به گزارش همشهری آنلاین، دهم اکتبر هر سال مصادف است با «روز جهانی بینایی». شاید بعضی از شما تعجب کنید که بینایی به چه دلیلی باید روز جهانی داشته باشد! باید بدانید بسیاری از افراد ۵ سال یک بار هم به چشمپزشک مراجعه نمیکنند! خیلی از آنها میگویند: «تا وقتی خوب میبینم، نیازی به معاینه چشم ندارم.» این افراد اگر مشکلی برای چشمشان به وجود بیاید، متوجه آن نمیشوند و زمانی متوجه میشوند که به یک بیماری چشمی مبتلا شده باشند، یا بیناییشان به طرز چشمگیری کم شده باشد، یا نیازمند یک جراحی پرهزینه شده باشند.
خوب است این را هم بدانید که هر ۵ ثانیه، یک نفر به تعداد نابینایان جهان اضافه میشود و در هر دقیقه، یک کودک نابینا میشود و در صورت عدم انجام اقدامات پیشگیرانه، ۱۰۰ میلیون نفر دیگر دچار نابینایی یا کمبینایی خواهند شد. در ایران هم تخمین زده میشود که از هر ۲۰ کودک پیشدبستانی و هر ۴ کودک دبستانی یک کودک مشکل چشمی دارد. نکته غمانگیز ماجرا این است که خیلی از این کودکان به دلایل نه چندان مهم دچار نابینایی یا ضعف بینایی میشوند و اگر راههای پیشگیری جدی گرفته میشد، بیناییِ بیشتر آنها حفظ میشد.
طراحان روز جهانی بینایی (سازمان بهداشت جهانی و نظام جهانی اپتومتری) در تمام این سالها تلاش کردهاند تا توجه عمومی را به این نکته جلب کنند که ۸۰ درصد موارد نابینایی قابل پیشگیری یا قابل درمان هستند. فقط نیاز است افراد سالانه حداقل یک بار به اپتومتریست و در صورت نیاز به چشمپزشک مراجعه کنند و معاینات دورهای چشمها را جدی بگیرند.
در اهمیت ویژه بینایی چشمها باید بگوییم که ۸۰ درصد اطلاعات محیط از طریق چشمها و دیدن ممکن میشود و ۸۰ درصد یادگیری انسان از طریق بینایی شکل میگیرد. بنابراین احترام گذاشتن به سلامت چشمها و بینایی و عشق ورزیدن به این موهبت الهی، یک وظیفه و ضرورت است.
خیلی از مردم با کار اپتومتریستها آشنا نیستند
بسیاری از مردم در ایران هنوز درباره اهمیت کار اپتومتریستها چیزی نمیدانند و وقتی به چشمپزشکی مراجعه می کنند، انتظار دارند مستقیم به چشمپزشک ارجاع داده شوند، نه اپتومتریست. در حالی که اپتومتریستها در زمینه مراقبتهای اولیه چشم فعالیت دارند و با بهرهمندی از دستگاههای چشمپزشکی، بیناییسنجی را انجام میدهند و در صورت تشخیص وجود مشکلی، فرد را به چشمپزشک ارجاع میدهند.
مجید شمس، اپتومتریست در این رابطه به همشهریآنلاین میگوید: اپتومتریست در معاینات چشمی، احتمال ابتلا به عیوب انکساری چشم مثل نزدیکبینی و دوربینی، تنبلی چشم، آستیگماتیسم، انحراف چشم و … را بررسی میکند و در صورت لزوم، فرد را به چشمپزشک ارجاع میدهد تا اقدامات درمانی یا اصلاحی لازم انجام شود.
شمس ادامه میدهد: اپتومتریست با استفاده از تجهیزات و دستگاههای مخصوص، بینایی فرد را اندازهگیری میکند تا میزان نیاز به عینک یا لنز مخصوص را تشخیص دهد. همچنین نسبت بینایی فرد را محاسبه میکند و در صورت تفاوت بین دو چشم، نسبتهای مناسبی را تعیین میکند. در پایان، براساس نتایج معاینه، به شما مشاوره میدهد و راهنمایی میکند که چگونه بهترین حالت بینایی خود را حفظ کنید. اگر مشکل خاصی وجود داشت که در حیطه کار اپتومتریست نمیگنجد، فرد را به چشمپزشک ارجاع میدهد. در غیر این صورت نیازی به ویزیت چشمپزشک نیست.
این متخصص اپتومتری میگوید: در برخی کشورها اپتومتریستها به عنوان افراد تخصصی در معاینه بینایی و تجویز عینک و لنز و ... مورد ترجیح قرار میگیرند و مردم به آنها اعتماد دارند، اما در کشور ما خیلی از افراد با کار اپتومتریستها آشنا نیستند و تصور کنند حتما باید توسط چشمپزشک معاینه شوند. این موضوع میتواند ناشی از ناآگاهی مردم و نادیده گرفتن نقش مهم اپتومتریستها در مراقبت از سلامت چشمها باشد که نیاز به فرهنگسازی و اطلاعرسانی بیشتر دارد.
کی به چشمپزشک مراجعه کنیم؟
خیلیها نمیدانند چه زمانی باید برای معاینات دورهای چشم مراجعه کنند. توصیه چشمپزشکان میتواند در این مورد به ما کمک کند؛
* نوزادان باید در ۶ ماهگی حتما معاینه شوند
* ۳ تا ۵ سالگی معاینه مرتب چشمها ضروری است
* ۵ تا ۱۹ سالگی: هر ۳ سال یک بار
* ۲۰ تا ۳۰ سالگی: هر سال یک بار
* ۳۰ تا ۴۰ سالگی: ۲ بار در سال
* ۴۰ تا ۶۴ سالگی: هر ۲ سال یک بار
* بعد از ۶۵ سالگی: سالانه یک بار (به دلیل احتمال ابتلا به آب سیاه و آب مروارید و اختلالات شبکیه)
نظر شما