مصرف مواد مخدر و اعتیاد به آن خطرناک ترین پدیده زندگی مدرن است که جامعه را به طور جدی مورد تهدید قرار داده است. افزایش جمعیت جوان، میزان آسیب پذیری جوامع را به لحاظ موادمخدر مصنوعی ۲ برابر کرده است.

خانواده

همشهری آنلاین:گروه خانواده-مژگان مهرابی:اعتیاد و درمان فرد معتاد از جمله موضوعاتی است که همیشه باید به آن پرداخت. چون این آسیب اجتماعی می تواند فرد را با سایر آسیب ها و جرائم آشنا کند. به ویژه شیوع مصرف مواد مخدر جدید مانند شیشه، کراک که توهم زا هستند و تنش هایی را نیز به وجود می آورند. پرونده‌های موجود در  مراکز مشاوره نشان می‌دهند، فرد برای مصرف این نوع مواد مخدر دچار توهم، شک و تردید نسبت به اطرافیان شده و رفتارهای خطرناکی از خود بروز می‌دهد. درباره علل اعتیاد نوجوانان به دخانیات یا موادمخدر با «پروانه فتح اللهی» کارشناس ارشد روانشناسی گفت و گو می کنیم.

مهمترین عاملی که ممکن است فردی رو به اعتیاد آورد چیست؟

اختلافات خانوادگی و عدم احساس امنیت در خانه. این مشکل بیشتر در خانواده هایی دیده می شود که نوجوان یا جوان ارتباط خوبی با والدین ندارند.

به اعتقاد شما برای کاهش اعتیاد در منطقه چه باید کرد؟

جوان نیرویی است سرشار از انرژی. این انرژی را باید به نوعی تخلیه کند. بهتر است فراغت خود را در فضای سالم پارک یا ورزشگاه سپری کند. وقتی در محله ای امکانات تفریح یک جوان فراهم نباشد او ناگزیر برای سپری کردن وقت خود ممکن است به بیراهه برود. حال اگر در خانه هم شرایط مناسبی نداشته باشد یعنی والدین با او ارتباط خوبی را برقرار نکرده باشند به افراد ناباب گرایش پیدا کرده و به سوی مواد مخدر می روند.

اغلب کسانی که در دام اعتیاد می افتند به تحریک دوستان یا کنجکاوی خودشان می خواهند این مواد افیونی را تجربه کنند که این مهم به عدم آگاهی آنها بر می گردد. متاسفانه شیشه یکی از موادی است که خواهان زیادی زیادی هم دارد. این ماده چه عوارضی می تواند برای فرد داشته باشد؟

یکی از مواد مخدر جدید همانطور که اشاره کردید، شیشه است مصرف این مواد می‌تواند سبب مشکلات متعددی مانند افزایش ضربان قلب، صدمه دیدن رگ های مغزی ناشی از سکته مغزی و افزایش دمای بدن و تشنج می‌شود. مصرف‌کنندگان این ماده در مواردی نیز دچار دوره هایی از پرخاشگری، اغتشاش شعور و بی خوابی می‌شوند. علائم جنون و روان پریشی در مواردی حتی پس از ماه ها یا سال ها از کنار گذاشتن این ماده همچنان باقی می‌ماند.

با آمار به دست آمده متاسفانه مواد رونگران در مدارس بیش از جاهای دیگر بین دانش آموزان رد و بدل می شود. این مواد روانگردان چه شکل هایی دارند؟ و این مشکل در مدارس ما تا چه اندازه حاد است؟

تولید کنندگان این قرص‌ها آن‌ها را در بیش از ده‌ها نوع و رنگ و با اسامی فریبنده در اختیار نوجوانان و جوانان قرار می‌دهند. از جمله اکس، شیشه، هوندا، یخ که مصرف هر کدام از آنها می‌تواند آسیب‌های جدی به روح و روان و جسم خود وارد کند. حتی اگر از مرگ هم نجات پیدا کند دچار افسردگی خطرناک و بیماری های روحی می‌شود.

برای جلوگیری از به دام افتادن نوجوانان و جوانان بهترین اقدامی که می توان انجام داد چیست؟

از آنجا که خانواده نقش مهمی در حفظ سلامت نوجوانان و جوانان دارند، بهترین کار آگاه سازی فرزندانشان است. ایمن سازی این گروه‌ از جامعه، ایمن‌سازی کل جامعه را در بر خواهد داشت. پدر و مادرها باید در وهله اول خود با مواد اعتیادآور آشنا شوند و درباره آنها اطلاعات کسب کنند. عوارض و علایم ناشی از استفاده از مواد مخدر را بشناسند تا بتوانند به فرزندان خود آگاهی دهند. یا اگر خدای ناکرده با علامتی روبرو شدند بتوانند به موقع اقدام کنند. باید به این نکته توجه داشت هر چه فرزند نسبت به موضوعی محدودتر شود برای تجربه کردن آن کنجکاوتر می‌شود. و ممکن است برای ارضاء این کنجکاوی بهای سنگینی را بپردازد. و دیگر اینکه نباید با کلمات تهدید آمیز که «اگر سیگاری شدی به خانه نیا» آنها را از محیط امن خانه دور و به سوی دوستان ناباب هدایت کنیم.»  

کد خبر 793774

برچسب‌ها

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha