانده شده قرار دارد. در این بارگاه مقدس و در میان صحن بزرگ حرم، مرقد حضرت آدم و حضرت نوح نیز قرار گرفته است.
مقام حضرت مهدی (عج)
مقام حضرت مهدی (عج) در سمت غربی شهر نجف و در محدوده قبرستان وادی السلام واقع شده است. بنا بر برخی روایات در روزهای آغازین دولت حضرت ولی عصر (عج) ایشان از این نقطه عبور میکنند و به سوی کوفه پایتخت دولت کریمه رهسپار میشوند. این مقام در سال ۱۳۱۰ تخریب شده بود اما در بازسازی دوباره، صاحب گنبدی با کاشیکاری فیروزهای شد که جلوهای خاص به آن بخشیده است.
مرقد حضرت هود و حضرت صالح (ع)
مرقد حضرت هود و صالح (ع) در شمال شهر نجف واقع شده است. مرقد این انبیا در میان مسلمانان و گردشگران علاقهمند به تاریخ، شهرت زیادی دارد و مسلمانان هنگام سفر زیارتی خود به نجف به این آرامگاه رفته و در آن به دعا و نیایش میپردازند. عالم شیعی، سید مهدی بحرالعلوم نخستین کسی است که مکان کنونی را به عنوان مزار هود و صالح(ع) مشخص کرده است.
مرقد کمیل بن زیاد(ع)
یکی دیگر از مکانهای زیارتی عراق، مرقد کمیلبن زیاد، واقع در مسیر نجف و شهر قدیم کوفه است. مرقد مطهر کمیل کوفه در منطقه ثَویّه نزدیک مسجد حنّانه و میان میدانی وسیع در شمال بلوار کوفه قرار دارد. کمیل بن زیاد یکی از یاران نزدیک حضرت علی (ع) در جنگ نهروان و یار و یاور ایشان بود. کمیل در دوران حجاج، دستگیر و در نهایت به شهادت رسید و او را در این محل به خاک سپردند.
مسجد الرأس
مسجد الراس یکی از قدیمیترین مکانهای زیارتی شهر نجف است. گفته میشود چون این مسجد کهن روبـهروی مقـام سـر مقدس امام حسین (علیهالسّلام) قـرار داشته و یـا بـه دلیـل اینکـه براسـاس برخـی از روایـات، سـر مبـارک امـام حسـین (علیهالسّلام) در آنجـا بـه خـاک سـپرده شـده، اینگونـه نامگـذاری شده است. قدمت بنای مسجد به زمان پادشاهان ایلخانی باز میگردد و از زمان ساخت آن به بعد، چندین بار مورد بازسازی قرار گرفته است.
مسجد حنانه
در روایتها آمده است وقتی پیکر مطهر حضرت علی (ع) برای دفن در شهر نجف، از مقابل این محل عبور کرد، بنای مسجد کمی منحنی شد و به همین دلیل آن را حنانه نامیدند. اما برخی دیگر میگویند ابنزیاد اسرای اهلبیت را به همراه سر مطهر امام حسین (ع) و دیگر شهدا به این محل، منتقل کرد. در همین زمان بود که اهلبیت ع برای این اندوه بزرگ به سوگواری نشستند و به همین دلیل نام این محله و مسجدی که در آن بنا شد حنانه به معنای «ناله و نوحهکننده» گذاشتند.
اماکن زیارتی شهر کوفه:
مسجد کوفه
مسجد کوفه از معروفترین اماکن زیارتی شهر کوفه است. مسجدی تاریخی که شاهد بسیاری از رخدادهای تاریخ اسلام بوده است. مقام امیرالمومنین (ع) یکی از مکانهای زیارتی و متبرک مسجد کوفه واقع در سمت قبله این مسجد است. یکی دیگر از مکانهایی که در این مسجد وجود دارد، «دکه القضاء» است که بر اساس روایات این قسمت از مسجد، جایگاه قضاوت حضرت علی (ع) بوده است.
حرم مسلم بن عقیل
زیارت حرم مسلم بن عقیل در شرق مسجد کوفه یکی از مکانهایی است که زائران بسیاری را به خود فرا میخواند. مسلم بن عقیل به عنوان سفیر امام حسین (ع) برای بررسی وضعیت آشفته آن زمان مامور بوده تا نسبت به نامههای اهل کوفه به امام حسین (ع)، اطمینان حاصل کند. اما در همان روزها، اهل کوفه او را به شهادت رساندند. در بالای این حرم یک گنبد طلاییرنگ قرار دارد که جلوهای خاص به معماری آن بخشیدها ست.
مرقد مختار ثقفی
اگر برای زیارت اماکن مقدس کوفه راهی این شهر تاریخی شدید، زیارت مرقد مختار ثقفی را از یاد نبرید. مختار ثقفی به خونخواهی امام حسین (ع) علیه بنیامیه به قیام برخاست و افراد زیادی که در شهادت امام حسین(ع) دست داشتند را مجازات کرد.
مرقد میثم تمار
در ۳۰۰ متری مسجد کوفه میتوانید به زیارت مرقد میثم تمار بروید. او یکی از یاران نزدیک امام علی (ع) بود که در سال ۶۰ هجری قمری به شهادت رسید. مرقد میثم تمار اخیرا بازسازی شده و طی این بازسازی، روی قبر او یک صندوق چوبی و پنجرهای نصب شده است.
اماکن زیارتی شهر کربلا:
حرم مطهر امام حسین (ع)
بارگاه مقدس سیدالشهدا (ع) میعادگاه عاشقانی است که پای پیاده برای زیارت مرقد مطهر امام سوم شیعیان (ع) از چهارگوشه جهان به کربلا سفر میکنند. در این حرم، علاوه بر ضریح مطهر امام حسین (ع) و ضریح شهدای واقعه عاشورا، ۲ ضریح دیگر قرار دارد که حبیب بن مظاهر و ابراهیم مُجاب در آن به خاک سپرده شده اند. البته در این حرم ضریح کوچکی بدون قبر قرار دارد که روایت شده محل قتلگاه است.
حرم حضرت عباس(ع)
حرم حضرت عباس(ع) ۳۰۰ متر با حرم مطهر امام حسین (ع) فاصله دارد و حد فاصل آن دو حرم شریفه را بین الحرمین مینامند. حضرت عباس(ع)، فرزند امام علی(ع) و امالبنین و فرمانده و پرچمدار سپاه امام حسین(ع) بود که در سال ۶۱ قمری در کربلا و در رکاب بردارش امام حسین(ع) به شهادت رسید. بنای این حرم مطهر، در سال ۳۷۱ق و در دوران آل بویه، به دستور عضدالدوله دیلمی عباس ساخته شد.
شهر کاظمین:
حرم مطهر کاظمین (ع)
شهر کاظمین نیز هر سال میزیان خیل عظیم شیعیانی است که برای زیارت مرقد مطهر امام محمد تقی(ع) و امام موسی کاظم(ع) راهی این شهر میشوند. به حرم کاظمین، حرم جوادین نیز میگویند. چرا که کاظمین آرامگاه امام موسی کاظم (ع) و امام جواد(ع) است.
شهر سامرا:
حرم امامین عسکریین (ع)
مهمترین زیارتگاه شهر سامرا مرقد مطهر دو امام همام یعنی حضرت امام هادی (ع) و فرزند ایشان امام حسن عسکری (ع) است. حرم امامین عسکریین، حرم و بارگاهی با گنبدی طلایی است که از دوردستها قابل مشاهده است. در حرم مطهر عسکریین و از داخل فضای ضریح چند قبر مطهر مشاهده میشود. اولین قبر مطهر از طرف قبله، قبر مطهر امام هادی (ع) و دومین آن قبر مطهر امام عسکری (ع) و سومین قبر مربوط به مزار حضرت نرجس خاتون (س) است.
نظر شما